Jak pečovat o zuby v podzimním období

[12min]Příchod nového období je ideální pro změnu. Ta by se měla týkat i péče o chrup. Po náročném létě mu proto dopřejte bělení, vhodné výživové doplňky a udělejte změny v jídelníčku. Odměnou Vám pak bude zářivý a zdravý úsměv.

pece_o_zuby_podzimni_obdobi_nahled
Nové roční období je ideálním časem pro změnu. Zatímco v létě jste se oddávali popíjení ovocných limonád a konzumaci zmrzliny, na podzim je dobré dát zubům
prostor pro jejich regeneraci a navrátit jim krásný vzhled. 

Způsobů, jak podpořit zdraví zubů, je hned několik. Patří mezi ně zkvalitnění klasické péče, ale také doplnění vitamínů a minerálů. Zatímco pravidelné čištění, bělení a změny v jídelníčku chrání Vaše zuby zvenku, vitamíny a minerály se postarají o jejich zkvalitnění zevnitř.


Navštivte dentální hygienu

Léto se nezřídka na vzhledu zubů podepíše, proto je dobré začít návštěvou dentální hygieny. Ta by měla být naprosto běžnou součástí péče o zuby, a to nejlépe dvakrát ročně. Pouze dentální hygienista totiž dokáže odstranit zubní kámen a vyčistit ústní dutinu hloubkově. Navíc může odhalit začínající zánět dásní a poradit se správnou péčí.

Pokud jste během léta zanedbali péči o chrup a mezizubní prostory, může snadno dojít ke krvácení dásní v důsledku jejich zánětu. Podceňování této skutečnosti může mít za následek ztrátu zubů.

smili_starter
Začněte s bělením zubů

Návštěva dentální hygieny zajistí, že Vaše zuby budou čisté a příjemně hladké. Nepostará se ovšem o jejich vybělení. Pokud se rozhodnete pro ordinační bělení u svého zubního lékaře, musíte počítat s tím, že bude bělení finančně i časově náročné. Existuje však také možnost, jak vybělit své zuby v pohodlí domova.

Pokud jste podstoupili návštěvu dentální hygieny, je ideální čas na bělení zubů. Jsou totiž optimálně vyčištěné a účinky bělení se tak znásobí. Domácí bělení je v takovém případě skvělým řešením, nicméně si dejte záležet na volbě správné bělicí sady.



Zvolte profesionální přípravek

Pokud si plánujete bělit zuby pomocí sody, citronové šťávy nebo černého uhlí, nepouštějte se do toho. Ačkoliv takové bělení může přinést okamžité výsledky, Vaše zubní sklovina se pod jejich působením začne doslova rozpouštět. 

Bělicí sady SMILI Vám s domácím bělením hravě pomohou. Barvu Vašich zubů změní až o několik odstínů a současně jim neublíží. Jejich složení obsahuje přírodní složky, které dokáží chrup vybělit, ale také o něj pečovat. Jsou proto vhodné i pro velmi citlivý chrup a všechny, kteří se při bělení chtějí vyhnout peroxidu a jiným invazivním chemikáliím. Bělicí sady SMILI mají navíc několik dalších předností:

  • Časová nenáročnost. K bělení stačí 10 minut denně. Procedura pak trvá 7-14 dní. Její délka se odvíjí od míry zabarvení chrupu.

  • Jednoduché nanášení gelu. Aplikace gelu se provádí perem, takže je velmi precizní a snadná. 

  • Důmyslný LED přístroj. Bělicí LED přístroj nabízí dva typy UV světla a každé z nich působí na chrup jinou intenzitou. Pokud máte opravdu citlivé zuby, snadno si ze dvou variant svícení vyberete tu šetrnější.

  • Respekt k zubům i přírodě. Produkt je ekologický a je klinicky testován. Máte tedy jistotu, že jeho používáním neškodíte sobě ani životnímu prostředí.



