Co je to zubní sklovina a jak o ni pečovat?

[11min]Zubní sklovina je svrchní vrstva zubu, která chrání celou zubní korunku. Jedná se o nejtvrdší tkáň v lidském těle, která dává zubům jejich strukturu. Spolu s časem ale dochází k jejímu opotřebení. Jak ji tedy efektivně chránit a jakou službu pro naše zuby sklovina vůbec vykonává?

Zubní sklovina je přesně ta vrstva zubu, kterou vidíme na první pohled. Je to tenký obal, který chrání zub před tvorbou kazů a bolestivým vnímáním studených a teplých podnětů. Díky svému složení je velmi odolná. Je totiž z více než 95 % tvořena minerály, které jí propůjčují její klíčové vlastnosti. Nic ale netrvá věčně. Stejně jako u jiných materiálu, i zde dochází k jeho postupnému oslabení. Vše záleží na tom, jak dobře zuby čistíte a jak šetrně je bělíte.



Anatomie zubu

Abychom lépe porozuměli tomu, proč je sklovina tak důležitá, musíme se nejdříve podívat na zub jako celek. Zubní sklovina totiž působí jako přirozený ochranný obal pro další dvě zubní tkáně. Pod ní najdeme zubovinu neboli dentin a ještě níže zubní dřeň, která je propojena s nervy a cévami.

smili_starter
Zubní sklovina

Zubní sklovina je lesklá svrchní vrstva zubu. Správná péče by se měla starat nejen o její kvalitu a vitalitu, ale také zdravou barvu. Abyste ale odstranili její běžné zabarvení, je třeba volit šetrné bělicí metody.

Jednou z nich jsou bělicí sady SMILI, které Vám pomohou navrátit ztracenou krásu Vašich zubů, a přesto jim neublíží. I když se totiž může zdát, že je jedno, jakou bělicí techniku si zvolíte, není to tak. Zvolit si šetrné bělení je přímo klíčové.

Jak již víme, zubní sklovina je nejtvrdší tkáň v těle a stará se o ochranu dalších zubních vrstev. Péče o ni je velmi důležitá, protože v opačném případě dojde k jejímu ztenčení a poškození. V takový okamžik se začne obnažovat další vrstva zubu, a tou je zubní dentin.


Zubovina (dentin)

Zubovina je nejhojněji zastoupenou zubní tkání v korunce zubu (ta část, která vyrůstá z dásně). Definuje tvar zubu a je tvrdší než lidská kost. Nad oblastí krčku je chráněna sklovinou, pod ním zase vrstvou zubního cementu.

Uvnitř zuboviny se nachází dentinové kanálky s nervovými vlákny, které jsou citlivé na studené, teplé a kyselé podněty. V běžném zdravém zubu jsou tyto kanálky chráněny právě sklovinou a cementem, a tak na vnější podněty nereagují. Dojde-li ale ke znehodnocení zubní skloviny, dentinové kanálky se obnaží a výrazné podněty v podobě studených limonád nebo horkých nápojů vyústí k pociťování bolesti při jejich konzumaci.

Kromě toho má dentin žlutou barvu. Při oslabení skloviny proto začne prosvítat a způsobí, že zuby vypadají žlutě.

zubni-sklovina_jak-o-ni-pecovat_1
Zubní dřeň

Zubní dřeň, jinak též označovaná jako zubní pulpa, je měkká tkáň, která se nachází uvnitř zubu a prostupuje až do jeho kořenů. Je velmi citlivá a v případě, že dojde k jejímu narušení, může začít odumírat. Projevem odumřelé zubní dřeně je pak změna barvy zubu (zub zešedne). Tomu předchází silná a intenzivní bolest.

K zánětu zubní dřeně dochází v okamžiku, kdy si kaz proklestí cestu skrz zubní sklovinu a dentin až právě sem.




