Fake news – jedlá soda – účinný nástroj pro zničení zubní skloviny

[9min]Snad v každé oblasti lidského počínání koluje spousta „zaručených“ informací, jak dosáhnout nějakého úspěchu. Nejinak je tomu i v případě bělení zubů. Babské rady, které doporučují citron, popel z cigaret, sodu či peroxid, nejen, že nemusí fungovat, ale můžete počítat i s nevratným poškozením chrupu. Dnes se více zaměříme na jedlou sodu.


Jedlá soda – zázrak v kuchyni

Správný název jedlé sody neboli sody bikarbony, je hydrogenuhličitan sodný. Chemický vzorec má tvar NaHCO3. Po rozpuštění ve vodě vznikne zásaditý roztok.
Její užití je velmi široké:smili_fake-news-soda_1

  • Používá se jako součást do kypřícího prášku do pečiva. Pokud pečete a zjistíte, že prášek do pečiva už došel, použijte lžičku jedlé sody.

  • Je také obsažena v šumivých nápojích (ano, odtud název „sodovka“).

  • Pokud se poleptáte nějakou kyselinou, pomůže sodný roztok k neutralizaci.

  • Kdo viděl film Limonádový Joe, asi si vzpomene na scénu, kdy Horác Badman alias Hogofogo, vysype do poháru bílý prášek z tajné schránky svého prstenu, promíchá a zdánlivě omylem vypije. Nešlo ale o jed, nýbrž o jedlou sodu, která mu pomohla s pálením žáhy.

  • Soda, kterou přidáte do těsta na nudle a jiné těstoviny, umí zajistit, že těsto bude vláčné a nebude se trhat. Například tajemství čínských tažených nudlí, které mohou být dlouhé i několik metrů, je právě pár zrnek jedlé sody.

  • Soda má všestranné použití jako čistič a pohlcovač pachů. Jelikož je tvořena velmi jemnými krystalky, jde o skvělé abrazivo, kterým nic nepoškrábete. Mírná zásaditost sody pomáhá rozpouštět mastnotu třeba v troubě či na sporáku. Dokonce funguje i jako hasivo při nějakém malém domácím zahoření.



Bělení zubů sodou? Špatný nápad

Jak je vidět, soda je opravdu velice univerzální přípravek. Jednomu druhu použití ale radíme se vyhýbat – domácímu bělení zubů. Ano, uznáváme, že soda umí zuby vybělit, ale za jakou cenu?!
smili_fake-news-soda_2
Internet a další zdroje radí rozpustit sodu v citronové šťávě. Tato metoda bělení je ovšem pro zubní sklovinu smrtící. Kyselý citron (někdo používá i ocet) naleptává a doslova rozpouští povrch zubu. Krystalky jedlé sody působí jako abrazivum a už tak chemicky narušený povrch zubu ještě škrábou a odírají pryč.

Obecně působení kyselin na zuby způsobuje odvápnění zubů. Tím se zuby stávají více pórovitými, jsou křehké a náchylnější ke vzniku zubního kazu.

Jiní „odborníci“ doporučují jiné směsi: soda s medem, solí, octem apod. Okamžitý účinek nelze popřít – zuby jsou ihned o něco bělejší. Při pravidelném užívání sody ovšem riskujete, že tímto postupem bělení zubů o zuby časem přijdete úplně.




Další neúčinné způsoby bělení

Snaha o bílý úsměv je jistou motivací k experimentům s dalšími buď neúčinnými způsoby bělení chrupu, případně rovnou nebezpečnými postupy a praktikami v cestě za zářivě bílými zoubky. Níže uvedeným postupům tedy radíme se vyhnout. Které to například jsou?


Citron nebo ocet

Už jsme se zmínili o tom, že kyseliny obecně narušují zubní sklovinu. Pro představu: tyto zdánlivě neškodné potraviny jsou tak agresivní vůči vápníku, který je základem zdravých kostí a zubů, že existuje zajímavý kouzelnický trik:

Zkuste namočit vejce na 30 minut do octa. Už chvíli po vložení můžete vidět reakci – okolo vejce se začínají tvořit bublinky. To je oxid uhličitý z rozkládajícího se vápníku. Skořápka změkne. Pokud vejce v octu ponecháte déle, zmizí úplně.

Poté najděte lahev s tak úzkým hrdlem, aby jím vejce normálně neprošlo. Například od kečupu. Zapalte 2–3 zápalky, vhoďte je do lahve a hned poté posaďte vajíčko na hrdlo lahve. Vajíčko vklouzne dovnitř. Pokud jste nerozpustili skořápku úplně, po čase opět ztvrdne.

Kouzlo je to asi pěkné, ovšem, kdo by si přál mít zuby bez vápníku?

