Bojíte se zubaře? Tipy, jak jeho návštěvu zvládnout

[11min]To, že se k zubaři zrovna netěšíte, je naprosto v pořádku. Problém ale nastává, pokud návštěvu začnete odsouvat. Pravidelné prohlídky jsou velmi důležité. Pokud Vás tedy ovládá strach, zkuste ho jednou provždy překonat. Tipy, jak na to, Vám přinášíme v dnešním článku.

Těším se k zubaři! To je věta, kterou snad nikdy nikdo nevyslovil. Je přirozené mít ze zubaře obavy. Váš strach by ale nikdy neměl dorůst takových rozměrů, aby Vás odradil od preventivních návštěv.

Pokud ve Vás kontroly u zubaře vyvolávají hrůzu, je důležité se s tím naučit pracovat. Existuje mnoho způsobů jak návštěvy zubařského křesla zvládat lépe. My ve SMILI víme, že se se strachem často těžko bojuje. Proto jsme pro Vás shrnuli několik ověřených tipů, které Vám mohou pomoci Vaše úzkosti jednou provždy překonat.



Kde se bere strach ze zubaře?

Pokud Vás oblévá ledový pot, jen co slyšíte slovo zubař, možná jste již přemýšleli nad tím, kde se ve Vás tato panická hrůza vzala. Původ má často ve špatné zkušenosti nebo zážitku. Lidé se často obávají návštěvy dentisty z jednoho z následujících důvodů.


Strach z bolesti nebo špatná zkušenost

Lidé se často bojí jít k zubaři, protože mají strach z bolesti. To je přirozené, protože skoro každý z nás zažil v zubařském křesle bolestivý okamžik. Strach, že se bude opakovat nebo dojde ke komplikacím, je pak pochopitelný.

Pocit strachu mohou nevědomky v potomcích vypěstovat i rodiče. Tento strach si potom neseme v sobě, a právě proto, že je iracionální, je těžké ho uchopit a pracovat s ním.

smili_bojite-se-zubare_1
Pocit studu

Pokud víte, že Váš chrup není v té nejlepší kondici, je jasné, že jej nechcete ukazovat odborníkovi. Toho se ale nebojte. Zubař Vám vždy dokáže poradit a pomoci.


Omezená kontrola nad situací

U většiny lékařů můžete mluvit. U zubaře jsou ale Vaše ústa předmětem ošetření. To v mnoha lidech vyvolává paniku, že nemohou komunikovat a upozornit na bolest nebo nepohodlí. To ale není tak úplně pravda. Proto Vám dnes řekneme, jak s touto situací nakládat.



Jak se panický strach nebo úzkost projevuje?

Máte za hodinu termín u zubaře a moc se Vám tam nechce? Taková situace je běžná a dá se zvládnout. Skutečná hrůza se ale projevuje mnohem intenzivněji. Lidé, kteří trpí nepřekonatelným strachem, často:

  • odkládají návštěvy zubaře nebo na smluvenou schůzku nedorazí,
  • dlouhodobě zanedbávají péči,
  • bojí se vstoupit do dveří čekárny,
  • při čekání na ošetření mají zrychlený tep,
  • noc před návštěvou mají noční můry a obecně se jich zmocňuje úzkost.

Nejhorším důsledkem strachu je v tomto případě skutečnost, že postupně začneme zanedbávat prevenci. Tím se může stav našeho chrupu postupně zhoršovat. S horším stavem zubů roste i náš strach. Aby se ale situace začala ubírat k lepšímu, je třeba obavy překonat a k zubaři vyrazit. Jak se ale přemoct? Tady je několik doporučení.



Tipy, jak překonat strach ze zubaře

Panika Vás může uchvátit v mnoha momentech. Pokaždé je ale po ruce nějaké řešení. My pro Vás sepsali 12 osvědčených triků, jak se strachu zbavit nebo ho alespoň co nejvíce eliminovat.


