Jak kouření ovlivňuje Váš úsměv

[11min]Počet kuřáků se v České republice meziročně snižuje, nicméně stále existuje dost lidí, kteří si tímto zlozvykem škodí. Kouření cigaret ovlivňuje zdraví plic, srdce, cév, ledvin, ale také dutiny ústní. Právě v ústech dokáží cigarety napáchat mnoho škod. Co všechno ale kouření ovlivňuje a jak se podepisuje na Vašem úsměvu?

jak_koureni_ovlivnuje_usmev_1Každý touží mít bezchybný úsměv. Mnoho lidí na jeho udržení intenzivně pracuje. Snaží se zlepšit svůj jídelníček i péči o chrup. Jenže ani sebelepší hygiena nedokáže úsměv ochránit před nebezpečným strašákem, kterým je kouření.

V roce 2021 kouřilo v Česku zhruba 23 % osob nad 15 let. I když kuřáků každoročně ubývá, stále je jich mezi námi spousta. Mnohé studie a zprávy často poukazují na to, že kouření zvyšuje riziko rakoviny plic, infarktu nebo mrtvice. Méně se už ale mluví o tom, jaké nebezpečí představuje kouření pro Vaše ústa.

Pokud trpíte tím, že máte díky kouření zažloutlý chrup, máme pro Vás řešení v podobě bělicích sad. Pamatujte ale, že zabarvení není to jediné, jak kouření chrup ovlivňuje. V dnešním článku jsme si proto pro Vás připravili několik obtíží, které tento zlozvyk může způsobovat, a řekneme si, proč je dobré dát kouření jednou pro vždy sbohem! 



Jaký vliv má kouření na zdraví Vašich zubů a dásní?


Asi není třeba připomínat, že cigarety obsahují celou řadu nebezpečných chemikálií, které lidskému tělu škodí. Co ale za připomenutí stojí, je skutečnost, že všechny tyto toxické látky do těla vstupují právě ústy.

Dlouhodobé působení těchto nebezpečných látek na zuby a dásně může vést k infekcím, otokům nebo krvácení. Pokud tyto problémy systematicky přecházíte, vše může vyvrcholit ztrátou zubů. Pojďme se nyní postupně podívat na všechny negativní dopady kouření.


Nepříjemný dech

Mnoho kuřáků často prozradí právě nepříjemný dech a je to jedna z věcí, kterou začínající kuřáci a jejich okolí postřehnou ihned. Kouř a látky obsažené v tabáku totiž ulpívají v plicích a ústech a dech negativně ovlivňují.

Při dlouhodobém kouření a špatné ústní hygieně může také dojít k chronickému zápachu z úst, kterého se už jen těžko zbavuje. Zápach navíc může způsobit nejen samotná cigareta, ale i změny, které v ústech probíhají. Mezi ně patří vysoušení úst a onemocnění dásní.

jak_koureni_ovlivnuje_usmev_2
Zabarvení zubů

Pokud kuřáka neprozradí dech, pak je to dost často právě barva jeho chrupu. Příležitostní kuřáci si v tomto ohledu vedou o něco lépe. Pokud totiž nekouříte pravidelně, zubům můžete navrátit čistý vzhled pomocí důsledné hygieny a opakovaného bělení.

Za zabarvování zubů může především nikotin a dehet obsažený v cigaretách. Jejich úřadování se nejprve projeví lehkým zažloutnutím zubům, po čase však toto zabarvení tmavne. U lidí, kteří kouří celoživotně, mohou mít zuby až hnědou barvu.


Tvorba zubních kazů

Kouření způsobuje vysušování úst, což může být dost velkým problémem v otázce udržení zdravé dutiny ústní. Na zubech a v jejich okolí totiž neustále úřadují bakterie, které se podílí na ničení skloviny. Tvorba slin je pro jejich regulaci klíčová. Zajišťuje totiž vyplachování úst a odstraňování zbytků potravin, na nichž bakterie úřadují.

