Proč červené víno způsobuje skvrny na zubech a jak jejich vzniku zamezit

[11min]To, co pijeme, silně ovlivňuje vzhled našeho chrupu. Jedním z nápojů, který může chrup nepříjemně zabarvit, je červené víno. Pokud nemáte v plánu se ho do budoucna vzdát, je dobré vědět, proč zuby zabarvuje, jak se dá této skutečnosti předcházet a jak vzniklé skvrny odstranit.

Víno je jedinečné a hodí se k celé řadě příležitostí. Skvěle doplní dobrou večeři, přátelské setkání nebo oslavu. Kromě toho ale dokáže ještě jednu věc, a to zabarvit zuby.

Někdy je zabarvení pouze dočasné a po pár vyčištěních zmizí. Jindy se ale pigment usadí na chrupu trvale v podobě skvrn. Nevěště ale hlavu. Takovému stavu se dá předcházet nebo se mu dokonce zcela vyhnout. Jednou z variant je pořízení kvalitní bělicí sady. Ty další si představíme postupně.


cervene-vino-skvrny-na-zubech_1
Proč červené víno obarvuje zuby

Zubní sklovina je náchylná na zabarvení a zabrat jí dávají všechny pigmentované potraviny a nápoje. Abychom celý proces lépe pochopili, je dobré začít tím, že víno obsahuje kyseliny. Tyto kyseliny narušují svrchní část zubu, kterou je zubní sklovina. Když je tato ochranná vrstva kyselinami poškozena, zdrsní se. To poté přispívá k jejímu zabarvení. Skvrny totiž mnohem lépe drží na poškozené sklovině než na té hladké a zdravé.

Do oslabené vrstvy zubu se pak dostávají vinné pigmenty. V případě červeného vína se jedná o antokyany a třísloviny. Antokyany jsou pigmenty, které vínu dodávají jeho charakteristickou červenou barvu, třísloviny se pak podílí na jejich zachycení na zubní sklovině.


I bílé víno představuje nebezpečí

Bílé víno obsahuje o poznání více kyselin než víno červené, nicméně neobsahuje barevné pigmenty. Proto jeho konzumace nezpůsobuje změnu v barvě chrupu. Mějte se ale na pozoru. Po celou dobu, co bílé víno pijete, působí na zuby kyseliny, které systematicky narušují a znehodnocují sklovinu.

cervene-vino-skvrny-na-zubech_2
Pokud se pak oddáte pojídání jiných barevných potravin nebo nápojů, mohou se na Vašem chrupu velmi snadno vytvořit skvrny a nepříjemné zabarvení.

Červené víno ale samozřejmě působí v obarvování chrupu daleko komplexněji a konkurovat mu mohou pouze takové nápoje, jako jsou káva a čaj. Ve SMILI jsme se proto rozhodli dát dohromady všechny informace, které Vám pomohou zabarvení zubů předcházet nebo se ho zbavit.




Působí pigmenty červeného vína na všechny stejně?

Možná jste si už někdy všimli, že některým lidem se popíjení červeného vína podepisuje na úsměvu víc než ostatním. Míru zabarvení totiž přímo ovlivňuje vitalita zubní skloviny. Pokud máte sklovinu zdravou a hladkou, víno na ní bude méně ulpívat a tvorba barevných skvrn nebude tak závratná jako u toho, kdo má svrchní vrstvu zubu poškozenou.


Jak předcházet tvorbě skvrn od červeného vína

Prevence je obecně základem úspěchu. V případě zářivého úsměvu tomu není jinak. Nemusíte si sklenici červeného vína hned odříkat. Stačí své zuby na konzumaci připravit a pomoci jim. Pití červeného vína totiž nemusí být nutně spojeno s tvorbou červených až fialových skvrn. Ptáte se jak na to?

cervene-vino-skvrny-na-zubech_3
Vyčistěte si zuby

Jak již víme, zabarvení se lépe zachycuje na takovém povrchu, který není perfektně hladký. Proto si před první sklenicí vyčistěte zuby. Díky tomu odstraníte plak, který na barevné pigmenty působí jako magnet.


