Kokosový olej: Pomocník, nebo zbytečný nástroj?

[12min]Kokosový olej je skloňován snad ve všech možných pádech. Za to vděčí především  skutečnosti, že jeho využití je všestranné. Používá se pro péči o pokožku, pleť či vlasy a své uplatnění najde také při vaření, pečení nebo smažení. Jak je tomu ale v případě péče o zuby? Dokáže je efektivně chránit a bělit?

Zářivý úsměv je něco, po čem touží každý. Možností, jak ho docílit z pohodlí domova, je mnoho. Některé tyto možnosti se tak ale často pouze tváří. Jak je tomu tedy v případě kokosového oleje? A proč na něj tolik lidí spoléhá?


smili_kokosovy-olej_1
Proč se zájem obrací ke kokosovému oleji

Někam se připravujete, důkladně si zvolíte oblečení, upravíte si vlasy a vše doladíte do posledního detailu. Před odchodem se naposledy zkontrolujete v zrcadle a náhle zahlédnete vadu na kráse, kterou je Váš zažloutlý úsměv. V tu chvíli si řeknete, že je třeba to změnit.

Když se začnete prodírat nabídkou bělicích metod, tak se možná nebudete moci rozhodnout. A tak se uchýlíte k hledání babských rad a tipů na bělicí ingredience, které máte možná doma. Jednou z nich pak bude dozajista kokosový olej. Jak by se měl ale používat? A dokáže skutečně bělit zuby?

 


Dokáže kokosový olej bělit zuby?

Internet je bohatý na nejrůznější tipy. Také je ale specifický v tom, že zde tyto tipy může uveřejnit takřka kdokoliv. Proto je vždy třeba každou informaci řádně ověřovat. Jednou z takových je i rychle se šířící informace o tom, že kokosový olej dokáže účinně bělit zuby. 

Ne. Kokosový olej sám o sobě skutečně bělit zuby nedokáže. Jedná se sice o takzvanou superpotravinu, která slibuje zázraky v mnoha oblastech, nicméně bělení mezi ně rozhodně nepatří. Malou nápovědou je i skutečnost, že lidé, kteří kokosový olej k bělení propagují, jedním dechem doporučují také další bělicí recepty, jako jsou směsi z citronové šťávy a sody. Jak už ale víme, takové směsi jsou pro zuby přímo nebezpečné a mohou jim ublížit a hluboce je poškodit.

smili_kokosovy-olej_2
Nepomáhá ani pravidelnost

Kokosovému oleji nemůžeme upírat jeho pozitivní vliv na lidské tělo, nicméně v oblasti bělení je zcela neúčinný. Kdybychom na tuto problematiku nahlédli optikou chemie, zjistíme, že kokosový olej nemá žádnou z látek nebo vlastností, která by mohla dopomoci k zářivějšímu úsměvu. Nedokáže totiž proniknout zubní sklovinou a změnit její barvu.

Pokud se objednáte na bělení do zubní ordinace, zjistíte, že ani zde se odborníci k používání kokosového oleje neuchylují. Neexistuje totiž studie nebo reálný výsledek, který by je v tomto podpořil. Takže ačkoliv zní domácí kokosové bělení jakkoliv lákavě, nemá žádné účinky, a to ani při pravidelném opakování.

 

Je kokosový olej v péči o dutinu ústní prospěšný?

Víme tedy, že kokosový olej zuby nebělí. Dokáže ale pomoci s jinými aspekty péče o chrup? Úvodem je třeba říct, že kokosový olej sice neumí chrup bělit, má ale antibakteriální účinky. A ty zubům jisté benefity přináší.


Metoda zvaná oil pulling

Oil pulling je ajurvédská metoda, která se odedávna provádí pro očistu úst a těla. Celý trik spočívá v tom, že si vezmete panenský olej (oblíbený je právě ten kokosový) a množství jedné polévkové lžíce si vložíte do úst. Poté olej začnete převalovat, a to okolo 10-15 minut.