U kuřáků se kazy často tvoří podél linie dásní. Pokud je budete přehlížet, může dojít k trvalému poškození nejen zubů, ale i okolních tkání.

jak_koureni_ovlivnuje_usmev_3
Formování zubního plaku a zubního kamene

Nejsou to pouze zubní kazy, co vzniká v ústech kuřáků. Omezená produkce slin totiž vede i dalším jevům. Organické zbytky na zubech a dásních se nazývají plak. V něm se nacházejí nebezpečné bakterie. Pokud tento povlak není odstraněn přirozeně (slinami), formuje se v zubní kámen. Ten se může tvořit nejen na zubech, ale také podél dásní, na zubních výplních a dalších místech.

Zubní kámen se dá odstranit pouze profesionálně. V případě, že budete zubní kámen ignorovat, tak Váš úsměv bude nejen nehezký, ale také může dojít k onemocnění dásní a paradontóze. Navíc je třeba zdůraznit, že v případě kuřáků jsou tyto komplikace až šestkrát pravděpodobnější!



Onemocnění dásní


Zánět dásní a jejich onemocnění může mít mnoho nepříjemných důsledků. Tento zánět může samozřejmě potkat i nekuřáky. Nicméně u kuřáků se riziko zvyšuje.

Důvodem je, že kouření narušuje běžné funkce buněk v dásních a usnadňuje tak vznik infekce. Ta pak může vést k až paradentóze, jejíž důsledkem je ztráta zubu nebo celého chrupu.

Zánět dásní se často projevuje jejich bolestí, zarudnutím, krvácením nebo jejich ustupováním. Pokud tuto skutečnost podchytíte včas, je možné ji velmi efektivně léčit. Jestliže ale problém přecházíte a nadále užíváte tabákové výrobky, situace se může značně zkomplikovat.


Úbytek kosti

Tento bod je úzce spojen s tím předchozím. Pokud totiž onemocnění dásní neřešíte, může infekce postoupit dál do kosti a způsobit její poškození a postupný úbytek. Takový stav už je skutečně závažný, vede ke ztrátě zubů a pacient je nucen podstoupit operaci, kdy musí být kost rekonstruována.


Pomalé hojení

Kuřáci jsou obecně vystaveni riziku pomalého hojení ran. Za touto skutečností stojí nikotin a další chemikálie, které svým působením znesnadňují jejich zacelování.
Jestliže tedy podstoupíte trhání zubu nebo budete trpět jiným krvácením, rozhodně nekuřte. Nikotin totiž jinak zapříčiní roztažení cév a může způsobit zesílení krvácení.


Změny ve vnímání chutí

Jste-li kuřáci, možná jste zaregistrovali, že chutě i vůně vnímáte jinak než dříve. To je přirozené. Tabák v ústech úřaduje velmi komplexně a kromě zubů a dásní působí také na chuťové a čichové buňky. Toxiny obsažené v tabáku způsobují, že tyto buňky odumírají a Vaše smysly se mění.


jak_koureni_ovlivnuje_usmev_5Rakovina dutiny ústní

Rakovina ústní dutiny je velmi široký pojem. Může postihnout jazyk, zuby, patro, měkké tkáně, rty, dásně, žlázy produkující sliny nebo mandle. Často je tento typ rakoviny spojen právě s kouřením.

Více než polovina případů rakoviny dutiny ústní přímo souvisí s užíváním tabákových výrobků. Je tedy zjevné, že je této rakovině možno předcházet ve více než v 50 % případů.

Pokud se ptáte, proč je u kuřáků riziko tohoto typu rakoviny zvýšené, odpověď se ukrývá ve složení tabáku. Toxiny, které se dostávají do úst, mohou dále působit na buňky a způsobit zde rakovinné bujení. Ačkoliv může tato zdravotní komplikace potkat kohokoliv, u kuřáků je riziko skutečně výrazně vyšší.


Jak těmto komplikacím předcházet?

Pamatujte, že všechny nepříjemné stavy, o kterých jsme hovořili, jsou spojeny nejen s cigaretami, ale tabákovými výrobky obecně. Zdravotní nebo vizuální nedostatky způsobuje též žvýkání tabáku, doutníky i jiné alternativy, které sice neobsahují některé nebezpečné látky, ale stále obsahují nikotin.

