Čemu se vyhnout při bělení zubů

[12min]Internet nabízí celou řadu možností, jak dosáhnout zářivého úsměvu. Kromě kvalitních bělicích sad ale můžete narazit na produkty nebo techniky, které zuby sice vybělí, ale současně jim mohou ublížit. Na co si dát pozor? A čemu se při bělení rozhodně vyhnout?

Bělení zubů na sebe může brát mnoho podob. O tom, zda je daná metoda vhodná či ne, rozhoduje většinou složení daného výrobku. Existují totiž určité složky a postupy, které dokáží Váš chrup nenávratně poškodit! Zůstaňte tedy s námi a zjistěte, kterých věcí se při bělení vyvarovat. Mít krásný úsměv je sice skvělé, ale nikdy by se tak nemělo dít na úkor zdraví zubů.


Jakým věcem se při bělení vyhnout

Možná jste v poslední době dostali tip na domácí bělení zubů nebo hodláte vyzkoušet nějaký nový produkt. Jenže jste náhle dostali obavy z toho, zda je dané bělení efektivní a co víc, zda je k zubům šetrné.

Existuje celá řada výstřelků, kterým byste se měli obloukem vyhnout. Abyste v tom měli jednou pro vždy jasno, všechny nebezpečné trendy jsme pro Vás shrnuli v našem dnešním článku.


Peroxid a glycerin

Peroxid bývá velmi častou složkou nejrůznější bělicích produktů, protože má bezesporu velmi efektivní výsledky. Po jeho použití jsou zuby viditelně vybělené, nicméně buďte opatrní. Peroxid má i svou odvrácenou tvář.

cemu_se_vyhnout_pri_beleni_zubu_1
Příliš vysoký obsah peroxidu sice zajistí precizní vybělení zubů, nicméně jeho nadměrné množství dokáže poškodit jak dásně, tak zubní tkáně. Bělení pomocí peroxidu je tedy velmi nešetrné a nebezpečné. Nikdy nezapomínejte, že peroxid vodíku je chemikálie a neměli byste ji používat k domácímu bělení zubů.

Opatrní byste měli být i při výběru takových bělicích produktů, které obsahují glycerin. Ten totiž způsobuje onu citlivost zubů, která se často po bělení dostaví. Po určité době tato citlivost odezní, nicméně je lepší se glycerinu zcela vyhnout. Kvalitní bělicí sady ho nahrazují propylenglykolem – jeho přítomnost je šetrnější a chrup není po bělení tak choulostivý.

SMILI na tyto skutečnosti myslí, a tak ve složení žádný peroxid ani glycerin nenajdete.



Aktivní uhlí


Bělení aktivním uhlím je trendy. Vyskytuje se v zubních pastách a dalších bělicích produktech. Výrobky se sice chlubí schopností efektivně bělit, nicméně neexistují studie, které by jejich bělicí schopnosti potvrzovaly. Dokonce neexistují ani výzkumy, které by prokazovaly bezpečnost jejich užívání.

V otázce užívání aktivního uhlí vyvstává ještě jedna důležitá otázka, a to ta, zda naopak zubům neškodí a nepoškozuje zubní sklovinu. Proto se produktům, které tuto složku obsahují, vyhněte. Zuby mohou díky jejich používání po čase působit ještě opotřebovaněji. Oslabením skloviny totiž začne prosvítat dentin, tedy vnitřní vrstva zubu, která má nažloutlou barvu. Zadělat si tak můžete ne na zářivě bílý, ale žlutý úsměv.


Citronový džus

Vytvořit si domácí směs na bělení zubů vypadá velmi snadně. Na internetu je spousta návodů. Jeden z nich nabádá k použití citrusového džusu. I když se taková bělicí metoda může zdát skvělá, protože je čistě přírodní, mějte se na pozoru!

Kyselost džusu totiž zcela naruší zubní sklovinu a trvale ji poškodí. Proto se touto cestou nevydávejte a pamatujte, že i samotné pití pomerančového džusu nebo pojídání citrusů je pro zuby velmi náročné. Nikdy si proto nečistěte zuby bezprostředně po jejich konzumaci a vyčkejte alespoň hodinu. Pokud totiž kartáčkem přejíždíte po narušené svrchní vrstvě zubu, velmi jí škodíte.