Najděte si dobrého zubaře

Váš strach z ošetření možná sám opadne, když si najdete takového odborníka, který volí citlivý přístup. Dnes již existuje mnoho center, kde umí s úzkostnými pacienty pracovat. Proto dejte na doporučení a pročtěte si recenze. Mít dobrého zubaře je prvním krokem k úspěchu.

smili_bojite-se-zubare_2
Naplánujte si návštěvu dentisty s rozvahou

Jestli Vás návštěva zubaře stresuje a myslíte na ni celý daný den, pak si příští návštěvu naplánujte lépe. Sjednejte si schůzku na brzkou ranní hodinu, ať to nemusíte tlačit před sebou.

Dále nezapomeňte přizpůsobit tento den Vašemu rozpoložení. Pokud víte, že Vás čeká ošetření u zubaře, neplánujte si v tomto dni žádné další nepříjemné aktivity a činnosti. Pokud to jde, dopřejte si po ošetření klid a volno.



Před odchodem k zubaři si najděte příjemnou činnost

Pokud se Vaše schůzka u zubaře blíží, zpříjemněte si tento čas něčím, co máte rádi. Začtěte se do napínavé knihy, pusťte si epizodu oblíbeného seriálu, pusťte si písničku, která Vás povzbudí. Najděte si zkrátka něco, co Vás vždy dokáže uklidnit a dostat do dobré nálady.


Vezměte si s sebou doprovod

Říká se, že ve dvou se to lépe táhne. I strach se snáz zvládne, pokud na něj nebudete sami. Společnost partnera, rodinného příslušníka nebo někoho blízkého Vám pomůže se uvolnit a zahnat nepříjemné myšlenky.

Nejhorší pocity Vás často doženou v čekárně, kde se sami můžete jen těžko rozptýlit. Když budete mít někoho s sebou, určitě tento čas strávíte příjemněji.

jak-mit-zdrave-dasne-smili_2
Odměňte se

Máte ze zubaře skutečný strach a hodláte se svým obavám mu postavit? Pak si jednoznačně zasloužíte odměnu! Můžete si naplánovat výlet, posezení s přáteli nebo s tím, kdo Vás doprovodil. Odměnit se můžete i materiálním dárkem. Pokud nemáte žádnou inspiraci, za nás můžeme jednoznačně doporučit jeden z našich bělicích setů.

Plánujete-li svůj úsměv nechat zkontrolovat odborníkem, byla by věčná škoda situaci nevyužít na maximum. Takto připravený chrup je totiž ideální pro bělení se SMILI. Díky tomu nebudou Vaše zuby jen zdravé, ale budou také krásně vypadat!


Řekněte svému zubaři o svém strachu

Pokud máte pocit, že před zubařem nesmíte dát znát svou slabost a se vším musíte bojovat v sobě, není to tak. Mnohdy právě tento přístup zhoršuje celou situaci. Pokud svému zubnímu lékaři řeknete, že máte strach a ošetření Vám dělá velký problém, uklidní Vás to.

Před ošetřením si s lékařem můžete domluvit nějaké znamení pro případ, že Vám zákrok bude nepříjemný nebo náhle ucítíte bolest. Vědomí, že nejste na zubařském křesle zcela bezmocní Vám může pomoci situaci mnohem lépe a racionálněji snášet.


Nechte si vysvětlit postup

Když se svému zubaři svěříte s tím, že ošetření hůř zvládáte, bude dobré, když si také necháte vysvětlit, co Vás během ošetření čeká. Řekněme si upřímně, lékařské nástroje budí často respekt i v těch odvážnějších pacientech. Proto Vám jistě pomůže, když budete vědět, jak bude zákrok probíhat a proč Váš zubař v určitých okamžicích sahá po různých nástrojích. Představy, které nosíte v hlavě mohou být totiž mnohem děsivější než samotná skutečnost.

smili_bojite-se-zubare_3
Požádejte o anestezii

Dnes je lokální anestezie zcela běžná. Pokud jste ale během návštěvy zubaře vystresovaní a plní adrenalinu, může se stát, že nezabere úplně. V okamžiku, kdy bude lékař kontrolovat citlivost daného místa, nebojte se ozvat, pokud stále ucítíte bolest nebo citlivost.