Pijte vodu

Při popíjení alkoholu je obecně dobré si dopřávat čistou vodu. V tomto případě ale nepomáhá tělu pouze v otázce hydratace, ale také vyplachuje ulpívající pigmenty. Nikdy si proto nezapomeňte k vínu dopřát i skleničku čisté, neperlivé vody. Vašim ústům se tak dostane skvělé pomoci.


Nemíchejte nápoje

Pokud si dopřáváte červené víno, zůstaňte u něj. V případě, že jej začnete kombinovat s bílým vínem, mohou být dopady na Váš chrup mnohem horší. Bílé víno je na kyselinu mnohem bohatší a sklovina dostává zabrat mnohem více. Pokud se pak takto citlivý chrup dostane do styku s červeným vínem, vznik skvrn je mnohem pravděpodobnější.

cervene-vino-skvrny-na-zubech_4

Dejte si něco malého k snědku

Víno se skvěle vychutnává s výběrovými sýry. A toto spojení je úžasné nejen pro chuťové buňky, ale i samotný chrup. Kousání jídla totiž zvyšuje produkci slin, které se starají o proplachování úst. Sýry navíc neobsahují žádnou kyselinu ani pigmenty, tudíž nemohou zuby zabarvit. A co více, mléčné výrobky jsou bohaté na vápník, tedy prvek, který posiluje a upevňuje zdraví zubů.

Dobré jsou také potraviny bohaté na vlákninu, které podporují tvorbu slin a jsou prevencí tvorby barevných skvrn. Mezi ty patří například brokolice, špenát nebo brambory.




Hydratujte rty

Pitím červeného vína netrpí pouze chrup, ale celá ústní dutina. Na zabarvení zubů často upozorní rty, které se zabarví jako první. Za to může jejich nedostatečná hydratace a prasklinky. Pokud tomu chcete předcházet, stačí rty pravidelně hydratovat a zvlhčovat.


Dejte si žvýkačku bez cukru

Pokud dopijete sklenici v restauraci, a poté Vás čeká cesta domů, klidně si během ní dopřejte žvýkačku bez cukru. Ta zvýší produkci slin a pomůže s prozatímním vypláchnutí úst.

cervene-vino-skvrny-na-zubech_5
Před spaním si vyčistěte zuby

Jestli už je večer a Vy v pití vína neplánujete pokračovat, pak je důležité si před spaním řádně vyčistit zuby. Tato procedura by měla trvat alespoň dvě minuty a měli byste se soustředit na každý zub. Poté nezapomeňte na zubní nit. Na závěr ústa vypláchněte ústní vodou.



Jak skvrny od červeného vína odstranit

Dostaly se k Vám všechny užitečné rady pozdě a Váš chrup je už nevzhledně zabarvený? Ani s tím si nemusíte dělat starost. Existuje totiž několik způsobů, jak zabarvení nebo skvrny odstranit.


Omezte konzumaci pigmentovaných potravin a nápojů

V prvé řadě přestaňte zuby dále zatěžovat. Zkuste se vyhnout barevným nápojům a potravinám. Zabarvení se tak nebude umocňovat a Vy se můžete pustit do dalšího kroku, a tím je zdokonalení ústní hygieny.

cervene-vino-skvrny-na-zubech_6
Buďte důslední v čištění zubů

Pokud chcete zubům navrátit jejich původní krásu, pak si nezapomeňte čistit zuby dvakrát denně a věnujte pozornost každému zubu. Mezizubní prostory mohou též představovat ohnisko problémů, a to z důvodu, že se v nich hromadí zbytky jídla a zubní plak. Proto je nutné také použít jednou denně zubní nit a ústní vodu.

Pokud samotné čištění nezabírá, pak můžete udělat ten nejlepší krok k zářivému úsměvu, a tím je vybělení zubů. Pokud chcete, aby byl celý proces šetrný a efektivní, pak se svěřte do rukou SMILI.