Jedlá soda
cemu_se_vyhnout_pri_beleni_zubu_2
Jednou z babských rad, jak si podomácku vybělit úsměv, je použít jedlou sodu. Jedlá soda zuby skutečně bělí a výsledky jsou patrné po velmi krátké době. Nicméně ani tato cesta není správná. Soda totiž na zuby působí abrazivně. Pokud ji používáte pravidelně, systematicky poškozujete svrchní část zubu a způsobujete tak jeho trvalé poškození.

Některé návody dokonce doporučují smíchání jedlé sody s již zmíněnou citronovou šťávou. Pokud jste četli pozorně, už víte, že taková směs je doslova smrtícím koktejlem pro každý krásný úsměv. Jakmile totiž jednou sklovina zmizí, je pryč už nadobro a nijak se nedá obnovit!


Metoda zvaná oil pulling

Možná o této metodě dnes slyšíte poprvé, ale existuje již celá tisíciletí. V principu jde o to, že každé ráno v ústech převalujete jednu nebo dvě lžičky za studena lisovaného oleje, zpravidla kokosového nebo sezamového.

Olej má na sebe navázat velké množství bakterií, zbavit zuby plaku a vybělit je. Tato metoda není nijak nebezpečná, nicméně by nikdy neměla nahradit klasické čištění nebo kvalitní bělicí sady. Bělicí účinky oil pullingu navíc nejsou nijak klinicky podloženy.


Pasty s abrazivními složkami

V drogeriích můžete narazit na zubní pasty, které na svém obalu uvádí, že mají bělicí účinky.
cemu_se_vyhnout_pri_beleni_zubu_3
Aby takového efektu ovšem mohly dosáhnout, využívají abrazivních částic, které mají zuby důkladně vyčistit a rozzářit.

Relativní dentinová abrazivita neboli RDA je hodnota, která uvádí množství abrazivních částic v takové pastě. Ideální množství je okolo 100 RDA. Mnohé pasty ale těchto částic obsahují mnohem více a co hůř, některé tuto hodnotu vůbec neuvádí.

Pokud pasta obsahuje těchto složek příliš mnoho, dochází k obroušení zubní skloviny. Takový zub pak přichází o svou ochrannou vrstvu a později se na něm snáze drží skvrny a celkové zabarvení.



Jablečný ocet


Jablečnému octu se přisuzuje celá řada vlastností a připisují se mu úspěchy v oblasti péče o pleť i pokožku těla. Proto není divu, že se objevují návody, jak ho zapojit do bělení zubů. Dříve, než se ale do takového bělení pustíte, zvažte pečlivě všechny důsledky!

Ocet je velmi kyselý, proto na zuby působí stejně agresivně jako kyselé džusy. Naruší tedy zubní sklovinu a Vy do této citlivé vrstvy ještě zasáhnete kartáčkem. Toto počínání vede k tomu, že svrchní vrstva zubu zcela zmizí a zub se stane citlivějším a choulostivějším. Prosvítání spodních vrstev zubu má pak navíc za následek, že chrup vypadá tmavší a opotřebovanější.

cemu_se_vyhnout_pri_beleni_zubu_4
SLS

Také máte pocit, že to, co více pění, je při čištění účinnější? V tom případě se mějte na pozoru. Přesně z toho důvodu mnoho bělicích přípravků obsahuje sodium lauryl sulfate (SLS), který se o toto pěnění zasluhuje.

Tato chemikálie ale může působit podráždění a citlivost zubů. Lidem, kteří jsou na SLS citliví, může přinést hned celou řadu obtíží. Proto by bělicí sady na tuto složku nikdy neměly spoléhat. U SMILI proto najdete pouze takové bělicí gely, které SLS neobsahují.


