Jakou a kolik pasty použít, když řešíte určité potíže se zuby

[5 min]I když je zubní pasta při čištění zubů spíše doplňkem zubního kartáčku a správné techniky čištění, i tak je třeba si ji umět co nejlépe vybrat. Zvolte si takovou, která bude ideální právě pro vaše zuby. Podle čeho vybírat?


jakou_pastu_pouzit_zubni_pastaJak vybírat zubní pastu

Zubní pastu vybíráme podle chuti, pěnivosti, schopnosti osvěžit ústa i složení. Nejdůležitější je při ústní hygieně poctivé manuální odstranění zubního plaku krouživými pohyby zubním kartáčkem s měkkými štětinami. Správná volba i použití zubní pasty může podpořit míru vyčistění zubů, léčbu jejich citlivosti nebo třeba zánětu dásní. Na zubní kartáček stačí nanést zubní pastu ve velikosti hrášku.


Zubní pasty pro dospělé

Zubní pasta pro dospělého by měla mít maximální podíl fluoru 1500 ppm, tedy 1500 fluoridových částic na milion částic. Vysoký podíl fluoru v zubní pastě může vést ke vzniku fluorózy, což jsou bílé skvrnky na sklovině zubů. Aminofluoridy a fluorid sodný jsou prevencí vzniku kazu a jsou vhodnější než monofluorofosforečnan sodný.


jakou_pastu_pouzit_detska
Zubní pasty pro děti


Děti často zubní pastu polykají, proto by obsah fluoru nebo jeho sloučenin měl být v zubní pastě pro dítě od čtyř let 600 ppm. Dětská zubní pasta by neměla obsahovat barviva, jako je Titanium Dioxide - Oxid titaničitý (E 171), pěnidla, jako je Cocamidopropyl betaine, nebo Olaflur proti paradentóze. Dále by ve složení neměl být konzervant Methylparaben, zvlhčovalo (E 422), sladidlo Xylitol (E 967) nebo Sacharin (E 954) a látky, které mají v názvu PEG či PPG a číslo nebo další chemický název sloučeniny. Při jejich výrobě se používá karcinogenní etylenoxid.



Zubní pasta na citlivé zuby

Problém s citlivými zuby a odhalenými zubními krčky trápí polovinu populace. Léčbu můžete podpořit speciálně vybranou pastou s obsahem většího množství fluoridů pro posílení zubní skloviny a dalších látek, které pomáhají k uzavírání citlivých dentinových kanálků. Je třeba se vyhýbat zubním pastám s vysokou abrazivitou. Pokud máte alergii na fluor, zvolte přírodní zubní pastu bez fluoridů.


Zubní pasta na záněty a krvácení dásní

Ke zmírnění příznaků krvácení a zánětu přispívají zubní pasty se složkami, které pomáhají zpevňovat dásně, případně obsahují chlorhexidine, který tvoří antibakteriální složku. Při delším užívání však mohou ovlivňovat barvu zubů. Pokud trpíte na afty, vyhýbejte se zubním pastám s pěnidly SLS - sodium lauryl sulfát a SCS - sodium coco sulfát. Tyto zubní pasty sice méně pění, ale jsou šetrnější k vašim dásním. Pokud užíváte homeopatika, vybírejte si zubní pasty bez mentolu.


Zubní pasty s bělicím účinkem

Některé potraviny a nápoje zabarvují zubní sklovinu. Pokud se jedná pouze o povrchové zabarvení, můžete zuby vyčistit pomocí zubních past na bělení zubů. Ty obsahují látky, které zuby precizně čistí. Docílíte světlejšího odstínu. V některých zubních pastách najdete i karbamid peroxid pro bělení zubů. Bělicí zubní pasty efektivně bělí zuby bez zvýšení citlivosti zubů a podráždění dásní.


Péče o zubní náhrady

Pokud máte umělý chrup, každé ráno si svou zubní náhradu upevněte fixačním krémem, který zaručí, že se vám pod umělý chrup nedostanou zbytky jídla a nedojde k zánětu dásní nebo šíření zubního kazu u kořenů zubu. Večer dejte zubní protézu do sklenice s vodou a přidejte antibakteriální tablety. V případě otlaků od protéz zkuste regenerační sérum s konopným olejem.

jakou_pastu_pouzit_rovnatka
Pasty pro zuby s rovnátky

Při čištění zubů s rovnátky vám mohou pomoci i speciální zubní pasty. Ty obsahují dostatečné množství fluoridů, které pomáhají chránit vaši zubní sklovinu. Zároveň tyto zubní pasty pomáhají předcházet usazování zubního plaku a dlouhodobě osvěžují dech. Ortodontické zubní pasty a ústní vody by měly mít antibakteriální účinky. K tomu patří ortodontické zubní kartáčky a mezizubní kartáčky.


Čištění chrupu s bělicí sadou SMILI

Bělicí sada SMILI obsahuje šetrný bělící gel a hliníková bělicí pera. Díky ní můžete dosáhnout výsledků profesionálního ošetření z pohodlí domova. Čekají vás 3 snadné kroky, postačí vám k tomu 10 minut denně a 1 týden bělicího procesu. Vypláchnete si ústa vodou, perem aplikujete bělicí gel na zuby, zvolíte režim bělení a vložíte si přístroj do úst. Po ukončení režimu se přístroj sám automaticky vypne. Přístroj vyjmete z úst, opláchnete jej pod vodou a vypláchnete si ústa.

Se sadou na bělení zubů SMILI můžete bezpečně a efektivně dosáhnout bělejšího úsměvu i u vás doma. Proto neváhejte a kupte si svoji sadu SMILI.