Vykřičníky při bělení zubů aneb na co si dát pozor

[11min]Bělení zubů je jedinečným způsobem, jak získat krásný a zářivý úsměv. Existují ale také určitá rizika s ním spojená. Na co si dávat pozor? A jak si vybrat vhodnou bělicí metodu?

vykricniky-beleni_nahled
Na začátku bělení stojí výběr správné metody. Tomuto tématu jsme se již věnovali v článku Bělení zubů: Výhody a nevýhody jednotlivých metod, kde jsme si shrnuli všechny potřebné informace o jednotlivých variantách bělení. 

Když si výsledky porovnávání jednotlivých bělicích metod v rychlosti zrekapitulujeme, zjistíme, že s ohledem na účinnost a šetrnost celému žebříčku dominují tyto způsoby:

Pokud ale k účinnosti a šetrnosti přidáme ještě kritérium finanční dostupnosti a časové nenáročnosti, zjistíme, že jednoznačným vítězem jsou právě bělicí sady pro domácí bělení. Nabízí totiž nejlepší poměr kvality a ceny a současně Vám bělení s nimi nezabere víc než pár minut denně.


Rozdíly v sadách pro domácí bělení

Aby to ale nebylo tak jednoduché, je třeba říct, že i mezi bělicími sadami s LED přístrojem existují velké rozdíly. Kromě toho je před a během bělení třeba myslet na několik věcí. Abyste tedy v bělení nedělali zbytečné chyby a vybrali si ten nejlepší možný produkt, připravili jsme pro Vás seznam věcí, na které je třeba při bělení dbát.

jak-vybrat-spravnou-sadu_3
Nejčastější chyby před a při bělení zubů

Bělení zubů by mělo být velmi šetrnou záležitostí, protože ačkoliv je zubní sklovina nejpevnější tkáň v našem těle, nemá schopnost regenerace. Pokud ji tedy poškodíme, nelze to už vrátit zpět. Proto by měl být výběr bělicí sady důsledně promyšleným krokem.

Pokud chcete, aby byly výsledky maximální a zuby neutrpěly zničující zásah, přinášíme Vám seznam věcí, na které je třeba si dát před a během bělení pozor.


Zuby na bělení řádně nepřipravíte 

Při běžném zabarvení chrupu může bělení dosahovat skvělých výsledků. Pokud ale máte výrazné skvrny na zubech nebo trpíte na tvorbu zubního kamene, je třeba nejprve navštívit dentální hygienu.

Za pomoci speciálních technologií odstraní hygienista všechny dlouhodobé nečistoty a připraví tak zuby na domácí bělení. Bez tohoto kroku nebudou výsledky nikdy maximální. Jen čistý chrup je připraven na bělení.


Neobjednáte se na konzultaci k zubaři

Bělení zubů je určeno pro zdravý chrup. Nikdy se do bělení nepouštějte, pokud máte zubní kaz či jiný zásadní problém. Protože Vás ale o této skutečnosti může ujistit pouze zubní lékař, je důležité se objednat na prohlídku chrupu.

Váš zubař dokáže prostřednictvím rentgenu zjistit, zda se nepotýkáte s kazem, zánětem nebo onemocněním dásní. Pokud na nějaký z problémů narazí, je třeba ho nejprve vyřešit. Hned poté se však můžete pustit do bělení. 

Nikdy proto s bělením nezačínejte, dokud nemáte jistotu, že chrup je zdravý.


Neberete ohled na citlivost zubů

Bělení zubů nebolí. Tedy alespoň by nemělo. Pokud ale trpíte na zvýšenou citlivost zubů a svou bělicí sadu vybíráte neuváženě, je dost dobře možné, že jste se s bolestí během bělicího procesu již setkali. To ale není v pořádku. I citlivé zuby jdou bělit bez bolesti!
vykricniky-beleni_2
K citlivosti zubů může obecně dojít v důsledku oslabení zubní skloviny nebo odhalením zubních krčků. Proto je důležité brát na tuto skutečnost ohled a vybrat si šetrnou bělicí sadu. V případě bělení se SMILI Vás ale tato skutečnost nemusí dopředu trápit. Naše bělicí LED přístroje totiž mají dva režimy bělení:

  • intenzivní bělení (15minutové)
  • šetrné (10minutové)

Zda chcete bělit normální nebo citlivý chrup se tedy můžete rozhodnout kdykoliv. To odlišuje bělicí sady SMILI od konkurenčních výrobků. Nemusíte se totiž rozhodovat při nákupu sady, ale až v okamžik bělení.


Zvolíte gel s nevhodným složením

Citlivost zubů může při bělení způsobit nejen intenzita světla v LED přístroji, ale především složení bělicího gelu. Jednotlivé ingredience a jejich spolupůsobení pak ovlivňují, jak moc bude bělení pro Váš chrup náročné a zda nedojde k jeho poškození.

Nebezpečí pro zuby představuje nadužívání peroxidu, fluoru, SLS (průmyslové pěnidlo) a jiných chemikálií. Pokud se ptáte, co by takové látky v bělicím gelu dělaly, tak věřte, že jsou naprosto běžnou součástí bělicích výrobků. Dokáží totiž zajistit rychlé výsledky, nicméně jejich bezpečnost pro chrup je velmi diskutabilní.

Existují ale také bělicí sady, které ve svých gelech spoléhají především na sílu přírodních složek a jejich šetrnost k chrupu. Touto cestou jsme se vydali i my ve SMILI, ve složení gelů nic neskrýváme a v bělení vsázíme vždy na šetrnost a udržitelnost. Pokud tedy při aplikaci gelu omylem zasáhnete dásně nebo rty, nemusíte se bát bolestivých následků.


