Strasti hollywoodského úsměvu

[11min]Zářivě bílé zuby patří k hollywoodským hvězdám stejně jako luxusní domy a nejnovější auta. Často za nimi ale nestojí pouhé bělení. K dosažení dokonalého úsměvu se totiž běžně používají mnohem invazivnější metody.

Až si budete prohlížet fotky z červeného koberce, zjistíte, že jedno mají všechny celebrity společné: zářivě bílý úsměv a dokonale rovné zuby. Perfektní chrup k americkým hercům zkrátka patří. Jestli jste si ale mysleli, že za ním stojí pouhé ordinační bělení, dost často tomu tak není.



Cesty k dosažení hollywoodského úsměvu

Způsobů, jak dosáhnout krásného úsměvu, je mnoho. Jedním z nejběžnějších je bělení. Někdy však bělení pro dosažení dokonalých výsledků nestačí, a tak na řadu přichází radikálnější proměny chrupu. Ty jsou ovšem dost nákladné a přináší s sebou určitá rizika.


Bělení zubů

Bělení zubů je oblíbenou formou vylepšení úsměvu. Může probíhat v ordinaci i doma a je velmi efektivní cestou ke krásnému chrupu. Bělení v ordinačním křesle většinou probíhá za pomoci peroxidu vodíku, který dokáže barvu zubů změnit až o několik odstínů. Zuby ale dokáží být po této proceduře velmi citlivé.


strasti-hollywoodskeho-usmevu_1
Druhou možností je pak domácí bělení. Na výběru správné metody ale skutečně záleží. Některé látky totiž dokáží barvu chrupu proměnit, nicméně ničí také kvalitu zubní skloviny. Ideální bělicí sada by tak neměla sázet na chemikálie nebo abrazivní mikročástice, ale spíše na přírodní látky. Nicméně ani to někdy pro dokonalý hollywoodský úsměv nestačí.

Bělení chrupu sice dokáže proměnit jeho barvu, vše se ale odvíjí od naší zubní skloviny a její přirozené barvy. Zuby tedy mohou být dokonale vybělené, změnit barvu o několik odstínů, nicméně jejich barva často nebude tak intenzivně a sněhově bílá jako u hollywoodských herců. Důvodem je i skutečnost, že mnoho z nich k dosažení maximálních výsledků nevolí bělení, ale keramické fazety nebo zubní můstky.




Keramické fazety

Jeden zub jako druhý, sněhově bílá barva, žádné opětovné zabarvení. Tak přesně takto poznáte, že na povrchu zubu je usazena zubní fazeta. Toto řešení je ve světě celebrit velmi oblíbené, protože dokáže skrýt zabarvení zubu i případné povrchové poškození.

Fazety jsou ploché keramické pláty, které kopírují tvar daného zubu a lepí se na jeho povrch. Pokud má jedinec nedokonalé zuby, prosvítající plomby nebo nepravidelné mezery, i s tím si dokáží fazety hravě poradit. Jejich velikost se totiž dá přizpůsobit tak, aby zuby působily dokonalé a rovné.

Tloušťka fazety je zhruba 0,4 mm, proto pak zuby nepůsobí větší ani výraznější, ale pouze čistší, rovnější a zdravější. Někteří lidé se k tomuto řešení uchylují také v případě, že jejich chrup poškodilo dlouhodobé užívání léků, skřípání zubů nebo jiný zdravotní problém. Každá mince má ale dvě strany.strasti-hollywoodskeho-usmevu_2

  • Zubní fazety s sebou nesou i mnohá rizika. Jsou sice tenké, ale před nalepením na povrch zubu je třeba zub lehce zbrousit. Tím se jeho vlastnosti navždy změní.

  • Keramika je velmi pevný materiál, avšak její pevnost a odolnost se nedá srovnat se zdravou zubní sklovinou. Často tak může docházet k tomu, že fazeta praskne a je třeba ji vyměnit.

