Fake news: 5 „ověřených“ tipů na bělení

[12min]Každý dosahuje zářivého úsměvu po svém. A každý je přesvědčen, že právě ta jeho metoda je ta nejlepší. Mezi návody na domácí bělení ale existuje i spousta takových, které mohou chrup ohrozit a poškodit. Které mezi ně patří? To si povíme dnes.

Na internetu dnes můžete najít celou řadu bělicích tipů. Pokud jste nějaký zkusili a výsledky se nedostavily, možná buďte rádi. V tom lepším případě to totiž znamená, že na zuby neměl vůbec žádný účinek. 

Horší je to s takovými metodami, které skutečné výsledky přinesly. Mnohdy totiž vybělení dosáhnou díky velmi agresivnímu působení na zuby. A to s sebou kromě zářivého úsměvu přinese také jeho trvalé poškození, které se možná neprojeví hned, ale časem si vybere svou daň. Mezi nejčastější poškození pak patří oslabená sklovina, tvorba kazů, citlivost a dokonce i žloutnutí zubů.

jak-mit-zdrave-dasne-smili_2
SMILI: Domácí bělení může být i bezpečné

Řešení je přitom tak snadné. Stačí si najít ideální formu domácího bělení zubů. Jedním z takových jsou právě naše bělicí sety SMILI. Ty nejenže umožní provádět bělení z pohodlí domova, ale také obsahují takové ingredience, které sice bělí, ale zuby současně chrání. 

Pustit se do domácího bělení je skvělý nápad. Ušetří Vám totiž čas i peníze. Nicméně vždy je důležité se pořádně zamyslet nad metodou, kterou si vyberete. Pokud máte strach, že snad neexistuje domácí bělení, které by zubům neublížilo, opak je pravdou. 


Objevte sílu přírody

Bělení se SMILI zaručuje skvělé výsledky, a přesto jsou gely k zubům šetrné. Jak je to možné? Jednoduše. Při jejich vývoji jsme použili takové látky, které jsou přírodní a na zuby nepůsobí agresivně. A co víc, odmítli jsme veškerou nebezpečnou chemii.

Než si ale povíme o bělicích sadách SMILI více, řekneme si, na jaké bělicí techniky si dát pozor. Existují totiž jisté složky a prostředky, jejichž dlouhodobé používání může mít zničující důsledky.


Metody bělení, které představují pro zuby nebezpečí

Naše zuby jsou chráněny vrstvou, kterou nazýváme sklovina. Ačkoliv je tato vrstva velice odolná, není schopna se obnovovat. Proto je péče o ni tak důležitá. Jakmile se totiž začne sklovina ztenčovat a vytrácet, otevře se brána pro následnou tvorbu kazů.

O sklovinu je třeba pečovat. Proto si dnes představíme takové bělicí techniky, které mohou sklovině ublížit a její kvalitu rychle zhoršit. 


Recepty z citrónové šťávy, octa a sody

Kombinace citrónové šťávy nebo octa a sody dokáže zuby skutečně velmi efektivně vybělit. Jak toho ale taková směs dosáhne, je pro chrup opravdu nebezpečné. Šťáva z citrónu i ocet jsou totiž skutečně kyselé a agresivní látky, které doslova rozpouštějí Vaši zubní sklovinu.

fake_news_2
Pokud pak přidáte abrazivní složku, kterou je jedlá soda a štětiny kartáčku, doslova svou sklovinu začnete obrušovat a stírat. Výsledkem pak je, že zub přichází o svou ochrannou vrstvu a bakterie mohou začít bez omezení úřadovat a vytvářet kazy. Navíc po zničení skloviny začne prosvítat další vrstva zubu, tedy dentin, který má nažloutlou barvu. Zuby tak brzy budou působit žluté a už nikdy nepůjdou vybělit.

