Kdy je správný čas na čištění a bělení zubů?

[11min]Správné načasování je mnohdy polovinou úspěchu. V případě čištění a bělení zubů tomu není jinak. Pokud si totiž tyto aktivity naplánujete na nevhodný čas, nebudou mít ten potřebný efekt. A co víc, dokonce mohou chrup poškodit.

Čištění zubů by rozhodně nemělo být bezmyšlenkovité. To, jaký bude jeho celkový efekt, je ovlivněno technikou, kterou používáme, ale také jeho načasováním. Stejně tak je tomu i v případě bělení.

kdy-cistit-zuby_1
Základem je čistit zuby dvakrát denně

Zlaté pravidlo říká, že si máme čistit zuby dvakrát denně, a to ráno a večer. Pokud ale máte tu možnost, je ideální tak učinit víckrát za den. Ranní čištění Vám dodá svěží dech, večerní se zase postará o to, ať jsou zuby řádně vyčištěné a mají prostor pro maximální regeneraci.

Než si ale řekneme něco o správném načasování, je třeba zdůraznit, že efektivitu čištění ovlivňuje také jeho délka, technika a správné vybavení. Večer bychom zubům měli vždy věnovat více pozornosti, a to z toho důvodu, že se v jejich okolí během dne zachytí celá řada nečistot.

V případě techniky se vyhněte neuváženému posouvání kartáčku v ústech. I čištění má totiž velmi důležitá pravidla:

  • Kartáček by měl přiléhat do oblasti, kde zub vyrůstá z dásně
  • Sklon kartáčku by měl být 45°
  • Zuby nečistíme vodorovným, ale kmitavým nebo jemně krouživým pohybem
  • Zuby vyčistíme z obou stran a poté se zaměříme na plošky zubů


Pro optimální vyčištění zubů je třeba mít také správné pomůcky. Rutina by totiž neměla skončit pouze použitím kartáčku. Pro komplexní péči potřebujete také:

  • Mezizubní kartáčky
  • Zubní nit
  • Jednosvazkový kartáček
  • Ústní vodu
  • Kartáček s malou hlavicí a klasickou zubní pastu
  • Bělicí sadu


Pokud máte všechny potřebné pomůcky a dáváte si na technice i pravidelnosti záležet, možná hledáte odpověď na otázku, kdy je nejlepší čas na samotné čištění. Jak jsme si již řekli, o chrup je třeba pečovat ráno i večer. Ale i tehdy je důležité si tuto aktivitu řádně naplánovat.



Začněte ráno s kartáčkem a pastou

Pokud hledáte ideální čas, kdy si ráno zuby vyčistit, jednoznačně je to okamžik po probuzení. Jedině tak máte totiž šanci si na čištění vyhradit dostatek času a současně odstartujete nový den s čistým chrupem a svěžím dechem.


kdy-cistit-zuby_nahled
Čistit před jídlem nebo po něm?


Dáváte si ráno rádi kávu, čaj nebo snídani a neradi přitom v ústech cítíte chuť pasty? Pak se možná řadíte do té skupiny lidí, kteří si zuby čistí až po snídani. Jenže to s sebou nese rizika.

Zuby jsou velmi citlivé a péče o ně by měla být nejen pravidelná, ale také promyšlená. A pustit se do čištění zubů bezprostředně po snídani může napáchat mnoho škod. Sladké a kyselé potraviny nebo nápoje totiž narušují povrch zubní skloviny. A pokud v takový okamžik začnete zuby čistit, jejich povrch ještě více narušujete.



Jaké potraviny představují riziko
kdy-cistit-zuby_2
Kdykoliv si dáte něco sladkého, Vaše ústa kromě cukru zaplaví také bakterie. Ty svým působením systematicky narušují svrchní vrstvu zubu. Stejně je tomu také v případě kyselých nápojů. Sklovina je pak velmi citlivá a čištění jí může ublížit. Pokud tedy po konzumaci jídla chytnete do ruky kartáček s cílem zubům ulevit, dopouštíte se chyby.

Do snídaňového menu navíc často patří právě takové potraviny a nápoje, které zubům nesvědčí. Patří mezi ně:

  • Pečivo
  • Džusy
  • Ovoce
  • Sladké snídaně


Pokud snídáte na poslední chvíli a už po posledním soustu chytáte do ruky kartáček, změňte svou rutinu a dejte zubům dostatek času.


Vyčkejte alespoň půl hodiny

Stále platí, že zuby byste měli čistit ihned po probuzení. Pokud si ale skutečně chcete dopřát nejdříve snídani a ranní kávu, pak dejte zubům prostor pro jejich zklidnění.

kdy-cistit-zuby_3Bezprostředně po snídani vypijte sklenici vody, která se postará o vyplavení zbytků jídla a pomůže ústům od zbytečné zátěže. Poté vyčkejte zhruba 30 minut než s čištěním chrupu začnete. Působení kyselin a bakterií už nebude tak intenzivní a kartáček už pro sklovinu nebude představovat takové riziko.

To samozřejmě neplatí pouze ráno. Pokud jste večer zvyklí jíst, než si jdete lehnout, dejte zubům alespoň 30 minut čas na odpočinek, a pak je vyčistěte. V noci mají zuby ideální čas pro regeneraci. Proto je velmi důležité je vyčistit opravdu důsledně a nepodporovat jejich citlivost zásahem do narušené skloviny.

Tip: Pamatujte, že čištění zubů ihned po jídle není správné. Pokud chcete svému chrupu pomoci, dejte si namísto toho sklenici čisté vody nebo žvýkačku bez cukru.



Kdy se pustit do bělení zubů

Ani bělení zubů by nemělo probíhat bez řádné přípravy a vždy by mělo být správně načasováno. Pokud chcete dosáhnout maximálních výsledků, je třeba chrup řádně připravit, a to od základu.


