Čistíte si zuby každý den, a přesto jsou žluté? Tady jsou důvody!

[11min]Všichni to známe. Pokud chceme mít krásný, bílý úsměv, musíme se o své zuby pečlivě starat. Jenže jak je možné, že o zuby pečujeme každý den, dodržujeme všechny zásady správné ústní hygieny, a přesto při pohledu do zrcadla nevidíme to, po čem toužíme?

zlute_zuby_1Zářivě bílý úsměv je snem každého z nás. Přináší s sebou totiž sebevědomí. Navíc v okamžiku, kdy nemáme potřebu své zuby skrývat, máme tendenci se na své okolí více usmívat. To se pak také odráží v otázce navazování nových vztahů a vytváření dobrého dojmu na okolí.

Co tedy dělat, když si zuby pravidelně čistíme a výsledek se nedostavuje? V prvé řadě je dobré zjistit, zda je Vaše technika čištění správná. To, že si čistíte zuby dvakrát denně, ještě nemusí zákonitě znamenat, že je Vaše péče o chrup správná. Je totiž možné, že se dopouštíte hned několika chyb.

Pokud jste nenašli mezery v technice, pak je vhodné se s tímto problémem obrátit na svého zubaře. Ten by měl být schopen příčinu identifikovat a nabídnout Vám řešení. Že jste u zubaře byli před nedávnem a nevydržíte čekat do další návštěvy? Pak s námi zůstaňte a podívejte se, co může být důvodem toho, že Váš úsměv nemá barvu, o které sníte.


Co způsobuje zabarvení zubů i při správném čištění?

Příčin, proč jsou Vaše zuby zažloutlé, může být hned několik. Patří mezi ně kouření, poškozená sklovina nebo nevzhledné skvrny. My se teď společně na všechny strašáky krásného úsměvu podíváme a řekneme si o nich víc.


Poškozená sklovina

Než se zaměříme na samotné poškození skloviny, řekněme si, co to vlastně je. Zub se v zásadě skládá ze tří částí. Ta první, vnitřní část, se nazývá zubní dřeň a stará se o vyživování zubu.

Hned nad ní je prostřední vrstva zubu, která se nazývá dentin neboli zubovina. Tato vrstva je nejširší a stará se o stabilitu a správnou strukturu zubu. Stejně jako dřeň je tato část velmi měkká a choulostivá.

Aby byly obě tyto vrstvy v bezpečí, je zub opatřen ještě jednou, svrchní vrstvou. Ta se nazývá sklovina. Sklovina je velmi pevná a odolná. Jedná se o nejpevnější materiál v lidském těle. Protože v ní ale nejsou buňky, není schopna se sama obnovit.

zlute_zuby_2Když k tomu přičteme fakt, že sklovina je tou nejtenčí vrstvou zubu, pak se dostáváme k důležitému bodu. A to k tomu, že poškození skloviny je snadné a není možné ji nikterak obnovit nebo její poškození zvrátit.

A teď k tomu nejzávažnějšímu. Zuby jsou neustále pod palbou bakterií a dalších vlivů. Pokud se o chrup staráme nesprávně, sklovina se postupně ztenčuje. Ztenčuje se až do té míry, že se zub obnažuje až na samotný dentin. A ten má žlutou barvu. Pokud je tedy sklovina ztenčená, dochází k prosvítání dentinu, a to může být jednou z příčin, proč jsou Vaše zuby žluté, i když jsou vyčištěné.

Pamatujte, že k oslabení skloviny dochází také s věkem. Proto je přirozené, že úsměv postupem času mění barvu. Nejlepší prevencí je v tomto ohledu správné čištění chrupu, konzumace vitamínů a volba správné zubní pasty na posílení skloviny.


Fluoróza

Toto onemocnění je způsobeno přebytkem fluoridu v těle. Postihuje především děti do 12. roku života, které jsou vystaveny nadměrnému množství fluoridu. Ten je součástí mnoha dentálních výrobků a naprosto oprávněně! Posiluje totiž zubní sklovinu a pomáhá s ochranou zubu.

Příliš velké množství fluoridu v těle ale vede k právě zmíněné fluoróze. Ta se projevuje skvrnami na chrupu, které mohou vypadat jako malé bílé tečky nebo větší skvrnky žluté či hnědé barvy.

A jak se to stane? Jednoduše. Děti by měly používat jen velmi malé množství zubní pasty. Občas se totiž stává, že díky její příjemné chuti ji občas místo vyplivnutí spolknou. A to pak vede právě k onomu nadměrnému množství fluoridu v těle.

Vždy proto dohlížejte na to, že má Vaše dítě na kartáčku jen opravdu malé množství pasty (stačí množství o velikosti rýžového zrnka) a vždy si řádně vypláchne ústa.


Kouření

zlute_zuby_3Nikotin je jednoznačným zabijákem bílého úsměvu. Ať už kouříte klasické nebo elektronické cigarety, nikdy se mu nevyhnete. Kromě toho, že nikotin ohrožuje Vaše zdraví, podílí se též na tvorbě žlutých až hnědých skvrn.

V případě klasických tabákových cigaret je to ještě o poznání horší. U nich totiž vstupuje do hry ještě jedna velmi nebezpečná složka, kterou je dehet. Ten krásnému úsměvu rozhodně nepřidá, protože zabarvuje zuby úplně stejně.