Navíc pamatujte, že recepty z těchto ingrediencí se v domácnosti používají k odstranění té nejzašlejší špíny. Co pak asi dokáží napáchat na něčem tak citlivém, jako je lidský chrup.


Bělení s peroxidem vodíku

Peroxid se ve světě bělení používá poměrně běžně a je součástí klasického ordinačního bělení. Nicméně při nesprávném zacházení může přinést negativní výsledky.
fake_news_3
Pokud totiž při bělení použijete peroxidu málo, nemá vlastně žádný jiný účinek než antibakteriální. Naopak příliš velké množství může zuby trvale poškodit. Jestli si tedy peroxid vyberete jako hlavní účinnou látku pro domácí bělení, mějte se na pozoru.

Na internetu jste již možná narazili na produkty, které jsou k nám dováženy ze zahraničí a garantují zářivě bílý úsměv. Klíčem k takovým výsledkům je pak neregulované množství peroxidu, které zuby ničí. Výsledkem je jejich zvýšená citlivost, bolest dásní a nepříjemné trnutí. 

Když se s peroxidem nezachází správně, může zuby hluboce a trvale poškodit. Vždy proto buďte obezřetní. Některé nabízené produkty překračují množství, které je běžně užíváno zubaři, až dvojnásobně! Z toho důvodu ve složení našich bělicích gelů žádný peroxid nenajdete.

Neefektivní bělicí pásky a pudry

Bělicí pásky používají k bělení právě peroxid. Pokud jejich složení obsahuje pouze 0,1 % této látky, pak se jedná o bezpečnou formu bělení. Nicméně problém představují vlastnosti samotných pásek. I když je totiž množství peroxidu na bezpečné hranici, samotné pásky nedokáží zajistit efektivní bělení

Aby pásky mohly dosáhnout výsledků, musely by přiléhat na všechny zuby stejně a nedotýkat se dásní. To je ale ve skutečnosti nemožné. Žádný chrup totiž není dokonale rovný a k zásahu dásní peroxidem dojde i při sebepečlivější aplikaci. To pak může mít za následek jejich zvýšenou citlivost.

Lépe si nevedou ani bělicí pudry. Ty sice mohou odstín zubů o pár stupňů vybělit, nicméně jejich dlouhodobé používání je neudržitelné. Působením drobných částic více nebo méně narušujete zubní tkáň. I když tedy zvolíte měkký kartáček a nebudete na něj tlačit, po určité době dojde k trvalému poškození skloviny a zvýšení citlivosti zubů.

fake_news_5
Kokosový olej: Účinná pomoc nebo bělicí mýtus?

V každé oblasti našeho života se objevují trendy. V oblasti péče o dutinu ústní zaujal roli favorita kokosový olej. Údajně má zuby čistit, bělit a léčit. Ale je tomu skutečně tak?

Kokosový olej jako takový nemůže Vašim zubům uškodit. Nicméně by nikdy neměl nahrazovat klasickou zubní péči. Pokud totiž budete spoléhat jen na něj a vyřadíte z péče zubní a mezizubní kartáčky, bakterie se budou snadno množit a brzy se Vám začnou tvořit zubní kazy.

Pokud kokosový olej zařazujete do běžné péče pouze jako doplňující prostředek k bělení, pak Vás ale zklameme. Bělicí schopnosti kokosového oleje totiž nejsou nikterak podloženy. Kokosový olej tedy chrupu neuškodí, nicméně jeho odstín nezmění.

Kombinace jahod a soli 

O jahodách je obecně známo, že jejich konzumace pomáhá udržet zářivý úsměv. I z toho důvodu se někteří lidé pouštějí do vytváření směsí, které právě jahody obsahují.
fake_news_6
Když do rozmačkaných jahod pak přidáte ještě trochu soli, získáte pastu, která má zuby bělit za pomoci kyselin obsažených v jahodách, a abrazivní složky, kterou představuje sůl. 