Oil pulling se provádí vždy po ránu, před snídaní a čištěním zubů. Jeho cílem je odstranit bakterie a toxiny z celých úst i povrchu jazyka. Po dokončení se olej vyplivne a sním odejdou i škodliviny úřadující v ústech. Za to vděčí olej své konzistenci, která na sebe vše nebezpečné nabalí a současně se dostane i do méně přístupných míst.

Díky metodě oil pullingu tedy ústa zbavíte bakterií, které způsobují tvorbu zubního kazu a zlepšíte svůj dech. Důvod, proč si někteří lidé myslí, že jsou zuby díky kokosovému oleji zářivější, je prostý. Olej totiž na chrupu vytvoří jakýsi film, díky kterému působí sklovina zářivější. Navíc se na hladkém povrchu může hůře formovat plak, a tak zuby vypadají zdánlivě čistší. Nicméně s bělením zubů nemá tato skutečnost ani vzdáleně nic společného.

smili_kokosovy-olej_3
Kokosový olej by nikdy neměl nahradit klasickou zubní péči

Díky tomu, že má kokosový olej antibakteriální účinky, dospívá mnoho lidí k přesvědčení, že může plně nahradit ostatní produkty v péči o chrup. Na to ale pozor. Pouhé používání kokosového oleje v péči o chrup je nedostačující a může mít závažný dopad na zdraví Vašich zubů.

 


Jak zuby správně bělit?

Pokud jste si pořídili kokosový olej proto, abyste změnili odstín svých zubů, pak mu přenechte raději místo v kuchyni nebo v péči o pokožku. Stejně tak upusťte od výroby dalších domácích směsí na bělení chrupu. Obecně se totiž dají rozdělit do dvou základních skupin, a to ty, které nebělí, a ty, které sice bělí, ale nevratně ničí Vaši zubní sklovinu.

Představy domácího bělení se ale rozhodně vzdávat nemusíte. Stačí si jen najít takový profesionální přípravek, který můžete aplikovat v pohodlí domova a docílit viditelných výsledků. Současně byste ale měli najít takový, který nebude změn dosahovat za pomocí nejrůznějších chemických složek. Pokud si nevíte rady, máme pro Vás ideální řešení. Jsou jím bělicí sady SMILI.

Příprava zubů na bělenísmili_kokosovy-olej_4

Výběr ideální bělicí sady máme tedy za sebou. Kromě toho ale existuje několik dalších doporučení, které je dobré vzít před prvním bělením v úvahu. 

  • Na začátku je dobré navštívit dentální hygienu, kde Vám chrup řádně vyčistí. 
  • Poté by měl Váš chrup zkontrolovat zubní lékař, aby odhalil případné kazy a zuby ošetřil.
  • Jakmile máte chrup v pořádku, stačí jej pořádně vyčistit a pustit se do bělení.


Pamatujte, že maximálních výsledku dosáhnete především na chrupu, který je řádně připraven. Ani sebelepší bělicí gel neodstraní nevzhledné nánosy zubního kamene nebo plaku.


Jak funguje bělení se SMILI

SMILI je jedinečným doplňkem pro dokonalý chrup. Jeho užívání je opravdu jednoduché a zvládne ho každý. Od klasických bělicích sad ho odlišuje:

  • snadná aplikace 
  • šetrné a převážně přírodní složení


Zatímco jiné bělicí gely jsou dodávány v injekcích, naše se na zuby aplikují pomocí per, které zajišťují
precizní nanesení i při první aplikaci. V případě konkurenčních výrobků často dochází k nerovnoměrnému nanesení gelu a několik prvních procedur tak není příliš úspěšných.

jak-vybrat-spravnou-sadu_4
Kromě intuitivního nanášení v sobě bělicí sady SMILI kombinují sílu přírodních látek, a tak jsou gely k chrupu i dásním velmi šetrné. Nemusíte se tak obávat, že by bělení bylo bolestivé nebo zvýšilo citlivost Vašich zubů. Kromě toho nabízí bělicí LED přístroj dvě intenzity záření, kdy jedno je klasické a druhé je určeno právě pro citlivý chrup.