Co se stane, když dojde k poškození zubní skloviny

Jak je ze struktury zubu patrné, poškození zubní skloviny může spustit celou lavinu dalších událostí. Postupně může dojít až ke všem těmto obtížím:

  • zažloutnutí chrupu
  • zvýšená citlivost na studené a horké podněty
  • vznik a šíření zubního kazu
  • nestabilita zubu a jeho praskání či odlamování
  • odumření zubu


Zub bez pevné skloviny zkrátka není schopen odolávat vnějším vlivům a přehlížení této skutečnosti může vést k velmi rozsáhlým a závažným obtížím. Jak ale k oslabení skloviny dochází?


zubni-sklovina_jak-o-ni-pecovat_2
Co zubní sklovinu oslabuje?

I když se snažíme žít zdravě a konzumujeme pouze vybrané potraviny, erozi skloviny se často nevyhneme. Hlavním důvodem je, že potraviny, které jsou pro nás zdravé, nemusí být stejně zdravé pro naše zuby.

Největší zátěží jsou pro zubní sklovinu kyseliny, které se vyskytují v různých nápojích a potravinách. Současně vznikají v okamžiku, kdy si bakterie pochutnávají na cukrech, které v našich ústech zanechaly zbytky sladkých potravin a nápojů. Svrchní část zubu tedy mohou oslabit:

  • kyselé potraviny
  • kyselé nápoje
  • špatná technika čištění zubů
  • nešetrné bělení
  • léky
  • reflux jícnu
  • čištění zubů příliš brzy po jídle
  • přílišná konzumace cukrů a špatná ústní hygiena
  • sucho v ústech


Všechny tyto podněty a změny v ústech mohou zubní sklovinu zatížit a způsobit její erozi. Ta prochází různými fázemi a její závažnost se ne vždy dá určit pohledem. Pokud proto změny v kvalitě skloviny vnímáte, navštivte co nejdříve svého zubního lékaře.



Fáze dentální eroze

Zdravá sklovina je silná, pevná a zub nemá nijak změněný tvar. Současně se vitální zubní sklovina vyznačuje bílou barvou a lesklým vzhledem.

Pokud začne docházet k její erozi, sklovina přijde o svůj lesk, zmatní a zdrsní. Tato fáze není vždy okem přímo pozorovatelná, a proto je důležité ji nechat pravidelně kontrolovat zubním lékařem. Podceněním tohoto stádia může totiž dojít k úplné ztrátě zubní skloviny, změně tvaru zubu a jeho zvýšené citlivosti.


zubni-sklovina_jak-o-ni-pecovat_3
Dá se zubní sklovina obnovit?

Zubní tkáň je nejtvrdší tkání v lidském těle, nicméně jejím dlouhodobým zatěžováním dochází k jejímu znehodnocení. Díky tomu, že je tvořena především minerály, nenachází se v ní žádné živé buňky. Z toho důvodu není sklovina schopna regenerace a její poškození se nedá zvrátit.

Jediné, jak můžete zubní sklovině pomoci, je začít s její remineralizací, a to s pomocí speciálně vyvinutých fluoridových gelů a především ji důsledně chránit a jejímu oslabení předcházet pečlivou prevencí. Ale jak na to?




Jak zubní sklovinu chránit

Abychom mohli předejít oslabení zubní skloviny, stačí se pouze vyhnout tomu, co jí škodí. Proto si nyní pojďme ukázat, jak snadné je o zubní sklovinu pečovat a chránit ji před nebezpečnou erozí.

zubni-sklovina_jak-o-ni-pecovat_4
Vyškrtněte z jídelníčku sladké a kyselé potraviny a nápoje

Hlavním způsobem, jak chránit zubní sklovinu, je udělat změny v jídelníčku. Zkuste do něj zařadit více vlákniny a odbourat zbytečné cukry, škrob a kyseliny. Ideální je omezit potraviny a nápoje, jako jsou:

  • limonády a džusy
  • prosecco a bílé víno
  • ocet a nakládaná zelenina
  • citrusové plody
  • čokoláda a sladké bonbony
  • slané pochutiny (brambůrky, tyčinky atp.)