Ačkoliv se může zdát, že taková bělicí pasta nemůže zubům uškodit, opak je pravdou. Kombinace jahod a soli je podobná kombinaci citronu a jedlé sody. Její používání je tedy velmi riskantní a může zubům trvale ublížit. 

I když totiž jahody neobsahují tak agresivní kyseliny jako citron, a sůl je o poznání měkčí než soda, stále se jedná o velmi nešetrný způsob bělení. Smíchaní kyseliny a abrazivní složky by se tak nikdy nemělo stát prostředkem k bělení.


Jak udržet zuby zdravé a bílé

I když se může zdát, že bělení zubů má pouze negativní dopad na chrup a dásně, není to tak. Stále totiž existují možnosti, jak zuby rozzářit, a přesto jim neuškodit. Stačí pouze hledat takové metody, které využívají přírodních látek.


Čistěte si pravidelně zuby

Prvním klíčem k úspěchu je prevence. Když si budete zuby pravidelně čistit, podaří se Vám pravidelně odstranit plak, který může být důvodem zabarvení. Navíc pamatujte, že hromadění plaku vede k tvorbě zubního kamene, který může za vznik hnědých skvrn na zubech.

fake_news_7
Pravidelné čištění také chrání Vaši zubní sklovinu, a ta je pro udržení oslnivého úsměvu klíčová. Když totiž dojde k jejímu znehodnocení a postupnému ztenčení, začne prosvítat další vrstva zubu, kterou známe jako zubovinu (dentin). 

Obnažení zuboviny pak způsobuje nejen zvýšenou citlivost na horké nebo studené podněty, ale také prosvítání nažloutlé barvy. Dentin totiž není sněhově bílý, ale spíše žlutý. Takové zabarvení zubů je pak trvalé a nedá se už nijak zvrátit.


Omezte konzumaci pigmentovaných potravin

Další způsob, jak si zachovat oslnivý úsměv, je omezit konzumaci barevných potravin a nápojů. Pokud se řadíte mezi kuřáky, milovníky kávy, vína nebo černého čaje, rozhodně budete mít s udržením hollywoodského úsměvu větší problém než ti, co dávají přednost čisté vodě. 

Za zabarvením zubů stojí to, co konzumujeme, a jen změnami v jídelníčku a důslednou péčí můžeme docílit změn. Mezi rizikové potraviny patří:

  • rajčata
  • barevné koření
  • čokoláda
  • káva, čaj, červené víno
  • červená řepa, mrkev
  • ostružiny

Rizikových potravin a nápojů je ale daleko více a jen těžko všechny z jídelníčku vyřadíte. Proto je dobré pravidelně navštěvovat dentální hygienu a ihned po ní se pustit do spolehlivého a bezpečného domácího bělení.

fake_news_8Bělte pravidelně se SMILI

I když jsme si dnes ukázali, jakou zátěž může nešetrné bělení pro zuby představovat, stále existuje i takové řešení, které zubům nikterak neškodí. Tímto řešením jsou bělicí sady SMILI, které nesázejí na sílu kyselin, chemikálií nebo peroxidu. Účinné ingredience totiž hledají v přírodě a zaručují tak zubům i dásním ten nejšetrnější přístup.

Bělicí sady SMILI jsou vyvinuty i pro ten nejcitlivější chrup a jejich používání je bezbolestné. LED přístroj umocní účinky bělicího gelu a ještě Vám umožní zvolit intenzivní nebo šetrné bělení. Ke skvělým výsledkům Vám postačí 10-14 dnů, a to v závislosti na tom, jak moc je Váš chrup zabarven. Poté stačí gel aplikovat jednou za dva týdny.

SMILI je spojením šetrného a efektivního bělení a představuje moderní způsob, jak bělit zuby bez zátěže. Ve srovnání s jinými produkty vede hned v několika kategoriích. Stojíte-li o zářivý úsměv, ale stejně tak Vám záleží i na jeho zdraví, vyberte si jednu z našich oblíbených bělicích sad.