Proč si čistit zuby 2x denně

[12min]Už od mala nám každý zdůrazňuje, jak je důležité čistit si zuby. Ano, každý víme, že je to podstatné, ale co všechno pravidelné čištění zubů ovlivňuje? V prvé řadě je velice podstatné pro zdraví našich úst a současně přispívá k celkovému zdraví našeho těla. Pokud k němu ještě přidáme zubní nit, nic nám nebrání, abychom si udrželi krásný a zdravý úsměv. Ale jak často si máme zuby čistit, aby to mělo ten správný efekt?

proc_cistit_zuby_2x_denne_1
Jak často si čistit zuby

Všichni jsme od svého zubaře jistě slyšeli, že je třeba si čistit zuby dvakrát denně. A ano, skutečně je to ta nedůležitější zásada. Základem je čistit si zuby ráno a večer měkkým zubním kartáčkem. Dále je důležité, aby tato aktivita trvala dvě minuty. Optimální délkou procesu totiž zajistíme, že se každému zubu dostane dostatek pozornosti a péče.

Kromě zubního kartáčku je důležité používat jednou denně také zubní nit. Ta se totiž postará o redukci bakterií v mezizubních prostorech. V případě, že zubní nit vynecháme, neodstraníme plak ani zbytky jídla důkladně a ohrožujeme tak naše dásně.


Kdy s čištěním zubů začít?

Víme jak často a víme jak dlouho má tento proces probíhat. Ale kdy s čištěním zubů začít? Nejlépe už v dětství, a to bezprostředně po tom, co začnou růst první zuby. Čištění musí být šetrné a měli bychom pro tyto účely zvolit kartáček k tomu určený.


Proč je důležité si čistit zuby dvakrát denně?

Všichni jistě víme, že pravidelné čistění zubů s sebou přináší mnoho benefitů. Ukažme si tedy blíže, jaká pozitiva péče o chrup přináší:


Odstranění bakterií


Vše, co sníme a vypijeme, přispívá k šíření bakterií v našich ústech. Tyto bakterie nám škodí různým způsobem, přičemž důsledkem může být zubní kaz, problémy s dásněmi nebo zápach z úst. Pokud si čistíme zuby dvakrát denně, redukujeme tak množství těchto bakterií a podporujeme prevenci vzniku zubního kazu nebo jiných obtíží.

Ale pozor! Aby tato prevence byla skutečně efektivní, nestačí si „jen“ čistit zuby. Je skutečně důležité, aby tento proces proběhl dvakrát denně, a to po dobu alespoň dvou minut. A jak jsme si již řekli, pokud chcete, aby byla péče opravdu kompletní, rozšiřte čisticí rutinu o zubní nit a ústní vodu. Jedině tak dokážete důkladně odstranit většinu bakterií v ústech a nemusíte se už obávat žádných nepříjemností.

Pokud si ale čistíte zuby pouze jednou denně nebo ještě méně, začnou bakterie postupně narušovat zubní sklovinu a oslabovat kořeny našich zubů. V takovém případě je vytvořena živná půda pro zubní kaz a další onemocnění.

proc_cistit_zuby_2x_denne_2
Svěží dech


Již zmíněné bakterie mají za příčinu i další nepříjemnou věc – zápach z úst. Ten vzniká právě v okamžiku, kdy není frekvence našeho čištění dostatečná.

Je dobré si ale říct, o jakém zápachu hovoříme. Není jím myšlen zápach, který vzniká konzumací určitého jídla. Ale zápach, který je v našich ústech, nehledě na to, co jsme konzumovali nebo jaká je část dne. Ten je způsoben bakteriemi, které sídlí na našem jazyku a pravidelně uvolňují sloučeniny síry. Právě tyto sirné sloučeniny dodávají našemu rannímu dechu charakteristický zápach.

Pokud chceme mít příjemný svěží dech, je důležité kromě zubů čistit také jazyk. Zubní pasta a správné čištění se postarají o příjemný a čistě vonící dech. Nepříjemné pocity z toho, když máme na někoho mluvit zblízka, tak náhle zmizí a z blízkých setkání už nemusíme mít nepříjemný pocit. I náš partner bude mít jistě radost z příjemných a svěžích polibků.

