Využití ústní vody v domácnosti

[11min]Ústní voda je nedílnou součástí péče o dutinu ústní. Pokud se Vám ale doma sešlo více balení, můžete ji využít zcela novým způsobem. Dnes si totiž ukážeme, že dokáže zatočit třeba s akné nebo vodními usazeninami.

Ústní voda pomáhá maximalizovat výsledky bělení, ničí bakterie a je skvělou prevencí v otázce tvorby zubního kazu. Její využití se však nemusí omezit pouze na Vaše ústa. Díky svým vlastnostem totiž dokáže pomoci s péčí o celé tělo a dokonce i s úklidem domácnosti.



Kde se vzala ústní voda

Myšlenka výplachu úst sahá až do samotného starověku. V Řecku, Římě i Egyptě se výplachy úst dělaly běžně. Ovšem podoba ústní vody byla poměrně dost odlišná. Používal se totiž ocet, moč nebo třeba mléko.

Na americkém kontinentu se pak objevily výplachy ze slané vody a bylin, které sloužily jako úleva při bolestech zubů nebo onemocnění úst. Nicméně ústní voda, jak ji známe dnes, se objevila až na samém počátku 19. století.

V tomto období totiž lidé začali do ústních směsí přidávat alkohol jako stabilizátor. Takové směsi s alkoholem pak položily základ pro ústní vodu, kterou dnes máte doma.



Ústní voda v péči o tělo

Že ústní voda dokáže odstranit zbytky bakterií z úst, víme asi všichni. Věděli jste ale, že dokáže pomoci s péčí o pleť, vlasy a dokonce i chodidla?


Zbavte se modřin

Plánujete si vzít letní šaty a zjistili jste, že se Vám na noze udělala modřina? Nevadí! Ústní voda si s ní dokáže hravě poradit. Stačí v ní omočit kousek vaty a postižené místo potírat. Modřina začne pomalu měnit barvu a nakonec zmizí.

vyuziti-ustni-vody_1
Zatočte s akné

Mastná pleť dokáže člověka potrápit nejen tím, že se leskne, ale i tím, že se na ní snadno tvoří pupínky a akné. Maz ucpává póry, a tím se spouští celá řada obtíží. Přitom stačí tak málo! Než si půjdete večer lehnout, dejte na odličovací tampón trochu ústní vody místo pleťového mléka. Alkohol v ústní vodě dokáže nejen vysušit a stáhnout póry, ale také zničit množící se bakterie. Na závěr pak nezapomeňte pleť ošetřit nemastným, vyživovacím krémem.


Zbavte se lupů

Lupy trápí muže i ženy a hledání ideálního šampónu může být někdy dost nákladné. Než se proto pustíte do testování celé řady produktů, naneste trochu ústní vody na pokožku hlavy a udělejte si na pár minut ručníkový zábal. Poté vlasy umyjte, jak jste zvyklí. Brzy uvidíte změny.


Došel Vám deodorant? Nevadí

Svěží vůně ústní vody dokáže nejen osvěžit dech, ale také Vaše podpaží. Pokud zrovna nemáte po ruce deodorant, není třeba zoufat. Postačí ústní voda. Pár kapek jí naneste na vatu nebo vatový tampon a jemně s ní otřete celé podpaží.

Ústní voda bude nejen příjemně vonět, ale její složení se také postará o likvidaci bakterií, které způsobují zápach.

vyuziti-ustni-vody_2
Dopřejte lázeň svým chodidlům

Pocení není jen problém podpaží, ale také chodidel. Navíc dlouhodobá vlhkost a množení bakterií může vyústit až v nepříjemný zápach nebo dokonce mykózu. Takové obtíže můžete řešit k tomu určenými produkty. Jako první pomoc může ale posloužit také ústní voda.

Pokud Vaše chodidla sužuje nějaká z nepříjemných obtíží, dopřejte jim lázeň z teplé vody, trochy bílého octa a ústní vody. Tato lázeň nejenže odstraní nepříjemný zápach, ale také zlikviduje plísně. Stačí ji pouze pravidelně opakovat.




Ústní voda v péči o domácnost

Překvapilo Vás, jak široký záběr má ústní voda v péči o tělo? Pak Vás jistě překvapí, kolik toho zvládne v domácnosti. Je totiž poměrně univerzálním čističem a uplatnění najde snad ve všech místnostech.


Kartáčky je také třeba občas vyčistit

Zubní kartáčky slouží k čištění zubů, samy ale také občas potřebují vyčistit. Vzhledem k tomu, že se v nich drží vlhkost, jsou ideálním místem pro tvorbu bakterií. Pokud tedy chcete mít jistotu, že jsou čisté, namočte je na nějakou dobu do ústní vody.

Kromě toho můžete ústní vodou vyčistit také kelímek na kartáčky. Na jeho dně se také často drží voda, která je pak semeništěm bakterií. Ty se pak drží i na rukojeti kartáčku.


Osvěžte odtok

Po umytí kartáčků u umyvadla ještě zůstaňte. To si totiž také zaslouží osvěžit. Stačí nalít trochu ústní vody do odtoku a nechat půl minuty působit. Poté si dejte trochu ústní vody na kuchyňskou houbičku, umýt okolí odtoku a poté vše spláchnout teplou vodou.

vyuziti-ustni-vody_3
Vyčistěte pračku

Vytáhli jste prádlo z pračky a zjistili, že nevoní? Nejspíše za to mohou usazeniny v pračce, které zde rychle rozšiřují zápach. Pokud doma zrovna nemáte čistič do pračky, pak do zásobníku na prací prášek nalijte hrnek směsi ústní vody a octa. Poté pračku bez prádla zapněte a nechte program běžet. Brzy se tak zbavíte vodního kamene i zápachu.