Navštivte odborníky

Jen málokdo má dokonalý a bezchybný chrup. Cesta k němu je ale snadnější, než se na první pohled může zdát. Pokud se pro bělení rozhodnete, byla by škoda udělat hned na začátku zbytečné chyby.

Ideální čas na bělení je ihned poté, co navštívíte dentální hygienu a svého zubního lékaře. Tehdy totiž máte jistotu, že jsou zuby i mezizubní prostory čisté a zbavené zubního kamene. Kromě toho se ujistíte, že je Váš chrup zdravý a nic Vám v bělení nebrání.

jak_funguje_beleni_jak_dlouho
Na bělení postačí 10-15 minut

Další věc, která o načasování bělení rozhoduje, je jeho délka. V případě SMILI si ale tuto činnost můžete naplánovat na jakoukoliv část dne. Doba bělení je totiž pouhých 10 nebo 15 minut, a to v závislosti na tom, zda si zvolíte šetrnou nebo intenzivní proceduru. Že nevíte, pro kterou se rozhodnout? To vůbec nevadí. Naše bělicí sety zvládnou obě varianty. Vybrat si tedy můžete kdykoliv.


Bělte pouze čistý chrup

Ať už se rozhodnete bělit ráno nebo večer, pamatujte, že bělicí gel je třeba nanášet na čisté zuby. Proto se do bělení pusťte až poté, co vyčistíte nejen chrup, ale také mezizubní prostory. A to samozřejmě provádějte vždy alespoň půl hodiny po jídle.


Po bělení dejte zubům čas

Spousta lidí si myslí, že by si ihned po bělení měli zuby znovu vyčistit. Tak to ale není. Po bělení je dobré dát zubům čas. Jakmile tedy LED přístroj ukončí bělení, vyjměte jej a ústa pouze vypláchněte vodou. Kromě toho si během týdenního nebo 14denního bělicího procesu dejte záležet na výběru nápojů a potravin. Pro maximální výsledky je třeba dopřát chrupu takové potraviny, které nejsou příliš bohaté na pigmenty.

Tip: Více o správné péči o vybělený chrup se dozvíte v našem článku Je vhodné čistit zuby hned po bělení?


kdy-cistit-zuby_4
Jaké potraviny vyběleným zubům svědčí

Ideální čas na bělení je i tehdy, když se odhodláte pro změny ve svém jídelníčku. Aby totiž bělení přineslo skvělé výsledky, je dobré mu pomoci. A to můžete právě změnou skladby svého jídelníčku a přechodem na takzvanou bílou dietu.

Bílá dieta je charakteristická tím, že obsahuje takové potraviny, které neobarví Váš chrup. Patří zde rýže, brambory, těstoviny, mléko, jogurty, sýry, voda a další barevně neutrální potraviny a nápoje. Taková jídla je ideální konzumovat po celou délku bělicí procedury. Pokud ale chcete výsledky bělení prodloužit, zkuste omezit pigmentované potraviny a nápoje co možná nejdéle. V opačném případě se po čase pusťte do bělení znova.





Jak si vybrat správnou bělicí sadu
cervene-vino-skvrny-na-zubech_7
Už jste zjistili, kdy je ideální čas na čištění zubů a jejich následné bělení? Potom Vás možná zajímá, jaký způsob bělení si vybrat a na co dbát při výběru.

Bělicích metod existuje celá řada, jen málokterá je ale opravdu efektivní a současně finančně dostupná. V případě bělicích sad SMILI ale získáte ten nejlepší poměr kvality a ceny. Bělení s námi také znamená naprosté bezpečí pro Váš chrup a respekt k přírodě. Pokud tedy hledáte takovou bělicí metodu, která změní barvu Vašich zubů až o několik odstínů a zároveň k nim bude maximálně šetrná, už nemusíte dál hledat. Stačí si pouze vybrat tu nejlepší variantu právě pro Váš chrup.

Každý bělicí přístroj umožňuje dva typy bělení, a to intenzivní a šetrné. Na rozdíl od jiných metod se s námi nemusíte bát, že by bělení bylo bolestivé nebo zvýšilo citlivost Vašich zubů. Složení gelů je bohaté na přírodní složky a neobsahuje žádnou nebezpečnou chemii. Jediné, pro co se musíte rozhodnout, je ideální sada. U nás najdete hned čtyři typy.

  1. Pokud jste ve světě bělení nováčky, pak můžete začít bělicí sadou SMILI Starter. Ta obsahuje vše, co budete pro první proceduru potřebovat.

  2. Jestliže máte více zabarvený chrup, bělicí sada SMILI Optimal Vám nabídne vše potřebné k intenzivní 14denní proceduře. Součástí balení je totiž 6 per, které takovou délku bělení umožní. V případě, že zuby tolik zabarvené nemáte, může sada posloužit pro dvě týdenní procedury.

  3. V bělicí sadě SMILI Deluxe najdete hned 9 bělicích per. Tato sada skvěle poslouží pro výrazně zabarvený chrup nebo tři průběžné týdenní procedury.

  4. Rozhodnete-li se pustit do bělení ve dvou, bělicí sada SMILI Duo je tím nejvýhodnějším řešením. Obsahuje totiž nejen dva bělicí přístroje, dvě nabíječky a dva průvodce bělením, ale také dostatečný počet per k tomu, aby každému z dvojice zaručily týdenní bělicí proceduru.


Načasovat si správně čištění a bělení zubů je důležité. Nicméně začít se správnou péčí můžete úplně kdykoliv. Proto podpořte zdraví i krásu Vašeho chrupu a vyberte si optimální bělicí sadu ještě dnes.