Ovoce a zelenina, které Vás nezradí při bělení zubů

[12min]Spousta lidí miluje sladkou chuť. Jenže čokoláda a krásný úsměv prostě nejdou dohromady. Máme pro Vás ale dobrou zprávu! Existuje sladké ovoce a zelenina, které můžete mlsat bez výčitek. Nepodílí se totiž na zabarvení chrupu a co víc, dokonce jej bělí!

Zuby jsou nástroj, který denně používáme. Díky zátěži dochází k jejich poškození a změně vzhledu. Abyste jejich zdraví a vitalitu posílili, stačí o ně správně pečovat a důkladně je čistit. Jenže ani skvělá péče nedokáže vždy zabránit jejich zabarvení. Ovšem i to se dá řešit. Stačí si pouze vybrat správnou bělicí sadu a zařadit do jídelníčku takové dobroty, které podpoří zdraví zubů a pomohou jim udržet si zářivou barvu!


jak-mit-zdrave-dasne-smili_2
Jak dosáhnout zářivého úsměvu

Mnoho lidí si přeje mít krásný a zářivý úsměv. Ten totiž dokáže naprosto proměnit vzhled a dodat chybějící sebevědomí. Kromě toho dokáže úsměv omladit, protože posiluje obličejové svaly. A to jsou opravdu skvělé důvody, proč se poohlédnout po nějaké bělicí metodě.

Nejčastějším problémem bělicích produktů je, že buď bělí nedostatečně nebo naopak zajišťují úžasné proměny a skvělé výsledky, nicméně to vše na úkor zubní skloviny a zdraví dutiny ústní.


Doplňte správnou péči o certifikovanou bělicí sadu

Hledáte-li udržitelné bělení, pak si vyberte odborníky na úsměv, kterými jsou bělicí sety SMILI. Přírodní látky, respekt k citlivým zubům i přírodě, praktická aplikace a používání. Díky těmto klíčovým vlastnostem máte jistotu, že Vaše zuby budou vyběleny efektivně, jednoduše a šetrně.


Pozvěte na pomoc ovoce a zeleninu

Pokud ale chcete dosáhnout skutečně jedinečných výsledků, je dobré také změnit skladbu Vašeho jídelníčku. To ovšem neznamená, že odteď budete pít pouze vodu a jíst sýry. Existuje totiž celá řada chutného ovoce a zeleniny, které nejenže zuby neobarvují, ale dokonce mohou pomoci s jejich čištěním a bělením!



Jak ovoce a zelenina bojují proti obarvení chrupu

Při bělení zubů je obecně dobré se vyhýbat pigmentovaným potravinám. Z toho důvodu jste se již možná setkali s termínem bílá dieta, která do Vašeho jídelníčku dostane barevně neutrální potraviny. Ty pak napomáhají k udržení zářivého chrupu a maximalizaci výsledků bělení.


Bílá dieta povoluje určité druhy ovoce a zeleniny

Pokud budeme na potraviny nahlížet optikou bílé diety, jednoznačně bychom ze svého jídelníčku po dobu bělení vyškrtli takové položky, kterými jsou ovoce a zelenina. Ano, některé druhy jako borůvky nebo rajčata skutečně způsobují zabarvení chrupu. Zbývá ale stále spousta takových, na které bychom zanevřít neměli. S bělením totiž pomáhají.

Vybrané druhy ovoce a zeleniny bojují se zabarvením a znečištěním chrupu různými způsoby. Některé mají na pomoc kyselinu jahodovou, jiné speciálně strukturovanou dužinu, další mají v rukávu eso v podobě zdravých enzymů.



Ovoce a zelenina, které pomáhají s bělením

Nyní už se podíváme na jednotlivé kousky ovoce a zeleniny a řekneme si nejen to, jak zajišťují zdravý vzhled zubů, ale také si prozradíme, jaké další benefity tělu přináší. Zařazením nových položek do jídelníčku tak nejen proměníte vzhled svého chrupu, ale také dodáte tělu to, co mu možná už dlouhodobě schází!


