Největší ukazatelé zdraví dutiny ústní

[12min]Zdraví dutiny ústní je velmi důležité. A to nejen pro naše zuby, ale také pro naše celkové zdraví. Bakterie v ústech totiž dokáží ohrozit nejen náš chrup, ale také mohou negativně ovlivnit celé tělo. Dnes se proto podíváme, jak poznat, že je něco v nepořádku, a jak o dutinu ústní správně pečovat.


Pokud má naše tělo nějaký problém, vždy nám to hlásí. Pokud toto volání vyslechneme, věci můžeme snadno napravit. Stejně je tomu i v případě úst. Existuje mnoho signálů, které nám naznačí, že je naše péče nedostatečná nebo špatná.

Jestli patříte mezi ty, co si čistí zuby každý den, mají vybraný jídelníček a věnují pozornost pravidelnému bělení chrupu, jistě si říkáte, že Vás se žádná starost netýká. Ale pozor! I Vy můžete o zuby pečovat neefektivně nebo trpět nějakým problémem. Dnes si proto řekneme, jak to poznat a jak celou péči zdokonalit.



Co poukazuje na problém v ústech

I když podle Vás pečujete o zuby na maximum, nemusí to nutně znamenat, že Vaší dutině ústní nic nechybí. Že jsou Vaše ústa bez problémů, poznáte docela snadno. Co Vás ale upozorní na to, že je něco v nepořádku? Existuje hned několik ukazatelů.

smili_zdravi-dutiny-ustni_1
Zarudlé nebo krvácející dásně

Standardně mají dásně růžovou barvu, neustupují a přiléhají k zubům. Pokud jsou ale zarudlé, odchlipují se od chrupu nebo krvácí, potýkáte se zřejmě se zánětem nebo onemocněním dásní.

Toto onemocnění je způsobeno bakteriemi, a pokud ho včas neřešíte, může skončit paradontitidou a ztrátou zubů. Pozorujete-li tedy změny na svých dásních nebo u Vás při čištění dochází ke krvácení, ihned tento problém začněte řešit.


Bolest zubů

Pokud Vás bolí zuby, vždy je nutné navštívit odborníka. Ať už se jedná o kaz nebo komplexnější problém, musí se včasně řešit. Zdravé zuby bez problémů by určitě bolet neměly.


Zápach z úst

Zápach z úst je způsoben množícími se bakteriemi. Příčinou může být špatná ústní hygiena, konzumace aromatických potravin a nápojů, onemocnění dásní nebo jiný zdravotní problém. Mezi ty nejčastější patří žaludeční problémy, ucpané nosní dutiny, cukrovka nebo onemocnění jater či ledvin.


Sucho v ústech

Zdravá ústa produkují sliny. Důvod je prostý – sliny se starají o vyplavování zbytků jídla a bakterií. Pokud trpíte nadměrným suchem v ústech, bakterie se mohou svobodně množit a způsobit zubní kaz, zánět dásní, zápach z úst nebo jiné nebezpečné zdravotní komplikace.

Sucho v ústech může být způsobeno léky, spaním s otevřenými ústy, kouřením nebo určitými nemocemi. Pokud chcete tvorbu slin podpořit, žvýkejte žvýkačky bez cukru.

smili_zdravi-dutiny-ustni_2
Zvýšená citlivost

Ztenčující se zubní sklovina může způsobit zvýšenou citlivost zubů. Příčinou může být špatná ústní hygiena nebo problémy spojené s žaludkem. Citlivost zubů bývá intenzivnější u lidí, kteří trpí refluxem, tedy pronikáním žaludečních kyselin do jícnu. Tento fenomén pak ovlivňuje celá ústa a mění pH tohoto prostředí.

Citlivost zubů může způsobovat také nešetrné bělení. Složení bělicích produktů je často velmi invazivní a může zubům a dásním ublížit. Vždy si proto vybírejte takové výrobky, které obsahují vysoký poměr přírodních látek a nesází na rychlé a agresivní bělení. Jedním z takových produktů jsou naše bělicí sady. Ty se nestarají pouze o bělení, ale také o správnou péči o zuby.




