Historie bělení zubů

[12min]Lidé po zářivě bílém úsměvu netouží pouze dnes. Byli jím totiž fascinování již dávno a hledali proto různé způsoby, jak jej docílit. Dnes se podíváme na to, jaké metody byly trendy již ve starém Egyptě a jaké metody jsou nejoblíbenější dnes.

Bělení zubů dnes patří do běžné péče o chrup. Pokud máte doma jeden z bělicích setů SMILI, sami víte, jak snadné a šetrné může bělení být. Mimo naše sady ale existuje mnoho jiných technik, které se liší samotným průběhem bělení nebo složením bělicích látek.

Co bychom ale v soudobých bělicích produktech hledali marně, jsou složky jako ocet, popel, močovina nebo nejrůznější kyseliny. Kdo že by takové látky k bělení používal? Možná to zní neuvěřitelně, ale právě tyto ingredience byly používány před několika tisíci lety!



Egypt a Řím jako průkopníci v bělení

Pokud Vás zajímá, kam až sahají kořeny bělení zubů, bude třeba se přesunout daleko do minulosti, a to do doby 3000 let před n. l., kde se podíváme do starověkého Egypta a Říma. Právě tady objevíme první techniky, které se možná od těch dnešních velmi liší, nicméně měly stejný účel – zajistit jedinci zářivý úsměv.

historie-beleni-zubu_1
Bělení pomocí octa

Egypťané milovali krásu, což se odráží v jejich odívání i způsobech, jakými se zdobili. Ženy i muži se snažili svůj vzhled vylepšit, a tak používali make-up a různé líčící prostředky. Proto není divu, že jejich zájmu neunikl ani jejich chrup.

Bílý chrup znamenal ve starověkém Egyptě známku vysokého postavení a společenské prestiže. Proto netrvalo dlouho a objevily se první bělicí techniky. V případě Egypťanů se jednalo o směs pemzy (vyvřelá hornina s porézní strukturou) a octa. Tuto směs poté aplikovali roztřepenou větvičkou, která suplovala zubní kartáček. Taková směs samozřejmě dosahovala skvělých bělicích výsledků, nicméně chrup neuvěřitelně poškozovala.


Moč jako prostředek ke krásnému úsměvu

Římané také považovali zářivý úsměv za známku krásy, ale k hledání účinné bělicí složky se postavili po svém. K bělení zubů jim tedy nesloužily vyvřelé horniny, ale látka o poznání odpudivější – lidská moč. Jakkoliv podivná se nám může tato technika jevit, je třeba myslet na to, že jistou účinnost měla. Jednou ze složek moči je totiž čpavek. A právě ten svou kyselostí mohl mít podobné účinky jako jiná bělidla.



Bělení zubů v 17. století

Až do 17. století se ve světě bělení neudály žádné velké změny. Zuby byly stále běleny mechanicky a pro dosažení výsledků se používala abraze v kombinaci s kyselými látkami. To sice dokázalo vykouzlit zářivý úsměv, nicméně na úkor zdraví zubů. Jinak tomu ale nebylo ani v 17. století, nicméně techniky a postupy se změnily.


Holič a zubař v jedné osobě

Jít se ostříhat nebo si nechat zkontrolovat chrup? V této době Vás takové dilema trápit rozhodně nemuselo. Holič se totiž staral o vše! Nabídka jejich služeb byla v tomto období skutečně pestrá. Postarali se tak nejen o zkrácení vlasů, ale také o zubařské služby.

historie-beleni-zubu_2
Bělení pomocí kyseliny

Kromě úlevy od bolesti se soustředili především na bělení chrupu. Pokud si ale představujete sofistikované a šetrné bělení, nezapomínejte, že jsme stále v 17. století. Navíc holiči neměli žádné lékařské vzdělání. Běžná bělicí procedura tedy probíhala tak, že zuby byly nejdříve ohoblovány kovovým pilníkem, a poté se na ně nanesla kyselina dusičná, která chrup vybělila.

Zuby po bělení byly skutečně zářivější, nicméně působením agresivní kyseliny začaly velmi rychle erodovat. To s sebou neslo zničení ochranné vrstvy zubu, jejich zvýšenou citlivost a velmi rychlou tvorbu kazů. Tato praxe trvala ještě celé 18. století.




Pokroky v bělení v 19. století

V 19. století nastalo v bělení zubů mnoho změn. Odborníci si toho času začali všímat účinků, které přináší fluorid. Zjistili, že má velmi dobrý vliv na chrup a snižuje jeho kazivost. Nicméně nevěděli, co přináší jeho nadměrné užívání.

Fluorid skutečně napomáhá s ochranou zubů a obnovením zubní skloviny. Jeho nadměrné užívání však vede k fluoróze, která se projevuje barevnými fleky na zubech. Pokud jej tedy konzumujeme v potravinách hodně a občas také spolkneme zbytek pasty, vliv fluoridu začne být spíš škodlivý. Ke stejným závěrům a zjištěním došli také odborníci v 19. století a do jeho konce se rozhodli používat chlór.



20. století ve znamení peroxidu

Okolo roku 1900 se ke slovu dostal všem tolik známý peroxid vodíku. O jeho bělicích vlastnostech se odborníci dozvěděli až náhodou. Původně jej totiž používali pro léčbu nemocných dásní. Když se pak lékaři v 60. letech snažili peroxid udržet na dásních pacientů co nejdéle, vymysleli formičky, které se o to staraly. Po čase zjistili, že zuby jsou po léčbě dásní podstatně bělejší.
historie-beleni-zubu_3
V roce 1989 se pak začaly objevovat první bělicí metody a postupy, které připomínaly bělení, jak ho známe dnes. Nadále se používal peroxid, ale jeho aplikace už se příliš nelišila od postupů, které se pro bělení využívají v současné době.

