Jak úsměv ovlivňuje Vaše zdraví

[12min]Smích je samovolná reakce na nějaký veselý nebo příjemný podnět. Víte ale, že smích nemusí být jen spontánní? Může být totiž také vědomý a záměrný. A proč se k takovému smíchu přesvědčovat? Jednoduše proto, že ať už se smějeme z jakéhokoliv důvodu, má to neuvěřitelně pozitivní vliv na naše zdraví!

Určitě se Vám to už stalo: Máte špatný den, Vaše nálada je na bodu mrazu a někdo Vám řekne, ať už se nemračíte a raději se trochu usmějete. I když se tato rada může zdát hloupá, nezavrhujte ji příliš rychle. Ukazuje se totiž, že i úmyslný smích dokáže zlepšit Vaši náladu a nepříjemný den změnit v hezký!


Zdravotní benefity smíchu

Pokud se do smíchu přinutíte, i když se Vám zrovna nechce, Váš mozek na to začne reagovat. Z této reakce pak těží Vaše tělo, nálada i Vaše okolí!

Když jste šťastní, usmíváte se. Dlouhodobá sledování ale ukazují, že to funguje i naopak. Smích tedy dokáže ošálit Váš mozek a přimět ho k uvolnění hormonů štěstí. Právě ty stojí za lepší náladou a snižováním stresu a napětí.

Zvedněte tedy koutky a odhalte své bílé zuby v úsměvu a Vašemu tělu se dostane hned několika benefitů. Nevěříte tomu? Tady pro Vás máme výčet všeho, co úsměv v otázce Vašeho zdraví dokáže!

usmev_zdravi_1

Úleva od deprese a lepší nálada

Když se smějeme, náš mozek se pustí do procesu výroby dopaminu. Dopamin je hormon, jehož hladina přímo souvisí s dobrou náladou. Výsledky výzkumů z oblasti neurologie skutečně ukazují, že pokud je v těle nedostatečná hladina dopaminu, máme sklon k depresím a úzkostem.

Pokud se tedy přesvědčíte do úsměvu, ošálíte Váš mozek, a ten Vám chybějící dopamin doplní. Víme, že je občas těžké se do úsměvu přinutit. Když to ale dokážete, výsledků nebudete litovat.




Redukce stresu a napětí


Není to jen dopamin, co se v těle začne obnovovat. Mezi další hormony, které se začnou pomalu tvořit, patří serotonin a endorfin. Serotonin v těle působí podobně jako dopamin, tedy zlepšuje náladu. Tím to ale nekončí. Tento hormon také dokáže odbourávat stres a napětí. A právě tyto dva stavy často mohou za naši špatnou náladu. Nízká hladina serotoninu je navíc příčinou agresivnějšího chování.

Stresu se nejde zcela vyhnout. Ale smích a od něj se odvíjející dobrá nálada nám ho mohou pomoci velmi efektivně redukovat. Dopamin, endorfin a serotonin zkrátka dokáží vyřešit hned několik obtíží, které ovlivňují naši psychickou vitalitu.


Posílení imunitního systémuusmev_zdravi_2

Stres přímo ovlivňuje i činnost a odolnost našeho imunitního systému. Pokud máte nedostatek hormonů štěstí a nevládnete příliš dobrou náladou, stres má prostor převzít nad námi kontrolu. Takto oslabená duševní pohoda přímo ovlivňuje i tu fyzickou. Stresem vyčerpané a oslabené tělo pak nedokáže efektivně bojovat s nemocemi a stává se mnohem zranitelnějším.

Chcete-li pomoci svému tělu, potažmo imunitnímu systému, pusťte na svou tvář úsměv. Mozek začne produkovat všechny důležité hormony a Vám bude psychicky lépe. Stres tak bude eliminován a imunita se tím posílí. Všechnu intenzitu pak bude moct dát do boje s fyzickými nemocemi. Přidejte k tomu jídelníček bohatý na vitamíny a brzy uvidíte změny v práci Vašeho imunitního systému.


