Používáte správný kartáček na zuby? Poradíme Vám, jak si vybrat ten nejlepší

[10min]Nad výběrem zubního kartáčku si lidé obvykle příliš hlavu nelámou. Stačí jim v drogerii popadnout ten nejsympatičtější kousek a prostě s ním zamířit k pokladně. Ačkoliv samozřejmě věříme, že intuice je mocná čarodějka, tento způsob výběru zdá se nám poněkud nešťastným. A tak jsme si řekli, že Vám příští nákup usnadníme! Sepsali jsme pro Vás jednoduchý návod, podle něhož si snadno a rychle vyberete kartáček, který dopřeje Vašim zubům potřebnou péči.


Jak si vybrat zubní kartáček
spravny-kartacek-na-zuby_2
Kartáčky na zuby se řadí k základní (a dalo by se snad říct až povinné) výbavě pro správné čištění zubů. Bez nich se jen těžko o svůj chrup postaráte. Na jedné straně tak může být překvapující, jak málo pozornosti se jim věnuje, na straně druhé se však nabízí vcelku jednoduché vysvětlení. Když si prohlédnete širokou nabídku zubních kartáčků v obchodě, můžete snadno nabýt dojmu, že je před Vámi armáda na chlup stejných plastů se štětinami, které se liší snad jen v paletě barev. Nenechte se však zmást podobně vypadajícími modely, rozdíly opravdu existují a není jich málo. Než se ovšem podíváme na konkrétní parametry, kterých byste si měli všímat, upozorníme Vás na jednu velmi důležitou věc – jeden kartáček nestačí. Tedy lépe řečeno, v ideálním případě byste měli mít od každého druhu jeden kus. Pouze tak bude péče o zuby dostatečně všestranná a vyvarujete se nepříjemnostem, jako jsou zubní plak, kazy, záněty a jiná onemocnění zubů a dutiny ústní.


Klasické kartáčky

Snad každým rokem přibude na trhu nějaký nový tvar kartáčku. Obvykle se výrobci vyřádí na vláknech, u nichž se jemné vlnky postupem času změnily téměř v tsunami, a na hlavičce kartáčku, která získává nejrůznější tvary a velikosti. Pokud těmto inovacím fandíte, pravděpodobně Vás zklameme. Zubaři stále pokládají za nejúčinnější klasickou malou hlavičku kartáčku s dostatečně hustými vlákny ve stejné délce. Tento léty osvědčený tvar nejlépe spolupracuje při čištění zubů. To znamená, že se s takovým kartáčkem dostanete vždy přesně tam, kam potřebujete.

Dalším důležitým parametrem je tvrdost kartáčku. Kvalitní zubař, který zná Váš chrup, by Vám měl být schopen doporučit vhodnou tvrdost kartáčku na zuby. Nebojte se tak při další návštěvě zeptat. Obecně lze říct, že čím jsou Vaše zuby citlivější a vyžadují šetrnější ošetření, tím měkčí zubní kartáček byste měli volit. Pokud tedy například trpíte na krvácející dásně, odhalené krčky či různá onemocnění zubů a ústní dutiny, volte spíše soft kartáčky. Zároveň ovšem doporučujeme vyhnout se velmi tvrdým kartáčkům, které jsou vhodné spíše pro čištění zubních protéz.


Elektrické kartáčky

Propadli jste kouzlu elektrických zubních kartáčků? Není divu, tahle skvělá dentální pomůcka usnadňuje a zlepšuje techniku čištění zubů. Tedy samozřejmě pouze v případě, že si vyberete elektrický kartáček na zuby správně. I zde se může na první pohled zdát, že vybíráte mezi identickými modely, u nichž se liší snad jen počet tlačítek. I zde to není pravda.

spravny-kartacek-na-zuby_4
U elektrických kartáčků rozlišujte zejména, jaký způsob čištění je pro Vás nejvhodnější. Vybírat můžete ze dvou druhů, a to z rotačně-oscilačních elektrických kartáčků a ze sonických elektrických kartáčků. Rotačně-oscilační kartáčky fungují na principu oscilace, tedy půlrotačního pohybu, který stírá plak. Pokud si pořídíte vyšší model s 3D technologií, dokáže kartáček vytvářet kromě toho také jemné pulzační pohyby, které plak i narušují. Rotačně-oscilační modely jsou vhodné zejména pro začínající uživatele a děti. Druhou variantou jsou sonické kartáčky. Ty fungují na principu sonických vibrací, které vytváří dynamický proud směsi vody, slin a zubní pasty. Jsou mimořádně šetrné k zubům, proto je mohou využívat také lidé s citlivými zuby a dásněmi. Obecně lze říct, že sonické kartáčky odvádějí preciznější práci, naopak u rotačně-oscilačních kartáčků je nutné zuby více dočišťovat klasickým kartáčkem.



Jednosvazkové kartáčky
spravny-kartacek-na-zuby_5
Jednosvazkový zubní kartáček (nebo také solo či single kartáček) je určený zejména pro péči o špatně dostupná místa, měl by tak být doplňkem k Vaší základní pomůcce pro čištění zubů. Kartáček je tvořený svazkem kratších štětin z extrémně jemných vláken a velmi malou hlavičkou, která umožňuje dostat se v ústech opravdu všude (např. k zubům moudrosti, stoličkám apod.).