Hrušky

I když jste to možná netušili, hrušky jsou pro zdraví zubů skoro klíčové. Světlá dužina je k chrupu šetrná a nezpůsobuje jeho zabarvení. To ale není zdaleka vše!

ovoce-zelenina-pri-beleni_1
Hrušky svou strukturou pomáhají s čištěním povrchu zubů. Navíc ale mají ještě jednu unikátní vlastnost, a to tu, že podporují produkci slin. Ta je velmi důležitá pro vyplavování nečistot a je jedinečnou prevencí formování zubního plaku. Právě ten má nažloutlou barvu a při nedostatečném vyčištění se mění v nevzhledný zubní kámen.

Kromě přirozeného čištění zubů a úst je konzumování hrušek skvělou prevencí zápachu z úst. Dále je toto ovoce zdrojem vlákniny a široké škály vitamínů a minerálů. Vždy ale sáhněte po čerstvé variantě. Sušené hrušky totiž obsahují přidaný cukr, který chrupu škodí.



Jablka

Navzdory skutečnosti, že jablka obsahují cukr, dokáží podpořit zdraví chrupu. Za to vděčí své křupavé dužině, ale také vysokému obsahu vlákniny a vody. Konzumací jablek tedy podporujete mechanické čištění zubů, stimulaci dásní a vyplavování nečistot, které by mohly způsobit zabarvení zubů.

Zvýšená produkce slin je pro zdraví zubů a dásní velmi důležitá a dokáže bránit před nevzhlednými změnami na zubech.


Jahody
ovoce-zelenina-pri-beleni_2
Nejen jablka, ale také jahody obsahují pro zuby velmi užitečnou kyselinu, a to kyselinu jablečnou. Ačkoliv jahody na první pohled působí jako přesně ta položka v jídelníčku, které bychom se při bělení měli vyhnout, nic není dál od pravdy.

Navzdory své výrazně červené barvě dokáží jahody bělit zuby. Vděčí za to jednak své specifické dužině i již zmíněné kyselině jablečné. A to není žádná převratná novinka, jahody k bělení zubů používali již staří Římané.

Jahody ale nejsou pouhým odstraňovačem zubních skvrn. Přináší mnoho tělu prospěšných látek, dokáží oživit každou snídani a jsou pro tělo skvělým multivitaminem. Jejich mlsání si tedy rozhodně nevyčítejte.


Vodní meloun

Vodní meloun je takový malý zázrak. A to nejen pro zuby, ale pro celé naše tělo. Stejně jako jahody i vodní meloun obsahuje kyselinu jablečnou, která je jakýmsi přírodním bělidlem. Kromě toho odstraňuje meloun i nevzhledný plak, a to díky své příhodně strukturované dužině.

Meloun ale nejenže vyčistí Vaše zuby. Dokáže Vám totiž také skvěle pomoci při hubnutí. Navzdory své úžasně sladké chuti je opravdu nízkokalorickou záležitostí a bohatým zdrojem vody. Mix vitamínů a minerálů se navíc postará o lepší krvetvorbu, posílení imunity a zlepšení kondice vlasů i pokožky.


Ananas a papája

Ptáte se, co ananas a papáju spojuje kromě exotického původu? To, že jsou skvělými bojovníky se zabarveným chrupem! Obě potraviny totiž obsahují enzym bromelain, který dutině ústní dokáže pomoci v hned několika ohledech.

ovoce-zelenina-pri-beleni_3
Bromelain podporuje správné proudění krve ve sliznicích dutiny ústní a štěpením bílkovin a jejich struktur narušuje plak, který se formuje na povrchu zubů. Díky tomu chrání nejen dásně, ale také zamezuje vzniku skvrn.

Kromě odstraňování nebezpečného biofilmu ze zubů obsahuje toto exotické ovoce antioxidanty, které dokáží dopomoci k mladistvému vzhledu a zkvalitnění pokožky. Obsahuje také mnoho vitamínů, dokáže nastartovat spalování a pomoci při hubnutí.



Cibule

Jistě, teď můžete namítnout, že chuťově přece nelze srovnávat jahody a cibuli. Nicméně ve slaných kombinacích je cibule jedinečnou záležitostí a jako zelenina zubům skutečně svědčí!

