14 nejčastějších chyb při bělení zubů

[12min]Ne každý má to štěstí, že má bílý úsměv bez jediné chyby. Proto je důležité svůj úsměv čas od času vybělit a vrátit mu jeho ztracenou krásu. Aby byl ale efekt maximální, je třeba k bělení přistupovat důsledně. Dnes si tedy řekneme, jakých chyb se při bělení často dopouštíme a jak se jich vyvarovat.

Rozhodli jste se jít vstříc zářivě bílému úsměvu, pořídili si bělicí sadu, k bělení přistupovali velice zodpovědně, ale konečný výsledek není takový, jaký jste očekávali? Pak jste se možná dopustili jedné ze 14 nejčastějších chyb. Abyste totiž mohli mít krásný úsměv, je důležité zuby správně připravit, zvolit vhodnou formu bělení, upravit své stravovací návyky a držet se všech doporučení.

Protože ve SMILI víme, že začátečníci mohou mít mnoho otázek, rozhodli jsme se pro Vás shrnout ty nejčastější chyby a poradit Vám, jak celý bělicí proces správně pojmout.

14_chyb_pri_beleni_1
Chyba č. 1: Nezačnete návštěvou odborníků

Stejně jako u ostatních aktivit, tak i u bělení je důležité nepodcenit přípravu. V případě bělení byste tedy měli chrup nechat řádně vyčistit a zkontrolovat. Než se do prvního bělení pustíte, navštivte dentální hygienu a svého zubního lékaře.

Návštěva dentální hygieny je pro skvělé výsledky bělení důležitá. Odborníci totiž odstraní plak a zubní kámen. Díky tomu bude povrch zubů čistý a připravený. Váš dentista pro změnu zkontroluje vitalitu Vašeho chrupu a opraví případné nedostatky.


Chyba č. 2: Nevíte, jaký máte typ zubů

Každá bělicí sada je určena pro jistý druh zubů. Některé poskytují bělicí proces pro citlivý chrup, jiné počítají s tím, že jsou Vaše zuby bez problémů a zvýšené citlivosti. Pokud nevíte, jaký chrup máte, můžete udělat chybu už při výběru bělicí sady. Abyste si byli jistí, stačí se poradit se svým zubním lékařem.

Jestli se chcete vyhnout problémům, vyberte si jednu z bělicích sad SMILI. Naše LED přístroje totiž poskytují dva typy bělení. Vybrat si tedy můžete buď intenzivní nebo bělení pro citlivé zuby. S námi se Vám zkrátka nestane, že bělicí sada nebude vyhovovat Vašemu chrupu.

14_chyb_pri_beleni_2
Chyba č. 3: Neznáte úskalí jednotlivých bělicích metod

Máte-li pocit, že každá bělicí metoda Vám přinese stejný efekt a ovlivňuje zuby obdobným způsobem, není to tak. Pamatujte, že ne každé bělení je šetrné a zubům svědčí. Zubní pasty mohou zubní sklovinu dráždit velkým množstvím abrazivních částic, jiné metody nemusí přinést uspokojivé výsledky.

Při bělení se SMILI Vám tato starost zcela odpadá. Informace o našich sadách a tom, jak se lišíme od konkurence, jsme pro Vás pečlivě shrnuli.


Chyba č. 4: Vyberete si nekvalitní bělicí sadu

To, že obal nějakého výrobku uvádí, že vybělí Vaše zuby, ještě neznamená, že tomu tak skutečně je. Pokud se nevyznáte v názvech jednotlivých složek, jen stěží poznáte, zda je výrobek skutečně efektivní nebo ne.

Abyste tedy zjistili, zda výrobek funguje, je ideální najít skutečné recenze a reference. SMILI přináší hodnocení a fotografie reálných výsledků, které Vám s rozhodováním mohou pomoci.