  • Zubní fazety nejsou vhodné pro jedince s velkým výskytem zubních kazů. Je třeba nezapomenout na to, že pokud bude fazeta špatně nalepena, mohou pod ni pronikat nečistoty, které nelze odstranit. Skrz zub se pak bakterie mohou dostat až k čelistní kosti a napáchat velké škody.

  • Pokud skřípete zuby, fazety mohou praskat snáze.

  • Jestli se pro fazety rozhodnete z důvodu, že máte křivý chrup, pamatujte, že vždy je lepší vady na kráse napravit pomocí rovnátek.

  • Po aplikaci keramických fazet může dojít též ke zvýšení citlivosti zubů.



Zubní implantáty nebo můstky

Touha po hollywoodském úsměvu ale někdy může jít ještě dál. Jistě jste se už setkali s někým, kdo si musel nechat zhotovit zubní můstek nebo korunku, protože přišel o zub. Mnoho lidí si ale nechává zhotovit protetickou náhradu na zcela zdravý chrup.

Pokud jsou zuby křivé a nedokonalé, běžně se tato skutečnost řeší nošením rovnátek. Někteří si ale přejí mít instantní, zářivý a dokonale rovný úsměv. A to se dá vyřešit právě zubními můstky.

Postup je takový, že jsou zdravé zuby zbroušeny do špiček a poté je na ně nasazen zubní můstek, který má právě tu známou sněhobílou barvu a perfektní tvar. I toto řešení je ale pro zuby velmi invazivní a navždy změní jejich přirozené vlastnosti.strasti-hollywoodskeho-usmevu_3

  • Zdravé zuby jsou zbroušeny a jejich tvar je nevratně pryč.

  • Keramické zuby svádí k tomu, že není potřeba se o ně tak důsledně starat. Netvoří se v nich přece kazy. Pokud ale začneme péči o dutinu ústní zanedbávat, může dojít k zánětu a onemocnění dásní. To může vyústit až v ústup čelistní kosti a uvolnění zubů a tím i celého můstku.

  • Zubní implantáty jsou křehčí než zdravé zuby.

  • Celá procedura je finančně náročná.




Rizika hollywoodského úsměvu

Bělení je běžnou záležitostí už od dob starověku. Ačkoliv se postupy měnily a lišily, jejich cíl byl vždy stejný, tedy dosáhnout dokonale zářivého úsměvu, a ukázat tím světu jakousi prestiž. To, že je zdravý bílý úsměv spojen s dobrým společenským postavením, přetrvává až dodnes. Proto se seznam možností, jak ho dosáhnout, poměrně rozšířil.

Při honu za dokonalým chrupem je ale třeba myslet na to, že nejlepší je vlastní, zdravý chrup. Sklovina je nejpevnějším materiálem v našem těle a vlastnosti zdravých zubů nikdy nenahradí ani sebelepší zubní protetika. Navíc umělý zub s nepřirozenou barvou půjde vždy poznat. Proto je lepší o své zuby správně pečovat a docílit zářivě bílého vzhledu co nejšetrněji. Ale jak na to?



Jak dosáhnout dokonale bílého úsměvu šetrně a bez bolesti

Rozhodně byste se neměli své touhy po krásném bílém chrupu vzdát. Měli byste ale zvážit, jak ho dosáhnout a věnovat celému procesu dostatek času.


Vše začíná u rovných zubů

Oslnivý hollywoodský úsměv začíná rovnými zuby. Pokud je tedy Váš chrup nedokonalý, věnujte mu dostatek času a zvažte pořízení rovnátek. Rovné zuby pak nejenže skvěle vypadají, ale také se díky nim vyhnete mnoha problémům. Když se totiž zuby překrývají, v místě překrytí může snadno docházet k tvorbě zubního kazu.


