Detoxikace dutiny ústní

[11min]Každý z nás ví, jak je důležité si pravidelně čistit zuby. Péčí o chrup by ale naše rutina končit neměla. Pozornost si zaslouží celá dutina ústní. Zatímco si totiž dokonale vyčistíme zuby, v ústech a na jazyku stále ulpívají bakterie a toxiny. S tím nám ale může hravě pomoci detoxikace dutiny ústní.

Detoxikace organismu je důležitá. Napomáhá k pevnějšímu zdraví a posiluje imunitu. Detoxikovat můžeme snad každý orgán v těle. Dnes se ale zaměříme na ústa. Péče o dutinu ústní by totiž neměla skončit čištěním a bělením zubů. Měla by být mnohem komplexnější. Proto si řekneme, co k její detoxikaci potřebujeme a jak celý proces uchopit.



Detoxikace pomocí techniky zvané oil pulling

Nejznámější technikou očisty úst je oil pulling neboli olejový výplach. Jedná se o ajurvédskou léčebnou metodu, kdy je dutina ústní čištěna pomocí panenského oleje.
Nejčastěji se používá olej kokosový, zkusit můžete však i jiné varianty. Pro tuto techniku je totiž též vhodný olivový, konopný, mandlový, meruňkový, sezamový nebo jakýkoliv jiný (přírodní) olej.

detoxikace-dutiny-ustni_2
Kdy oil pulling provádět?

Tuto techniku je ideální provádět každý den. Pomůže Vám totiž zbavit ústa všech toxinů a bakterií, které při běžném čištění zubů neodstraníte.

Vhodné je oil pulling praktikovat hned ráno po probuzení. Neměli byste si předtím čistit zuby ani pít, abyste nahromaděné nečistoty nespláchli do těla.



Jak výplach probíhá

Jakmile tedy ráno vstanete, nachystejte si polévkovou lžíci a Vámi vybraný olej. Z olejů si klidně také můžete vyrobit směs, abyste dosáhli příjemné chuti. Poté do úst vložte polévkovou lžíci oleje a zavřete je.
detoxikace-dutiny-ustni_1
Olejový výplach dělejte vždy vestoje nebo vsedě a hlavu klidně nakloňte lehce dopředu, abyste olej omylem nepolkli. Ústa nechte po celou dobu výplachu zavřená. Poté už stačí začít olej v ústech převalovat kolem zubů i mezi nimi. Díky své konzistenci olej stáhne z úst všechny toxiny.

Poté začněte pohybovat i jazykem. V ten okamžik začnou reagovat slinné žlázy, které pomalu změní konzistenci oleje. Nakonec olej vyplivněte. Protože se ale stále jedná o olej, nedoporučuje se ho pravidelně plivat do umyvadla. Pokud je to možné, zvolte raději odpadkový koš.

Tuto techniku je ideální provádět zhruba 15 minut, nicméně ne každý začátečník to vydrží tak dlouho. Proto si nejprve na tento proces přivykněte a čas postupně navyšujte.


Jak o zuby po olejovém výplachu pečovat

Jakmile máte ústa prázdná, vypláchněte je vlažnou vodou a nechte je chvíli odpočinout. Do čištění zubů nebo snídaně se pusťte až 15 minut po výplachu.


Benefity oil pullingu

Jak jsme si řekli, olejový výplach je skutečně oblíbenou a velmi efektivní metodou detoxikace úst. K čemu ale taková detoxikace slouží a jaký má vliv na naše celkové zdraví?

Oil pulling nejenže podporuje imunitu a zdraví dutiny ústní, ale také dokáže pomoci od celé řady obtíží. Co se týče zubů a dásní, denní výplachy jim pomohou k vitalitě. Pomáhají totiž od krvácivosti a zánětu dásní, snižují citlivost zubů a jsou skvělou prevencí hromadění plaku. Dokonce je tato technika skvělá pro celkové uvolnění čelisti.

