Na technice čištění zubů záleží

[12min]Nesprávná péče o dutinu ústní může vést k mnoha obtížím. Pamatujte, že i když si čistíte zuby dvakrát denně, zdaleka nemáte vyhráno. Optimální péče totiž není jen o pravidelnosti, ale také o správných pomůckách a především o vhodné technice. Co všechno tedy pro ideální péči potřebujete a jaká technika čištění zubů je ta správná?

Čistíte si zuby dvakrát denně a stejně u zubaře slyšíte, že máte kaz nebo oteklé dásně? Ptáte se, jak je to možné? Velmi snadno! Pokud totiž při čištění zubů nevolíte ten správný postup a techniku, zuby nikdy nevyčistíte správně. Kromě toho je třeba myslet na víc než pouze na zuby. Péče o dutinu ústní je totiž opravdu komplexní záležitostí a bakterie se nenachází pouze na povrchu zubů. Chcete-li mít krásný a zdravý úsměv, je třeba do péče zapojit několik dalších pomocníků.



Jaké pomůcky potřebujete pro péči o dutinu ústní
technika-cisteni-zubu_1
U mnoha lidí končí péče o zuby klasickým zubním kartáčkem. To je ale chyba. Bakterie a nedokonalosti potřebují daleko komplexnější boj a širší arzenál zbraní. Mezi ně patří bezpochyby tyto pomůcky:

  • kartáček na zuby,
  • mezizubní kartáčky,
  • zubní nit,
  • bělicí sada,
  • ústní voda,
  • jednosvazkový zubní kartáček,
  • remineralizační gel.


I když se takový set pomůcek může zdát poměrně rozsáhlý, každá jedna věc má v péči o chrup a dutinu ústní své nenahraditelné místo a ke správné péči neodmyslitelně patří. My si nyní řekneme proč a také se podíváme, jak na správný výběr.


Kartáček na zuby

V případě kartáčku asi není co dodávat. Je základní pomůckou v péči o chrup a na jeho volbě dost záleží. V prvé řadě nezapomeňte kartáček pravidelně měnit. Roztřepené štětiny totiž nedokáží k zubům a dásním správně přilnout a optimálně je vyčistit.
technika-cisteni-zubu_2

Vždy volte měkký kartáček s malou hlavicí. Příliš tvrdé štětiny totiž dráždí dásně i povrch zubů, příliš měkké štětiny se naopak ohýbají a nedokáží zub dostatečně vyčistit.

Co se týče ideálního výběru v oblasti elektrických kartáčků, raději než oscilační si vyberte ten sonický. Jeho svislá vibrace čistí zuby tím nejlepším způsobem a vysoká rychlost si dokáže poradit i s tou nejpevnější strukturou plaku. Pokud tedy raději používáte elektrické kartáčky, i zde je třeba dbát na to, ať nejsou štětiny příliš opotřebované. Aby mohl kartáček pracovat, jak má, je třeba hlavici pravidelně měnit.




Mezizubní kartáčky

I když se na první pohled může zdát, že k sobě zuby těsně přiléhají, opak je pravdou. Nachází se mezi nimi totiž vždy větší nebo menší prostor, který je opravdu skvělým místem pro usazování zbytků jídel a bakterií. I když si tedy zuby řádně vyčistíte, s klasickým kartáčkem se do těchto prostor nikdy nedostanete, a to může zadělat na velký problém, jako je zánět dásní nebo mezizubní kaz.
technika-cisteni-zubu_3
Pro správnou péči o mezizubní prostory je tedy třeba zvolit mezizubní kartáčky, které se postarají o jeho čistotu a zdraví. Cíleně říkáme kartáčky, nikoliv kartáček. Mezery mezi zuby jsou totiž různě velké a je třeba vždy použít kartáček jiné velikosti.

Pokud nevíte, jak optimální kartáčky zvolit, stačí se poradit se svým zubním lékařem nebo odborníky na dentální hygienu. I zde pak platí, že je třeba kartáčky pravidelně měnit.

