Efektivní způsoby, jak odstranit zubní kámen

[12min]Zuby dokáží ustát obrovskou zátěž. To bychom jim ale měli vrátit správnou péčí. Chrup je neustále ohrožován našimi stravovacími návyky a nejrůznějšími zlozvyky. Jedním ze strašáků, který může zuby ohrožovat, je zubní kámen. Kde se vlastně bere? Proč je pro zuby nebezpečný? A jak se ho účinně zbavit?

Aby byl úsměv neodolatelný a zářivý, musíme mu věnovat dostatek péče. K svěžímu a zářivému úsměvu nám snadno dopomůže pravidelné bělení zubů. Pokud ale na něj chrup důkladně nepřipravíme, nemusí být ani poté vše dokonalé.

Na zubech se nezřídka vyskytuje zubní kámen. Ten je nejen velmi nevzhledný, ale také pro zuby představuje velké nebezpečí. Proto je důležité ho pravidelně odstraňovat a především jeho tvorbě předcházet. Ale jak na to?


odstraneni_zubniho_kamene_1
Kde se bere zubní kámen

Všichni moc dobře víme, jak je důležité si čistit zuby. Často tak ale činíme proto, abychom předcházeli zubnímu kazu. Správnou a pravidelnou péčí však dokážeme předcházet i zubnímu kameni.

Když jíme nebo pijeme, zbytky potravin a nápojů ulpívají na našich zubech. Tato lepivá hmota se pak formuje do něčeho, čemu říkáme plak. Tento povlak je kromě jídla a slin tvořen také bakteriemi a tím, co produkují. Aby mohly být zuby i dásně zdravé, je třeba tento biofilm důsledně a pravidelně odstraňovat. Pokud tak ale neučiníme, plak zatvrdne a přetvoří se v zubní kámen.


Jak rychle se zubní kámen tvoří

Plak zvápenatí a přemění se v kámen poměrně rychle. Stačí, když dva dny nebudete v čištění zubů pečliví, a zárodek zubního kamene je na světě. Pokud je tento problém dlouhodobě přehlížen, zubní kámen může být velmi rozsáhlý. Pozorovat ho můžete v podobě žlutých, hnědých nebo až černých skvrn na povrchu zubu.



Jaké nebezpečí zubní kámen představuje

V zubním kameni se formují bakterie a látky ze slin. Nejčastěji se tedy tvoří v okolí slinných žláz a často se usazuje v okolí kořenů zubů. Jak přesně ale zubům škodí?

odstraneni_zubniho_kamene_2
Zubní plak je pro zuby velmi nebezpečný, ale čištěním se dá snadno odstranit. Se zubním kamenem je to ale horší. Obsahuje totiž zbytky potravin, bakterie a jejich toxiny. Tím, že se nedá jednoduše odstranit, umožňuje bakteriím, aby působily na zuby nepřetržitě. A to především v okolí dásní.

Ačkoliv se často staráme primárně o zuby, dásně potřebují obdobnou péči. Proto bychom měli brát zubní kámen vážně a uvědomovat si jeho rizika. Zubní kámen totiž způsobuje zánět dásní, který se v počátcích projevuje krvácením při čištění zubů. Pokud tento problém nebudete řešit včas, může dojít až k paradontitidě, díky které dojde k odloučení zubu od kosti a jeho vypadnutí. Přijít tak můžete i o zcela zdravé zuby, a to jen díky dlouhodobému přehlížení zubního kamene.



Způsoby, jak se zubního kamene zbavit

Zubní kámen můžete pravidelně odstraňovat a můžete tak zamezit jeho růstu a působení na dásně. Vždy je ale lepší mu předcházet. Odstranit jej z pohodlí domova je totiž téměř nemožné.


Používejte zubní pastu na odstranění zubního kamene

Když už se zubní kámen jednou vytvoří, jeho domácí odstranění není účinným řešením. Pomoci Vám mohou speciální zubní pasty, které jsou pro odstraňování kamene určené. Nicméně látky v nich obsažené nikdy neodvedou takovou práci jako návštěva specialistů.