Snížení krevního tlaku

Když se dozvíme něco nečekaného nebo se rozčílíme, snadno nám stoupne krevní tlak. Pokud nejsme schopní toto rozčílení uklidnit a přetavit zpět v dobrou náladu, může to mít velmi nebezpečné důsledky.

Dlouhodobě vysoký krevní tlak může mít za následek mrtvici, infarkt, selhání ledvin nebo například ischemickou chorobu dolních končetin. Takový tlak je třeba konzultovat s lékařem a najít vhodnou léčbu. Nicméně než věci zajdou tak daleko, je dobré vědět, že existuje snadná možnost prevence.

Úsměv a dobré rozpoložení redukují stres a špatnou náladu. Díky tomu dokážeme být rychleji v klidu. A právě to napomáhá ke snižování krevního tlaku. I uměle vynucený úsměv může naši psychiku uklidnit a tím zklidnit i fyzické reakce našeho těla na stresující podněty.

usmev_zdravi_3

Tlumení bolesti


Úsměv je i skvělým bojovníkem s bolestí. Díky dobré náladě, kterou úsměv vyvolává, se v těle tvoří endorfin a serotonin. Tyto neurotransmitery jsou účinnými bojovníky hned na několika frontách v otázce našeho psychického i fyzického zdraví. A v otázce potlačování bolesti tomu není jinak.

Díky úsměvu dochází k celkovému uvolnění těla a skutečně poznatelnému snížení vnímání bolesti. Pamatujte proto, že úsměv Vás dělá nejen atraktivnější, ale dokáže Vám pomoci i od nepříjemných bolestí.




Omlazuje


Začněme tím, že když se usmíváme, vypadáme méně unaveně a strhaně. Už jen tato skutečnost vede k tomu, že s úsměvem vypadáme vitálnější a mladší. Tím ale omlazující schopnosti smíchu nekončí!

Pokud se chceme smát, musíme zapojit velké množství obličejových svalů. Obličej usměvavých lidí je tedy pevnější a vitálnější než tvář lidí, kteří se stále mračí. Takové cvičení svalů pak funguje jako přírodní lifting! Cvičením, tedy smíchem zpevněné svaly jsou pevnější a vypnuté!

Kromě toho pomáhá smích i s rychlejším spalováním kalorií a posilováním břišních svalů. Zkrátka pokud chcete ušetřit za estetickou medicínu a posilovnu, smějte se!


Prodlužuje život

Pokud jste se postupně seznámili se všemi benefity smíchu, pak Vás to zřejmě ani nepřekvapí. Stres, špatná nálada, vysoký krevní tlak – všechny tyto faktory často vyústí v nepříjemné stavy nebo onemocnění. Pokud se ovšem dostatečně smějete, Vaše tělo není těmto negativním vlivům vystavováno tak často a intenzivně, a proto se na něm tolik nepodepisují.

Pokud se dostanete na vlnu pozitivního rozpoložení, pak skutečně předcházíte strastem, které plynou z nedostatečné psychické pohody. A považte sami – stres se nepodepisuje pouze na srdci a oběhovém systému, ale také na žaludku a dalších orgánech.


usmev_zdravi_4
Další benefity úsměvu


Jak jste již pochopili, smích nepřináší pouze fyzické zdraví, ale i to duševní. A pokud jste dobře naladěni, vyzařujete to i navenek. To jde pak ruku v ruce s úspěchem a odtud se dostáváme zpět na začátek. Pokud máte dobré vztahy, zdraví a pracovní úspěchy, nemáte důvod ke smutku, stresu nebo zvýšenému krevnímu tlaku.

A závěrem dodejme ještě jednu velmi důležitou věc: Smích je řetězová reakce. Když se usmíváte, pozitivně ovlivníte i lidi kolem Vás. Prostředí dobře naladěné společnosti je vždy velmi příjemné a těží z něj všichni zúčastnění. Pokud byste hledali další důvody, proč si udržet nebo přivolat úsměv, přečtěte si náš článek 10 důvodů, proč může úsměv vylepšit Váš společenský život.



Jak se smát častěji?


