Tipy na 6 svačinek, které neohrožují zdraví Vašich zubů

[11min]Zářivě bílý úsměv je krásný, ale také velmi citlivý na zabarvení. To, jak dlouho si chrup udrží svůj svěží vzhled, záleží především na nás a na naší péči. To ale není jediné nebezpečí, které některé potraviny pro zuby představují. Někdy totiž mohou ohrozit i jeho zdraví a vitalitu. Proto si dnes představíme šest jídel, které si můžeme bez výčitek dopřát a svému chrupu nijak neuškodit.

Jídlo je skvělé, ale jeho neuvážená konzumace může občas vést k celé řadě problémů. My se dnes podíváme na ty, které se dotýkají zdraví dutiny ústní. Volba nesprávných potravin totiž může vést ke znehodnocení výsledků bělení, ale také k tvorbě kazů.

Existuje několik svačin, které chrupu prospívají. A jejich další nespornou výhodou je, že svědčí i Vašemu tělu. Až budete tedy příště přemýšlet, jakou svačinu si připravit, inspirujte se jedním z našich tipů.



Jaká jídla zubům škodí

Pokud Vás zajímá, jaká jídla škodí zubům nejvíce, záleží, jak na tuto problematiku nahlížíte. Některé potraviny totiž nemusí způsobovat tvorbu kazů, ale mohou zuby nepříjemně zabarvovat. Jiné naopak barvu zubů nemění, ale systematicky narušují jejich odolnost.
smili_tipy-na-6-svacinek_1
Obecně lze říci, že byste se ve svém jídelníčku měli vyhnout takovým potravinám, které jsou:

  • lepivé,
  • sladké,
  • kyselé,
  • ulpívají v ústech příliš dlouho,
  • jsou chudé na potřebné vitamíny a minerály,
  • vysouší ústa.


Velké nebezpečí představují lepivé cukrovinky, karamel nebo bonbóny. Nejenže jsou bohaté na cukr, ale současně se nalepí na Vaše zuby a bakterie se mohou pustit do hodování a narušování zubního povrchu. Na cukr si ale dávejte pozor i v nápojích nebo žvýkačkách. Ačkoliv se na zuby přímo nenalepí, stále nepříznivě ovlivňuje ústa.

Stejně negativně působí na zuby i kyselé potraviny, které narušují stabilitu zubní skloviny. Podobné riziko představují i brambůrky nebo tyčinky, které na první pohled působí neškodně. Jejich žvýkáním ale vzniká kaše, která se usadí na zubech a podél dásní. Ta je pak skvělou živnou půdou pro ničivé bakterie.

Vyhýbejte se také jídlům, která vysušují ústa. Sliny jsou totiž velmi důležité. Slouží k neustálému vyplachování úst. Pokud chcete vitalitu dutiny ústní podpořit, zapijte každé jídlo sklenicí vody.


Jak dochází k zabarvení chrupu

Pokud jste ke svému chrupu šetrní, ale přesto dochází k jeho zabarvení, zřejmě konzumujete příliš mnoho pigmentovaných potravin. Skvělým příkladem je třeba mrkev. Ta je pro zuby skvělá, protože její konzumací čistíte zuby od usazených nečistot. Obsahuje ale velké množství barviva, které na zubech ulpívá. Nicméně to Vás nemusí trápit. Pokud se totiž se SMILI pustíte do pravidelného bělení, můžete své zuby zabarvení snadno zbavit. K tomu Vám postačí pouhých 10 minut denně a pohodlí Vašeho domova.

Když se budete chtít zabarvení chrupu vyhnout nebo ho alespoň eliminovat, omezte konzumaci následujících potravin a nápojů:

  • borůvky, jahody, třešně,
  • čaj, káva, barevné limonády,
  • výrazně barevné omáčky (ty, které obsahují rajčata, kari apod.),
  • červené víno,
  • čokoláda.


