Jak pečovat o svůj vybělený úsměv

[9min]Právě jste dokončili cyklus bělení zubů šetrnou a účinnou metodou s přístrojem pro domácí bělení Smili. Zuby jsou opravdu o několik odstínů bělejší. Jaký je to pocit? Můžete se bez obav doširoka usmát. Zvedlo se Vám sebevědomí a sebejistota. A tak se možná ptáte – jak si bílé zuby uchovat co nejdéle? I s tím Vám poradíme.


Na začátku je správné bělení zubů

První krok ke krásnému bílému úsměvu je zřejmý – šetrné vybělení zubů. Zcela jistě se vyhněte „zaručeným“ lidovým postupům, ve kterých se vyskytují tak nebezpečné propriety jako citron, soda, cigaretový popel či dokonce jemný písek. Všechny podobné postupy sice mohou zuby krátkodobě vybělit, ovšem za cenu nevratné ztráty zubní skloviny.

jak-pecovat-o-vybeleny-usmev_1
Takové metody totiž pracují podobně jako pilník odstraňující zrezlou vrstvu ocelového výrobku – prostě zuby obrousíte. Jenomže zubní sklovina je celkem tenká a co hůř – neobnovuje se a nedorůstá. Stačí pár cyklů tohoto nešetrného bělení zubů a probrousíte se až na zubovinu čili vnitřní část zubu. Ta má přirozeně nažloutlou barvu. Výsledkem tohoto amatérského bělení tedy paradoxně bude po čase žlutá barva zubu, zvýšená citlivost, bolestivost a kazivost zubů.

Jedním z nejšetrnějších přístupů v domácím bělení zubů je užití přístroje s LED světlem spolu s bělícím gelem od značky Smili. Ano, na výsledky si počkáte 7 až 14 dní. Nicméně zubům nijak neškodíte, i když získáte i o několik odstínů bělejší chrup.




Jak bílý chrup udržet co nejdéle

Vybělené zuby jsou jako čerstvě umyté auto – nevydrží věčně. Jakmile vyjedete s autem z myčky, už jsou tu bahnité louže, hmyz, který nestihl uhnout a skončil na předním skle, holubi, kteří očividně nemají žádné svěrače, apod. To bychom museli jen parkovat v garáži, a i tak je potřeba auto občas přeleštit.

Stejně tak zuby nemůžeme úplně přestat používat. Umění nepřijímat žádnou hmotnou potravu není v běžné populaci ještě příliš rozšířené, ale i kdybychom se naučili úplně nejíst a nepít, časem by vybělené zuby jistě i tak zešedly a nastal by opět čas na bělicí přístroj Smili.

Jak se tedy po bělení o zuby starat? Co jíst a pít a čemu se vyhnout?


Prvních 24 hodin po vybělení zubů

První den po bělení je nejdůležitější. Povrch zubů je v tu dobu nejcitlivější a nejochotnější přijímat různé látky z okolí. Vyhněte se tedy různým barevným potravinám a nápojům jako:jak-pecovat-o-vybeleny-usmev_2

  • Káva
  • Čaj
  • Nápoje typu Coca-Cola, Kofola apod.
  • Čokoláda či kakao
  • Rajče
  • Červená řepa
  • Červené zelí
  • Nakládaná zelenina v octu
  • Maliny, ostružiny, borůvky
  • Sojová omáčka či balsamiko
  • Sladkosti a slazené nápoje


Výčet samozřejmě není úplný, ale pro představu bude jistě stačit. Nejste si jistí, zda určitou potravinu jíst? Zkuste si představit, že jste si od ní ušpinili bílé tričko. Šlo by to snadno vyprat? Pak si ji asi dopřát můžete. Pokud byste ale měli s vypráním starosti, raději konzumaci o pár dní odložte.

Pokud parafrázujeme Hamleta, pak se můžeme ptát: Kouřit či nekouřit? No samozřejmě, že nekouřit. Kuřáci mají kvůli své neřesti více problémů a je mnohem více důvodů s kouřením seknout. Oproti závažným zdravotním problémům může být zašedlý chrup celkem zanedbatelný, ale i tak je to další důvod cigarety odložit. Po bělení zubů určitě alespoň na těch 24 hodin.

