Co způsobuje žloutnutí a zabarvení zubů?

[6 min]Zoubky jako perličky! Tak to by si přál opravdu každý, realita ovšem nebývá vždy běloskvoucí. Vadí vám žloutnutí a zabarvení zubů? Zajímá vás, proč zuby žloutnou a zda se dají opět vybělit? Nebo lépe – dá se žloutnutí vůbec předejít? 

Barvu našich zubů máme vrozenou. Někdo má zuby opravdu přirozeně sněhobílé. Jiný má trochu žlutější odstín. Občas se barva zubů kloní i k lehce namodralým tónům. To, že mají vaše zuby lehce žlutavý nádech, ještě neznamená, že je něco v nepořádku. Znepokojeni byste měli být, až když začnou výrazně tmavnout, nebo se na nich objevují skvrny různých barev. Nejde totiž jen o estetický problém. Přílišné zabarvení může být známkou nemoci.


Co je tou nejčastější příčinou barevných změn zubů?

Nesprávné čištění zubů

Jak říkají stomatologové, je to stále ta stejná písnička – lidé zkrátka čistí málo či špatně. Špatné návyky u zubní hygieny jsou tou nejčastější příčinou tvorby zubního plaku, kazů, parodontózy a zažloutnutí zubů.

Doporučená délka čištění zubů je alespoň 2 minuty, ale to není to nejdůležitější. Stejně tak nehraje tak významnou roli výběr pasty, kterou doporučuje těch devět dentistů z deseti. Ne. Nejdůležitější je nevynechat ani kousek, věnovat náležitou pozornost mezizubním prostorům, které byste měli „projet“ mezizubním kartáčkem nebo zubní nití alespoň jednou denně. Také ústní voda dokáže hodně pomoci a vyplaví zbytky nečistot a bakterií i z míst, kam si třeba nedosáhnete kartáčkem.

co_zpusobuje_zloutnuti_1
Přehnané čištění zubů

Je to možná zvláštní, ale pokud svým zubům naopak věnujete až přehnanou péči, také to není dobře. Opravdu není nutné si po každém jídle 5 minut čistit zuby. Kartáček má abrazivní účinky sám o sobě, a to se ještě vyrábějí různé pasty s mikrogranulemi, které zuby obrušují o to více. Nadměrné užívání fluoridu v pastách způsobuje nevzhledné bílé skvrny na zubech.

Ve snaze o dokonalé vyčištění a vybělení zubů sáhnou někteří i k různým chemickým přípravkům, sodě bikarboně, dokonce si zuby čistí popelem z cigaret či uhlí. To vše může zubní sklovinu nepřiměřeně oslabit a výsledkem bude naopak žlutý odstín. Sklovinou totiž začne prosvítat vnitřní hmota zubu, která je přirozeně žlutá.


Kouření a alkohol

Dehet a další látky, které vznikají spalováním cigaret, se při vdechování velmi snadno uchycují na zubní sklovině a rychle ji zbarví do žluta. To se ale týká i žvýkacího tabáku. Ten sice není u nás tak rozšířený, ale zuby umí zbarvit rychle a spolehlivě.

Alkohol bohužel zubům také neprospívá. V čele škůdců zubní skloviny je červené víno, ale ani bezbarvý čistý alkohol není bez viny. Příčinou je vysoký obsah cukrů. A tak pivo, víno ani tvrdý alkohol nejsou přáteli našich zubů. Nehledě na to, že cigarety a přemíra alkoholu neprospívají našemu zdraví celkově.


co_zpusobuje_zloutnuti_2
Nepravidelná návštěva dentálního hygienisty

Je více než jasné, že chodit k zubaři na poslední chvíli se nevyplácí. Ideální jsou pravidelné preventivní návštěvy, díky kterým se vyhnete nepříjemným bolestem. Zapomínat byste také neměli na pravidelné návštěvy na dentální hygieně.

Zubní plak, který se vám nepodařilo odstranit ani při té nejlepší péči vlastní rukou, se totiž mění na zubní kámen. A dělá to opravdu rychle. Každý půlrok se vyplatí nechat si zubní kámen odborně odstranit. Včas se tak předejde nežádoucím změnám v barvě zubů.




Agresivní potraviny

co_zpusobuje_zloutnuti_3Zubní sklovina ve skutečnosti není hladká jako sklo. Je celkem porézní, a tak se na povrchu zubů zachycují různé látky a vnikají i hlouběji do zubu úzkými štěrbinami ve sklovině. Potraviny a nápoje, které za to nesou největší zodpovědnost, jsou také bohužel ty nejoblíbenější: káva, čaj, červené víno, ovocné šťávy a barvené sycené nápoje.

Z jídel jsou to hlavně borůvky, černý rybíz, mrkev, červená řepa a další potraviny s vysokým obsahem taninů, kyselin a barviv. Zabiják je samozřejmě cukr, který se při metabolizaci mění v kyseliny, váže se na zubní sklovinu a oslabuje ji.

Omezte tedy konzumaci těchto potravin a nápojů. Když už je na jídelníčku chcete mít, doplňte je větším množstvím vody na vypláchnutí úst.


Antibiotika

Je známá věc, že zvýšený příjem antibiotik jako třeba tetracyklin, nepříznivě působí na sklovinu zubů. Zejména dětské zuby jsou pak náchylné ke změnám zabarvení.

Vyšší věk

Zuby časem ztrácejí část skloviny a vnitřní hmota zubu stále více prosvítá skrze stále tenčí vrstvu skloviny. A jelikož je vnitřní zubovina zabarvena do žluta, získávají zuby stále žlutější nádech.


co_zpusobuje_zloutnuti_4_blog
Mějte bílé zuby a zářivý úsměv

Jak je vidět, příčin, které způsobují zažloutnutí zubů, je opravdu dost. V dnešní době plné úžasných možností se však s nimi nemusíte smířit a můžete se jednoduše pustit do bělení. Na našem e-shopu nabízíme řešení pro každého. Pořiďte si náš přístroj, který zuby bělí šetrně s trvalým účinkem.

Stačí pár minut denně a získáte zářivý úsměv! A to i přes šálek dobré kávy či skleničku lahodného vína.

Se sadou na bělení zubů SMILI můžete bezpečně a efektivně dosáhnout bělejšího úsměvu i u vás doma. Proto neváhejte a kupte si svoji sadu SMILI.