Svačinky, které podporují zdraví zubů i Vašeho těla

Podpořit zdraví zubů je opravdu snadné a není třeba se vzdát všech věcí, které jsou chutné. Naopak najdete celou řadu takových potravin, které máte rádi, a přesto chrup neobarví, nezpůsobí tvorbu kazů a navíc prospívají Vašemu tělu!


Ovesné vločky s kokosem a mandlemi

Nevíte, čím nastartovat den? Pak zkuste ovesné vločky! Jestli se jim vyhýbáte pro jejich planou chuť, pak si můžete ovesnou kaši ozvláštnit například kokosem, mandlemi nebo nějakým méně pigmentovaným ovocem.

smili_tipy-na-6-svacinek_2
Ovesné vločky jsou, stejně jako kokos nebo loupané mandle, bezbarvé potraviny, které se nepodílí na zabarvení chrupu a současně tělu přináší mnoho benefitů. Chcete-li tuto skutečnost ještě umocnit, můžete si je zalít mlékem. Taková kombinace do Vaší misky přinese celou zásobu vlákniny, manganu, vápníku, hořčíku, železa nebo fosforu.

Pokud tuto svačinu nedoplníte cukrem nebo čokoládou, bude skvělá pro Vaše zuby i tělo. Poté ji můžete zapít sklenicí vody, která Vás nejen hydratuje, ale také vypláchne zbytky kaše z Vašich zubů a dásní.





Jogurty a sýry

Další skvělou svačinou jsou bezesporu mléčné výrobky. Ať už se rozhodnete pro jogurt nebo svůj oblíbený sýr, zubům prokážete službu hned ve dvou ohledech!
smili_tipy-na-6-svacinek_3
V prvé řadě nevede konzumace jogurtů nebo sýrů k tvorbě kazů. Opatrní ale samozřejmě buďte u ochucených a doslazovaných jogurtů. Ty mohou obsahovat příliš mnoho cukru nebo pigmentů. Skvělou volbou je tak bílý jogurt. Další výhodou těchto mléčných produktů je, že obsahují velké množství vápníku.


Vápník je základním stavebním kamenem nejen pro zdraví kostí, ale také zubů. Tato svačina Vás tedy nejen zasytí a ochrání zuby, ale navíc je také zevnitř posílí. V jogurtu také najdete velké množství bílkovin, látek prospívajících střevní mikroflóře a také tolik důležitý vitamín B.

Pokud jogurty a sýry zařadíte mezi své svačinky, prospějete zubům, zdraví těla, ale také své linii.

Mléčné výrobky se řadí do takzvané bílé diety, kterou se doporučuje držet po bělení zubů. Jestli tedy právě bělíte se SMILI, tyto potraviny do svého jídelníčku rozhodně zařaďte.


Jablko nebo jiné tvrdé ovoce

Chcete, aby Vaše svačina byla lehká a jednoduchá? Pak sáhněte po ovoci nebo zelenině. Skvělých řešením může být například jablko. Tato potravina zubům svědčí a jeho kousáním navíc napomáháte odstranění nečistot z povrchu zubu. A co víc, jablko nepřispívá k zabarvení chrupu a podporuje zdraví dásní.

smili_tipy-na-6-svacinek_4
V jablku najdete mix velkého množství minerálů a vitamínů. Mezi ty nejvýznamnější patří sodík, draslík, fosfor, zinek, měď, vitamín B, C, D a E. Najdete zde i mnoho vlákniny nebo antioxidantů, takže svému tělu dáte vše, co potřebuje. Jablko ale nikdy neloupejte. Prospěšné látky jsou obsažené z velké části ve slupce.

Pokud držíte bílou dietu během bělení, dopřát si můžete také banán. Buďte ale obezřetní. Banán sice zuby nezabarvuje, nicméně je bohatý na cukry a má tendenci se držet v okolí zubů a dásní. Dopřejete-li si banán, ujistěte se, že si pak řádně vypláchnete ústa. Lepivé potraviny s vysokým obsahem sacharidů totiž pro zuby představují skutečné nebezpečí.




