Jak si vytvořit návyk v péči o zuby

navyky-v-peci-o-zuby_nahled[12min]Péče o zuby je velmi důležitá. Bohužel se z ní často stává jen okrajová rutina, při které zuby pouze párkrát přejedeme kartáčkem, abychom si udělali pomyslnou fajfku. Aby ale zuby mohly být krásné a především zdravé, je třeba provádět tuto péči správně. Jak si ale vytvořit správný návyk?

Péče o chrup zahrnuje hned několik dílčích aktivit. Patří mezi ně čištění zubů a prostorů mezi nimi, bělení zubů i péče o jazyk. Každá z těchto činností potřebuje dostatek času, a tak se občas stane, že ji raději přeskočíme nebo zkrátíme.

Starost o zuby tak mnohdy stojí na okraji naší péče a často proto bývá nedostatečná. To se ale dá velmi snadno změnit. Stačí si z ní prostě udělat návyk. A my Vám s tím dnes rádi pomůžeme.



Najděte si ty nejlepší pomůcky

Aby Vás čištění zubů a celková péče o ně mohly bavit, je třeba se na to řádně vyzbrojit. Tak, jako si pořídíte kvalitní běžeckou obuv, když se rozhodnete začít běhat, stejně tak je třeba si pořídit kvalitní pomocníky pro péči o chrup. Pořízení nových pomůcek je totiž skutečně skvělým startovním bodem v budování návyku.


Vyberte si vhodný kartáček i pastu

Pro začátek si kupte úplně nový kartáček v nějaké ze svých oblíbených barev. Při výběru se poohlédněte po takovém, který má spíše menší hlavici a měkké štětiny. Kromě kartáčku nepodceňte ani výběr zubní pasty. Najděte zkrátka takovou, jejíž chuť Vám vyhovuje.

navyky-v-peci-o-zuby_1
Pořiďte si set mezizubních kartáčků

Aby mohla být Vaše péče příjemná a snadná, je dobré nepodcenit výběr pomůcek. Protože je třeba se starat nejen o zuby, ale i prostory mezi nimi, pořiďte si mezizubní kartáčky. Pokud nevíte, jakou velikost zvolit, je lepší si jich pořídit více a postupně je vyzkoušet. Koupíte-li jen jeden kartáček nevyhovující velikosti a jiný mít doma nebudete, na mezizubní prostory brzy zanevřete. A to byste rozhodně neměli!




Vhodná bělicí sada

Bělení zubů by mělo být stejně samozřejmé jako jejich čištění. K tomu, abyste si ale v otázce bělení vytvořili návyk, je třeba zvolit takovou bělicí metodu, která zubům neškodí, její aplikace nebolí, přináší viditelné výsledky a nebude Vás nijak časově omezovat.

Existuje mnoho variant bělení, pokud ale chcete, aby se stalo příjemnou odpočinkovou aktivitou, která bude velmi šetrná k Vašemu chrupu, pak vyzkoušejte jednu z našich bělicích sad. Uvidíte, že díky skvělému složení, maximálním výsledkům i příznivé ceně se bělení se SMILI stane Vaší oblíbenou částí rutiny.

navyky-v-peci-o-zuby_2
Pečujte o jazyk i zbytek dutiny ústní

Nakonec do své péče nezapomeňte zapojit takové pomůcky, jako je škrabka na jazyk a ústní voda. Škrabka se postará o mechanické odstranění nečistot z jazyka, ústní voda pak vyčistí i zbylé měkké tkáně a hůře dostupné prostory.



Vyhraďte si jasný čas

Aby se z běžné péče mohl stát návyk, je třeba si na ni vyhradit určitý čas. Ten si musíte udělat hned dvakrát denně, a to ráno a večer. Jak si tento návyk upevnit, to už záleží jen na Vás. Můžete si nastavit budík nebo upomínku, spojit to s jinými běžnými rituály nebo si udělat návyk, který bude zbrusu nový.

navyky-v-peci-o-zuby_3
Klíčový je první měsíc

Ať už si péči o zuby začnete upevňovat jakkoliv, je potřeba k tomu přistupovat zodpovědně a nedělat úlevy ani výjimky. Pokud se Vám podaří návyk udržet po dobu 30 dní, máte skvěle našlápnuto k tomu, že Vám tento návyk zůstane a péče o zuby se zdokonalí.

Mnoho lidí si nastavuje připomenutí na stejný čas, jiní si z péče o zuby dělají součást jiné rutiny. Například se můžete naučit, že pokaždé, když se jdete večer sprchovat, spojíte to právě s čištěním zubů. Ráno si zase můžete zakázat jakoukoliv jinou činnost před tím, než popadnete zubní kartáček a pastu.




Udělejte si z péče o zuby zábavu a příjemný čas pro sebe

Aby nebyla péče o chrup jen nudnou povinností, ale oblíbeným návykem, je třeba si tento čas zpříjemnit. Mnoho lidí večer unaveně sleduje televizi a čištění zubů je právě ta nemilá povinnost, která je dělí od vytouženého spánku. Proto pak dochází k tomu, že se péče o zuby smrskne do pár vteřin a zuby tak v noci nemají dostatek prostoru pro regeneraci.

navyky-v-peci-o-zuby_4
Využijte čas na maximum

Ať už Vaše rutina trvá jakkoliv dlouho, můžete tento čas využít. Můžete si přehrát video nebo si pustit písničku. Pokud zrovna i bělíte chrup, čas se Vám navýší a vznikne Vám tak dostatek prostoru pro další aktivity.