14_chyb_pri_beleni_3
Chyba č. 5: Použijete látky nevhodné k bělení

Když už se poohlížíte po bělicím produktu nebo si najdete recept na nějakou bělicí směs, měli byste velmi důsledně sledovat složení a vliv jednotlivých složek na zdraví chrupu a dásní. I když totiž Vámi vybraná sada nebo směs může zuby velmi rychle a důkladně vybělit, nemusí být vhodná.

Rychlé a velkolepé výsledky jsou často důsledkem působení nebezpečné chemie nebo jiných nevhodných látek. Proto se o složení vždy zajímejte, a pokud si nejste jistí, poraďte se se svým zubním lékařem.


Chyba č. 6: Nezajímáte se o kvalitu dané bělicí sady

Tento bod přímo souvisí s tím předchozím. Jednoduše můžeme říct, že vždy je třeba sledovat složení, šetrnost daného postupu a vliv na Váš chrup. Bělicí metody, které volí šetrné látky, jsou vždy ty nejlepší. Výsledky se sice mohou dostavit pomaleji, nicméně právě to je cesta správného a udržitelného bělení.

Pro nás ve SMILI je kvalitní složení základním stavebním kamenem. Vyhýbáme se všem nebezpečným chemikáliím a naše sady jsou pečlivě testovány.

14_chyb_pri_beleni_4
Chyba č. 7: Nevyčistíte si před bělením řádně zuby

Výsledky Vašeho bělení nepřinesly uspokojivé výsledky, a přesto jste doposud nenašli nic, v čem byste udělali chybu? Pak jste se možná dopustili nějaké chyby během samotného bělení. Aby totiž přineslo skvělé výsledky, nestačí pouze nanést gel na zuby a zapnout LED přístroj. Důležité je chrup připravit těsně předtím.

Pouhé vypláchnutí úst je nedostačující. Pokaždé, než se do procedury pustíte, nezapomeňte si zuby důkladně vyčistit. To ale nekončí klasickým kartáčkem. Je třeba věnovat pozornost i mezizubním prostorám.



Chyba č. 8: Nenastudujete si návod

Držet se návodu je vždy důležité. V případě bělení zubů to platí dvojnásob. Pokud tak neučiníte, bělení nemusí přinést vytoužené výsledky nebo může zuby příliš zatěžovat. Nikdy tedy nespoléhejte na svou intuici a přesný postup si řádně nastudujte.

Používání bělicích sad SMILI je velmi jednoduché a zvládnete ho naprosto bez problémů. Přesný návod najdete uvnitř každého balení nebo na našich webových stránkách, kde jsme dali dohromady i další užitečné tipy a videa.


Chyba č. 9: Nedbáte základních doporučení

Myslíte si, že máte proces bělení v malíčku a můžete ho dělat po svém? To by byla další velká chyba! Všechny pokyny, které v návodu najdete, nejsou pouhým doporučením výrobce. Jednotlivé kroky jsou nastaveny tak, aby zajistily skvělé výsledky a současně nezatěžovaly zuby. Nikdy tedy nepoužívejte bělicí sady častěji, než je uvedeno v návodu a neprodlužujte délku bělicí procedury.

Pamatujte, že pokud neuvidíte výsledky po prvním dni, je to naprosto v pořádku. Proces bělení by měl být pravidelný a pozvolný. Nikdy se nesnažte bělení urychlit. Mohlo by dojít k podráždění zubů a jejich následné citlivosti.

14_chyb_pri_beleni_5
Chyba č. 10: Nemáte chrup ideální pro bělení

Bělicí sady skvěle fungují pouze na přírodní sklovině. Pokud se tedy ve Vašem chrupu nachází korunky, četné výplně nebo máte zubní náhradu, pak bělení nebude fungovat tak, jak si představujete.

Než se tedy do bělení pustíte, uvědomte si, že po bělení se změní odstín Vašich zubů. Umělé povrchy svůj vzhled ale nezmění. To ovšem nemusí být překážkou. Pokud to s bělením berete vážně a chcete si bílou barvu zubů udržet, pak se svým zubním lékařem proberte situaci. Výplně, korunky i zubní náhrady se totiž dají vyměnit za nové, v požadovaném odstínu.