Pokud tedy budeme o svá ústa pečovat tak, jak bychom měli, bakterie nebudou mít dostatek času se nahromadit a problémy s nepříjemným zápachem zmizí.


Ochrana před zabarvením zubů a redukce nechtěných skvrn

Jídlo, pití nebo kouření – to vše vede k zabarvování našich zubů. Všechny tyto věci totiž obsahují pigmenty, které se dostávají do pórů zubní skloviny a mění tak její barvu. Pokud si ale čistíte zuby dvakrát denně, můžete tento proces ovlivnit. Pravidelná péče o chrup totiž napomáhá tomu, aby se pigmenty do zubu plně nevstřebaly. Pokud použijete bělicí zubní pastu, můžete tento proces ovlivnit ještě efektivněji.
proc_cistit_zuby_2x_denne_3
Důkladná péče o zuby může též napomáhat k odstraňování zubních skvrn. Ty totiž nejsou důsledkem ničeho jiného, než právě působení plaku, zbytků jídla nebo ulpívajících pigmentů. Jemná abraze zapříčiněná kartáčkem je vhodným způsobem, jak zuby očistit a udržet bílé.

V případě zanedbání péče nebo přílišné konzumace pigmentovaných věcí je pak dobré podstoupit bělení zubů. Pamatujte, že tuto proceduru nemusíte podstupovat pouze u zubaře. SMILI přináší praktické domácí řešení, které není nákladné a je naprosto bez bolesti.


Prevence onemocnění dásní

Pokud si pravidelně čistíme zuby, odstraňujeme tím zubní plak. V opačném případě se usazuje na našich zubech a v okolí dání. Plak vzniká při konzumování jídla a má podobu lepkavé hmoty. Co je na něm tak nebezpečného, je fakt, že obsahuje obrovské množství bakterií, které mohou v našich ústech volně působit.

Tyto bakterie si doslova pochutnávají na zubním plaku a při svém působení uvolňují kyselinu. Tato kyselina pak nerušeně naleptává zubní sklovinu, a to je prostor pro tvorbu zubních kazů. Mimo jiné mohou tyto bakterie způsobit i zánět dásní.

Abychom předešli nechtěnému zánětu dásní a tvorbě zubních kazů, je důležité plak odstraňovat. A pokud zuby čistíme dvakrát denně, je jeho redukce optimální. V opačném případě může dojít k zanícení dásní, což může vést k jejich onemocnění a následná léčba může být problematická.

Pokud Vám tedy dásně při čištění krvácejí, zbystřete! Jedná se o problém, který je potřeba bezprostředně řešit.


Redukce zubního kamene

Co je vlastně zubní kámen? Jednoduše je to plak, který se nám odvápnil na zubech. K tomu, aby plak na našich zubech zatvrdl a změnil se v zubní kámen, mu stačí pouhý jeden den!

K tomuto procesu ale dochází pouze v případě, že tento plak zůstane neporušen. V případě, že si čistíme zuby dvakrát denně, nemá plak čas zatvrdnout, protože ho narušíme.

V případě, že čištění podceníme, dostávají zuby vlivem zubního plaku žluté zabarvení a nevypadají příliš esteticky. Současně jsou neustále vystavovány bakteriím. Pamatujte, že plak můžeme odstranit snadno. Na zubní kámen už pak mechanické čištění zubů nestačí a je třeba navštívit odborníka.


Snížení množství slin

Během dne produkují naše ústa mnohem více slin, než když spíme. Čím to je? Sliny totiž fungují jako bariéra proti zubnímu plaku a bakteriím. Pravidelným čištěním zubů eliminujeme výskyt bakterií, a to přímo ovlivní, že ústa nemají potřebu tvořit ochranu v podobě slin.

S redukcí tvorby slin a eliminací výskytu bakterií se pak vytrácí i nechtěný zápach z úst, a to jak po probuzení, tak i po zbytek dne.


