6+1 způsobů bělení zubů

[7 min]Chtěli byste mít zoubky jako perličky, ale máte je spíš jako hvězdičky? Rádi se smějete, ale zuby raději před druhými schováváte? Pak zpozorněte – i vaše zuby mohou být krásně bílé! Přinášíme vám několik tipů na bělení zubů.

blog_6+1


 
POZOR: Některé způsoby bělení zubů mohou být neúčinné, nebo dokonce nebezpečné a zdraví ohrožující. V následujícím textu vás před nimi budeme varovat.



Tlak všudypřítomné reklamy je opravdu neúprosný. Cíleně v ní vystupují krásní, šťastní, štíhlí lidé, kteří rozdávají zářivé úsměvy na všechny strany. Na běloskvoucích zubech ani flíček. Není pak divu, že po takto bílých zubech všichni touží.

Docílit bělejších zubů je však naštěstí mnohem snazší než zhubnout, nebo si nechat narůst kadeře. Některé ze způsobů bělení zubů si dnes představíme.


Čím a jak bělit zuby?


Bělení v ordinaci lékaře – bezpečné a účinné

Jde o bezpečnou a nejúčinnější metodu bělení. Bohužel také jednu z nejdražších. Jedna návštěva trvá cca 1,5 až 2 hodiny. Před bělením je navíc velmi důležité absolvovat stomatologické vyšetření a dentální hygienu.

Lékař či hygienista nejprve nanese na dásně ochranný prostředek. Poté na zuby aplikuje speciální bělicí gel, většinou založený na peroxidu vodíku v bezpečné koncentraci. Někdy je účinek bělení podpořen laserem či LED světlem. Peroxid povrch zubu trochu naruší, takže je pak dobré dodržovat pokyny lékaře ohledně doporučené stravy a pitného režimu.

Ordinační bělení je dobrým startem i pro domácí bělení. To znamená, že bělení v ordinaci proces nastartuje a následné domácí bělení jej rozvíjí a udržuje. Než začnete tedy bělit doma, měli byste absolvovat alespoň jednu prohlídku u specialisty.


blog_6+1_smili
Bělení s LED přístrojem doma – bezpečné a účinné

Pravidelné docházení na ordinační bělení však není nutné a zbytečně by se vám prodražilo. Přístroj generující LED světlo a bělicí gel si můžete objednat třeba na našem e-shopu. Používá se podobně jako v ordinaci lékaře, jen je přizpůsoben pro domácí použití.

Výhodou je, že můžete absolvovat bělení několik dní po sobě. Typicky po dobu 5–7 dní jednu aplikaci denně. Tolik návštěv lékaře by bylo finančně i časově velmi náročné.

Použití je naprosto bezpečné a účinné. Účinek přetrvá několik týdnů.




Bělicí pasty – většinou bezpečné, méně účinné

Nejsnazším a poměrně bezpečným způsobem je použití bělicí zubní pasty. Většina z nich je založena na abrazivním účinku malých granulek a pevných částeček. Bělení tedy probíhá mechanickou cestou obrušováním povrchové vrstvy zubní skloviny.

U bělicích zubních past si pohlídejte zejména obsah abrazivních částeček. Ten udává hodnota RDA. Bývaly doby, kdy se toto číslo pohybovalo i okolo 200. Je ale lepší sáhnout po nějaké šetrnější pastě s RDA okolo 50 nebo i méně. Příliš agresivní čištění totiž může poškodit sklovinu a efekt bělení je tak vlastně opačný.

Účinnost dost závisí na technice čištění zubů. Ale ani při nejlepší technice se bělení moc neprojeví v mezizubních prostorech a na zubních krčcích.


Aplikace peroxidu vodíku – velmi účinná i nebezpečná

Peroxid vodíku je běžně dostupný v lékárnách, drogeriích nebo internetových obchodech. Jde vlastně o sloučeninu, která se kupodivu skládá jen z kyslíku a vodíku. Tedy stejně jako voda. Ovšem kysličník, jak se také peroxidu říká, je vlastně kyselina.

Její bezpečná koncentrace se pohybuje kolem 3 %, pro vnitřní užití se však doporučuje raději ještě méně. Peroxid vodíku je také známý jako dezinfekční prostředek.
A proč je tento způsob tak nebezpečný?

  • Peroxid vodíku se občas prodává ve vysoké koncentraci. Třeba i 30 %. Snadno se přehlédnete a můžete si myslet, že jde o pouhé 3 %. Takto silný koncentrát by vás ovšem popálil. Zejména citlivá ústa mohou být doslova zdevastována.

  • I když si pohlídáte koncentraci a použijete jen 3% peroxid vodíku, nemusíte správně odhadnout dobu aplikace. Přeženete-li čas, kyselina opět může pracovat proti vám. Poškodí vám nejen sklovinu, ale třeba i dásně, a to velmi bolestivě.


blog_6+1_soda
Soda bikarbona – nepříliš účinná, velmi nebezpečná

Jedlá soda má své důležité místo v kuchyni a domácnosti. Je to vlastně kypřící prášek do pečiva. Skvěle se uplatní při čištění různých povrchů, koho občas pálí žáha, ví, že sklenka vody s trochou sody mu uleví. Při bělení zubů se jí však raději vyhněte!

Princip bělení zubů pomocí sody je postaven na silně agresivním broušení zubů. Kartáček s pastou prostě namočíte v troše sody a vyčistíte si zuby. Zubní sklovina u toho značně trpí a při pravidelném použití sody si zuby jistě poškodíte.

A to ani nemluvíme o chuťovém zážitku, který vám čištění zubů celkem jistě znechutí.

 

Citron či ocet – dočasně účinný, velmi nebezpečný

Tato metoda je spíše pro silné povahy. Citron či ocet vám zuby sice skvěle vybělí, nebude to však nic příjemného. Jde totiž o silné kyseliny, které naleptávají a rozpouští povrchovou vrstvu zubů. Pokud je ještě spojíte se sodou, devastaci skloviny povýšíte na novou úroveň.

Citron zubní sklovinu naleptá, soda již narušený povrch obrousí a zub je narušen. Časem se zuby stávají křehkými, pórovitými a náchylnými k napadení bakteriemi, které způsobují zubní kaz.


Žvýkačka bez cukru – naprosto bezpečná, málo účinná

Žvýkačka sama o sobě zuby sice nevybělí, je však skvělým doplňkem k bělení. Podporuje totiž tvorbu slin, které dokážou rozložit zbytky jídla v ústech a mezi zuby. Pokud použijete žvýkačku bez cukru, mají sliny lepší šanci bojovat proti kyselému prostředí, které v ústech vzniká metabolizací cukrů obsažených v potravinách.


A co babské rady?

blog_6+1_smej_seDomácích „babských“ rad je samozřejmě spoustu. Radí se například použít cigaretový popel na pastu, vyrobit pastu z jahod, čistit si zuby banánovou slupkou, žvýkat hřebíček či jehličí. Pokud vám však záleží nejen na bílých zubech, ale i na vašem zdraví, doporučujeme zvolit jednu z šetrných metod, tedy ordinační bělení a domácí bělení pomocí LED přístroje a bělicího gelu.

Koneckonců jak už to u nejlevnějších metod bývá, ušetřit na nesprávném místě se může časem velmi draze vymstít.

Smili – směj se naplno! :-)

Se sadou na bělení zubů SMILI můžete bezpečně a efektivně dosáhnout bělejšího úsměvu i u vás doma. Proto neváhejte a kupte si svoji sadu SMILI.