Vybírat můžete ze dvou typů, a to z jednosvazkového kartáčku s kratšími vlákny či naopak s delšími vlákny. Delší vlákna volte pouze v případě, že potřebujete dočišťovat rovnátka, korunky a jiné implantáty. Pro běžné čištění doporučujeme kratší vlákna.

TIP od Smili: Potřebujete vyčistit drobné a teprve se prořezávající zuby dětí? Vyzkoušejte právě čištění jednosvazkovým kartáčkem s kratšími vlákny. Snadno se dostanete k zubům ze všech stran a zároveň jemná vlákna nijak nenaruší křehkou ústní dutinu dětí.


Mezizubní kartáčky

Mezizubní kartáčky jsou dalším doplňkem k základnímu čištění, přesto by však měly být samozřejmou součástí Vašich dentálních pomůcek.

spravny-kartacek-na-zuby_6Tyto speciální kartáčky jsou tvořeny ohebným drátěným jádrem s malými měkkými štětinami a tradičně krátkou rukojetí (lze ovšem pořídit i delší, případně přídavnou rukojeť). Správný výběr mezizubního kartáčku bývá častým problémem, který řadu lidí zcela odrazuje od jeho používání. Bohužel ani my Vás nemůžeme jasně instruovat, po jakém mezizubním kartáčku sáhnout. Základem vhodného výběru je totiž pořídit si větší sadu velikostí a zkoušet. Bez tohoto kroku se neobejdete.

Mezizubní kartáček je správně zvolen, pokud jej zastrčíte do mezizubních prostor (tzn. do mezer mezi zuby) s mírným odporem. Jestliže Vám kartáček snadno do mezery vklouzne, použijte větší velikost. V případě, že se zdá být mezizubní prostor příliš těsný, nesnažte se kartáček prostrčit násilím a raději sáhněte po menší velikosti.



Speciální kartáčky

Řešíte nějaký specifický problém se zuby či ústní dutinou? Pak pamatujte na to, že byste tomuto faktu měli přizpůsobit i výběr dentálních pomůcek. Doporučujeme zejména speciální zubní kartáčky na rovnátka, které jsou tvarem vláken přizpůsobené jejich zámečkům. Výbornou pomůckou jsou také zubní kartáčky určené pro čištění implantátů, po chirurgických zákrocích či při aftách.


Jak často měnit zubní kartáček

I když to občas vypadá, že jsou někteří lidé přesvědčeni o opaku, zubní kartáček by Vám opravdu neměl vydržet věčně. Klasické, elektrické a jednosvazkové kartáčky byste měli měnit každé 3 měsíce. U mezizubních kartáčků je doba užívání podstatně kratší, výměna se doporučuje vždy po 7 až 10 dnech.
spravny-kartacek-na-zuby_8
Nejjednodušším signálem, že nadešel čas obměny, jsou u všech druhů kartáčků roztřepená a ohnutá vlákna. Pochopitelně čím jsou vlákna poškozenější, tím je čištění zubů nekvalitnější. Pokud byste potřebu výměny kartáčku ignorovali, riskujete:

  • mechanické poškození dásní a zubní skloviny způsobené opotřebovaným zakončením vláken, které se stává ostřejší,

  • vznik zubního plaku, kazů a onemocnění zubů a dutiny ústní, který jednak zapříčiňují bakterie, jež se v opotřebovaném kartáčku hromadí, a jednak nedostatečné čištění zubů, jelikož kartáček již umožňuje pouze minimální péči o chrup.



Na co ani ten nejlepší kartáček nestačí

Nakonec bychom Vás chtěli požádat, abyste se vyvarovali dojmu, že kartáček je nyní to jediné, co Vás v péči o zuby bude zajímat. Tím správným způsobem, jak udržet Vaše zuby dlouhodobě zdravé a sněhově bílé, je komplexní péče. Co to přesně znamená? Musíte najít ideální poměr mezi všemi dentálními pomůckami a používat je opravdu svědomitě a pravidelně.

spravny-kartacek-na-zuby_10
Kromě zubních kartáčků tím myslíme také správné používání zubní pasty, zubní nitě a ústní vody, případně také vhodné bělení zubů, ať už profesionální či domácí. Ani ten nejlepší zubní kartáček totiž nedokáže zcela eliminovat nahromaděné bakterie a zbytky jídel a pití a bohužel ani kvalitně vybělit Vaše zuby. Vše lze ale velmi pohodlně a efektivně řešit zmíněnými dentálními pomůckami.

Toužíte po bílém úsměvu, který opravdu vydrží? Neztrácejte čas zubními kartáčky s aktivním uhlím, za poměrně vysokou investici získáte opravdu mizivé výsledky. Pokud si chcete vybělit zuby v domácím prostředí, doporučujeme vybrat jednu z bělicích sad od Smili. Domácí bělení zubů se Smili je díky speciálnímu přístroji s LED zářením a vysoce účinnému gelu velmi snadné, vysoce účinné a zároveň i šetrné. A jak si takovou sadu správně vybrat? Přečtěte si náš praktický návod.