Samotný postup je velmi snadný a bělení Vám nezabere více než 15 minut denně. První procedura by měla trvat 7-14 dnů. Přesnou délku nejlépe určíte podle toho, jak moc jsou Vaše zuby zažloutlé. Jakmile tuto vstupní proceduru dokončíte, stačí pak zuby jednorázově bělit jednou za dva týdny.



Postup bělení

Pokud máte strach z toho, že profesionální bělení je složité, můžete hodit obavy za hlavu. Bělení se SMILI je snadné, rychlé a zvládnete ho klidně u sledování televize

  1. Vyčistěte si zuby.
  2. Aplikujte gel na chrup. Vyhněte se dásním a rtům.
  3. Zapněte LED přístroj. Tlačítko zmáčkněte jednou nebo dvakrát, a to v závislosti na režimu, který si zvolíte.
  4. Jakmile se LED přístroj rozsvítí, vložte náustek do úst a zkousněte.
  5. Až se přístroj vypne, vytáhněte náustek, opláchněte jej a vypláchněte ústa vodou.


Tento snadný postup pak opakujte potřebný počet dnů a zářivý úsměv se brzy dostaví. Protože našim produktům věříme,
garantujeme vrácení peněz, a to v případě, že se žádné výsledky nedostaví. Stačí jen splnit podmínky garance.

 

Jakou další péči dutině ústní věnovat?

Základem pro zdravý a zářivý úsměv jsou ale také ty nejzákladnější věci, jako je čištění zubů a výběr potravin a nápojů, které konzumujete. Pokud tedy chcete pro chrup udělat maximum, věnujte mu správnou péči ve všech ohledech.


Omezte konzumaci potravin bohatých na cukry

Cukr je oblíbenou svačinou pro bakterie. A díky nim se pak v chrupu tvoří zubní kazy. Čím více tedy cukry odbouráte, tím více ulevíte zubní sklovině a zabráníte vzniku nových kazů.


Čistěte si zuby 2x denně

Spousta mýtů, které souvisí se zdravím zubů, jsou už dávno vyvráceny. Ovšem to, že si máme čistit zuby dvakrát denně rozhodně mýtus není. Právě naopak. Než si jdete večer lehnout, je velmi důležité zuby na odpočinek připravit a pomoci jim od nánosů zbytků jídla. Současně je třeba chrup čistit opravdu důsledně a pozornost věnovat každému zubu. Ráno se zase zbavíte nepříjemného dechu a připravíte zuby na další den.


Pečujte o jazyk

Bakterie a toxiny se nedrží pouze na zubech, ale také na jazyku a dalších měkkých tkáních. Proto do své pravidelné péče přidejte také škrabku na jazyk a ústní vodu, která pronikne do všech zákoutí.


vyzivove_doplnky_5
Proč se rozhodnout pro SMILI?

Mít krásný úsměv je důležité. Vždy je ale třeba myslet také na to, jak těchto výsledků dosáhnete. Mnohé metody mohou sice přinést úžasné výsledky, nicméně se mohou postupně podílet na úplném rozložení Vaší zubní skloviny. V případě používání kokosového oleje sice zubům neublížíte, nicméně výsledků se nikdy nedočkáte.

Bělení se SMILI se vydalo zcela novou cestou a výsledkem jsou takové bělicí sady, které zuby bělí, ale také chrání. Jejich bezpečnost a nezávadnost je doložena několika certifikáty, a tak není jediný důvod, proč si nedopřát krásný, hollywoodský úsměv. Pro začátek je ideální začít startovacím balíčkem, díky kterému si vlastnosti našich bělicích sad ihned zamilujete.