Bělíte-li se SMILI, délka Vaší péče o zuby vzroste o 10 nebo 15 minut, v závislosti na tom, zda jste zvolili šetrné nebo intenzivní bělení. Kromě toho budete mít úplně volné ruce, a tak se můžete podívat na zprávy, přečíst si zajímavý článek nebo přehrát oblíbený podcast. Navíc tento čas získáte po dobu dvou týdnů, a tak ho můžete využít co nejefektivněji a péči o chrup si nejen zautomatizovat, ale také oblíbit.


Sledujte změny

Další způsob, jak si péči o chrup upevnit a vytvořit z ní návyk, je sledovat pokrok. Odměnit se pak můžete právě tímto pokrokem nebo nějakým dárkem. Stačí si po dobu prvních 30 dní každý večer nebo ráno pořizovat fotografii Vašeho chrupu. Díky tomu pak můžete sledovat postupný pokrok a uvědomit si, jak je návyk v péči o zuby nejen důležitý, ale také smysluplný.

Kromě laického pohledu nechte chrup zhodnotit také odborníkem. Sami uvidíte, že pravidelná a poctivá péče přináší své výsledky. Zubní lékař Vám pak také může poradit, zda děláte vše správně nebo jakou část péče případně pojmout jinak.

navyky-v-peci-o-zuby_5
Najděte si parťáka

Ve dvou se to lépe táhne. A to nejen v případě běžných starostí a radostí, ale také v případě vytváření si návyků. Pokud se totiž rozhodnete svou péči o chrup zdokonalit a upevnit si její pravidelnost, pak je skvělé se vzájemně motivovat s někým dalším. Nezáleží na tom, zda se bude jednat o partnera, kamaráda nebo člena rodiny. Důležité je se v této činnosti vzájemně podporovat.

Navíc spolu můžete sdílet i své pokroky a výsledky. V případě vytváření návyku na bělení zubů bude Váš pokrok ještě viditelnější než v případě jejich čištění, a tak si tuto činnost rychle oblíbíte.




Vytvořte si rutinu

Někdo stereotypy nemá rád, jiný bez nich nemůže žít. Pro vytváření správných návyků jsou ale velmi důležité. Jedině tak si totiž budete schopni vyhradit potřebný čas a zařadit péči o chrup do Vašeho denního rozvrhu tak, abyste na ni měli opravdu dostatek prostoru.

Péče o zuby na sebe může brát mnoho podob, vždy by ale měla být komplexní. Proto při vytváření návyku dbejte na hned několik věcí:

  • Základem je správné čištění zubů. Udělejte si na něj proto dostatek času (alespoň dvě minuty) a použijte optimální pomůcky. Kromě dostatečné časové dotace a vhodného kartáčku je pak také důležité myslet na správnou techniku. Pusťte si proto na začátek nějaké výukové video nebo navštivte dentální hygienu, kde Vám poradí.

  • Najděte si vhodný čas. Ráno si můžete čistit zuby hned po probuzení (pro chrup nejbezpečnější) a večer zase pravidelně v předem určenou hodinu. Vždy ale myslete na to, ať je to nejdříve půl hodiny po posledním jídle. Jinak by toto čištění mohlo znamenat nechtěnou zátěž pro zuby.

  • Nezapomeňte na mezizubní prostory. Po dočištění zubů přistupte k čištění prostor mezi nimi. Použijte tedy kartáčky různé velikosti a pro nejmenší prostory zubní nic. Kartáček stačí do mezery vložit a párkrát s ním zajet tam a zpět.

  • Vypláchněte ústa. Jakmile odložíte mezizubní kartáčky, vyčistěte si jazyk a vypláchněte ústa ústní vodou.

  • Hlídejte si techniku. Každé z dosavadních aktivit věnujte dostatek času a pozornost také věnujte správné technice. Aby byly čištění zubů a péče o dutinu ústní efektivní, je třeba je dělat technicky správně.

  • Pravidelně zuby bělte. Pokud chcete, aby Váš chrup vypadal čistě a zdravě, zapojte do rutiny také bělení. Jestliže s ním právě začínáte, budete potřebovat zhruba 10 až 15 minut denně po dobu 10 nebo 14 dnů (podle míry zabarvení). Poté stačí zuby bělit pouze jednorázově, a to jednou za 14 dnů. Bělení proto zařaďte do ranní nebo večerní rutiny v závislosti na tom, kdy máte více času. Samotné bělení Vás ale nezdrží. Postup je jednoduchý a můžete si jej užít z pohodlí gauče.

 

Buďte realisti a stanovte si zvládnutelné cíle

Vytvořit si návyk na správnou péči je důležité. Reálné je to ale pouze v okamžiku, kdy si stanovíte zvládnutelné cíle. V opačném případě nebudete mít na rutinu dostatek času a začnete od ní pomalu upouštět.

Říct si, že si budete čistit zuby po každém jídle, je sice hezké, nicméně si dopředu uvědomte, zda jste to schopni dodržet. Proto si raději naplánujte opravdu jednoduchou, ale o to pečlivěji prováděnou rutinu.

Ráno si můžete zuby vyčistit, použít škrabku na jazyk a poté ústa vypláchnout ústní vodou. Večer můžete k těmto aktivitám přidat použití mezizubní péče a případné bělení.


10_duvodu_smili
Co Vám návyk v péči o zuby přinese?

Pravidelná starost o chrup Vám pomůže v mnoha ohledech. Předejdete totiž slábnutí zubní skloviny a z toho plynoucího vzniku zubních kazů, zamezíte krvácení, zánětu a onemocnění dásní, získáte příjemný dech a hlavně můžete okolí ohromovat zdravým a okouzlujícím úsměvem.

Důslednost v budování návyku si musíte hlídat sami. Pokud se ale na tuto rutinu chcete těšit a mít silnou motivaci, pak zkuste náš startovací bělicí balíček. Díky němu uvidíte opravdový pokrok a péči o zuby si velmi rychle zamilujete.