Elektrický a klasický kartáček na zuby: Jaký je mezi nimi rozdíl?

[11min]Krásný úsměv nepřichází sám. Je třeba na něm každý den pracovat. Základem správné péče o chrup je zubní kartáček. Který je ale ten správný? Jak ho správně ovládat? A jaké další pomůcky pro správnou péči o chrup potřebujeme? Na tyto otázky Vám odpoví dnešní článek.

Zubní kartáček je základní pomůckou pro čistění chrupu. Nestačí jej ale pouze vložit do úst. Nejdůležitější ze všeho je totiž správná technika. Jakmile si vyberete optimální kartáček a ovládnete správnou techniku, je třeba si uvědomit, že komplexní péče zahrnuje také péči o mezizubní prostory a šetrné bělení. Ale o tom všem si postupně prozradíme více.

elektricky_klasicky_kartacek_nahled
Jak vybírat kartáček

Pokud Vám na zdraví Vašeho chrupu záleží, zřejmě jste již někdy stáli před otázkou, jaký kartáček je pro čištění zubů ten nejlepší. Na trhu můžete obecně najít dva typy kartáčků, a to ty manuální nebo elektrické. Který z nich je ale lepší?

Říct, že jedna z těchto dvou možností je ta jediná dobrá, by bylo velmi zkratkovité. Nyní se tedy podíváme na oba typy kartáčků a řekneme si, kdy má jejich užívání své výhody a kdy naopak není dostatečně efektivní.




Manuální zubní kartáček

Pokud si pro péči o chrup zvolíte klasický zubní kartáček, rozhodně neuděláte chybu. Ovšem je třeba zvolit správný typ a optimální techniku.

Mezi manuálními zubními kartáčky jsou mnohé rozdíly. Sami jste si jistě všimli, že k dostání jsou kartáčky s malou i větší hlavicí, s měkkými i tvrdými štětinami. Ne každá volba je ale správná! Pokud používáte manuální kartáček, vždy volte ten s menší hlavicí. Štětiny by měly být měkké, husté a stejně dlouhé.

Pokud zvolíte extra měkký kartáček, štětiny nedokáží efektivně odstranit plak. Pokud naopak sáhnete po středním nebo tvrdém kartáčku, uškodíte sklovině i dásním. Ačkoliv se pohled na zubní kartáčky dlouhodobě různil, nyní je preferován měkký kartáček.

Hlavice zubního kartáčku by nikdy neměla být příliš velká. Jen s tou menší se totiž dostanete i do těch těžko přístupných míst. Ale ani to nestačí, pokud nečistíte zuby pořádně. A jaké jsou časté chyby?elektricky_klasicky_kartacek_1

  • Používáte příliš tvrdé štětiny a dráždíte oblast dásní.
  • Volíte extra měkké kartáčky, které plak nedokáží odstranit.
  • Čistíte zuby krátce.
  • Nepoužíváte správnou techniku, tudíž nenarušíte vrstvu plaku a řádně jej neodstraníte.


Manuální kartáček dokáže zuby vyčistit naprosto precizně a je skvělou volbou v péči o chrup. Pokud ale kartáček používáte nesprávně, dojde k množení bakterií v ústech a tvorbě plaku a zubního kamene. V takové fázi je pak důležité navštívit dentální hygienu a poradit se o správné péči.



Elektrický kartáček

Někteří odborníci Vám řeknou, že elektrický kartáček nikdy nenahradí ten klasický. To ale záleží na tom, jaký elektrický kartáček zvolíte! Existují totiž dva typy:

  • rotační elektrický kartáček,
  • sonický elektrický kartáček.


Rotační kartáček poznáte snadno, protože se vyznačuje malou kulatou hlavicí, která dokáže rotovat kolem dokola. Tento typ kartáčku se díky velikosti hlavice může jevit jako ideální volba, nicméně rotační pohyb může být nepříjemný pro lidi s citlivými zuby nebo dásněmi. V případě, že máte odhalené krčky, může být používání kartáčku velmi nepříjemné a může situaci více komplikovat.

