Jak si užít konec dne: Večerní rituály, které budete milovat

[12min]Přes den občas zažíváme bláznivý shon, a když pak máme večer chvíli času pro sebe, většinou už nic kloudného nevymyslíme. Přitom stačí jen pár minut a z večerů se mohou stát ty nejpříjemnější části dne. A jak na to? Stačí jen vědět, jak své tělo i mysl hezky rozmazlit.

vecerni-ritualy_0
Po dlouhém dni je vždy příjemné vydechnout a uvolnit se. Když si ale nakonec najdeme chvíli jen pro sebe, často ji strávíme tím, že si sedneme k televizi nebo bezmyšlenkovitě zíráme do telefonu. Jenže to je vlastně to nejhorší, co pro sebe můžeme večer udělat.

Kvalita nového dne se vždy odvíjí od toho, jak se vyspíme. Pokud jsme ráno svěží a odpočatí, máme dobrou náladu a vše zvládáme lépe. Když se ale probudíme unavení, brzy se dostaví špatná nálada a nic nám nejde podle představ. Proto je důležité svůj spánek zkvalitnit. Že nevíte jak na to? Pro začátek stačí vynechat z večerních rituálů právě zmíněná elektronická zařízení a zařadit do nich péči o sebe samotné. Ideální může být péče o pleť, čtení nebo bělení zubů. Ale o tom si za chvíli řekneme více.




Dejte svým večerům řád

Kvalitu spánku neovlivňuje jen jeho délka, ale také to, jak strávíte posledních pár hodin před ním a v jakém rozpoložení se nachází Vaše mysl. Proto večer netravte prací ani jinými činnostmi, díky kterým se cítíte nekomfortně.

Skvělým řešením je vytvořit si pravidelné rituály, díky kterým si nastolíte pravidelný řád a Váš mozek i tělo dostanou pokyn, že se pomalu blíží čas spánku. Každý preferuje něco jiného, proto je těžké říct, co do večerní rutiny zahrnout. Ideálně by ale tento čas měl být jen o Vás samotných.



Nachystejte si vše potřebné
vecerni-ritualy_1
Investovat čas do sebe je to nejlepší, co můžete udělat. Pokud se Vám to ráno nebo během dne nedaří, pak si tento čas udělejte právě večer. Rituálů, které můžete do své rutiny zařadit, je hned několik. A my si řekneme, jaké patří mezi ty nejlepší. Abyste se ale mohli do večerních rituálů pustit ještě dnes, je dobré zkontrolovat, zda máte vše potřebné:

  • pěna do koupele
  • aromatické oleje
  • přípravky na péči o tělo nebo alespoň ingredience, ze kterých vytvoříte masku nebo peeling
  • bělicí sada s šetrným složením
  • oblíbená kniha nebo časopis



Uvolňující cvičení

Stres dokáže nabourat psychickou i fyzickou rovnováhu. Pokud se pak pro odreagování díváte bezmyšlenkovitě do telefonu, vše se ještě umocní. Ztuhlé svaly v kombinaci s nepřirozeným modrým světlem, které telefony vyzařují, dokáží zadělat na bolesti hlavy a další nepříjemnosti.

vecerni-ritualy_2
Předtím, než se pomalu začnete chystat na večerní hygienu, je dobré dopřát svému tělu uvolnění. K tomu poslouží lehké cvičení. Tím nemyslíme žádnou velkou aktivitu a námahu. Naopak by se mělo jednat o jednoduché protažení nebo třeba odpočinkovou jógu, která Vám dovolí se pomalu naladit na odpočinek a nechat uplynulý den za sebou.

Jakmile docvičíte, najděte si čas pro jakoukoliv činnost, kterou máte rádi. Vždy jí ale věnujte jen tolik prostoru, aby Vám ho zbylo dost také na večerní hygienu. Ta je totiž velice důležitá a dokáže Vás na následný spánek optimálně připravit.




Horká vana

Jestli preferujete vanu nebo sprchu, to už záleží čistě jen na Vás. Pokud ale máte tu možnost, vanu si občas dopřejte. Položit se do horké lázně totiž znamená úplné uvolnění, a to je přesně to, co je pro tělo po celém dni velmi důležité. Voda ale není to jediné, co Vaše tělo ocení.

Po dobu koupele máte ideální možnost své pokožce dopřát maximální péči. Proto nezapomeňte vodu obohatit o kombinaci esenciálních olejů, pečujících solí a bohaté pěny. V případě olejů můžete zvolit nějaký mix bylin nebo si takovou směs vytvořit sami. Pro lepší spánek sáhněte po levanduli, heřmánku, meduňce nebo kozlíku lékařském.

vecerni-ritualy_3
Nezapomeňte na peeling

Nahřátá pokožka i pleť jsou skvěle připraveny na hloubkové čištění. Nejlepší je začít peelingem. Ten stačí provádět jednou týdně, ale pro tělo je klíčový. Aby totiž všechny tělové oleje a krémy mohly proniknout do pokožky a postarat se o její regeneraci, musí mít volnou cestu. A právě suchý povrch kůže tuto cestu pečujícím přípravkům blokuje, a ty se nedostanou tam, kam mají.

Pro peeling nepotřebujete žádné speciální a drahé přípravky. Úplně postačí smíchat přírodní olej (mandlový, kokosový, olivový) s trochou třtinového cukru nebo kávového lógru. Taková kombinace pak potěší Vaše tělo, obličej a následně i přírodu, protože neobsahuje žádné mikroplasty.