Možná se řadíte mezi kuřáky, kteří si tyto věci uvědomují, a tak si důsledně čistíte zuby. Cigaretové skvrny jsou ale bohužel natolik silné, že je pouhým čištěním neodstraníte. Stejný efekt může mít káva nebo červené víno. Pomocí Vám v tomto ohledu může být domácí bělení od SMILI. K tomu se ale dostaneme za chvíli.


Zubní kámen

Pokud se Vás žádná z předchozích příčin netýká, pak se možná potýkáte se zubním kamenem. A kde se bere? Vezměme to hezky od začátku.

Přesto, že si pravidelně čistíte zuby, může se stát, že sklouznete do jisté rutiny a v průběhu procesu čištění se příliš nesoustředíte. To může způsobit, že na některých místech řádně neodstraníte plak.

Plak je film na zubech, který je tvořen zbytky jídla a bakteriemi. Jedná se o velmi tenkou vrstvu, která nemá žádnou barvu. Nicméně, pokud se plak dostane do kontaktu se slinami, stává se z něj zubní kámen. Mohou za to totiž minerály ve Vašich slinách.

K tomu, aby se z plaku stal zubní kámen, stačí pouhé dva dny! Pokud tedy čištění vynecháte nebo několik dnů nečistíte správně některá místa, průšvih je na světě. Zubní kámen má totiž žlutou nebo hnědou barvu. Důsledkem toho je zabarvený úsměv.


Pigmentované potraviny a léky

Jestliže své zuby udržujete správně, pak by barevné potraviny neměly být na vině. Správně udržovaná sklovina je totiž hladká a skvrny se na ní neudrží. Pokud jste ale péči o chrup na pár dní zanedbali, na zubech se drží plak nebo zubní kámen. Oba zmíněné jevy mají jedno společné. Jsou totiž porézní, a tím pádem na nich skvrny snáze ulpí.

Poté stačí sníst červenou řepu nebo si dát hrnek černého čaje a nastává problém. Vždy se tedy zamyslete, zda jste pro zubní hygienu udělali v posledních dnech maximum.

Nicméně vnější skvrny nejsou nic, co by se nedalo snadno odstranit. K tomu, aby se Vám vrátil zářivý úsměv, postačí už pár minut denně se sadami pro domácí bělení od SMILI.

Pokud není možné, aby se na Vašich zubech skvrny vytvořily, je možné, že se potýkáte se skvrnami uvnitř Vašich zubů. Ale kde se tam vzaly?

zlute_zuby_4Tyto skvrny se nenacházejí na povrchu zubu, ale prostupují do dalších vrstev. Mnohdy jsou důsledkem užívání antibiotik nebo léků, mohou být následkem nějakého onemocnění nebo mohou být způsobeny již zmíněným fluoridem, tedy vystavování se jeho přílišnému množství.

Další příčinou může být poškození zubu. Pokud je prasklý nebo v něm vzniká kaz, může to vést až k jeho postupnému odumírání. Zjistíte-li, že Váš zub může být poškozený, je důležité okamžitě vyhledat Vašeho zubního lékaře. Pokud totiž odumře, zcela změní barvu, která může přecházet až do odstínů šedo-černé barvy.

Vždy se tedy ujistěte, že Váš zub není poškozen hloubkově. Pamatujte, že jakmile je zasažena zubní dřeň a Vy tento problém nezačnete řešit včas, je to začátek konce.



Řešením je bělení zubů


Důkladná ústní hygiena často pro neodolatelně bílý úsměv nestačí. I když se snažíte dělat maximum, neodvrátíte to, že zuby spolu s věkem slábnou. Pak už jen stačí něco zanedbat a nevzhledné zabarvení dostane zelenou. Přitom si jen stačí vzít na pomoc správného parťáka. Tím jsou bělicí sady SMILI.

Mnoho lidí si myslí, že bělení zubů je finančně náročné a zabere spoustu času. To ale neplatí v našem případě. Naše bělicí sady totiž nabízí skvělý poměr kvality a ceny. Díky tomu můžete mít krásný úsměv i Vy, a to už za pár minut denně.


Proč se rozhodnout pro SMILI

Bělení s námi je velmi jednoduché a finančně dostupné. Ale to zdaleka není vše. Víme, že spousta lidí má z bělení obavy i z jiných důvodů. Bojí se, že bělení bude nešetrné, chrup poškodí a způsobí jeho citlivost.

Proto jsme se rozhodli vydat cestou šetrného bělení, které je vhodné i pro ty nejcitlivější zuby. Naše sady obsahují velké množství přírodních složek. Ve složení nenajdete žádné chemikálie nebo jiné agresivní látky, které by zubům ubližovaly.

Přesto, že je gel velmi šetrný, pro aplikaci jsme zvolili praktická gelová pera. Díky preciznosti nanášení, kterou umožňují, se jednoduše vyhnete dásním. Gel tak bude působit pouze na místě, kde je potřeba, tedy na zubech. Ale ani tím nekončíme.

Naše přístroje nabízí dva typy bělení. Klasický a šetrný, který je určený pro citlivé zuby. Můžete si tedy být jistí, že nám záleží nejen na krásném úsměvu, ale také na udržitelném přístupu.

Pokud si zvolíte jednu z našich sad, svého rozhodnutí nebudete litovat. Žádný jiný produkt Vám totiž nenabídne tak skvělé složení a krásný úsměv už za pár dnů. Pokud ve světě bělení ještě trochu tápete, pak je vhodné začít naší startovací bělicí sadou. Pamatujte, že krásný úsměv může mít úplně každý. Přitom nepotřebujete víc, než pár minut denně. Tak na co ještě čekat?