Zvolte si šetrnou bělicí metodu

Pokud nechcete za bělení utratit závratné sumy, zřejmě se pustíte do domácího bělení. Jak jsme si už ale řekli, bělení na sebe bere mnoho podob, a ne každá je šetrná. 

smili_starter
V prvé řadě zapomeňte na babské rady, které doporučují smíchat ocet nebo citrónovou šťávu s jedlou sodou a podobně. Výsledky se totiž skutečně dostaví, ale s každým novým odstínem bude Vaše zubní sklovina zničenější a zničenější.

Nevolte produkty neznámých zahraničních prodejců a nevěřte senzacím, jako je bělení za pomoci kokosového oleje nebo jiných zázračných ingrediencí. Vždy zvolte takovou bělicí sadu, která je k zubům šetrná a pro bělení využívá efektivní a ověřené složky.

Jednou z takových možností jsou bělicí sady SMILI, které obsahují účinné bělicí ingredience, a přesto se vyhýbají složkám, které způsobují citlivost. Mezi ty se řadí peroxid nebo SLS. Kromě bezpečného složení nabízí SMILI jednoduchou aplikaci, u které máte jistotu, že se péče dostane každému zubu.




Navštivte svého zubaře a dentální hygienu

Chrup, ve kterém se nachází kazy, je pro bělení stejně nevhodný jako ten, na kterém je usazen zubní kámen. Pro dosažení viditelných výsledků je třeba nechat chrup ošetřit a zbavit všech nánosů. Proto bělení nikdy neuspěchejte a vždy chrup na celý proces důkladně připravte.


Vždy se držte pokynů výrobce bělicí sady

Jakmile k Vám sada dorazí, pečlivě si nastudujte návod. V internetových diskuzích se dočtete, že je dobré nechat gel na zubech déle a znásobit tak konečné výsledky. Takové rady ale nikdy nepíší zubní lékaři nebo odborníci.
jak_funguje_beleni_jak_dlouho
Pokud zanecháte gel na zubech déle, výsledky nikdy nebudou lepší. Naopak může dojít k podráždění zubů a dásní. Proto buďte trpěliví a na výsledky si počkejte. V případě SMILI záleží, jak moc máte chrup zabarven a podle toho nastavit celkovou délku první bělicí procedury, která může trvat až 14 dnů.

Samotné bělení pak trvá 10 nebo 15 minut. První bělení je určeno pro citlivé zuby, zatímco to druhé je vhodné pro bezproblémový chrup. Jaká varianta Vám vyhovuje více se můžete rozhodnout až poté, co sadu obdržíte. Každý z našich bělicích LED přístrojů totiž umožňuje oba typy bělení.


Předcházejte opětovnému zabarvení

Zářivé zuby nevydrží věčně. Proto je dobré změnit stravovací návyky nebo aspoň způsoby, jak některé věci konzumujete. V novém jídelníčku by se mělo objevovat co nejvíce „bílých“ potravin. Mezi ně patří mléko, sýry, bílé pečivo, rýže, těstoviny, brambory, ryby nebo kuřecí maso.

Pokud není ve Vašich silách se vzdát kávy nebo barevných nápojů, pak existují dvě možnosti. V případě kávy se doporučuje vypít ji naráz a poté si vyčistit zuby. Klasické několika hodinové popíjení totiž způsobuje zabarvení. V případě limonád je zase dobré použít brčko a omezit tak kontakt tekutiny se zuby.


Udržujte výsledky

Zuby nejsou keramika, a tak výsledky nejsou věčné. Proto doporučujeme chrup každých 14 dnů jednorázově vybělit nebo si po opětovném zabarvení zopakovat celou proceduru jako na začátku.



Vlastní úsměv je ten nejkrásnější

K dosažení dokonalého úsměvu se využívá mnoho technik. Často jsou ale nákladné a pro zuby představují příliš velký zásah. I když jsou keramická řešení hezká, nikdy nenahradí přirozený vzhled a vlastnosti vlastních zdravých zubů. Proto o ně pečujte a nechtějte výsledky ihned. Raději jim dejte správnou péči a poté zvolte kvalitní bělicí set. Uvidíte, že mít neodolatelný úsměv, je opravdu snadné.