Pokud Vás zajímá vliv oil pullingu na celkové zdraví, zjistíte, že jeho léčebný potenciál je poměrně široký. Dokáže totiž bojovat s takovými nemocemi a obtížnými stavy jako jsou:

  • bolest zubů
  • bolest hlavy
  • problémy s ledvinami, játry, střevy nebo srdcem
  • žaludeční a zažívací obtíže
  • stavy spojené s klimakteriem
  • problematická pleť
  • stres a napětí


Pravidelné výplachy dokáží zcela proměnit kvalitu života a zlepšit Vaši celkovou kondici. Ačkoliv je primárním účelem olejového výplachu detoxikace úst, uvidíte, že dojde k celkovému zlepšení Vašeho zdraví.


detoxikace-dutiny-ustni_3
Detoxikace pomocí škrabky na jazyk

Škrabka na jazyk je velmi účinným nástrojem pro odstranění nečistot a toxinů, které ulpívají na jazyku. Ideální je použití škrabky kombinovat právě s oil pullingem. V okamžiku, kdy dokončíte olejový výplach, podpoříte maximální výsledky jejím použitím.

Tato forma detoxikace úst Vám nezabere příliš mnoho času a přitom má obrovský přínos. Stačí pouze vzít škrabku a několikrát s ní přejet jazyk od kořene ke špičce. Vezme s sebou všechny nečistoty a bakterie a vyčištění úst bude komplexní.



Benefity užívání škrabky na jazyk

Pokud se na užívání škrabky podíváme optikou celostní medicíny, zjistíme, že stimulací jazyka ovlivňujeme činnost celé řady orgánů. Kromě toho ale dokáže zajistit:

  • svěží dech
  • zkvalitnění chuťových vjemů


Škrabka na jazyk by měla patřit do pravidelné péče o dutinu ústní. Na trhu existuje celé množství variant, které se liší nejen tvarem, ale také materiálem.



Podpořte detoxikaci úst správnou komplexní péčí

Zbavit jazyk a měkké tkáně bakterií a toxinů je velmi důležité. Vyplachování olejem a používání škrabky je v tomto ohledu ideální technikou. Nikdy by však jejich používání nemělo nahradit klasické čištění zubů, důslednou péči o mezizubní prostory a bělení.


Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně

Ačkoliv provádíte detoxikaci úst, nezapomeňte si zuby i pravidelně čistit, a to vždy ráno a večer. Pamatujte, že čištění by vždy mělo probíhat nalačno nebo alespoň půl hodiny po posledním zkonzumovaném jídle.

Kartáček vždy přiložte do oblasti, odkud zub vyrůstá z dásně a z obou stran jej čistěte jemnými kmity. Poté vyčistěte plošky zubů.


Pečujte o mezizubní prostory

Správná péče nekončí vyčištěním zubů. Je třeba se zaměřit i na prostor mezi nimi. K tomu Vám poslouží mezizubní kartáčky a zubní nit. O mezizubní prostory pečujte alespoň jednou denně a zvolte si kartáčky různé velikosti.

Některé prostory jsou tak úzké, že Vám poslouží kartáček té nejmenší velikosti. Jinde ale mohou být mezery větší a malý kartáček by pak neplnil svůj účel na maximum.

smili_starter
Dopřejte chrupu zářivě bílý vzhled

Pokud často konzumujete barevné potraviny a nápoje, může se stát, že i přes pravidelné čištění dojde k zabarvení chrupu. Pečujete-li o zuby pravidelně a důsledně, je škoda jim nedopomoci ke krásnému vzhledu.

Častým problém bělicích sad je, že k dosažení výsledků používají nejrůznější chemické složky. Pokud dbáte o zdraví dutiny ústní, rozhodně byste zde neměli nechat úřadovat nebezpečné chemikálie. To ale neznamená, že se musíte bělení vzdát. SMILI totiž přináší jedinečné řešení!

Bělicí sady SMILI mají převážně přírodní složení a bělí zuby velmi šetrně. Jsou ideální i pro ty nejcitlivější zuby a nepředstavují zátěž pro samotný chrup ani dásně. Pokud tedy svá ústa pravidelně detoxikujete a chcete se vyhnout zbytečné chemii, bělení se SMILI Vám to umožní.