Závěr: nebezpečné


Banánová slupka, jahody a další ovoce

Banánová slupka bývala vděčnou proprietou v němých groteskách, ve kterých způsobovala hromadné pády nešťastníků, kteří po ní uklouzli. Někdo radí použít ji pro vybělení zubů. Postup je to celkem bezpečný, ale zkušenosti ukazují, že málo účinný.

Ovoce obsahuje různé enzymy, které brání usazování různých zabarvujících látek z potravin a nápojů. Ale pokud očekáváte vybělení o několik odstínů, budete zklamaní.

Místo banánu se občas doporučují i jahody a další nebarvící měkké ovoce, které můžete rozmačkat kartáčkem na zuby, a přejet si zuby v představě, že budou bělejší
.
Pokud si zuby ošetřujete tímto způsobem, můžete být celkem v klidu. Zuby sice nebudou zářivě svítit, ale třeba zvýšíte příjem minerálů a vitamínů, které se při masírování dásní dostanou do těla. V každém případě ale doporučujeme po této ovocné kúře pořádně vypláchnout ústa, aby vyšší podíl cukrů zubům spíše neuškodil.

Závěr: neúčinné


Peroxid vodíku

Pro domácí použití jde o 3% roztok peroxidu ve vodě. Běžně se používá na ošetření ranek kvůli dezinfekci. Jen pro upřesnění – neměl by se lít přímo do rány, ale jen jím otřít její okolí. Samotnou ránu jen omýt čistou vodou.
smili_fake-news-soda_3
My se ale bavíme o domácím bělení zubů. Tady stojí za to, opsat jednu větu z příbalového letáku:

Při používání přípravku v dutině ústní (výplachy, kloktání) může dojít ke vzniku vřídků v dutině ústní, změnám na sliznici, k podráždění a ke zvýšení citlivosti zubů.

Výrobci se tím samozřejmě brání různým žalobám, i když jsou tyto nežádoucí účinky vzácné. Přesto vznikají otázky, jestli je tedy peroxid vodíku tou správnou cestou pro vybělení svých zubů.

Navíc je zapotřebí věnovat pozornost expirační době peroxidu. Lahvička peroxidu, u kterého vypršela expirace už před lety, bude obsahovat vlastně už jen vodu. Už z názvu totiž vyplývá, že peroxid vodíku se časem rozkládá na kyslík, který neškodně unikne, a vodu, která zůstane v lahvičce. Můžete si tedy připadat, že si bělíte zuby, ale vlastně jen kloktáte vodu.

Závěr: potenciálně nebezpečné


Bělicí zubní pasty

Výrobci by si doufejme nedovolili vyrobit nějak nebezpečné zubní pasty s bělicím účinkem. Existují pasty s obsahem enzymů (viz ten banán výše), s malým množstvím peroxidu (i o tom už byla řeč), s jemným abrazivem (před jehož účinky jsme už varovali u sody) nebo s aktivním černým uhlím.

Nic proti speciálním zubním pastám. Například kuřáci ocení jejich účinnost v prevenci před tvorbou tmavých skvrn na povrchu zubu. Ačkoliv snažit se o pěkný vzhled zubů a zároveň kouřit, to je jako přidávat v autě plyn a zároveň stát na brzdě.

Ale obecně opět neočekávejte užitím bělicích past výrazně bělejší zuby, pokud se o ně jinak normálně dobře staráte.

Závěr: málo účinné



Jistá, účinná a bezpečná cesta k bílým zubům

Praxe ukazuje, a zkušenosti našich zákazníků to ještě potvrzují, že tím nejúčinnějším a zároveň nejbezpečnějším způsobem domácího bělení zubů je bělicí gel spolu s přístrojem se dvěma režimy UV záření, který ještě více zvyšuje účinnost procesu bělení a je vhodný také pro citlivé zuby.

Oproti konkurentům na trhu mají naše bělicí sady:

  • Jedinečný bělicí vzorec a přístroj s inovativním dvoubarevným zářením.
  • Šetrný přístup k životnímu prostředí. Bez zbytečných plastů, přídavných náustků.
  • Označení Veganský produkt. Netestováno na zvířatech.

smili_co-jist-po-beleni-zubu_7
Přístroje na bělení zubů značky Smili pracují bezbolestně, a přitom mají vysokou účinnost bělení. Manipulace je pohodlná, takže v klidu můžete například sledovat televizi, zatímco si bělíte zuby.

Naše bělicí gely jsou bez obsahu fluoridů a peroxidu, zato obsahují například extrakt z aloe pravé, mentol či esence z heřmánku.

Certifikáty renomovaných světových autorit dokládají, že naše přístroje a gely splňují vysoké nároky na kvalitu.

Pokud to tedy se svým zdravím myslíte vážně a chcete si uchovat či získat bělejší zuby i o několik odstínů, rovnou zapomeňte na neúčinné a někdy dokonce nebezpečné způsoby bělení zubů. Jděte bezpečnou a vysoce účinnou metodou s bělicími přístroji Smili.