Chyba č. 11: Nezměníte své stravovací návyky

Nejčastější chybou, které se lidé při bělení dopouští, je, že nezmění své dosavadní návyky v otázce stravování. Proto, abyste měli oslnivý úsměv, musíte během bělení i nějakou dobu po něm, vyřadit určité potraviny ze svého jídelníčku.

Během bělení je dobré držet bílou dietu, tedy konzumovat takové potraviny, které neobarvují zubní sklovinu. Vyhněte se proto všem pigmentovaným potravinám a barevným nápojům. Nový jídelníček by měl obsahovat takové potraviny jako je rýže, těstoviny, brambory, mléčné výrobky, bílé maso a pečivo, banány nebo čistou vodu.

14_chyb_pri_beleni_6
Chyba č. 12: Po bělení o zuby nepečujete správně

Bělicí procedura je u konce a Vy se vrátíte k pití několika káv denně nebo kouření? Pak je třeba vědět, že tímto počínáním výsledky bělení podstatně zkrátíte. Vybělené zuby si zaslouží šetrný přístup.

Pokud chcete udržet výsledky déle, doporučujeme vyřadit barevné potraviny a nápoje z Vašeho jídelníčku alespoň na 1-2 týdny po bělení. Po celou dobu se také zdržte kouření a důkladně si čistěte zuby. Dodržíte-li tato základní doporučení, Váš chrup si svůj zářivý vzhled udrží mnohem déle.



Chyba č. 13: Neopakujete bělení

Vybělení zubů není trvalé a to, jak dlouho výsledky udržíte, záleží jen na Vaší zubní hygieně a stravovacích návycích. Pokud uvidíte, že výsledky bělení pomalu mizí, je dobré si po čase bělicí proceduru znova zopakovat.

Pro tyto účely je vhodné si vybrat takovou bělicí sadu, která umožňuje dokoupení náhradních náplní. Jedině tak si zajistíte možnost pravidelného bělení a vyhnete se tomu, že budete muset pokaždé kupovat zcela nový bělicí set. Tím ušetříte nejen peníze, ale také přírodu.


Chyba č. 14: Bělíte příliš často

Závěrem si zopakujme, že bělení je pozvolný proces. To, že nemáte po prvním bělení chrup jako z hollywoodského filmu, je naprosto v pořádku. Na výsledky je třeba si počkat a být trpělivý. Nikdy se proto nepouštějte do poslední nejčastější chyby, a tou je příliš časté bělení.

Nikdy nepřekračujte délku bělení ani nezvyšujte četnost. Můžete si totiž přivodit citlivost zubů i dásní a podráždit zubní sklovinu. Ta pak může být mnohem citlivější na zabarvení a celé počínání se tak naprosto míjí účinkem.


Pár SMILI tipů na závěr

smili_1Kvalita bělicího procesu se odvíjí již od toho, jakou sadu si na začátku zvolíte. Trh nabízí velké množství variant.

SMILI se od nich liší tím, že gel dodává v perech, nikoliv v injekčních stříkačkách. Pokud si tedy vyberete jeden z našich setů, máte jistotu, že se Vám bude gel skvěle a přesně nanášet. Vyhnete se tak zbytečným problémům již v začátcích.

Dále pamatujte, že zuby jsou citlivé na opětovné zabarvení po dobu 48 hodin od bělení. Proto po celou dobu bělicího procesu dbejte na správnou ústní hygienu a důkladně zvažte, co jíte.

Pokud jste si dnešní článek pečlivě přečetli, máte ty nejlepší předpoklady k dosažení skvělých výsledků a získání takového úsměvu, který nikdo nepřehlédne. Posledním krokem je už jen začít. Proto se podívejte na nabídku našich bělicích setů a pusťte se do bělení!