Dopřejte zubům vitamíny a minerály

Zuby bychom měli posilovat nejen zvenku, ale také zevnitř. Pokud chcete prospět jejich zdraví, určitě byste měli do seznamu své péče o zuby zařadit některé minerály a vitamíny

pece_o_zuby_podzimni_obdobi_2Vápník a draslík

Každý jsme už slyšeli o důležitosti mléka. Posiluje naše kosti a prospívá celkovému zdraví. Vděčí za to velkému množství vápníku, který obsahuje. Vápník ale není důležitý pouze pro naše kosti, ale také zuby. Posiluje je a umožňuje jim bránit se vnějším vlivům. V případě, že nemáte vápníku dostatek, dostaví se proces odvápňování. Ten zapříčiní, že jsou zuby méně odolné, měkčí a mají sklony ke kazivosti.

Draslík je pro zdraví zubů také velmi důležitý. Podílí se na posilování zubní skloviny a zvyšuje odolnost zubů. Přirozeným zdrojem draslíku jsou banány, meruňky, ořechy nebo všemi oblíbené pivo.

Vitamín A, C a D

Rozhodně nelze říct, který z následujících vitamínů je pro tělo nebo zuby důležitější. Začněme ale vitamínem D. Bez jeho přítomnosti totiž není tělo schopné správně vstřebávat vápník. V praxi to znamená, že pokud holdujete mléčným produktům a doplňujete vápník pravidelně, bez vitamínu D jej nebude tělo správně přijímat a těžit z jeho účinků. Vitamín D do těla dostanete nejlépe pomocí slunce. Najdete ho však také v mořských plodech nebo mléčných výrobcích. 

Vitamín A má pro tělo mnoho významů. Jedním z nich je, že podporuje správnou aktivitu slinných žláz. Tvorba slin je pro zdraví dutiny ústní klíčová, protože sliny vyplavují bakterie a chrání ústa před tvorbou plaku a zubního kazu. Vitamín A najdete v rybách, sladkých bramborech nebo mléčných výrobcích.

Vitamín C je na podzim skvělým pomocníkem pro posílení imunity. Těžit z něj však bude i Váš chrup. Vitamín C totiž podporuje zdraví pojivových tkání a posiluje zdraví dásní. Jeho zdrojem jsou citrusové plody. Mnoho vitamínu C však najdete také v paprice.

 

Zařaďte do jídelníčku potraviny, které zubům svědčí

Kromě důslednější péče zkuste na podzim změnit i skladbu svého jídelníčku. Zařaďte do něj potraviny bohaté na výše zmíněné minerály a vitamíny a i další položky, které zuby nezabarvují a mechanicky je čistí.

Bílé potraviny

Pokud jste si zuby vybělili, určitě do jídelníčku zařaďte potraviny, které chrup znovu nezabarví. Patří zde rýže, mléko, ryby, kuřecí maso nebo kokos. Všechny z těchto potravin navíc tělu přinesou i další benefity.

Křupavá zelenina a ovoce

Čerstvá zelenina a ovoce se starají o mechanické čištění a zdraví zubů. Skvělou volbou je tak mrkev, řapíkatý celer, jablka, hrušky nebo listová zelenina. Tato skupina potravin se postará nejen o odstranění nečistot ze zubů a dásní, ale také Vaše tělo zahrne potřebnými látkami.

pece_o_zuby_podzimni_obdobi_3

Bylinné čaje a voda

Pravidelný pitný režim je důležitý. Vždy ale dbejte na to, jaké nápoje volíte. Ovlivňují totiž zdraví a barvu Vašich zubů i dlouho poté, co je dopijete. Proto zkuste černý čaj nahradit bylinkovým, barevné a slazené limonády zase vodou.

Pokud nemůžete chuti některých slazených nápojů odolat, pijte je brčkem. To omezí kontakt tekutiny se zuby na nejvyšší možnou úroveň.