Těhotenství bez rizika

To, že se plak a bakterie dokáží postarat o mnoho problémů v našich ústech, je již zřejmé. Je ale důležité si uvědomit, že naše zuby a dásně nejsou to jediné, co dokáží tyto nečistoty negativně ovlivnit.

Rizikové to může být především pro těhotné ženy. Hromadící se bakterie v ústech se totiž mohou dostat do krevního oběhu matky a poté do krevního oběhu dítěte. Je prokázáno, že tento nechtěný proces může zvýšit riziko předčasného porodu a nízké porodní váhy novorozence.


Čištění zubů snižuje riziko mrtvice a infarktu

Pokud si nečistíme zuby alespoň dvakrát denně, bakterie v našich ústech se mohou svobodně množit. Existují výzkumy, které tvrdí, že tyto bakterie se pak mohou dostat do krevního řečiště a tam zvýšit pravděpodobnost ukládání cholesterolu v našich tepnách. Tato obtíž může poté vést k infarktu nebo mrtvici.

Mimo jiné je pravidelná činnost vyžadující naši koncentraci dobrým cvičením pro náš mozek. Pokud si čistíme zuby dvakrát denně a nad správností procesu v jeho průběhu přemýšlíme, rozhodně tím prospíváme své mysli.


Celkové zdraví

Odborníci se shodují, že čištění zubů hraje v našem životě ještě zásadnější úlohu, než jsme si dříve uvědomovali. Špatná péče o naši dutinu ústní má za následek nejen již zmíněná srdeční onemocnění, ale také vede k cukrovce a osteoporóze. Je potřeba si připustit, že naše celkové zdraví je provázáno se správnou péčí o náš chrup.


Ušetřené peníze

A nakonec je tu ještě jedna věc, kterou Vám pravidelné čištění zubů kromě starostí ušetří. Touto věcí jsou peníze.

Pravidelné čištění zubů přispívá ke zdraví v našich ústech a je prevencí proti mnoha onemocněním. V opačném případě k nějakému z těchto onemocnění dojde a my ho musíme léčit. Ozdravný proces ale může být velice nákladný.

Problémy totiž nekončí u oprav zubních kazů (které jsou už tak dost nákladné), ale mohou být mnohem komplexnější a vyžadovat odbornou a dlouhodobou péči, kvůli které pak musíme sáhnout hluboko do naší peněženky.

proc_cistit_zuby_2x_denne_4
Rady na závěr

Snad už chápete, proč je pravidelné čištění zubů tak důležité. Udělejte si z tohoto procesu rituál a zvykněte si čistit zuby dvakrát denně. Tato četnost je doporučená a klíčová pro zdraví našich zubů i celé dutiny ústní.

Pravidelným čištěním předejdeme mnoha obtížím a současně ušetříme spoustu peněz. Pokud ale budeme v otázce ústní hygieny nedůslední, můžeme si zadělat na mnoho potíží, z nichž některé už nejdou zvrátit.

Udělejte si z pravidelného čištění zubů rituál, který budete dodržovat každý den. A současně dbejte na správnou techniku. Mnohdy se při čištění zubů dopouštíme chyb, které buď snižují efekt této zubní péče, nebo zubům škodí.


Pokud chcete, aby byl celý proces efektivní, pamatujte na tyto zásady:

  1. Čistěte zuby 2 x denně, a to ráno a večer po dobu 2 minut.

  2. Volte měkký zubní kartáček a péči doplňte o zubní nit, ústní vodu.

  3. Dejte si záležet na výběru vhodné zubní pasty.

  4. Poraďte se s odborníkem o správné technice.

  5. Alespoň 30 minut před čištěním zubů už nic nekonzumujte, aby Vaše sklovina nebyla citlivá.

  6. Pro krásný úsměv doplňte čištění zubů i o jejich bělení. Pokud nemáte s bělením zkušenost, začněte se SMILI. Tyto bělicí sady jsou vhodné i pro ty nejcitlivější zuby. Vybírat můžete z celé řady produktů, které jsou nejen efektivní, ale současně šetrné pro Váš chrup. Což u jiných produktů nemusí být vždy samozřejmostí.