Pokud si neumíte představit svůj den bez šálku čaje, sáhněte místo černého nebo ovocného po zeleném či bylinkovém čaji. Nicméně ten jeden den byste to určitě měli vydržet bez čaje a kávy. Zkusili jste někdy nalít si do hrnku jen horkou vodu? Zahřeje stejně a pro zuby je šetrnější. Někdo dokonce tvrdí, že si na ní lze i pochutnat. I když ta horká tekutina je pro citlivější zuby také celkem zátěž.

Když už víte, čemu se vyhnout, je také dobré vědět, co naopak jíst a pít můžete. V zásadě vše, co nezanechává barevnou stopu. Mluvíme o tzv. „bílé dietě“:

  • Voda, mléko
  • Kokosová voda (někdy nesprávně označovaná jako kokosové mléko)
  • Rýže, brambory, těstoviny, chléb
  • Drůbeží maso a ryby
  • Bílé jogurty, tvaroh, sýry (pokud možno ne tavené)
  • Vejce, zejména bílky
  • Většina zeleniny v čele se salátovou okurkou, cuketa, cibule, pórek apod.
  • Trocha ovoce, např. banán, jablko, bílé hroznové víno


S tím ovocem to ale nepřehánějte kvůli vyššímu obsahu cukru. Cukr sám o sobě nevadí, ale při trávení se už v ústech mění v kyseliny, a ty už představují agresivní útok na sklovinu.


Příležitost pro změnu návyků

Nejlepší způsob, jak udržet zuby co nejbělejší, je vyhýbat se zvykům, které by Vám mohly zuby zabarvit. Vynechejte ranní kávu nebo odpolední čaj, abyste se vyhnuli tomu, že vám tyto nápoje znovu zabarví zuby. Vyměnit červené víno za bílé je další dobrý nápad.

jak-pecovat-o-vybeleny-usmev_3
Není nutné si zuby čistit hned po každém jídle. Dokonce to ani nedoporučujeme. Ale čistit si zuby 2x denně je výborný zvyk. Budete mít zuby nejen bílé jak alabastrové korálky, ale také bez kazů a zubního kamene. Nezapomeňte dvakrát ročně navštívit svého zubaře na preventivní vyšetření a čištění.

Pokud zatím nemáte vypěstovaný zvyk denního čištění zubů ráno a večer, zkuste si ho simulovat po dobu 21 dní. Chovejte se prostě, jako byste už takový zvyk měli. Možná si budete muset nastavit připomínky v mobilu nebo se domluvíte s některým členem rodiny, abyste opravdu po 3 týdny každý den 2x své zuby tím kartáčkem projeli.

Číslo 21 je tak trochu magické. Možná zjistíte, že už ke konci tohoto období nebudete potřebovat žádnou připomínku a cesta do koupelny se zautomatizuje. Získáte prostě další zvyk, který Vám bude prospěšný.




Další tipy pro zachování bílých zubů

Následná péče o zuby po jejich vybělení je důležitá. Čím lépe se o Vaše zuby budete starat, tím trvalejší budou výsledky. A tím také snazší bude jejich další bělení, až k tomu nazraje čas.

Několik šálků kávy nebo černého čaje denně, to je rutina mnoha z nás. Ovšem právě tyto nápoje způsobují nehezké zbarvení zubů. Jejich vynecháním můžete prospět nejen zubům, ale zejména v případě kávy i svému zdraví.
jak-pecovat-o-vybeleny-usmev_4
Někdo se rozhodne pro celkovou detoxikaci těla a kávu s čajem úplně vynechá nebo alespoň značně omezí. Co ale, když se nechcete vzdát své oblíbené kávičky? Zkuste si alespoň po daném nápoji dát ještě skleničku čisté vody navíc. Nejlepší je normální neperlivá voda.

Dalším tipem je používání brčka k pití nápojů. Pokud budete myslet i ekologicky, pořídíte si například kovové brčko, a nebudete používat ta plastová. Pití brčkem minimalizuje dobu, po kterou jsou zuby v kontaktu s tekutinou, kterou pijete. Důrazně ale varujeme před pitím horkých nápojů brčkem. Hrozí opaření citlivých sliznic v krku!

Důležitost pravidelného čištění zubů jsme už zdůraznili dostatečně, ale menší připomínka na závěr neuškodí. Ze všech možných doporučení pro zdravý a bílý úsměv je správné čištění zubů tím nejdůležitějším. Pokud navíc zapojíte i mezizubní kartáčky a zubní nit, budou zuby Vaší velkou předností.