Cibule má neutrální barvu, a proto během bělicího procesu zuby nezatěžuje. To ale není vše. Dokáže jim pomoci i v dalších ohledech. Spolu s česnekem dokáže tlumit zánět a potlačovat bolest zubů. K tomuto účelu využívá cibule látky alicin a ajoen.

Kromě toho dokáže cibule zlepšit činnost trávicího traktu, má blahodárný vliv na krevní tlak, brání ucpání cév a celkově podporuje správnou činnost organismu.


Řapíkatý celer

Dalším reprezentantem zeleniny, která podporuje zdraví zubů a pomáhá při bělení, je řapíkatý celer. Ten se v posledních letech těší obrovské popularitě a šťáva z něj má být jedinečným elixírem zdraví. Pokud ale chcete prospět svým zubům, vždy jej konzumujte syrový a vcelku.
ovoce-zelenina-pri-beleni_4
Řapíkatý celer nesází na kyseliny nebo enzymy. O čistotu zubů se stará mechanicky. Jeho křupavá dužina dokáže zuby velmi snadno čistit, a je tak prevencí tvorby plaku. A právě plak a jeho zabarvení mohou proces bělení zubů často komplikovat. Chcete-li tedy svým zubům při bělení pomoci, dopřejte si řapíkatý celer.

Pokud nevíte, jak se do jeho konzumace pustit, můžete si z něj vytvořit tyčinky (stejně jako z mrkve nebo klasického celeru) a připravit si jedinečnou svačinu. Tyto tyčinky pak můžete namáčet do smetanových sýrů, pomazánek nebo například hummusu. Taková svačinka bude svědčit nejen vybělenému chrupu, ale také celému Vašemu tělu.


Brokolice

Spousta lidí se brokolici vyhýbá. Pokud se mezi takové jedince řadíte i Vy, zkuste svůj postoj přehodnotit. Nikdo netvrdí, že máte brokolici konzumovat denně, nicméně během bělení se stane skvělým pomocníkem. Kromě toho ochrání Vaše ústa daleko komplexněji.

Brokolice se stará o celkové zdraví dutiny ústní a chrání před jejím závažným onemocněním. Mimo to dokáže zuby bělit. Ale pozor! Pokud chcete brokolici k bělení použít, je třeba, aby byla čerstvá, nikoliv vařená. Jejím kousáním pak přispějete k pozitivním změnám v zabarvení chrupu a odstraníte hromadící se plak.

Tato zelenina obsahuje velké množství hořčíku a vlákniny. Proto podporuje správnou činnost srdce, svalů i trávicího traktu. Konzumace brokolice je prevencí onemocnění střev.

ovoce-zelenina-pri-beleni_5
Kokos

Pokud hledáte další potravinu, kterou můžete během bělení konzumovat a neublížit zářivému vzhledu zubů, pak si do nákupního košíku přidejte kokos. Ten má antibakteriální účinky a chrání zuby před infekcemi. Kromě toho je barevně neutrální a nepřispívá k zabarvení chrupu.

Jeho jedinečnost promění chuť Vašich sladkých i slaných jídel a tělu dodá koktejl prospěšných látek. Kokos je bohatý na bílkoviny, vápník i vlákninu. Podporuje imunitu, chrání před infekcemi a napomáhá ke správné činnosti mozku.




Buďte při bělení chrupu důslední

Bělení zubů je ideální způsob jak snadno proměnit Váš vzhled. I když bělicí sady SMILI dokáží vybělit Vaše zuby až o několik odstínů, je vhodné krásnému úsměvu pomoci. A taková pomoc nemusí být nijak nepříjemná nebo náročná. Stačí jen udělat pár změn.

Zuby při bělení podpořte důslednou hygienou a změnami v jídelníčku. Dnes jsme si ukázali, jak chutné tyto změny mohou být. Kromě toho podpoří nejen Váš krásný úsměv, ale také Vaše celkové zdraví. K tomu všemu si tedy stačí vybrat jeden z našich bělicích setů a Váš život se může vmžiku změnit k lepšímu hned v několika ohledech.