Proč jsou bakterie v ústech nebezpečné pro naše celkové zdraví?

Když necháte bakteriím v ústech volné pole působnosti a nijak jejich množení nekorigujete, můžete si zadělat na opravdový problém. A tím není pouze zubní kaz nebo onemocnění dásní. Bakterie totiž dokáží způsobit potíže nejen v dutině ústní!

V ústech se nachází až 6 miliard bakterií. Některé jsou prospěšné, jiné dokáží člověku způsobit závažné zdravotní komplikace. Důsledná ústní hygiena je proto opravdu zásadní. V opačném případě může dojít k jejich nekontrolovatelnému množení.
smili_zdravi-dutiny-ustni_3
Z úst se bakterie velmi snadno dostanou do krevního řečiště a mohou putovat do různých částí těla. V závislosti na tom, kam doputují, pak mohou způsobit celou řadu závažných komplikací, mezi které patří: 

  • onemocnění srdce (ucpání tepen, mrtvice),
  • Alzheimerova choroba,
  • zápal plic,
  • předčasný porod (nízká porodní hmotnost a komplikace z toho plynoucí),
  • artritida.



Jak správně pečovat o dutinu ústní

Základem je rovnováha. Je tedy důležité systematicky odstraňovat nebezpečné bakterie, ale také podporovat ty, které ústům svědčí. Není přitom potřeba nic víc, než důslednost a pravidelnost.


Navštivte specialisty

Pokud péči chcete uchopit skutečně zodpovědně, je třeba začít návštěvou zubaře a dentální hygieny. První z odborníků zkontroluje zdraví dutiny ústní a může Vás upozornit na vznikající problémy.

Návštěva dentální hygieny je zásadní pro důkladné vyčištění zubů a jejich okolí od plaku a zubního kamene. Odborník Vám také poradí, jak na správnou techniku čištění a pomůže Vám s volbou vhodného mezizubního kartáčku.

smili_zdravi-dutiny-ustni_4
Změňte jídelníček

Cukr sám v ústech škody nepáchá. Stává se ale pozvánkou pro bakterie, které se v jeho prostředí velmi rychle množí. Jejich působení má pak za následek zubní kazy a další nepříjemnosti. Pokud se chcete těmto starostem vyhnout, stačí udělat pár změn.

Do svého jídelníčku zařaďte více zeleniny, čistou vodu a vyřaďte potraviny bohaté na cukry. Nebezpečí představují i brambůrky, tyčinky nebo další potraviny, jejichž kousáním v ústech vzniká jakási lepivá kaše. Ta totiž proniká mezi zuby a usazuje se podél dásní. A tento „nános“ je pro bakterie ideálním prostředím.




Čistěte si zuby dvakrát denně

Pokud si zvládáte čistit zuby po každém jídle, je to samozřejmě úplně ideální. Jestli na to ale čas nemáte, držte se zásady, že zuby je třeba vyčistit dvakrát za den, a to ráno a večer.

Netrpíte-li žádným konkrétním problémem, postačí Vám obyčejná zubní pasta a kartáček s měkkými štětinami. Při čištění na kartáček nikdy nevyvíjejte tlak. Věnujte pozornost každému zubu a vždy vyčistěte všechny jeho dostupné strany. Štětiny by měly přiléhat k zubu pod úhlem 45 stupňů do oblasti mezi dásní a zubem. Kartáčkem pak vytvářejte jemné vibrace.

smili_zdravi-dutiny-ustni_5
Starejte se o mezizubní prostory

Čistíte si zuby pravidelně a stejně máte problémy s dásněmi, zubními kazy nebo zápachem z úst? Příčinou je zřejmě nedostatečná péče o mezizubní prostory. Zde se totiž bakterie také rády ukrývají a pomocí běžného kartáčku se jich nezbavíte.

