Je fluor bezpečný? Fakta a mýty

[12min]Jistě jste si už všimli, že některé zubní pasty nebo bělicí gely obsahují fluorid. K čemu ale slouží? A je jeho užívání bezpečné? My se na něj dnes podíváme zblízka a řekneme si, která tvrzení o něm jsou skutečně pravdivá a která jsou jen nepodložený mýtus.

O fluoridu se v souvislosti se zdravými zuby hovoří poměrně často. Méně často se už ale hovoří o jeho odvrácené straně. Naše bělicí sady SMILI fluor neobsahují a z toho důvodu jsme pro Vás připravili tento článek. Pomůže Vám totiž pochopit, jak fluorid funguje, proč je pro zuby důležitý, ale proč bychom si měli dávat pozor na jeho přemíru.

Postupně si představíme několik nejčastějších tvrzení o tomto prvku, řekneme si, zda jsou pravdivá nebo ne a také si řekneme, proč ve složení našich bělicích gelů žádný fluorid nenajdete.



Fluorid škodí zubům – mýtus

Říká se, že všeho moc škodí. Na tuto skutečnost je třeba myslet i v případě používání fluoridu. Ten zubům sám o sobě neubližuje. Naopak je posiluje a chrání před kazy. Jenže pokud máte fluoridu moc, můžete zubům skutečně spíše uškodit!

flour_fakta_myty_1
Pozor na fluorózu

Nadmíra fluoru se vyvine v takzvanou fluorózou. Zuby se stanou porézní a na jejich povrchu se začnou vytvářet křídově bílé skvrny. Riziko fluorózy je zvýšené především u dětí, a to z toho důvodu, že pastu často polykají. Proto je důležité najít takovou dětskou pastu, která s touto skutečností počítá a má upravené množství tohoto prvku.

Fluorid tedy zubům neškodí, ale jeho přemíra může negativně ovlivnit estetiku chrupu. Proto si příjem fluoridu vždy hlídejte. Sledujte složení zubních past, ústních vod i bělicích gelů. U nás fluorid ve složení nenajdete, proto se nemusíte bát negativních dopadů bělení na Váš úsměv.



Fluorid se dá získat pouze ze zubních přípravků – mýtus

Pokud si kupujete zubní přípravky s fluoridem hlavně z toho důvodu, abyste tento prvek v těle doplnili, není to potřeba. Naše tělo získává fluor přirozeně z celé řady zdrojů. Nachází se totiž ve vodě, zelenině, rybách, obilovinách, mléčných výrobcích, soli, ořeších, čaji nebo kávě. Vzhledem k tomu, že paleta výskytu je poměrně široká, denní dávku fluoridu pokryjeme skutečně bez problémů.

Fluoridové zubní pasty tak nejsou nutné. Je dobré se pro ně rozhodnout, pokud jste náchylní na zubní kazy. Přesto byste je měli používat jen velmi omezeně. Nadměrný příjem fluoridu není správný.



Fluorid může být velmi nebezpečný – pravda

Jak jsme si již řekli, zdrojů fluoridu je poměrně hodně a dá se tak snadno doplňovat. Denní dávka by měla být okolo 3-4 mg. Jeho nedostatek oslabuje zubní sklovinu a vede ke zvýšené tvorbě zubního kazu. Ale co nadmíra fluoridu? Může pro nás být nebezpečná? Odpověď je jednoznačně ano!


flour_fakta_myty_2Pozor na nadbytek fluoridu

Jak již víme, nadmíra fluoridu v těle se projeví změnami na zubní sklovině. Tento stav nazýváme fluoróza a vyznačuje se křídovými fleky na zubech. Takové zuby mají větší sklon ke kazivosti. Negativní vliv přemíry fluoridu se ale neprojeví pouze na chrupu. Pokud budete mít jeho zvýšený příjem po dobu několika let, může dojít také k fluoróze kostí. Toto onemocnění je velmi bolestivé, protože způsobuje změny v kloubních pouzdrech a způsobuje kloubní ztuhlost.