Nikde není napsáno, že byste si tyto potraviny a nápoje nemohli už nikdy dopřát, nicméně je lepší je omezit a nebo zubům s jejich konzumací pomoci.

Kyselé nápoje pijte brčkem, ať zamezíte zbytečnému kontaktu se zuby. Po konzumaci kyselých a sladkých potravin zase vypláchněte ústa čistou vodou a dejte jim prostor k regeneraci.

Pro podporu zdraví zubní skloviny proto pravidelně pijte, jezte syrovou zeleninu a zařaďte do jídelníčku mléčné potraviny z důvodu jejich vysokého obsahu vápníku.


Při čištění zubů dbejte na správnou techniku

Podpořit zdraví skloviny můžete také správnou péčí, která jí zajistí prostor pro následný odpočinek. Stačí si čistit zuby dvakrát denně a volit správnou techniku.
Více o důležitosti pravidelné a správné péče najdete v našem článku Denní návyky v péči o zuby.


Načasujte si čištění zubů správně

Kyseliny, cukry a s těmi související působení bakterií představuje pro sklovinu zátěž, nicméně do narušené skloviny nikdy nezasahujte kartáčkem. Po jídle jí pomozte tím, že ústa vypláchnete čistou vodou, a k čištění zubů přistupte nejdříve 30 minut po jídle.


Používejte kvalitní bělicí sady

Bělení zubů je důležité, protože i při sebelepší péči dochází k běžnému zabarvení skloviny. Aby ale její bělení bylo šetrné a pro sklovinu vhodné, je třeba hledat takovou bělicí techniku, která jí neuškodí.

Vhodnou metodou jsou bělicí sady SMILI, které pro bělení využívají UV světlo a gely s přírodním složením. Díky tomu nenarušují stabilitu zubní skloviny a jsou vhodné i pro ty nejcitlivější zuby. Bělení se SMILI nebolí a je ideální volbou, pokud Vám není zdraví Vašich zubů lhostejné.

Bělicí techniky obsahující velké množství peroxidu a jiných chemických látek mohou zuby bělit příliš invazivně a narušovat jejich stabilitu. Přesně z toho důvodu tyto složky v našich gelech nikdy nenajdete. Zakládáme si na tom nejšetrnějším složení.


Řešte své zdravotní problémy

Kvalitu zubů může ovlivňovat i Váš zdravotní stav. Pokud tedy trpíte pálením žáhy, překyselením organismu nebo užíváte doplňky stravy s obsahem kyselin a železa, informujte o této skutečnosti odborníky a situaci včas řešte.

zubni-sklovina_jak-o-ni-pecovat_5
Navštěvujte pravidelně zubaře a dentální hygienu

Pravidelné odstraňování plaku a nečistot a pravidelná kontrola stavu dutiny ústní patří k velmi důležité prevenci. Pokud nechcete nechat problémy zajít tak daleko, až nebude cesty zpět, nechte svůj chrup pravidelně kontrolovat a problémy řešte dříve, než bude pozdě.




SMILI Vám ke zdravé a zářivé sklovině pomůže

I když o zuby pečujete, je zcela běžné, že dochází k jejich zabarvení. Abyste jim mohli vrátit krásu, je třeba je bělit. Ne všechny bělicí metody ale zubům svědčí, a proto vsaďte na jednu z bělicích sad SMILI. Ta Vám pomůže změnit barvu chrupu až o několik odstínů a ještě se stane součástí Vaší péče o zdravější a vitálnější zubní sklovinu.

Zhoršení kvality zubní skloviny se nedá zvrátit. Proto o ní důsledně pečujte a věnujte svému chrupu dostatek času a pozornosti. K tomu Vám postačí dodržovat 8 základních zásad.