Znáte 5 nejčastějších chyb při čištění zubů?

[6 min]Kartáček, zubní pasta a 2 až 3 minuty Vašeho času. Zní to přece jednoduše, ne? Přesto je to právě špatná technika čištění zubů, která většinu lidí přivede do zubařského křesla. Třebaže čištění zubů není žádnou vědou a zvládne ho opravdu každý, málokdo se samotnou technikou příliš zabývá. Z generace na generaci se spíše předává fakt, co k základnímu vyčištění zubů potřebujete a že byste tímto úkonem měli začínat každý den, vše další se zdá jako zbytečný nadstandard. Co ale skutečně Vaše zuby potřebují? A jak jejich čištěním nenapáchat víc škody jak užitku?


1. Krátká doba čištění zubů

Pár tahů tam a zase zpátky. Průměrné čištění zubů trvá dle průzkumů cca 54 sekund. Za tu dobu by si však ani profesionální zubař s elektrickým kartáčkem nevyčistil kvalitně zuby. Dobrou zprávou je, že se správnou technikou čištění nemusíte hlídat čas, protože zuby stejně rychleji než za 2 minuty nevyčistíte. Tou špatnou, že z dat jasně vyplývá, že většina lidí vůbec netuší, co je to správná technika čištění. Pojďte si s námi udělat malý test. Držíte kartáček přesně v pravém úhlu? Projíždíte zuby dlouhými tahy tam a zpátky? Čistíte pouze vnější (viditelnou) část chrupu? Pokud jsou Vaše odpovědi kladné, své zuby – jak rádi zubaři říkají – nečistíte, pouze šimráte.

Jak si tedy správně vyčistit zuby? Kartáček vždy držte mírně nakloněný v úhlu 45°. Pouze pod tímto úhlem se zbavíte plaku. Po zubech jezděte malými krouživými pohyby. Představte si, že chcete na každém zubu namalovat kolečko (pozor, i při pohybu po ploše zubu musí být sklon stále 45°). Jakmile vyčistíte vnější část chrupu, přesuňte se k vnitřní straně, a to jak nahoře, tak dole. I zde čistěte krouživými pohyby se sklonem 45°. Přední horní i dolní zuby čistěte ve vertikální poloze kartáčku. Nakonec vyčistěte ještě plochy vršků zubů, kterými koušete.


Tato pravidla platí jak pro klasický, tak pro elektrický kartáček. S elektrickým kartáčkem budete mít práci o trochu snazší, protože se za Vás pohybuje, nicméně ani on neudělá veškerou práci za Vás. Asi je Vám již nyní jasné, že takováto technika čištění se opravdu nedá rychle stihnout. Čištění elektrickým kartáčkem by Vám mělo zabrat zhruba 2 minuty, čištění klasickým kartáčkem přibližně 3 minuty. Tyto časy jsou však spíše orientační, nikoliv striktní. Zejména na začátku, kdy se techniku budete učit, Vám čištění zabere mnohem více času. Jak tedy poznat, že máte hotovo? Jednak tím, že jste opravdu poctivě prošli všechny kroky, jednak při přejetí zubů jazykem necítíte nerovnosti, ale hladký, porcelánový povrch.


2. Chyby v dentálních pomůckách

Kartáček tedy můžete slavnostně odložit a… ne, stále z koupelny nebudete odcházet. Základním čištěním kartáčkem by Vaše péče o zuby neměla končit. Než se však podíváme na další dentální pomůcky, zastavíme se ještě na chvíli u samotného výběru kartáčku, než ho definitivně odložíme. U něj si pamatujte, že žádný extrém není dobrý. Velmi tvrdé kartáčky jsou vhodné spíše pro čištění zubních protéz, s velmi měkkými kartáčky by doba čištění měla trvat přibližně 20 minut. Nejlepší je proto zlatá střední cesta – středně tvrdý kartáček. Jestliže ovšem trpíte na krvácející dásně, volte zejména soft kartáčky.
5_chyb_cisteni_zubu_1
A co dál? Po čištění kartáčkem byste se měli vrhnout na čištění mezizubních prostor, a to pomocí mezizubních kartáčků a zubní nitě. Mezizubní kartáčky jsou pro řadu lidí záhadou. Když už se odhodláte je používat, můžou Vás zmást různé velikosti a zároveň Vás rychle odradí faktem, že při čištění mezizubních prostor poměrně krvácíte. To je ovšem ošemetné. Krvácení opravdu může naznačovat špatný výběr velikosti, nicméně pokud s mezizubním kartáčkem začínáte i se správnou technikou a kartáčkem Vám velmi pravděpodobně budou po dobu 2 až 3 týdnů dásně krvácet. Není to známka špatného čištění, ale naopak správného, protože odstraňujete zánět dásní, který se zde vytvořil, protože jste místo dlouhodobě vynechávali.