Listová zelenina
smili_tipy-na-6-svacinek_5
Listovou zeleninou se svému chrupu zavděčíte vždy. Jejím kousáním odstraníte přebytečný plak a současně zuby nezatížíte. Naopak jim dodáte mnoho vitamínů a minerálů. Mezi ty nejvýznamnější patří bezesporu vápník, který zubní sklovinu posiluje.

Pokud máte rádi kapustu nebo špenát, bod pro Vás! Tato zelenina totiž navíc obsahuje tolik důležitou kyselinu listovou. Ta je prospěšná pro imunitu a stará se o správný chod těla.

Listová zelenina je nízkokalorická a nepřispívá k obarvení ani oslabení chrupu. Je koktejlem prospěšných látek, a tak se stává jednou z nejlepších svačin vůbec. Že nevíte, jak si ji připravit? Můžete si ji snadno přidat do smoothie nebo ji využít pro přípravu lahodných salátů.


Bílé maso a pečivo

Jestli máte rádi větší jídla a předchozí tipy Vás nezaujaly, pak by další dva mohly. V otázce bílé diety je totiž bílé maso a pečivo skvělou volbou. Hledáte-li tedy svačinku, která Vám nezabarví úsměv, určitě se nebojte po těchto dvou věcech sáhnout.

smili_tipy-na-6-svacinek_6
Pokud ale chcete, aby Vaše svačinka chránila zuby také před kazy, pak buďte opatrní. Maso je totiž skvělou volbou, nicméně pečivo už je na to o poznání hůře. Kvůli vysokému obsahu sacharidů představuje pro zuby nebezpečí. Proto si po jídle vždy řádně vypláchněte ústa.

Bílé maso obsahuje mnoho vitamínu a minerálů a dodává tělu potřebnou energii. Na rozdíl od ostatních druhů masa je nízkokalorické a v dietě je ideální potravinou. Bílé pečivo je pak největším přínosem pro zářivý úsměv. V jiných aspektech totiž zdraví nijak výrazně nepodporuje. Plněná tortilla je ale přesto perfektní vydatnou svačinkou.




Míchaný salát
smili_tipy-na-6-svacinek_7
Závěrečným tipem na zdravou svačinu je míchaný salát. Použít můžete celou řadu věcí. Buď se může jednat o salát z listové zeleniny nebo těstovin. Přidat pak můžete takové ingredience, jako jsou bílé fazole, celer, mrkev, vajíčka, krutony z celozrnného pečiva nebo bílé maso. Záleží jen na Vás, jakou variantu zvolíte a jaké jsou Vaše preference.

Opatrní buďte pouze při volbě omáčky nebo koření. Ty se totiž mohou podílet na zabarvení úsměvu. Podobně mohou barvu úsměvu ohrozit i rajčata nebo mrkev. Pro celkové zdraví chrupu však nepředstavují nebezpečí.

Volte vždy takové kombinace, které neohrožují zdraví zubů a zubní skloviny. O případné zabarvení se hravě postarají bělicí sady SMILI.



Dbejte o své zdraví komplexně

Jestli Vám záleží na zdraví zubů a hledáte takovou svačinku, která jim neublíží, dopřávejte jim také skvělou péči. I když totiž svým zubům dopřejete optimální potraviny, je škoda nebýt stejně důsledný i v případě následné péče.

Pokud chcete, aby Váš chrup byl nejen zdravý, ale také tak vypadal, dopřejte mu pravidelné bělení. A ve výběru správné sady nebuďte o nic méně pečliví, než při výběru zdravé svačiny.

Vyhněte se takovým bělicím sadám, které obsahují agresivní chemické látky a spolu s bělením chrup výrazně oslabují. Rozhodněte se pro SMILI a budete mít jistotu, že se Vašemu chrupu dostane takového bělení, které obsahuje převážně přírodní ingredience, je k zubům šetrné, chrání Vaše dásně a je vhodné i pro ten nejcitlivější chrup.

Pamatujte, že bělení by nemělo zubům škodit a nikdy by nemělo bolet. Pokud chcete svůj chrup ochránit a zbavit ho nevzhledného zabarvení, vyberte si jednu z našich bělicích sad.