Co se stane, když nechám gel na zubech příliš dlouho

[11min]Bělení by mělo být v péči o chrup samozřejmostí. Pokud jste ho do Vaší rutiny již dávno zařadili, možná se stalo naprosto běžnou záležitostí, kterou děláte takřka bezmyšlenkovitě. A přesně tak může dojít k tomu, že na gel zapomenete a necháte ho na zubech déle, než je doporučeno. Může to zubům uškodit?

Na první bělení se vždy pečlivě připravujeme. Vyčistíme si zuby, přichystáme si bělicí sadu, důkladně si nastudujeme návod a precizně naneseme bělicí gel.

Při druhé aplikaci už je celý proces trochu rychlejší a při desáté už máme celý postup zautomatizovaný. A to je moment, kdy se může stát, že na LED přístroj s náustkem úplně zapomeneme a gel necháme na zubech delší dobu, než bychom měli. Co v takovém případě dělat dál?



Každý gel má jiné složenísmili_gel-na-zubech_1

Ne všechny gely jsou stejné a obsahují stejné složky. Z toho důvodu je velmi těžké říci, co nastane v okamžiku, kdy necháte gel na chrupu déle. Některé bělicí sady používají k dosažení skvělých výsledků agresivní chemii, další vsází spíše na přírodní látky.

My ve SMILI jsme se vydali tou druhou cestou a do složení jsme dali takové ingredience, které jsou k zubům šetrné. Přesto je ale zásadní vždy postupovat podle návodu.

Abyste pochopili, jak mohou některé gely zubům škodit, připravili jsme si pro Vás dnešní článek. V něm si přiblížíme, proč by se nikdy neměla překračovat doporučená doba aplikace gelu, ukážeme si rizika s tím spojená a nakonec si řekneme, jak si v této oblasti vedou bělicí sady SMILI.



Jaké složky v bělicím gelu mohou představovat riziko

Zuby jsou neuvěřitelně silné a zubní sklovina představuje nejodolnější materiál na našem těle. Správná péče o ni je ale přesto velmi důležitá. Jako vše i sklovina se spolu s časem znehodnocuje.

Pokud si tedy vybíráte svůj bělicí set, vždy se zajímejte o složení gelu a certifikáty, které prokazují jeho nezávadnost. Pokud se totiž stane, že gel na zubech necháte déle, než byste měli, pak o důsledcích rozhoduje právě jeho složení.


Fluorid

Fluorid sám o sobě zubům pomáhá. Posiluje zubní sklovinu a představuje skvělou prevenci zubního kazu. Jak se ale říká, všeho moc škodí. Fluorid je poměrně běžnou složkou zubních past, ústních vod nebo potravin. Pokud je tedy i součástí bělicího gelu, naše tělo mu vystavujeme v příliš vysoké míře.

Reakce na přebytek fluoridu je takzvaná fluoróza. Ta se projevuje bílými skvrnami na zubech. Pokud tedy takový gel necháte na zuby působit déle, než je výrobcem určeno, vystavujete se riziku.

smili_gel-na-zubech_2
SLS

Sodium lauryl sulfát je pěnidlo, které se běžně přidává do zubních past a bělicích gelů. Na vybělení úsměvu se přitom nějak nepodílí. Naopak chrupu pouze škodí. Dráždí totiž nejen tkáň v ústech, ale i dásně.

Pokud máte dásně nebo ústní dutinu citlivou, pak se této složce vyhněte. Necháte-li totiž gel s obsahem SLS na zubech dlouho, může dojít k velmi nepříjemnému podráždění celé dutiny ústní.



PAP

PAP je oxidační činidlo, které se podílí na odstraňování skvrn ze zubního povrchu. Ale tak, jako dokáže zatočit se zabarvením, dokáže též naleptat povrch zubu.

Pokud budete takový gel používat pravidelně a překračovat doporučenou délku procedury, můžete si poškodit zubní sklovinu a způsobit citlivost dásní.


Peroxid vodíku

smili_gel-na-zubech_3Stačí pár minut a s peroxidem dosáhnete zářivého úsměvu. Ano, to je sice pravda. Daň za to je ale skutečně vysoká. Peroxid totiž nejenže Vaše zuby vybělí, ale také pro ně představuje obrovskou zátěž.

Je třeba si uvědomit, že peroxid vodíku je chemikálie. Pokud ho Váš bělicí gel obsahuje, je vždy nutné hlídat jeho množství a nepřekračovat doporučenou dobu aplikace.

V opačném případě dojde k velmi významnému podráždění zubů, které se bude projevovat zvýšenou citlivostí na studené nebo teplé podněty a bolestí dásní.

Ačkoliv se u nás množství peroxidu v přípravcích reguluje, na trh se dostávají též zahraniční výrobky, které obsahují téměř 15 % peroxidu. A to je skutečně mnoho, pokud zohledníme skutečnost, že povolená koncentrace peroxidu v ČR je 6 %.



Jak zuby a dásně na podráždění reagují

Každá bělicí sada obsahuje pokyny k jejímu používání. Ty je třeba dodržovat. V opačném případě si nezajistíte okouzlující úsměv, ale zaděláte si na celou řadu problémů.

smili_gel-na-zubech_4
Zvýšená citlivost

Nadužíváním bělicích gelů může dojít ke zvýšené citlivosti zubů i dásní. Problém mohou představovat teplé či studené podněty, v krajním případě i vzduch. Pokud se ve složení Vámi vybraných gelů objevují i agresivní chemikálie, citlivost nemusí odeznít. Naopak se ztenčováním zubní skloviny se může chrup stát citlivým už natrvalo.