Pokud ale máte zdravý chrup a víte, jak rotační kartáček správně používat, pak Vás jistě potěší, že dokáže zuby vyčistit velmi důsledně. Čištění Vám pak zabere mnohem méně času.

elektricky_klasicky_kartacek_2
Sonický kartáček nepracuje na principu krouživých pohybů, ale svislých vibrací. A právě tato technika čištění je dnes považována za správnou. Vibrací je totiž narušená souvislá vrstva plaku a současně je tímto pohybem i stírána a odstraňována. Sonické kartáčky se vyznačují podlouhlou hlavicí.

Díky jemné vibraci sonické kartáčky neškodí zubům, dásním nebo krčkům. Právě pro svou šetrnost jsou velmi oblíbené. Naučit se je ovládat není vůbec náročné a mohou je využívat jak děti, tak dospělí.

Kromě důkladného čištění zubů dokáží sonické kartáčky pečovat o takový chrup, který je opatřen rovnátky, je vhodný pro lidi s paradontózou a může ulehčit péči o kuřácký chrup.




Co vše patří do správné péče

Péče o zuby ale nikdy nekončí nákupem vhodného kartáčku. Ústa totiž potřebují daleko rozsáhlejší péči. I když si totiž zuby důkladně vyčistíte, v ústech zůstane stále velké množství bakterií. A ty pak mohou způsobovat zubní kaz, zánět nebo onemocnění dásní a další obtíže. Proto svou péči o zuby rozšiřte o několik následujících pomocníků.

elektricky_klasicky_kartacek_3
Mezizubní kartáček

Mezizubní kartáčky jsou pro zdraví dutiny ústní stejně důležité jako klasický kartáček. Stále je ovšem používá velmi málo lidí. Zbytky jídla a plak se formují nejen na povrchu zubu, ale usazují se také v prostorech mezi nimi. Když tyto bakterie neodstraňujete, mohou volně působit na Vaše zuby a dásně.

Pokud chcete být v péči důslední, pak ji obohaťte právě o mezizubní kartáček. Ten je k dostání v různých velikostech a je možné, že jich budete potřebovat více v návaznosti na velikost jednotlivých mezizubních mezer. Pokud si nevíte rady, obraťte se na odborníky nebo si přečtěte náš článek Mezizubní kartáčky: Tajemství krásného úsměvu.


Mezizubní nit

Některé prostory mezi zuby jsou opravdu úzké a neprotáhne se jimi ani ten nejtenčí mezizubní kartáček. V takovém případě je třeba sáhnou po zubní niti. I když totiž máte pocit, že mezi zuby žádnou mezeru nemáte a jen těžko se Vám tam mohly usadit zbytky jídla, není to tak. Bakterie dokáží nepozorovaně úřadovat úplně všude a zubní nití můžete velmi snadno odstranit zbytky jídla z prostoru mezi předními zuby. V případě stoliček může být používání nitě o poznání složitější. Tam se vždy dostanete lépe mezizubním kartáčkem.

Mezizubní kartáčky i zubní nit byste měli používat úplně každý den. Pokud máte tu možnost, použijte nit po každém jídle. Když si předtím vypláchnete ústa vodou, velmi jim ulevíte.


Bělicí sada

Další věcí, která by neměla chybět ve správné péči o zuby, je vhodná bělicí sada. Zuby by totiž neměly být jen čisté a zbavené plaku, ale také zářivě bílé. Bělení by proto mělo být zcela běžnou součástí naší rutiny.