Očista pleti

Jakmile opustíte vanu a Vaše pleť je ještě příjemně nahřátá, můžete se pustit do jejího čištění. Na pleť můžete nanést pleťové mléko, gel nebo pěnu a pečlivě ji vmasírovat do pleti. K vmasírování použijte konečky prstů a nanesenou vrstvu nechte chvíli působit. Poté pleť řádně opláchněte vlažnou vodou a lehce vysušte.

vecerni-ritualy_4
Když je pleť čistá, je dobré na ni nanést ještě vyživovací nebo regenerační masku. Volba záleží především na Vás a na Vašem typu pleti. Pokud se ale rozhodnete s rutinou začít ještě dnes a zrovna žádnou pleťovou masku doma nemáte, snadno si můžete nějakou připravit sami!

Pleť ocení vlastnosti vaječných žloutků v kombinaci s medem nebo jemnost olivového či kokosového oleje se zklidňujícími účinky sušeného heřmánku. Jakmile si směs připravíte, naneste ji na pleť a nechte několik minut působit. A co během takového času můžete dělat? Třeba se pustit do studia návodu na správné a šetrné bělení zubů!




Péče o chrup

Byla by škoda svému tělu a tváři dopřát svěží vzhled a zapomenout přitom na zuby. Ty totiž ukazujeme každý den a to, jak vypadají, o nás hodně prozradí. Pokud Vás trápí zabarvení chrupu, můžete to vyřešit úplně jednoduše. Stačí si jen vybrat ideální bělicí sadu. A SMILI Vám je přináší rovnou čtyři.
jak_funguje_beleni_jak_dlouho
Bělení zubů by mělo být naprostou samozřejmostí a bílý chrup bychom si měli udržovat stále. Se SMILI toho lze dosáhnout hned dvěma způsoby:

  1. Dopřát zubům 7-14denní bělicí proceduru (v závislosti na míře zabarvení chrupu), a poté zuby každých 14 dnů jednorázově bělit.

  2. Pustit se do 7-14denní bělicí procedury, a pak si ji zopakovat celou znova v okamžiku, kdy bude chrup opět zabarven.


Obě varianty jsou možné, a tak záleží na Vás, co Vám více vyhovuje. Máte už sadu doma a chcete s bělením začít dnes? Ukážeme Vám, jak snadné to je.

Jakmile si z pleti sundáte pleťovou masku a následně nanesete pleťový krém, je čas si vyčistit zuby. Chrup je totiž před bělením třeba očistit od všech nečistot. Máte-li hotovo, můžete si přichystat bělicí gel a LED přístroj.

Než začnete, určete si, zda chcete intenzivní nebo šetrné bělení. Naše bělicí sady mají totiž nejen přírodní složení, ale také umožňují bělení i toho nejcitlivějšího chrupu. Máte vybráno? Pak se můžete pustit do jednoho kroku po druhém:

  1. Pomocí bělicích per naneste gel na zuby (vyhněte se dásním a rtům).

  2. Zapněte LED přístroj. Pokud jste si vybrali intenzivní bělení (15 minut), stiskněte tlačítko na přístroji jednou. Jestli jste se rozhodli pro šetrné bělení (10 minut), pak tlačítko stiskněte dvakrát.

  3. Vložte náustek do úst a jemně jej zkousněte. Nyní si udělejte pohodlí a vyčkejte, než se přístroj po uplynutí vybrané doby sám vypne.

  4. Vytáhněte náustek, opláchněte jej pod tekoucí vodou, a poté si vypláchněte ústa.


Bělení je snadné a časově nenáročné. Proto by si ve Vašich večerních rituálech mělo najít své stabilní místo. Těchto pár klidných minut Vás nejen hezky připraví na blížící se spánek, ale bělejší chrup Vám do nového dne přinese více sebejistoty a spokojenosti.


vecerni-ritualy_5
Regenerace pokožky

Pleť je krásně čistá, chrup je vybělen, pak je dobré ještě věnovat nějaký čas pokožce. Ačkoliv jste jí dopřáli příjemnou koupel, jistě po celém dni ocení ještě trochu péče. Na to postačí klasický tělový krém nebo olej. Přes noc pak bude mít tělo dostatek prostoru pro regeneraci a ráno to poznáte na svěžím vzhledu pokožky i pleti.




Čtení knihy nebo oblíbeného časopisu

Po všech večerních rituálech je dobré zaplout přímo do peřin. Není nutné jít ihned spát. Naopak nastává čas postupně unavit mysl i tělo. Samozřejmě se můžete rozhodnout pro sledování filmu, seriálu nebo videí na telefonu. Byla by ale škoda výsledky všech dosavadních rituálů nabourat rušivým modrým světlem. To totiž svými vlastnostmi mozek přesvědčí, že je den a tvorba melatoninu (spánkového hormonu) se zpomalí nebo zastaví. Pokud tedy hledáte jiný zaručený způsob, jak usnout, je jím bezesporu čtení.

Nezáleží na tom, zda si budete číst klasickou literaturu, knihy o osobním rozvoji nebo módní časopis. Hlavní je najít si chvíli času a mozek odpoutat od okolních starostí a dopomoci mu k přirozené únavě. Uvidíte, že mnohdy Vám postačí jen pár řádků.



SMILI radí: Najděte si večerní rituály, které si zamilujete

Večerní rituály jsou velmi důležité, protože ovlivňují kvalitu Vašeho spánku a tím i celý následující den. Způsobů, jak si večer užít, existuje nespočet. My se Vám dnes pokusili přinést aspoň ty, které jsou pro tělo skutečně prospěšné a hravě s nimi můžete bez větších příprav začít.

Jakou zvolíte péči o pleť nebo tělo, záleží čistě jen na Vás. V případě chrupu se ale svěřte do rukou šetrných a pečujících ingrediencí, které najdete v našich bělicích gelech. Bělení zubů by mělo být samozřejmostí. Pokud jste s ním ještě nezačali, máme pro Vás ideální řešení, kterým je náš startovací balíček.