Jak tedy vybrat správný mezizubní kartáček? Začněte nejlépe tím, že si koupíte celou sadu velikostí, se kterou budete čištění zkoušet. Mezizubní kartáček byste měli do mezizubních prostor zastrčit s mírným odporem. To znamená, že pokud jej zastrčíte příliš snadno, máte malou velikost kartáčku. Jestliže to naopak jde příliš ztuha, nesnažte se kartáček násilím do mezizubního prostoru strčit a raději volte menší velikost.

Mezizubním kartáčkem čistíte mezery mezi zuby, plochy, kterými se zuby dotýkají, byste měli čistit zubní nití. Tou se kolébavými pohyby dostanete mezi zuby, poté obejmete zub zubní nití do tvaru písmene C a jemně sjíždíte pohybem dopředu a dozadu po zubu dolů.



5_chyb_cisteni_zubu_2
3. Péče jen o zuby, ne o celou ústní dutinu


Konečně hotovo? Asi Vás nepotěšíme, ale stále ne. Zuby nejsou tím jediným, o co byste se měli při každodenní péči o dutinu ústní starat. Čistit byste měli také jazyk, a to buď jemnými pohyby klasickým kartáčkem, nebo si můžete pořídit speciální škrabku. Jazyk čistěte od kořene táhlými pohyby vpřed. Nejvíce bakterií se nachází na konci jazyku, budete tedy muset sáhnout opravdu hluboko (to ovšem neznamená, že byste to měli přehánět). S velkou pravděpodobností se při prvních pokusech o čištění objeví dávivý reflex, jazyk Vás může bolet či svědit. Dobrá zpráva je, že po chvíli cviku tyto nepříjemnosti vymizí. Snažte se tedy vydržet.
Posledním krokem by mělo být propláchnutí ústní vodou, která Vám spláchne všechny bakterie uvolněné čištěním.



4. Dobrý úmysl, špatné činy


Dalšími chybami, kterých se můžete dopustit při čištění, je paradoxně také přemíra péče. Jak se říká, nic se nemá přehánět. Přílišný tlak na zuby, respektive Váš tlak na zubní kartáček, může způsobit ztenčení zubní skloviny a odhalování zubních krčků.

Pokud si chcete čistit zuby opravdu po každém jídle, měli byste rozhodně po konzumaci chvíli počkat, než se Vám ustálí v ústech pH. Kdybyste například snědli čerstvý pomeranč a po něm hned začali zuby čistit, můžete si naleptat zubní sklovinu. Čištění zubů zbytečně nepřehánějte, s dobrou technikou Vám opravdu postačí čistit ráno a večer.


5. Nebezpečné bělení zubů

Posledním doslova hazardem se zuby je bělení zubů nekvalitními přípravky, či dokonce bělení podle babských rad. Bělení zubů v duchu “co dům dal”, to znamená např. jedlou sodou, octem, citronem, Vám může velmi nebezpečně a hlavně nenávratně zničit zuby. Kupříkladu taková jedlá soda obsahuje hrubé částice, které Vám při bělení způsobí poškrábání zubní skloviny.

Samozřejmě chápeme, že chcete mít krásné bílé zuby, i to, že ordinační bělení může být příliš drahé, snažte se ale vždy vybírat kvalitní bělicí sadu za dostupnou cenu. Bělicí sady od Smili Vám rozpočet příliš nezatíží a jsou k Vašim zubům mimořádně šetrné. Aplikace je navíc velmi snadná a samotné bělení trvá maximálně 15 minut. Vytvořte si tak krásný bílý úsměv šetrně, aniž byste ohrozili kvalitu svých zubů. Koneckonců máte jedny na celý život.