Aby byl bělící proces co nejefektivnější, ale současně šetrný k chrupu, je důležité najít takovou sadu, která neničí zubní sklovinu, nedráždí dásně a je vhodná i pro ty nejcitlivější zuby. A přesně všechna tato kritéria splňují naše sady SMILI. Stačí Vám pouhých deset minut denně po dobu jednoho až dvou týdnů a můžete se pyšnit až o několik odstínů bělejším chrupem.

jak_funguje_beleni_jak_dlouho
Ideální proceduru si vždy volíte na základě míry zabarvení Vašeho chrupu. Důležité ale je, že složení všech bělicích sad je převážně přírodní a vyhýbá se chemii. Ta totiž nabízí rychlé výsledky, ale současně poškozuje chrup. Protože by bělení nemělo zubům škodit, ale naopak je chránit, uzpůsobili jsme naše sady i těm nejcitlivějším jedincům. Pamatujte, že bělení nemá bolet.

Pokud jste si mysleli, že bělení je finančně nedostupné a patří do péče o chrup jen u hrstky lidí, je to chyba. Bělení by si měl pravidelně dopřát každý. Naše bělicí sady ho díky jedinečnému poměru kvality a ceny zpřístupňují naprosto každému.




Jednosvazkový kartáček

Používáte kvalitní kartáček, pečujete o prostor mezi zuby, pravidelně chrup bělíte, ale přesto máte zubní kámen? Možná Vám chybí jednosvazkový kartáček!

Pokud zubní plak pravidelně a důsledně neodstraňujete, přemění se v zubní kámen. Ten je dost často viditelný na spodních předních zubech v podobě tmavých skvrn. Abyste mu mohli předcházet, je třeba věnovat těmto oblastem speciální péči. A právě k tomu slouží jednosvazkový kartáček.

Díky svému tvaru a příhodné velikosti dokáže odstranit zbylý plak v okolí dásní i lehce pod nimi. Pokud tedy na některých zubech vidíte takovéto změny, pak tento kartáček jednoznačně zahrňte do své rutiny.


Ústní voda

Po každém čištění je dobré ústa na závěr vypláchnout ústní vodou. Pokud totiž nepoužíváte například škrabku na jazyk, bakterie se mohou po důkladném čištění stále držet na měkkých tkáních. Vypláchnutím úst však jejich výskytu zcela zamezíte.

elektricky_klasicky_kartacek_5
Správná technika čištění

Žádná z výše zmíněných věcí ale nestačí, pokud ji nepoužíváme správně. Ani sebelepší kartáček neodstraní plak, pokud nevolíme vhodnou techniku. Mezizubní prostory zase zůstanou zaneseny, pokud použijeme menší kartáček, než je ve skutečnosti třeba.

Pokud se chcete o správné technice dozvědět více, poraďte se se svým zubním lékařem nebo dentálním hygienikem. Ti dokáží posoudit stav Vašeho chrupu, odhalit chyby a poradit Vám s jejich nápravou.



Základem je správná technika a důslednost

Technologie postupují dopředu velmi rychle, a tak i mezi elektrickými kartáčky dnes najdeme takové, které nám v mnohém dokáží péči o zuby usnadnit a zdokonalit. Nelze ale říci, která z metod je lepší.

smili_starter
Používání manuálního kartáčku může být úplně stejně efektivní jako používání toho elektrického. Vše se odvíjí především od toho, zda kartáček používáte správně a o dutinu ústní pečujete důsledně.

Správné čištění zubů se zcela míjí účinkem, pokud řádně nepečujete i o prostor mezi zuby a okolí dásní. Stejně tak nepůsobí zuby zdravě, pokud je denně čistíte, ale stále je máte zažloutlé. Se spoustou z těchto věcí si musíte poradit sami. S bělením Vám ale rádi pomůžeme my.

Dejte Vašemu úsměvu to, co mu chybí a věnujte mu komplexní péči. K tomu patří i pravidelné a šetrné bělení a tím bělicí sady SMILI bezesporu jsou. Vyberte si ideální set a začněte zdokonalovat svou zubní péči ještě dnes.