Nejsnadnější je dozajista s užíváním tabákových výrobků zcela skoncovat. To ale někdy není tak snadné. Proto je dobré pravidelně dbát několika zásad.


Zvlhčujte ústa

Pokud jste si již všimli, že produkujete méně slin, snažte se ústa maximálně hydratovat a dodržujte pravidelný pitný režim. Aby ale tento proces nesl výsledky, je třeba hydratovat čistou, neperlivou vodou, nikoliv čaji nebo džusy.


Čistěte si důkladně zuby

Nejlepší by bylo si vyčistit zuby po každé cigaretě. Proto omezte kouření na minimum a čistěte si zuby alespoň dvakrát denně po dobu dvou minut. Kromě toho si nezapomeňte vyčistit mezizubní prostory a pečovat o své dásně. K tomu postačí mezizubní kartáčky nebo nitě. Na závěr ještě vyčistěte jazyk a ústa propláchněte ústní vodou.

Jen důsledná péče Vám může pomoci předejít vizuálním nedostatkům. Čím pečlivější budete, tím víc chrupu pomůžete.

jak_koureni_ovlivnuje_usmev_6
Navštěvujte pravidelně svého zubaře

Pozorujete změny ve svých ústech, ale nevíte, zda se jedná o skvrny nebo zubní kámen? Nelámejte si s tím hlavu a udělejte to nejdůležitější – svěřte se do rukou odborníka.

Ať už jste kuřáci nebo ne, je potřeba pravidelně podstupovat návštěvy zubního lékaře a dentální hygieny. Právě tito odborníci dokáží Váš chrup posoudit a případný problém včas odhalit. V opačném případě můžete dlouhodobě zanedbat něco, co by se v začátcích dalo snadno vyřešit.



Přestaňte kouřit


Ať už se o ústa staráte sebedůsledněji, vždy je nejlepší s kouřením skoncovat úplně. Existuje mnoho způsobů a Váš lékař Vám může poradit. Nejlepší je kouření postupně omezit a nakonec se ho zcela vzdát. Pokud si ale tuto cestu nedokážete představit, existují i takové alternativy získávání nikotinu, které nebudou ovlivňovat zdraví Vaší ústní dutiny. S nejlepší možností Vám ale jistě poradí lékař.

jak_koureni_ovlivnuje_usmev_7
Vybělte si své zuby

Skončili jste s kouřením nebo jste ho významně omezili? A to, co Vás teď trápí, je zabarvení Vašeho chrupu? Rozlučte se s ním, díky našim bělicím sadám. Pokud jste nekouřili příliš dlouho a zuby máte zabarveny jen lehce, zkuste naši sadu SMILI STARTER.

Máte-li ale chrup již opravdu hodně zabarvený, zvolte sadu SMILI DELUXE. Bělicí gel Vám vystačí na opakovanou proceduru a gelová pera, která Vám zůstanou, se rozhodně neztratí. Můžete je pak použít pro pravidelné udržování výsledků.

Pokud jednou skoncujete s kouřením, nedovolte nevzhlednému zabarvení, aby Vám Vaši minulost stále připomínalo! Bělit zuby můžete i v případě, že se s kouřením zcela nerozloučíte. Pamatujte ale, že pokud budete kouřit během bělicího procesu, výsledky a rozdíly nikdy nebudou tak obrovské. Složitější bude i jejich udržení.


Odstraňte pozůstatky kouření se SMILI

Pokud chcete zuby zbavit zabarvení, určitě si pro tento krok vyberte SMILI. Přírodní složení zajistí, že zuby už dále nebudou trpět pod náporem chemikálií a možnost šetrného bělení se postará i o ty nejcitlivější zuby a dásně.

Bělení by nemělo být výsadou, ale běžnou péčí o zuby. Pokud chcete zubům dopřát příjemnou změnu bez zatížení, pak sáhněte po nějakém z našich bělicích setů. Ať už jste kuřáci nebo ne, zářivý úsměv si zaslouží každý bez výjimky.