Navštivte odborníky

Zubní kámen se odstraňuje dvěma způsoby. Dá se odstranit ručně za pomoci speciálních nástrojů, kdy jsou postupně odlupovány jednotlivé vrstvy, nebo se dá roztříštit za pomoci ultrazvukových vln. Oba způsoby jsou velmi efektivní a dokáží kámen snadno a rychle odstranit.



Jak zubnímu kameni předcházet

Odstraňování zubního kamene nemusí být vždy úplně příjemné a jeho dlouhodobé ignorování může fatálně poškodit chrup. Pokud se tedy chcete oběma věcem co nejdéle vyhnout, pak se dejte cestou kvalitní prevence. Zubnímu kameni se totiž dá poměrně jednoduše předcházet.

odstraneni_zubniho_kamene_3
Osvojte si správnou techniku čištění zubů

Čistíte si zuby každý den a Váš zubní lékař odhalil zubní kámen? Pak si je zřejmě čistíte špatně. Bez správné techniky čištění zubů si totiž můžete zuby čistit jak často chcete, ale zubní kámen se bude nadále tvořit.

Vždy je třeba věnovat pozornost každému zubu a nestačí po něm pouze přejet tam a zpět. Důležité je zaměřit se především na okolí dásní. Proto vždy zub čistěte z obou stran, kartáček pokaždé položte pod úhlem 45° k místu, odkud vyrůstá z dásně, a jemnými kmity tuto oblast čistěte. Teprve pak se soustřeďte na plošky zubů.
Nikdy byste neměli během čištění zapomínat také na mezizubní prostory. Nesprávná péče o ně totiž také vede k tvorbě zubního kamene.


Ujistěte se, že máte k péči o zuby správné nástroje

Správná technika je ale pouze polovina úspěchu, pokud k ní nemáte to správné vybavení. Vždy volte měkký zubní kartáček a nezapomeňte ho pravidelně měnit! Opotřebované a polámané štětiny už totiž nejsou při čištění účinné a nedokáží plak efektivně odstranit. I když si pak denně čistíte zuby, plak se může pomalu a nepozorovaně proměnit v zubní kámen.

Kromě správného kartáčku nezapomeňte používat i zubní nit a mezizubní kartáček. I u něj buďte obezřetní a zvolte si správnou velikost. Příliš velký mezizubní kartáček může dráždit Vaše dásně, ten malý naopak nevyčistí prostory mezi zuby efektivně.

Doporučujeme: Nevíte, jak si vybrat správný mezizubní kartáček? Více se dozvíte v Mezizubní kartáčky: Tajemství zdravého úsměvu


Omezte konzumaci cukru

Cukr je oblíbenou potravou pro bakterie. Pokud jej tedy konzumujete příliš, vede to k tvorbě plaku. A právě o něm už víme, že se dokáže velmi rychle měnit v zubní kámen. Čím méně cukru budete konzumovat, tím menší šanci dáte zubnímu plaku a kameni.

Pomoci zubům můžete i takovými potravinami, které zuby čistí. Patří mezi ně například kedluben, celer nebo mrkev. Tato zelenina je velmi účinná v otázce mechanického čištění zubů.

odstraneni_zubniho_kamene_4
Podstupujte preventivní návštěvy u zubního lékaře a navštěvujte dentální hygienu

Spolu s důslednou péčí nezapomínejte také na pravidelné návštěvy odborníků. Ti dokáží kámen včas odhalit, odstranit a případně Vám poradit s optimální péčí. Pamatujte totiž, že jen včasným řešení problémů můžete předejít větším a rozsáhlejším komplikacím.