Smát se i v okamžiku, kdy se necítíte skvěle, je věc, kterou se musíte naučit jako cokoliv jiného. Jakmile ale tento trik ovládnete, Váš mozek pak bude pravidelně vystaven informaci, že je vše v naprostém pořádku a není důvod se čímkoliv trápit. Ale jak se přesvědčit k usmívání a jak si tuto aktivitu usnadnit? Jednoduše! Staňte se vlastníkem krásného a neodolatelného úsměvu, který budete chtít ukazovat!


Bělte svůj chrup

V okamžiku, kdy máte zářivý bílý úsměv, se usmíváte mnohem častěji a nepotřebujete k tomu žádný velký podnět. Důvodem je to, že se za své zuby nestydíte a chcete, aby je okolí vidělo.

Je Váš chrup zabarvený a je to důvod, proč se jím neradi chlubíte? To není žádná překážka. Stačí si vybrat optimální bělicí sadu, která Vám pomůže ke krásným zubům. A co při takovém výběru vzít v úvahu?


1. Kvalitní složení

Pamatujte, že bělení zubů je velmi choulostivou záležitostí. Pokud se nebudete věnovat složení dané bělicí pasty nebo gelu, můžete svému chrupu a dásním uškodit. Mnoho výrobců sází na bělení pomocí různých chemických látek, peroxidu nebo abrazivních částic.

Pokud se chcete dát cestou přírodních látek a šetrného procesu, pak se rozhodněte pro SMILI. Složení našich bělicích gelů s sebou nese záruku skutečné kvality. O složení se můžete před koupí sami přesvědčit.


2. Dobrý poměr kvality a ceny

Bělení může být občas velmi nákladné. Obzvlášť, pokud si ho necháte provést v zubařském křesle. To ale není potřeba. Trh nabízí několik variant bělení s kvalitním složením, ovšem mnohdy za vysoký finanční obnos. Pokud hledáte nejlepší poměr kvality a ceny, máme pro Vás šampiona. Jsou jím naše bělicí sady.


3. Dostupnost náhradních náplní

Pokud chcete být šetrní k Vašim zubům, buďte stejně šetrní i k Vaší peněžence a přírodě. Proto se vždy zajímejte, zda je možnost si dokoupit náhradní náplně. V našem případě to samozřejmě možné je. Vážíme si přírody, a tak u nás dokoupíte náhradní gelová pera.


4. Renomovaný prodejce

Zjistěte si, kdo je výrobcem Vámi vybrané bělicí metody, jaké jsou jeho recenze a zda je výrobek klinicky testován a certifikován. Pokud ale ještě vybráno nemáte, rozhodněte se pro SMILI. U nás totiž najdete nejen recenze s fotografiemi, ale i další potřebné informace.


5. Šetrnost k citlivým zubům

Pokud máte citlivé zuby nebo dásně, nezapomeňte tomu přizpůsobit i výběr bělicího systému. Se SMILI se složitému výběru vyhnete. Každá bělicí sada je totiž určena jak pro intenzivní, tak pro šetrné bělení. Ideální variantu si vyberete před aplikací, přímo na LED přístroji.


6. Jednoduchá aplikace

Pamatujte, že čím snadněji se bělicí gel aplikuje, tím lepší budou výsledky. Protože víme, že každý chrup je jiný, naše gely se aplikují pomocí praktických per. Tím se dokážete dostat ke každému zubu a do jakéhokoliv záhybu.


jak-vybrat-spravnou-sadu_1

Šiřte úsměv se SMILI

Smích nepomůže od všech starostí a obtíží. Spoustu věcí ale dokáže skutečně snadno vyřešit. Na pomoc má totiž svatou trojici pocitů štěstí: dopamin, serotonin a endorfin. Tyto hormony ovlivňují hladinu stresu, úzkosti i činnost Vašeho srdce.

Abyste byli vitální po psychické i fyzické stránce, stačí dát úsměvu zelenou. Pokud Váš úsměv není podle Vašich představ, nevzdejte to a zkuste startovací bělicí sadu SMILI. Už za pár dní budete mít neodolatelný úsměv, který Vám přinese celou řadu benefitů. A můžeme Vám zaručit, že jediné, čeho budete litovat, je, že jste nezačali dříve.