Rozjasněte toaletu

Alkohol rovněž dokáže zatočit s bakteriemi v toaletě. Nalijte proto ústní vodu do záchodové mísy a nechte ji chvíli působit. Poté toaletu důkladně vyčistěte a spláchněte. Ve výsledku bude nejen zářivá a bez bakterií, ale bude také krásně vonět.

Pokud Vám naopak bude chybět prostředek pro vyčištění prkýnka nebo blízkého okolí toalety, i zde oceníte vlastnosti ústní vody. Stačí navlhčit hadřík v teplé vodě a pokapat jej ústní vodou. Obsažený alkohol důkladně vyčistí jakýkoliv povrch.


Vyleštěte kachličky a lesklé povrchy

Vodní kámen a mastné otisky rukou - i s tím si ústní voda hravě poradí. Pokud tedy doma zrovna nemáte svůj oblíbený čistič, vezměte si měkký hadřík a polijte ho ústní vodou. Tou pak můžete vyleštit kliky, kohoutky i otlaky prstů na zrcadle. Alkohol si poradí také s usazeninami na kachličkách a skle ve sprchovém koutě.

vyuziti-ustni-vody_4
Osvěžte květiny

Pokud jste dostali čerstvé květiny, jistě byste chtěli jejich životnost prodloužit co nejdéle. A to skutečně není nemožné. Stačí konce stonků zešikma seříznout. Poté do vázy dejte čistou vodu a přidejte do ní lžíci ústní vody. Její složení se postará o likvidaci bakterií, které řezaným rostlinám ubližují.



Zbavte koš zápachu

I když do koše dáváme pytle na odpad, občas se může stát nějaká ta drobná nehoda a tekutiny nebo nepořádek si najdou cestu až na samotné dno koše. Tam se pak začnou množit bakterie a vše skončí tím, co důvěrně známe, tedy nesnesitelným zápachem.

V takovém případě můžete koš vymýt saponátem a vodou, nicméně zápach může i poté přetrvávat. Pokud chcete mít jistotu, že se zbavíte všech bakterií, stačí koš vytřít ústní vodou. Nakonec můžete na jeho dně nechat ještě kousek napuštěné vaty, která bude fungovat jako osvěžovač koše po delší čas.



Ústní voda v boji proti hmyzu i kousancům

Pokud chcete ochránit svého psa před blechami a útoky bodavého hmyzu, stačí mu při koupání spolu s šamponem vetřít do srsti trochu ústní vody. Její silné a specifické aroma Vašeho psa před nepříjemnými parazity ochrání. Navíc se nejedná o nebezpečnou chemikálii, tudíž se nemusíte obávat o zdraví svého mazlíčka.

Stejně dobře působí ústní voda také v případě lidské pokožky. Pokud nemáte po ruce repelent, vetřete si do kůže trochu ústní vody. Že nevíte, jak to udělat co nejlépe? I zde platí, že můžete ústní vodu rozetřít po obnažených místech na vatovém tampónku nebo si do rozprašovače připravit směs klasické a ústní vody. Přidat můžete také aromatický olej s vůní citronely, která velmi účinně odpuzuje komáry.

Jestli už je ale pozdě a nějaký ten kousanec nebo bodnutí jste na svém těle odhalili, pak Vám ústní voda pomůže s uklidněním a desinfekcí podrážděného místa. Aplikovat ji můžete na vatovém tampónku.


jak_funguje_beleni_jak_dlouho
Nezapomínejte na ústní vodu v péči o dutinu ústní

Ústní voda je skvělým pomocníkem v domácnosti, nicméně vždy si jí vyhraďte dostatek na péči o ústa. I když je totiž schopna zastoupit několik prostředků, ji zastoupí jen máloco.

Při péči o chrup je ústní voda nenahraditelná, a to z důvodu, že dokáže odstranit bakterie z těch nejméně dostupných míst. To sice dokáží i nitě a mezizubní kartáčky, nicméně ústní voda prostoupí ještě menšími prostory a dokáže vyčistit i jazyk a ostatní části úst. Tím by ale správná péče o chrup neměla končit! Základem je totiž správné čištění chrupu a péče o jeho zdravou, bílou barvu.



Pro zářivý úsměv zvolte SMILI

Ústní voda je skvělým pomocníkem v péči o zuby. Nikdy by ale neměla zastupovat ostatní prostředky k dosažení krásného úsměvu. Základem správné péče o chrup je ale nejen čištění. Patří zde totiž také šetrné bělení.

Tak, jako dokáže ústní voda rozzářit keramické povrchy v koupelně, dokáží naše bělicí sady rozzářit Váš chrup. Díky přírodnímu složení ušetříte Vaše zuby nebezpečné chemie a brzy se budete těšit nejen z nádherně zářivé domácnosti, ale také úsměvu!

Bělicí sada se skládá z gelových per a bělicího LED přístroje, který poskytuje šetrné i intenzivní domácí bělení. K tomu, aby Váš chrup změnil barvu k nepoznání, si stačí vyhradit 10 nebo 15 minut denně po dobu dvou týdnů.

Bělení se SMILI je nejen snadné a šetrné, ale také cenově dostupné a efektivní. Pokud tedy chcete prozářit nejen Vaši domácnost, ale také Váš úsměv, pak se rozhodněte pro bělicí sety SMILI nabízející jedinečný poměr kvality a ceny.