Tip: Pokud chcete o správném výběru mezizubních kartáčků a jejich používání vědět více, přečtěte si náš článek Mezizubní kartáčky: Tajemství krásného úsměvu


Zubní nit

Některé mezizubní prostory jsou velmi úzké a mezizubní kartáček do nich dostanete jen obtížně. Na tato místa ale nesmíte zanevřít. Proto je třeba si pořídit zubní nit. S tou se dostanete i do těch nejméně prostupných prostor a postaráte se o jejich čistotu. S nití ale vždy zacházejte opatrně, ať nedojde k podráždění dásní.

smili_starter
Bělicí sada

Zdravý chrup se nepozná pouze podle toho, že jej nesužují zubní kazy nebo zánět dásní, ale také tak, že má zdravou a zářivou barvu. Bělicích metod existuje celá řada, ovšem některé mohou zuby poškodit. Patří mezi ně příliš abrazivní zubní pasty nebo bělicí gely, které obsahují příliš velké množství peroxidu nebo jiných nebezpečných látek. Ty totiž možná na první pohled stojí za fantastickými výsledky, nicméně chrup a dásně pod jejich užíváním trpí.

Pokud toužíte po krásném úsměvu, ale nechcete jej zatížit, SMILI poskytuje takové bělicí sady, které se nejen velmi snadno užívají, ale jsou také přátelské k chrupu i přírodě. Obsahují totiž přírodní látky, které dokáží zuby vybělit, přesto však pro ně nepředstavují žádnou zátěž. Bělicí gel se aplikuje pomocí per vybavenými praktickými štětečky a celý proces je pak umocněn bělicím LED přístrojem, který dokáže barvu zubů změnit až o několik odstínů.




Ústní voda

Máte zuby i mezizubní prostory vyčištěny? Pak je třeba se zaměřit na zbytek dutiny ústní. Bakterie se totiž nezdržují pouze v okolí zubů a dásní. Nachází se totiž v celých ústech. Abyste měli jistotu, že všechny odstraníte, použijte po každém čištění ústní vodu.

Vypláchnutím úst odstraníte zbylé bakterie a získáte svěží dech. I při volbě ústní vody ale buďte obezřetní. Ústní voda s alkoholem není vhodná pro dlouhodobé užívání. Zatěžuje totiž dásně i chrup. Vždy proto hledejte takovou variantu, která alkohol neobsahuje.

technika-cisteni-zubu_4
Jednosvazkový zubní kartáček

Tento typ kartáčku je skvělý pro péči o taková místa, která se běžným kartáčkem hůře čistí. Problematickým místem jsou často oblasti, kde se zuby překrývají nebo takové prostory, ve kterých můžete pozorovat zubní kámen. Nejčastěji se jedná o zadní stranu předních zubů. Abyste tomuto prostoru dali správnou péči, jednosvazkový kartáček by u Vás neměl chybět.


Remineralizační gel

Tato položka v péči o chrup je spíše volitelná a do péče by ji měli zařadit ti, jejichž sklovina slábne a jejichž zuby mají tendenci se kazit. Jedná se o fluoridový gel, který dokáže pomoci se začínajícími kazy a pomáhá s posílením zubní skloviny.

Takový gel pak stačí zařadit do své rutiny pouze jednou týdně. Příliš mnoho fluoridu totiž také zubům ani tělu neprospívá. Nicméně oslabený chrup jej potřebuje doplnit, a tak je dobré se o této záležitosti poradit se svým zubním lékařem.



Jak si správně čistit zuby

A teď k tomu nejdůležitějšímu. Už sice víte, jak zvolit pomůcky pro správnou péči o chrup. Jen stěží ale Vašim zubům přinesou potřebné benefity, pokud je nebudete používat správně. Jak tedy vypadá ta správná technika čištění zubů?