 

Čistěte si zuby dvakrát denně

Léto je plné neplánovaných událostí a občas se může stát, že o zuby nestíháme pečovat, jak bychom měli. To může mít za následek hned několik problémů:

  • oslabení zubní skloviny 
  • zubní kaz
  • zubní kámen
  • zažloutnutí zubů
  • zánět dásní


Jistě, pokud jednou vynecháte čištění zubů, kaz se Vám nevytvoří. Pokud tak ale učiníte opakovaně a ve zbylém čase nečistíte chrup dostatečně důkladně, podepíše se to na zdraví Vašich zubů.

Špatné čištění určitých částí chrupu vede k hromadění plaku. Bakterie, které se v tomto prostředí velmi snadno množí, pak narušují ochranné vlastnosti skloviny. Navíc plaku stačí pouhých 48 hodin na to, aby se proměnil v zubní kámen, který už běžnou péčí neodstraníte. Tohle vše pak může přerůst v zubní kaz nebo zánět dásní.

Jak si čistit zuby správně

Čistit si zuby dvakrát denně je základem úspěchu. Ráno si zajistíte svěží dech, večer zase ze zubů odstraníte plak a bakterie. Aby ale toto počínání mělo své výsledky, je třeba provádět čištění správně.

Zvolte správný kartáček. Pro čištění zubů je vhodné zvolit kartáček s malou hlavicí. Tím se dostanete i do méně přístupných míst. Pokud se rozhodnete pro elektrický kartáček, pamatujte, že i u něj musíte myslet na správnou techniku. 
pece_o_zuby_podzimni_obdobi_4
Čistěte každý zub. Při čištění chrupu se soustřeďte na každý zub. Věnujte péči každé jeho straně a soustřeďte se především na oblast, kde zub vyrůstá z dásně. Tak předejdete vzniku kazů, ale také zubního kamene a zánětu dásní.

Najděte si další vhodné pomůcky. Nezapomeňte také na pravidelné používání mezizubních kartáčků a zubní nitě. Skvělým pomocníkem je také jednosvazkový kartáček. Díky němu můžete důkladně vyčistit stoličky a zadní stranu zubů. Je skvělou prevencí vzniku zubního kamene.

Vyhraďte si dostatek času. Základem jsou dvě minuty. Pokud máte ale večer více času, určitě ho do dentální péče investujte. Čím déle a důkladněji se budete zubům věnovat, tím zdravější pak také budou.

 

Proč začít nové období se zářivým úsměvem

K podzimu patří odstíny hnědých i žlutých barev. Takové barvy by však rozhodně neměly patřit k Vašemu chrupu. Proto toto období nastartujte změnou své péče o chrup a vykročte vstříc krásnému úsměvu.

Objednejte se na prohlídku a čištění zubů, změňte stravovací návyky a posilte vitalitu chrupu výživovými doplňky i důslednější péčí. Při tom všem ale nezapomeňte na ještě jednu zásadní věc, a tou je bělení zubů.

Šetrné bělení se SMILI

Bělicí sady SMILI jsou připravené dodat Vašim zubům oslňující vzhled. Speciální technologie navíc zajistí, že bělení bude k zubům maximálně šetrné. Bělení s námi je časově nenáročné a v jeho průběhu si můžete číst nebo sledovat televizi. 

Od konkurenčních produktů se lišíme několika zásadními aspekty. Mezi ty nejdůležitější patří, že je bělení jednoduché, šetrné a cenově dostupné. Našim sadám plně důvěřujeme. I z toho důvodu garantujeme vrácení peněz v případě, že by bělení nepřineslo očekávané výsledky.
jak-mit-zdrave-dasne-smili_2
Vybrat si u nás můžete celkem ze čtyř bělicích sad:


Sady se od sebe liší množstvím gelových per. Sada Duo navíc obsahuje dokonce dva LED přístroje, a je tak vhodná pro dvojice. V naší nabídce si zkrátka každý najde optimální bělicí set.

Pokud máte jakoukoliv otázku nebo potřebujete s volbou pomoci, ozvěte se nám na e-mail info@smili.cz nebo na telefonní číslo +420 736 532 930. Rádi Vám s čímkoliv poradíme, a to ve všední dny od 8 do 16 hodin.