Vybělte si chrup z pohodlí domova

Nejlepším řešením, jak se zbavit skvrn a zabarvení od červeného vína, je domácí bělení se SMILI. V naší nabídce najdete bělicí sady, které jsou vhodné i pro ten nejcitlivější chrup a současně dokáží zatočit s jakýmkoliv zabarvením.

Bělení zubů je skvělým řešením pro všechny, kteří konzumují pigmentované potraviny a nápoje a nejsou schopni toto zabarvení odstranit běžným čištěním. Bělení by tak mělo být běžnou součástí naší rutiny v péči o chrup.



Nedávejte červenému vínu sbohem

Může se zdát, že nejjednodušším způsobem, jak se vyvarovat skvrnám a zabarvení chrupu, je vyhnout se červenému vínu natrvalo. To by ale byla škoda! Ačkoliv je totiž červené víno plné pigmentů, obsahuje také velké množství prospěšných látek, z nichž těží celé tělo.
cervene-vino-skvrny-na-zubech_7
Francouzi konzumují poměrně velké množství vína a obecně se těší poměrně dobrému zdraví. I z toho důvodu se tato zázračná tekutina dostala do hledáčku odborné veřejnosti. Dlouhodobý výzkum pak poukazuje na tyto benefity:

  • Víno obsahuje velké množství antioxidantů. Chrání tak tělo před volnými radikály, pomáhají s celkovou vitalitou, posilují imunitu a zpomalují proces stárnutí.
  • Pokud červené víno konzumujete v rozumném množství, má tato skutečnosti pozitivní vliv na Vaše srdce, hladinu cholesterolu nebo cukru v krvi.
  • Červené víno pomáhá s trávením.



Najděte si ideální bělicí u sadu SMILI

Červené víno je velmi oblíbené. Mezi jeho hlavní úskalí ovšem patří skutečnost, že se podílí na zabarvení chrupu. To by nám ale v občasné skleničce nemělo zabránit. Skvrny a zabarvení se dají velmi snadno řešit. Tímto řešením je pak domácí bělení zubů.

V nabídce SMILI najdete hned čtyři bělicí sady, které pomohou chrupu s různým stupněm zabarvení. Pokud do světa bělení vstupujete poprvé, můžete zkusit sadu SMILI Starter. Jestliže je ale zabarvení silnější a Vy se chcete k bělení pravidelně vracet, sáhněte po sadě SMILI Optimal (6 bělicích per) nebo SMILI Deluxe (9 bělicích per). Chcete-li se do bělení pustit ve dvou, pak si vyberte SMILI Duo. Tato sada totiž obsahuje dvě sady pro bělení (2 LED přístroje, 2 nabíjecí kabely i dvojnásobný počet per).


Proč zrovna SMILI

Bělení se SMILI je bezpečné a maximálně šetrné. Je proto vhodné i citlivý chrup. To ale nejsou jediné důvody, proč je SMILI tou nejlepší volbou. Mezi další patří:jak-vybrat-spravnou-sadu_2

  • Sady bělí za pomoci LED přístroje, který maximalizuje výsledky.
  • Každý přístroj nabízí dvě varianty bělení – intenzivní a šetrné.
  • Gel se na zuby aplikuje pomocí per, které jsou opatřeny praktickým štětečkem. Dokážete jej tak rovnoměrně nanést a dosáhnete těch nejlepších možných výsledků.
  • Složení je veganské, přírodní a pro zuby nepředstavuje zátěž. Nenajdete zde peroxid, SLS ani další nebezpečné látky.


Pokud chcete chrupu navrátit jeho ztracenou krásu, pak se svěřte do rukou SMILI. Naše sady dokáží chrup vybělit, ale také ho posilnit a chránit. Zařaďte se i Vy mezi ty, kterým jedna z našich sad vrátí krásný a zdravý úsměv. Jestli chcete poradit s výběrem té správné sady, pak si nenechte ujít našeho průvodce výběrem.