Vyplachujte ústa

Vyplachování úst je pro jejich zdraví také klíčové. Pomáhá totiž s vyplavováním zbytků jídla i bakterií. Během dne proto nezapomeňte ústa proplachovat čistou vodou, ráno a večer pak použijte i ústní vodu bez alkoholu.


Navštěvujte odborníky

Kromě důsledného odstraňování toxinů je také třeba pravidelně odstraňovat zubní kámen a další nečistoty. Proto nezapomeňte pravidelně navštěvovat dentální hygienu a svého zubního lékaře.


detoxikace-dutiny-ustni_4
Dopřejte si i občasnou detoxikaci celého organismu

Když už se zaměříte na ústa a jejich důslednou detoxikaci, byla by škoda nepokračovat dál. Čas od času je totiž dobré doplnit detoxikaci úst o celkovou očistu těla. Nezapomeňte, že v našem organismu je vše provázáno, a tak je třeba dbát na jeho celkové zdraví.

Stejně jako detoxikace úst, i očista celého těla je snadná. Detoxikaci organismu je dobré provádět alespoň jednou ročně a kromě radikálního půstu se můžete pustit do mnohem příjemnější verze, kterou si nyní představíme.



Změňte jídelníček

Pro celkovou očistu organismu je důležité na kratší nebo delší dobu změnit jídelníček. Vyřadit byste měli vše nezdravé. Jde Vám o to, abyste tělo očistili od škodlivin, proto si do něj další nepřidávejte. Upusťte od smažených jídel, slazených nápojů a jiných nezdravých potravin. Do jídelníčku naopak zařaďte:

  • ovoce, zeleninu a šťávy z nich
  • potraviny bohaté na vlákninu (celozrnné pečivo, luštěniny)
  • čistou vodu nebo bylinkové čaje


K očistě přistupujte zodpovědně a pokuste se ji nepřerušovat. Proto si vždy jídlo chystejte dopředu, ať nesklouznete k přerušení započaté detoxikace.


Nezapomeňte na antioxidanty
detoxikace-dutiny-ustni_5
Svůj jídelníček můžete během očisty doplnit také o antioxidanty. Ty jsou běžnou součástí některých potravin, nicméně byste v tomto období měli dbát na jejich zvýšený příjem.

Rozšiřte svůj jídelníček o potraviny bohaté na vitamín A, C a E, pijte zelený čaj, konzumujte potraviny jako je rakytník, lesní ovoce, zázvor, citron, řeřicha nebo aloe vera. Skvělým pomocníkem pro detoxikaci jsou také vodní řasy spirulina a chlorella.

Detoxikace tělu pomůže k lepší vitalitě a posílí Vaše zdraví. Nedostatek spánku, stres, nekvalitní strava, konzumace alkoholu – to vše vede k ukládání škodlivin v lidském těle. Pokud se tedy pustíte do detoxikace úst, nezapomeňte tuto rutinu občas rozšířit o celé tělo.



Pečujte o zdraví dutiny ústní i celého těla

Život je třeba si užívat. Spousta našich neřestí ale zatěžuje naše tělo. Proto musíme se škodlivinami a toxiny pravidelně bojovat.

Ideálním způsobem boje se škodlivinami je občasná detoxikace organismu. Vzhledem k tomu, že spousta těchto škodlivin pochází z potravin, je třeba se i pravidelně soustředit na detoxikaci dutiny ústní.

Nejznámější a velmi oblíbenou formou detoxikace úst je oil pulling, který dokáže pomoci zubům i dásním. Péče o ústa by ale touto technikou nikdy skončit neměla. Nezapomínejte ani na pravidelnost čištění a bělení.

Kvalita péče závisí jen a pouze na Vás. My Vám ale rádi pomůžeme s tím posledním krokem ke krásnému a zdravému úsměvu, kterým je bělení. Pokud Vám tedy na zdraví Vašich úst záleží, vyzkoušejte jednu z našich bělicích sad a dopřejte si zářivý a zdravý úsměv.