Pokud tedy necháte gel v ústech déle, než je uvedeno v návodu, pak svůj chrup zkontrolujte. Jestliže kromě zvýšené citlivosti zaznamenáte bílé flíčky na zubech nebo dásních, situaci dál sledujte. Pokud nedojde ke zlepšení, konzultujte tuto situaci se svým zubním lékařem.



Najděte si gel s šetrným složením

Chcete-li se těmto starostem vyhnout, zvolte si pro bělení sadu SMILI. Ty ve svém složení nejenže nemají nebezpečné chemické látky, ale také jsou vyvinuty v souladu s potřebami těch nejcitlivějších zubů.



V čem je bělení se SMILI jiné

SMILI jsou bělicí sady, které dokáží poskytnout bezpečné bělení i tomu nejcitlivějšímu chrupu. Ve složení najdete především přírodní látky, které se starají o postupné a šetrné bělení. Peroxid, fluorid, SLS ani PAP nejsou v gelu obsaženy.

Naše gely jsou vyrobeny v souladu s těmi nejpřísnějšími standardy, což dokládají i příslušné certifikáty. Pokud si tedy vyberete SMILI, vždy víte, že nanesený gel Vaše zuby nikterak nezatěžuje. Přesto však dbejte všech pokynů v návodu, který je součástí každého balení.



Jak správně bělit a nevystavovat zuby zátěži

I když je SMILI k zubům velmi šetrné, bělení má vždy svá pravidla, kterých je dobré se držet. V našem případě je celé bělení velmi snadné, a pokud dodržíte všechna doporučení, můžete se těšit na krásný, zdravý úsměv.


Jak často a jak dlouho bělit zuby

Pokud jste ve světě bělení úplnými nováčky a pro své bělení použijete právě jednu z našich sad, pak jsou doporučení následující:smili_gel-na-zubech_smili

  • Vyberte si jeden z našich bělicích setů. Všechny obsahují gel i LED přístroj s totožnými vlastnostmi. Sady se liší pouze množstvím gelových per.

  • První bělení by mělo trvat týden, lépe však dva týdny (v závislosti na zabarvení Vašich zubů). Zuby v tomto období bělíte každý den po dobu 15 minut (intenzivní bělení pro bezproblémový chrup) nebo 10 minut (bělení pro citlivý chrup). Délku procesu si nastavíte přímo na LED přístroji.

  • Po uplynutí první 7denní nebo 14denní procedury pak stačí bělení čas od času zopakovat. I zde existují dvě optimální varianty. Buď můžete chrup každé dva týdny jednorázově vybělit nebo počkáte, až se Vaše zuby opět zabarví a celý 14denní bělicí proces znovu zopakovat.



Jak správně postupovat při bělení

Pokud se stále obáváte, že při bělení někde uděláte chybu, celý postup Vám zde shrneme. Současně jsou tyto pokyny součástí manuálu, který naleznete ve Vámi objednané sadě.

Ale protože opakování je matka moudrosti, tady jsou jednotlivé kroky bělicího procesu:

  • Nejprve si řádně vyčistěte zuby.

  • Pomocí per aplikujte gel na zuby (vyhněte se dásním a rtům).

  • Zapněte LED přístroj. Pokud zmáčknete tlačítko jednou, rozsvítí se modré světlo, které představuje intenzivní, 15minutové bělení. Jestliže tlačítko stisknete dvakrát, objeví se červenomodré světlo, které signalizuje šetrné, 10minutové bělení.

  • Jakmile světlo na LED přístroji svítí, vložte hned náustek do svých úst a lehce jej skousněte.

  • Po uplynutí doby se přístroj sám vypne. V ten okamžik náustek vyjměte a opláchněte jen vodou. Vodou vypláchněte i ústa.

 

Dva důvody, kvůli kterým nikdy nepřekračovat doporučenou dobu bělení

Dnes jsme se bavili především o tom, že překročit dobu bělení můžete spíše nedopatřením. Lidé ale někdy tuto dobu překračují cíleně. Ptáte se proč? Existují totiž dva mýty, které uživatele k tomuto počínání vedou. My si je oba na závěr představíme a řekneme si, jaká je realita.

smili_gel-na-zubech_5
Mýtus č. 1: Delší bělení mi nemůže ublížit

Po dnešku už víte, že toto tvrzení není pravda. Ačkoliv to na první pohled nemusí být na zubech patrné, překročení doporučené doby může způsobit citlivost zubů i dásní.

Pokud tak budete činit pravidelně, můžete si nenávratně poškodit zubní sklovinu. Obzvlášť pokud používáte bělicí gely s převážně chemickým složením. Ty mohou povrch zubů nejen narušit, ale také ho mohou dehydrovat.




Mýtus č. 2: Pokud nechám gel na zubech déle, budou bělejší

Jestli necháte gel na zubech déle, rozhodně to nevede k zefektivnění výsledků. Naopak svým zubům uškodíte a pro jejich citlivost se budete muset bělení na nějakou dobu vzdát.

Chcete-li krásnější úsměv, raději přidejte k bělení kvalitní péči o chrup a vyřaďte z jídelníčku takové potraviny a nápoje, které mohou způsobit jeho opětovné zabarvení.



SMILI doporučuje: Vždy dbejte pokynů výrobce

Bělení zubů je choulostivý proces a vždy by se k němu mělo přistupovat zodpovědně. Zubní sklovina je totiž velmi citlivá a její oslabení se nedá vzít zpět. Volba kvalitní bělicí sady je proto zásadní, stejně jako dodržování všech doporučení.

V drogeriích i na internetu najdete velké množství bělicích produktů. Zásadní rozdíl mezi nimi představuje především jejich složení. Naše sady vsadily na přírodní složky a díky tomu jsou k zubům a dásním velmi šetrné. Pokud tedy chcete svůj úsměv nejen vybělit a rozzářit, ale i chránit, pak zvolte jednu z našich sad.