Neprověřené výrobky

Vidíte, že složek, které mohou zubům nebo tělu ublížit, je opravdu mnoho. Jejich efekt je maximální, ovšem o jejich šetrnosti se hovořit nedá. Mnoho výrobců po nich ale sáhne. Důvod je snadný. Zuby jsou přece vybělené a není třeba vynakládat úsilí na hledání vhodného složení.

Vždy proto složení pečlivě čtěte, a pokud není transparentní, bělicí výrobek nekupujte. Raději se místo toho vydejte cestou kvality a šetrnosti. V takovém případě se vždy můžete informovat o složení a nemusíte se bát přítomnosti nebezpečných, toxických látek.

Bělicí sady SMILI nabízí nejen velmi šetrné a přírodní složení, ale jsou také klinicky testovány a certifikovány.



Důsledky nešetrného bělení zubů


Možná nějakou z výše uvedených metod nebo produktů užíváte a říkáte si, že Vaše zuby jsou zářivé a zcela v pořádku. Pamatujte ale, že k nenávratnému poškození nedochází za den. Pokud tedy podstoupíte danou bělicí proceduru opakovaně, může dojít k problémům, které dokáží skutečně potrápit.


Zvýšená citlivost zubů

Nešetrné bělení může zcela zlikvidovat svrchní část zubu. Poškození zubní skloviny vede nejen k tomu, že chrup vypadá opotřebovanější a tmavší, ale také k tomu, že se stává velmi citlivým. Sklovina je totiž ochranná vrstva zubu a její poškození se podílí na zvýšené citlivosti.
cemu_se_vyhnout_pri_beleni_zubu_5
Nejrůznější chemikálie, které jsou skryté v nekvalitních bělicích pastách a gelech, mohou vést i k rozsáhlejší bolesti, a to v okamžiku, kdy proniknou do zubního kazu.


Podráždění dásní

Nejsou to ale jen zuby, co pod náporem nešetrného bělení trpí. Nevhodné složení domácích bělicích sad nebo běžně dostupných výrobků může také škodit dásním a způsobit jejich začervenání nebo citlivost. V případě SMILI se ale tohoto jevu nemusíte bát. Nabízíme totiž také šetrné bělení. Navíc jsou naše gely složené především z přírodních složek. Jejich kontakt s dásněmi tedy není fatální.



Při bělení neexperimentujte a zvolte si SMILI


Babské rady jsou často užitečné a mohou pomoci s nejednou obtíží. V případě bělení tomu tak ale není. Dnes jsme si představili možné bělicí metody a jejich úskalí. Zubní sklovina je jen jedna a jakmile o ni přijdete, už ji nikdy nijak nenahradíte.

Neexperimentujte a sáhněte po takové bělicí metodě, která je spolehlivá a její složení vysoce kvalitní. SMILI sady obsahují přírodní látky a jsou řádně certifikovány. Kromě toho se vždy můžete rozhodnout, zda chcete intenzivní nebo šetrné bělení. Záleží jen na Vás a Vašem chrupu.

Vždy buďte obezřetní. Bělicí metody, které slibují instantní americký úsměv, jsou většinou nebezpečné. V ústech totiž úřadují velmi invazivně a nešetrně. Bělicí efekt by měl být vždy pozvolný a postupný. Přesně tak je tomu i v případě našich sad. Výsledky neuvidíte hned po prvním bělení. Právě to je ale zárukou kvalitního a přírodního složení.


vyzivove_doplnky_5

Skvělé složení, snadná aplikace


Kromě složení se vždy zajímejte i o praktickou aplikaci bělicího gelu. I když je gel velmi kvalitní a účinný, jeho aplikace může být někdy tak složitá, že se Vám jej nepodaří rozvrstvit rovnoměrně. To ale není případ SMILI. Kromě nezávadného a přírodního složení totiž přichází i s velmi jednoduchou aplikací pomocí bělicích per.

Pokud zvažujete bělení zubů a nevíte, kterou cestou se dát, máme pro Vás jednoznačné řešení, a tím jsou bělicí sady SMILI. Pokud žádnou ještě nemáte, pak je nejlepší začít ještě dnes, a to naší startovací sadou!