  • Kartáček přikládáme do prostoru mezi dásní a zubem pod úhlem 45°. Správný sklon kartáčku je tedy šikmý a štětiny přiléhají k oblasti, kde zub vyrůstá z dásně.

  • Vyvarujte se vodorovných pohybů. Zub čistíme štětinami v místě, kde vyrůstá z dásně, a to za pomoci jemných a krátkých vibrací nebo krouživého pohybu. Právě zde se totiž nejvíce hromadí plak a bakterie.

  • Pozornost věnujte přední i zadní straně zubů. Stále dělejte pouze vibrační nebo lehce krouživé pohyby a kartáček mějte ve svislé poloze.

  • Poté vyčistěte vodorovnými pohyby kousací plochy zubů.


Čištění zubu vždy věnujte dostatek času. O chrup je nutné pečovat alespoň dvakrát denně. Večer zubům vždy dejte více pozornosti, aby měly během spánku dostatek prostoru pro regeneraci.

Tip: Pokud se chcete o správné každodenní péči dozvědět více, nepřehlédněte náš článek Denní návyky v péči o zuby

technika-cisteni-zubu_5



Jaké benefity správná péče přináší

To, že si máme pravidelně čistit zuby, slyšíme už od dětství. A to, že je nám to vštěpováno, je velmi důležité. Správná péče o ústní dutinu totiž přináší mnoho výhod. Díky nim se můžete pyšnit krásným a zdravým úsměvem.


Snížení rizika zubních kazů

Zubní kazy se tvoří díky nedokonalému čištění. Pokud totiž v ústech ulpí zbytky jídla, bakterie se mohou svobodně množit a narušovat svou činností zubní povrch. Čistíte-li ale zuby důkladně a pravidelně, bolestivým a nevzhledným zubním kazům můžete opravdu snadno předcházet.


Ochrana před zánětem a onemocněním dásní

Bakterie nenarušují pouze zubní sklovinu, škodí také dásním. Tyto změny poznáte tím, že jsou dásně začervenalé a mají sklony ke krvácení. Dlouhodobé přehlížení těchto příznaků může vést k celkovému onemocnění dásní a samovolnému uvolňování a vypadávání zubů. Pokud ale budete pečovat o zuby a prostory mezi nimi, pak se takového děsivého scénáře nemusíte bát.

technika-cisteni-zubu_6
Zářivý a zdravý vzhled zubů

Správná péče o chrup Vám zajistí i neodolatelný vzhled Vašeho úsměvu. Optimální technika čištění a pravidelné bělení totiž zajistí, že zuby budou nejen zdravé, ale také to na nich půjde na první pohled vidět. A vypadat krásně a spokojeně je přece vždy skvělou motivací pro změny v dosavadních návycích.


Svěží dech

Čištěním zubů z úst odstraňujete zbytky jídla i bakterie. Díky tomu si velmi snadno udržíte příjemný a svěží dech.



Prevence vzniku zubního kamene

Zubní kámen je v podstatě mineralizovaný zubní plak. Bere na sebe podobu tmavých skvrn na zubech a vzniká nedokonalým čištěním zubů. Pokud budete plak důkladně denně odstraňovat, nemusíte se těchto nevzhledných zubních skvrn obávat a těšit se ze svěžího vzhledu.



Pečovat o dutinu ústní je důležité

Pokud se o svůj chrup nestaráte, nepřicházíte pouze o jeho vitalitu a zdraví, ale také se obíráte o sebevědomí a mnoho příležitostí k úsměvu. Přitom stačí tak málo a Váš vzhled se může zcela proměnit. A co víc, tato změna ovlivní i Vaše vystupování a to, jak Vás vnímá okolí.

Chcete-li mít dokonalý a zdravý úsměv, stačí používat pouze správnou techniku péče o zuby a pravidelně je bělit. S tím prvním Vám už teď může pomoci náš dnešní článek. S tím druhým velmi snadno pomohou naše jedinečné bělicí sady.