Správná péče o zuby proto zahrnuje i používání mezizubních kartáčků nebo zubní nitě. Ať už se rozhodnete pro jednu nebo druhou variantu, je třeba se věnovat prostoru mezi zuby jednou denně. Pokud si nejste jistí, jaký kartáček zvolit a jak jej správně používat, poraďte se s odborníkem a nebo si přečtěte náš článek Mezizubní kartáčky: Tajemství zdravého úsměvu.


Vyplachujte ústa

Vaše péče o ústa by měla být doplněna také o používání ústní vody. Vyvarujte se ale používání ústní vody s alkoholem. Ta může svým působením naopak podpořit tvorbu nebezpečných bakterií a její dlouhodobé užívání může mít na prostředí úst velmi negativní vliv. Alkohol totiž způsobuje sucho v ústech a může zničit jejich ochrannou vrstvu.

Pokud chcete ústům pomoci, používejte ústní vodu bez alkoholu nejvýše dvakrát denně a po každém jídle si vypláchněte ústa čistou vodou. Ta pomůže odstranit zbytky potravy, vyplavit bakterie, a přesto neohrozí prostředí Vašich úst.


Nezapomeňte na šetrné bělení zubů

Je přirozené, že pokud o zuby pečujete, chcete také, aby zdravě působily už na první pohled. Pokud si ale občas dopřejete čaj nebo kávu, může se snadno stát, že já Váš úsměv zabarvený. Než se ale do bělení pustíte, zvažte důkladně, pro jakou formu procedury se rozhodnete. Mnoho z nich totiž může Vašim zubům ublížit.

Pokud jste si někde v časopise opsali recept na výrobu vlastního bělicího setu, buďte obezřetní. Jedlá soda, citrón a další „bělicí ingredience“ mohou nenávratně zničit Vaši sklovinu. Podobně tomu může být i u dalších produktů, které obsahují peroxid, fluorid nebo podobné látky. Kromě krásného úsměvu totiž přinesou i oslabenou sklovinu a s tím spojenou zvýšenou citlivost zubů.

Bělení by mělo být vždy šetrné, aby neublížilo ani tomu nejcitlivějšímu chrupu. Na to jsme ve SMILI mysleli, a proto Vám přinášíme jedinečné bělicí sady, které Vaše zuby nejen vybělí, ale ještě se postarají o jejich zdraví.


jak-mit-zdrave-dasne-smili
Podpořte zdraví dutiny ústní se SMILI

Bělení zubů by mělo patřit do Vaší pravidelné péče o chrup. I z toho důvodu byste se měli rozhodnout pro takovou formu, která prostředí Vašich úst nezatíží. Naše sady toto kritérium splňují na výbornou. Kromě toho dokáží pečovat i o již citlivý chrup.

Bělení se SMILI probíhá velmi snadno a zvládne ho i úplný začátečník. V každém setu najdete pera s bělicím gelem, LED přístroj, poskytující intenzivní nebo šetrné bělení, nabíječku a návod. Ve složení nenajdete žádné nebezpečné látky a bělení probíhá postupně. Díky tomu neubližuje zubům ani dásním.



Dopřejte zdraví zubům i celému tělu

Naslouchat signálům těla je základním předpokladem pro jeho celkovou vitalitu. Důležité je vnímat také informace, které nám o svém zdraví podávají naše ústa. Problémy s chrupem nebo dásněmi se mohou projevit bolestí, citlivosti, zápachem nebo krvácením. Dlouhodobé přehlížení těchto signálů může mít za následek daleko závažnější zdravotní obtíže.

Pro zdraví dutiny ústní přitom stačí tak málo. Optimální péče zahrnuje pravidelné a důkladné čištění, změny v jídelníčku a volbu šetrného bělení.

Zdraví úst nepočká. Proto správnou péči neodkládejte a začněte se změnou co nejdříve. Předejdete mnoha nepříjemnostem a současně získáte okouzlující úsměv. Pokud se do změny nechcete vrhnout sami, pak si najděte někoho, s kým se v ní budete vzájemně podporovat. V naší nabídce totiž najdete nejen bělicí sety pro jednotlivce, ale také bělicí sadu SMILI DUO pro dvojice.