Před čím dalším chránit chrup

Zubní kámen ale samozřejmě nepředstavuje jediné nebezpečí pro Vaše zuby. Proto zdraví své dutiny ústní pečlivě sledujte a nepodceňujte jakékoliv změny. Měli byste být obezřetní, pokud cítíte bolest při studených nebo horkých podnětech, krvácí-li Vám dásně během čištění zubů nebo celkově cítíte nějaké změny.
odstraneni_zubniho_kamene_5
Zuby jsou opravdu silné a sklovina je dokonce nejsilnější stavební materiál v lidském těle. Pokud ale dlouhodobě podceňujete péči o svůj chrup, dochází k jejímu postupnému ztenčování, které je bohužel nevratné. Pokud chcete, aby byly Vaše zuby zdravé co nejdéle, musíte se o sklovinu správně starat.

Sklovina chrání zub před vnějšími vlivy. Po jejím ztenčení se v zubu snáze utvoří zubní kaz a současně se odhalí měkčí část zubu (dentin). Díky tomu zuby vykazují zvýšenou citlivost, která Vám znemožní konzumovat některé potraviny a nápoje.

Zánětu nebo onemocnění dásní, zubnímu kameni nebo kazu, citlivosti zubů nebo změně zabarvení chrupu se ale dá předcházet. Stačí pouze zubům věnovat dostatek času při čištění.



Co vše by mělo patřit do správné péče o zuby

Už jsme si řekli, jak si správně čistit zuby a zdůraznili si důležitost správné techniky a kartáčků. U toho ale péče o zuby nekončí. Péče o zuby je totiž velmi komplexním procesem, kdy je třeba změnit hned několik návyků.


Volte si správnou techniku bělení

Kromě čištění je vhodné zuby také pravidelně bělit. Vždy byste si ale měli vybrat takovou bělicí sadu, která zubům neškodí a nezpůsobuje jejich zvýšenou citlivost. Takovou péči Vám zajistí bělicí sady SMILI, které spoléhají především na přírodní ingredience a dvojí intenzitu UV světla.

Pokud tedy chcete mít nejen zdravý, ale také krásný úsměv, určitě zkuste jednu z našich bělicích sad. Kromě toho máte jistotu, že Váš chrup nebude narušen působením peroxidu. V našich sadách totiž žádný nenajdete.


Zpestřete svůj jídelníček

Vynechte z jídelníčku sladká a lepivá jídla. Konzumujte více zeleniny a potraviny, které nejsou bohaté na sacharidy. Také nezapomeňte na čistou vodu. Pokud si totiž po jídle dopřejete sklenici čisté vody, vyčistíte ústa od zbytků potravin a vyplavíte bakterie.

Doporučujeme: Chcete skoncovat s cukrem, ale nevíte jak na to? SMILI Vám poradí Jak se zbavit závislosti na cukru a udržet si zdravé zuby


Chraňte zuby před mechanickým poškozením

Zuby nejsou nůžky, otvírák ani kleště. Na to pamatujte pokaždé, až jimi budete chtít otevřít nějaký obal nebo limonádu. I když pak zuby vypadají stejně jako předtím, dějí se na nich změny, které možná nepozorujete. Těmito změnami jsou drobné odštěpky a prasklinky, které ohrožují stabilitu zubní skloviny. Pokud tedy chcete předcházet zbytečným problémům, používejte zuby výhradně k jídlu.


jak-mit-zdrave-dasne-smili_2

Dejte svým zubům péči, kterou si zaslouží

Kámen není pouze nevzhledný, ale také velmi nebezpečný. Nachází se v něm totiž velké množství bakterií, které představují velké nebezpečí pro dásně a jejich okolí.

Pokud chcete, aby byl Váš chrup zdravý, věnujte mu čas a péči odborníků. Kromě toho mu dopřejte i zářivý vzhled, který ho nezatíží. Bělicí sety SMILI dají zubům vše, co potřebují a poradí si i s tím nejcitlivějších chrupem.

Plánujete-li zatočit se zubním kamenem a chystáte se na dentální hygienu, využijte skutečnosti, že máte pečlivě vyčištěný chrup a pusťte se do bělení. Se SMILI je to velmi snadné. Začít můžete třeba startovací sadou. Celý postup je pak skutečně prostý. Nečekejte tedy a dopřejte svým zubům nejen zdravý, ale také krásný vzhled.