Hlídejte si tedy příjem fluoridu. Ačkoliv je bělení zubů občasnou záležitostí, i zde byste si měli pečlivě hlídat složení. Pamatujte, že bělicí cyklus může trvat i dva týdny a vystavovat zuby fluoridu po takhle dlouhou dobu může mít negativní následky. My si to moc dobře uvědomujeme, proto bělicí sety SMILI fluorid nepoužívají.



Fluorid je pro děti toxický – mýtus

V souvislosti s tím, že přemíra fluoridu může dětem uškodit, se též objevuje informace, že by se děti měly fluoridu zcela vyhnout. To ale v žádném případě není pravda. Lidský organismus potřebuje během svého vývoje vyvážené množství vitamínů, minerálů a dalších látek. Pokud jich tělo nemá dostatek, může dojít k problémům.

flour_fakta_myty_3
Děti fluorid potřebují

Fluorid se v těle stará nejen o odolnost zubů, ale také o správný vývoj kostí. Pokud dítě nedostává potřebné množství fluoridu, může pak v kostech dojít k problémům s navázáním vápníku, hořčíku nebo fosforu.

Nenechte se tedy přesvědčit o tom, že je fluor pro děti toxický a že by se mu měly raději vyhnout. Naopak dbejte, ať ho mají dostatek. Důležité je pouze děti hlídat u čištění zubů. Vždy by měly mít vhodnou zubní pastu a nikdy by ji neměly zbytečně polykat.



Fluorid chrání před zubním kazem – pravda

Fluoridace zubů je proces, při kterém je zub posílen a dokáže odolávat zubnímu kazu. Dochází k tomu za pomoci fluoridových zubních past, které mohou chrupu pomoci. A jak konkrétně?


Pomoc při demineralizaci skloviny

Naše sklovina je velmi silná a dokáže odolávat náporu bakterií. Jenže spolu s věkem se její vlastnosti mění a nedokonalá péče přispívá k tomu, že se zubní sklovina ztenčuje a nedokáže efektivně odolávat náporu bakterií. Kromě toho se sama neobnovuje.

Pokud ji tedy chceme posílit, musíme jí pomoci. A to nejlépe fluoridovými pastami nebo gely. Pamatujte ale, že nic se nemá přehánět. Rozhodně se nedoporučuje takové přípravky užívat denně.

Fluorid je unikátní v tom, že se dokáže dostat do povrchu zubu a tím ho zpevnit a obnovit. Díky tomu pomáhá nejen s posilováním zubní skloviny, ale dokáže také zastavit zubní kaz v jeho počátcích. Umí totiž zastavit demineralizaci zubní skloviny, ke které v počátečních fázích vývoje kazu dochází.

Přípravky obsahující fluorid mohou pomoci zubům se sklony ke kazivosti, nicméně nikdy nenahradí kvalitní a důslednou ústní hygienu.


flour_fakta_myty_4
Před zubním kazem nás dokáží ochránit i jiné látky – pravda

Pokud chcete své zuby chránit před nadměrným množstvím fluoridu a z toho plynoucí fluorózy, máte hned několik možností. Jednou z nich je důsledná ústní hygiena. Ta odstraní bakterie, které se podílí na vzniku zubního kazu. Správná technika čištění a pravidelnost se dokáží postarat o zdravé zuby. Sklovina, o kterou je poctivě pečováno, se znehodnocuje daleko pomaleji.

Další možností, jak chránit zuby před kazy, jsou nejrůznější bylinky. Existuje mnoho nefluoridových přípravků, které dokáží účinně likvidovat bakterie a chránit sklovinu před její demineralizací. Pokud tedy trpíte fluorózou nebo chcete snížit její riziko, pak se poohlédněte po nějakém z bylinných přípravků.