Nezjistíte si, jakým způsobem se gel aplikuje

jak-vybrat-spravnou-sadu_4Klíčem k úspěchu není pouze složení gelu, ale také jeho aplikace. I když se tato záležitost může zdát poměrně intuitivní, vždy tomu tak není. Většina bělicích sad totiž gel dodává v injekcích a jeho aplikace tak chce spoustu cviku. Nanést ho na méně dostupná místa navíc může představovat problém.

Při bělení má být gel nanášen na zuby. Neměl by se dostat na dásně ani rty, a to kvůli podráždění. V případě aplikace injekčními stříkačkami to ale může být místy složité.

Protože víme, že aplikace gelu by měla být bezproblémová už při prvním bělení, dodáváme náš bělicí gel v praktických perech. Tato hliníková pera jsou na svém konci opatřena štětečkem a umožňují velmi snadné nanášení gelu. Postup používání bělicích sad SMILI je proto velmi jednoduchý.

Nezkontrolujete si dostupnost náhradních náplní

Pokud se rozhodnete rozzářit svůj úsměv a investujete do bělicí sady, je třeba myslet i dál než na jednu bělicí proceduru. Ověřte si proto skutečnost, zda je u daného výrobce možnost dokoupení náhradních bělicích per. V opačném případě byste museli koupit celou sadu znova a tato skutečnost by z pravidelného bělení udělala finančně náročnou záležitost. 

Kromě toho se zajímejte, jak je bělicí LED přístroj napájen. Pokud funguje na baterie, připočítejte si k nákladům na bělení i tuto skutečnost. 


Gel necháte působit déle, než byste měli

Bělení zubů má svá jasně daná pravidla. Proto si nikdy neordinujte vlastní kúru a délku aplikace gelu. Pamatujte, že pravidla se mají dodržovat a v případě bělení to platí dvojnásob. 

Pokud jste se nechali unést představou, že když gel necháte na zubech hodinu, budou bělejší a krásnější, rozhodně to není pravda. Delší ponechání gelu na zubech neznásobí jeho účinky. Naopak si můžete přivodit nepříjemnou citlivost zubů

V případě SMILI je délka bělicí procedury stanovena takto:

  • zdravý a bezproblémový chrup: 15 minut
  • citlivý chrup: 10 minut

Vybranou proceduru nastavíte tím, že stisknete tlačítko na LED přístroji jednou (intenzivní bělení) nebo dvakrát (šetrné bělení). Přístroj se po dokončení procedury sám vypne. Není tedy třeba, abyste čas odpočítávali sami. 

TIP: Pokud si stále myslíte, že delší aplikace gelu je bezpečná a účinná, přečtěte si náš článek Co se stane, když nechám gel na zubech příliš dlouho


Nezměníte jídelníček 

Vybělení zubů není trvalé. K jejich opětovnému zabarvení bude docházet znovu a znovu. Do jaké míry k tomu bude docházet ale můžete ovlivnit Vy sami.
vykricniky-beleni_4
Pokud tedy budete dodržovat
důslednou ústní hygienu a omezíte konzumaci barevných potravin a nápojů, můžete si krásný úsměv užívat podstatně déle.

Mezi nevhodné potraviny a nápoje patří bezesporu káva, barevné limonády, čokoláda nebo rajčata. Pokud ale žádné z těchto věcí nedokážete odolat, vyhněte se jejich bezmyšlenkovité konzumaci v průběhu celého dne. Kávu proto nepopíjejte několik hodin, ale vypijte ji najednou. Na limonádu si zase vezměte brčko, abyste omezili její kontakt se zuby. Ráno a večer si pak nezapomeňte důkladně vyčistit zuby. Zlepšení péče o chrup a změna stravovacích návyků dokáží účinky bělení výrazně prodloužit.
 

Aplikujete gel na zubní náhrady

Bělení účinkuje na přírodní a zdravý chrup. Pokud tedy máte zubní korunky, fazety nebo rozsáhlé zubní výplně, k jejich vybělení nedojde. Proto v takovém případě bělení důkladně zvažte a případně se se svým zubním lékařem poraďte o jejich výměně.


Očekáváte okamžité výsledky

Bělíte své zuby druhý den a stále nevidíte výrazné změny? Rozhořčení nechte stranou. Je to naprosto v pořádku! Účinky bělení se liší v závislosti na zabarvení chrupu a také na tom, jakou bělicí sadu jste zvolili.
vykricniky-beleni_5
V případě bělení se SMILI dochází k viditelným výsledkům v rozmezí 7 až 14 dnů. A proč to zabere tolik času? Jednoduše proto, že bělení by mělo být pozvolné a šetrné. Jedině tak totiž můžete mít jistotu, že látky působící na zub nejsou agresivní bělidla, která kromě zabarvení zbaví chrup i jeho přirozených vlastností.

Pokud tedy narazíte na bělicí sadu, která slibuje instantní hollywoodský úsměv, zastavte se a pečlivě se informujte o výrobci. Kromě toho nahlédněte do složení gelu a zajímejte se o výsledky klinického testování. Ultrarychlé bělení totiž často nejde dohromady se zdravím zubů. Na to proto pamatujte pokaždé, když uvidíte lákavé reklamy.

 

Vyberte si SMILI a vyvarujte se všech chyb

Pokud chcete zubům dodat nejen nový vzhled, ale také maximálně šetrnou péči, rozhodněte se pro set na domácí bělení od SMILI. Získáte tak nejen okouzlující úsměv, ale také garanci toho nejlepšího složení a snadné aplikace. A když se výsledky nedostaví? Využijte naší garance vrácení peněz.

Chcete-li svým zubům dopřát změnu a sobě dodat sebejistotu a sebevědomí, bělení neodkládejte a vyberte si jednu z našich bělicích sad. Jediné, čeho budete litovat, je, že jste to neudělali už dříve.