Dnes už víme, že peroxid má skutečně bělicí účinky, nicméně jeho nadměrné užívání zuby zatěžuje. Velké množství peroxidu totiž způsobuje trvalé poškození zubů a náprava škod může být velmi nákladná.

Tip: Pokud chcete své zuby účinně bělit, volte takové bělicí sady, které peroxid ve svém složení neobsahují.



Kde se vzaly zubní kartáčky?

Už víme, že bělení se ve svých nejrůznějších podobách těší oblibě již několik tisíc let. Z toho je patrné, že péče o zuby nebyla cizí ani našim předkům. Kromě bělení se zajímali také o čištění chrupu. Ale jak takové čištění probíhalo?

O čištění zubů se v minulosti staraly již zmíněné žvýkací větvičky, které byly rovné a měly roztřepený konec. A právě tento roztřepený konec měl žvýkáním zubům ulevit od nečistot.


Prasečí štětiny a bambus

Okolo roku 1600 př. n. l. se tyto tyčinky začaly využívat nejen v Egyptě, ale také v Číně. Jednalo se o aromatické dřeviny, které zuby nejen čistily, ale také svému uživateli obstarávaly svěží dech. A právě v Číně se v 15. století objeví něco, na co se dnes nahlíží jako na předchůdce zubního kartáčku. Jednalo se o nástroj vyrobený z prasečích štětin, které byly vsazeny do kostěné nebo bambusové rukojeti.

historie-beleni-zubu_4
Moderní zubní kartáček

Moderní zubní kartáčky, jak je známe dnes, se objevily v roce 1938 s příchodem nylonu. Ten se začal používat k výrobě štětin. Během 50. let pak došlo ke změně jejich materiálu a od 60. let se pak na území Spojených států amerických začaly hojně užívat také elektrické zubní kartáčky.





Populární bělicí metody současnosti

Historie péče o zuby a jejich bělení je poměrně bohatá. Ačkoliv se některé metody a postupy mohou zdát bláznivé, všechny postupně napomohly k uvědomění, co je pro zuby dobré a co jim naopak škodí.

Postupným vývojem se tak vytříbilo několik bělicích praktik a technik, které známe dnes. Způsobů, jak svému chrupu dodat zářivý vzhled, je několik:

  • bělicí zubní pasty
  • bělicí pásky
  • bělicí gely
  • bělení v ordinaci
  • bělicí pudry


Každá z těchto metod má svá pro a proti. Některé pro dosažení skvělých výsledků využívají chemii, další sílu přírodních složek, jiné zase fungují na principu abrazivních částic.

Nelze zjednodušeně říct, že nějaká z metod je ta jediná správná. Bezpečnost a efektivita jednotlivých produktů se vždy odvíjí od konkrétního složení a způsobu, jak jsou na chrup aplikovány. Pokud ale chcete dosáhnout skvělých výsledků a zubům dopřát především sílu přírodních složek, pak vyzkoušejte jednu z bělicích sad SMILI.



Bělicí sady SMILI: Moderní a šetrný způsob bělení

Pokud nás historie bělení zubů něco naučila, pak je to skutečnost, že by bělení mělo nejen dosahovat skvělých výsledků, ale také myslet na zdraví zubů. Najít vhodnou bělicí metodu, která myslí na oba faktory, je často náročné. Některé produkty totiž chrání zuby, ale nedosahují viditelných výsledků, jiné chrup rozzáří, ale oslabují zubní sklovinu. Proto zkuste bělení se SMILI.

Bělicí sady SMILI dokáží chrup šetrně a pozvolna vybělit a současně chrání i ten nejcitlivější chrup. To ale není to jediné, čím se od ostatních bělicích sad liší:

  • Gel se nanáší praktickými pery, tudíž aplikaci zvládne i začátečník.

  • Účinky gelu umocňuje LED přístroj, který pomáhá při procesu bělení.

  • Jednoduché nanášení gelu zaručí, že se dostanete i do těch hůře dostupných míst.

  • Na LED přístroji si můžete vybrat intenzitu světla a rozhodnout se tak, zda chcete intenzivní nebo šetrné bělení.

  • SMILI je šetrné k Vašim zubům a bělení s ním nebolí.

  • Složení obsahuje vysoké procento přírodních složek a vyhýbá se tak chemickým látkám, jako je peroxid nebo fluorid.

  • Bělicí sady nejsou testovány na zvířatech. Současně splňují všechny požadavky na bezpečné užívání, což dokládají příslušné certifikáty.

  • SMILI přináší zaručené výsledky. I proto garantujeme vrácení peněz, pokud do 30 dnů nespatříte žádné změny.

historie-beleni-zubu_5
Bělicí sady SMILI představují revoluční bělicí technologii, které se podařilo zkombinovat skvělé výsledky s šetrnou péčí o zuby. Vybírat si můžete z celkem čtyř sad, které se od sebe liší především množstvím bělicích per.

V případě bělicí sady SMILI DUO navíc získáte nejen větší množství gelu, ale také rovnou dva bělicí přístroje. Pokud se tedy do bělicí výzvy chcete pustit ve dvou, pak je tato sada ideální volbou.

Protože myslíme nejen na zdraví zubů, ale také na přírodu, naše sady neobsahují žádné zbytečné plasty, dají se snadno dobíjet pomocí kabelu a při spotřebování gelu si můžete snadno dokoupit náhradní náplně.

Nemáte-li s bělením zkušenost a máte jakoukoliv pochybnost, vše důležité najdete v sekci nejčastěji kladených dotazů. Pokud ani přesto nezjistíte vše, co jste chtěli, ozvěte se nám na info@smili.cz. Rádi Vám s čímkoliv poradíme.