Měli bychom si hlídat příjem fluoridu v těhotenství – pravdajak_funguje_beleni_jak_dlouho

Těhotné ženy by to s fluoridem rozhodně neměly přehánět. Z druhé strany to neznamená, že by ho měly zcela vyřadit z běžného života. Co se týče fluoridu obsaženého v zubních pastách a ústních vodách – zde můžete být bez obav. Pokud po čištění zubů ústa řádně vypláchnete a vše vyplivnete, fluor Vás nijak neohrožuje.

Složitější je to v případě fluoridových gelů, které jsou přímo určeny pro mineralizaci zubní skloviny a z úst se nevyplachují. Takové přípravky by se v těhotenství určitě používat neměly. Velkému množství fluoridu se tedy vyhněte, pokud Vám zubní lékař nedoporučil opak.



SMILI tip na závěr: Buďte s fluoridem umírnění

Fluorid je velmi důležitý pro správné fungování našeho těla a dokáže nám pomoci v otázce prevence nebo léčby začínajícího kazu. Nicméně, jako to platí u všeho, nic se nemá přehánět.

Fluorid je běžnou součástí našeho jídelníčku, a pokud nás náš zubní lékař neupozorní na oslabenou sklovinu nebo jiný problém, není nutné ho dramaticky doplňovat. Je také běžnou součástí zubních past a ústních vod, takže ho pro zdraví dutiny ústní máme dostatek. Je tedy zbytečné mít fluorid i v jiných přípravcích. Jedním z nich jsou třeba bělicí sady. Proto jsme se mu při vývoji našich gelů vyhnuli.


Garance bezpečného a efektivního složení

Naše bělicí sety obsahují opravdu jen to, co zuby potřebují a co jim nikterak neškodí. Složení je proto převážně přírodní. Na rozdíl od jiných bělicích gelů ty naše neobsahují nebezpečné chemické látky.

Pokud si přejete zářivě bílý úsměv, měli byste vždy zvážit, za jakou cenu jej dostanete. U nás máte jistotu, že zuby budou pomocí přírodních látek vyběleny pozvolna. Sklovina tak nebude mechanicky ani chemicky poškozena, jako tomu může být u jiných setů.

Dále ve SMILI bělicích gelech nenajdete peroxid, fluor nebo pěnidla jako SLS. Naše sady splňují ty nejpřísnější standardy. Naopak zde najdete například heřmánek, aloe, semena granátového jablka nebo mentol.

jak-vybrat-spravnou-sadu_3
Objevte ideální sadu

Bělení zubů by mělo patřit do běžné rutinní péče o zuby. Forem bělení existuje celá řada. Proto se vždy zaměřte na složení a snadnost aplikace. SMILI si vede na jedničku v obou případech. Složení tvoří převážně přírodní látky a šikovná hliníková pera Vám usnadní rovnoměrnou aplikaci gelu.

V naší nabídce najdete více druhů bělicích setů. Jaký si vybrat? S tím Vám pomůže náš článek Starter, Optimal, Deluxe nebo Duo. Praktických návod, jak si vybrat správnou bělicí sadu.




Proč si vybrat SMILI

Jedna z věcí, kterou považujeme za důležitou, jsou fotografie reálných výsledků. Na našich stránkách jich najdete celou řadu a sami se tak můžete před nákupem přesvědčit, jak efektivně naše sady fungují. Pokud by se u Vás změny v barvě chrupu do měsíce nedostavily, garantujeme vrácení peněz.

Další výhodou oproti konkurenčním výrobkům je, že naše LED přístroje nabízí dva typy bělení: intenzivní a šetrné. Díky tomu s námi můžete bělit i ten nejcitlivější chrup.

Jestli od bělicích gelů očekáváte, že budou šetrné nejen k zubům, ale také k přírodě, SMILI je skvělou volbou. Naše gely mají 100% veganské složení a nebyly testovány na zvířatech.

Pokud hledáte fungující metodu bělení, která splňuje ta nejpřísnější kritéria na výbornou, pak jste ji našli. Podívejte se tedy na naše bělicí sety a vyberte si svého favorita.