Pokud je Vaše panika nebo fobie ze zubaře opravdu neúnosná, zkuste se poradit o možnostech ošetření v celkové anestezii.



Zkuste uvolňující cvičení

Samotné ošetření proběhne ve většině případů bez jediné komplikace. Strach, který máte, pramení většinou jen z Vašich představ a domněnek. Pokuste se proto na křesle co nejvíce uklidnit a uvolnit.

Dýchejte pomalu, pravidelně a klidně. Zklidníte tak činnost srdce. Pokuste se také postupně uvolnit celé tělo. Stačí se krok po kroku soustředit na jeho jednotlivé části a svaly vědomě uvolňovat jeden po druhém. Díky zaměstnání myšlenek dojde k redukci stresu.

smili_bojite-se-zubare_4
Zaměstnejte mysl

Nechte relaxovat nejen tělo, ale i mozek. Vybavte si nějakou příjemnou vzpomínku, navštivte v myšlenkách oblíbené místo, naplánujte si v hlavě něco, na co jste dlouho neměli čas.

Odpoutání myšlenek může být těžké, ale spolu s pravidelným dýcháním a uvolňováním svalů Vám to půjde o poznání lépe.


Vezměte si do ruky antistresový balónek

Určitě jste někdy slyšeli o antistresových balóncích. Stimulace poddajných předmětů pomáhá snižovat stres v zátěžových situacích. Je to velmi běžná technika odbourávání napětí. Proč tedy stejnou metodu nezkusit při návštěvě zubaře.

Tím, že zaměstnáte ruce, zaměstnáte i mozek. Pokud Vás návštěva zubaře čeká již brzo a nestíháte si míček koupit, jeden si vyrobíte hravě doma. Internet nabízí spoustu návodů.

smili_bojite-se-zubare_5
Pojmenujte svůj strach nebo navštivte psychologa

Závěrem dodejme, že strach můžete porazit jen tehdy, když ho pojmenujete. Pokud Vás před návštěvami zubaře sužuje neurčitá úzkost, zkuste ji více rozebrat. Máte strach z bolesti? Stalo se Vám něco negativního? Co je Vám nejvíc nepříjemné?

Jakmile si na takové otázky odpovíte, podaří se Vám dát strachu určitou podobu. S tím už pak jde daleko lépe pracovat.
Pokud Vaši panickou hrůzu nejste schopni zvládat dlouhodobě, vyhledejte pomoc odborníka. Ten Vám může pomoci Vaši úzkost překonat.



Postavte se svému strachu a pečujte o své zuby

Překonat nebo alespoň snížit strach ze zubaře je velmi důležité. V opačném případě to totiž vede k tomu, že se zubaři začnete vyhýbat. A to rozhodně není pro zdraví dutiny ústní dobré. Právě naopak. Zanedbání péče o chrup může mít fatální důsledky, jejichž náprava bude mnohem nepříjemnější.

Zuby máme jen jedny a je potřeba se o ně správně starat. Zubař není žádný záporný hrdina, ale člověk, který Vám může pomoci. Proto se svým strachem pracujte a uvidíte, že pokud dodržíte všechna naše doporučení, situace se zlepší.


SMILI: Poslední krok k dokonalému úsměvu

Zdravý úsměv je okouzlující a krásný. Pokud zvládnete zubařské křeslo, neváhejte pak dotáhnout svůj úsměv k dokonalosti. K tomu Vám pomohou SMILI bělicí sady.

Možná nedokážeme odstranit všechny Vaše obavy, můžeme Vám ale pomoci s tím posledním krůčkem k zářivě bílému úsměvu. Než tedy vyrazíte na příští návštěvu k zubaři, nezapomeňte si včas přichystat odměnu. Tou může být třeba náš startovací bělicí set, který díky převážně přírodnímu složení bude pečovat o Váš chrup.