Mezizubní kartáčky: Tajemství zdravého úsměvu

[12min]Čistíte si zuby dvakrát denně a stejně se prohlídky u zubaře neobejdou bez komplikací? Možná víme, kde je problém! Zubní péče by totiž neměla končit pouze kartáčkem a pastou. Je třeba věnovat obdobnou pozornost i mezizubním prostorům. Ale jak začít?

Ráno vstanete, vyčistíte si zuby a večer před spaním uděláte totéž. Při pravidelné kontrole Váš dentista ale narazí na zubní kaz nebo zanícené dásně. Ptáte se, jak je to možné? Odpověď je prostá: Nevěnujete dostatek pozornosti oblasti mezi jednotlivými zuby! Díky tomu pak neodstraníte všechny nečistoty a bakterie mohou v ústech svobodně úřadovat.

Aby byla rutinní péče o Váš chrup precizní, nejprve se ujistěte, že zuby čistíte alespoň 2 minuty a používáte správnou techniku. Pokud ano, zůstaňte s námi a zjistěte, proč je důležité používat mezizubní kartáček a jak zvolit ten optimální.


Proč používat mezizubní kartáček

Běžným čištěním zubů odstraníte pouze 60 % nečistot. Zbylé kousky jídla se ukrývají v méně přístupných místech, kterými jsou prostory mezi jednotlivými zuby. Pokud se takto plak formuje dlouhodobě, tvoří ideální podmínky pro vznik zubního kazu a stává se základem pro zánět dásní.

mezizubni_kartacky_1
Zápach z úst

Kazy a zánět dásní ale nejsou to jediné, s čím se můžete bez mezizubního kartáčku potýkat. Dalším velmi nepříjemným jevem je zápach z úst. Za ten mohou bakterie v ústech. Pokud používáte pouze klasický kartáček, plak se může mezi zuby usazovat celé roky a stát tak za tímto nepříjemným fenoménem.

Jestli se se zápachem z úst potýkáte, rozšiřte svou péči o ústní dutinu a uvidíte, že pocítíte rozdíl.


Krvácející dásně

Že se potýkáte se zánětem dásní, mnohdy neodhalíte včas. Pokud ale začnete používat mezizubní kartáček, ihned zjistíte, zda tímto problémem trpíte. Pokud Vás totiž používání tohoto kartáčku bolí a dásně více či méně krvácí, znamená to, že trpíte zánětem dásní.

Krvácení je v počátcích běžným a poměrně častým jevem. Čím častěji budete mezizubní prostory čistit, tím dřív se Vaše dásně uklidní a uzdraví. Je tedy dobré provádět tuto rutinu denně. Krvácení by nemělo být důvodem k zanechání této péče. Právě naopak!

Pokud ale budete o mezizubní prostory pečovat pravidelně a do několika dní se krvácení nezklidní, pak se obraťte na svého zubaře. Ten Vám s dalším řešením poradí.


Jak vybrat správnou velikost mezizubního kartáčku

Pokud jste se už někdy s mezizubními kartáčky setkali, jistě jste postřehli, že se objevují v různých tvarech a barvách. Ty mnohdy označují jejich rozdílnou velikost. Aby byla péče o prostory mezi zuby důkladná, je třeba nejprve zvolit tu správnou velikost.

Nejsnadnějším způsobem, jak najít ideální rozměr kartáčku, je poradit se svým zubním lékařem nebo dentálním hygienistou. Pokud ale nechcete čekat na další dentální prohlídku, dáme Vám několik tipů, jak to můžete zjistit sami.

mezizubni_kartacky_2
Vyzkoušejte jich více

Pokud je kartáček malý, nevyčistí prostor mezi zuby tak, jak by měl. Příliš velký kartáček zase může poškodit dásně a jeho používání může být bolestivé. Navíc pamatujte, že mezery mezi zuby nejsou všude stejné. Jak tedy začít?

Nejlepší je koupit si celou sadu mezizubních kartáčků o různých velikostech. Poté začněte tím nejmenším. Ve chvíli, kdy jej mezi zuby vložíte, štětinky by se měly dotýkat obou sousedních zubů a dole přiléhat k dásni.

Pokud kartáček mezi zuby projde, projeďte s ním tam a zpět, a to nejlépe třikrát. Jak jsme si říkali, je možné, že dásně budou zpočátku lehce krvácet.



Sestavte si vlastní sadu


Postupně zjistíte, že mezi předními zuby máte třeba menší mezeru než mezi stoličkami nebo naopak. Toto zjištění by mělo vést k tomu, že o mezizubní prostory budete pečovat pomocí více kartáčků.

Pokud zjistíte, že mezi některé zuby nedostanete ani ten nejmenší, pak použijte zubní nit. Pro správnou péči tedy možná budete potřebovat více kartáčků a současně nit. Pamatujte ale, že to povede k opravdu precizní péči, která se postará o zdravou ústní dutinu.

Pokud máte zubní implantáty nebo nosíte rovnátka, i pro Vás existuje vhodný kartáček. Stačí si jen zvolit správnou velikost. Ta se obecně čísluje v rozpětí 0-7, kdy 7 značí ten největší kartáček. Jestliže budete hledat specifičtější řešení, někteří výrobci se na mezizubní kartáčky pro zubní náhrady a rovnátka přímo specializují.


Jak mezizubní kartáček správně používat

V prvé řadě si řekněme, že prvním krokem k úspěchu je používat takový kartáček denně. Důležitá je i správná technika. Na rozdíl od používání klasického kartáčku na zuby užívání toho mezizubního je mnohem snadnější.

Stačí jej pouze vložit mezi zuby a pohybovat s ním tam i zpět po celé jeho délce. Pokud je zasunutí kartáčku problematické nebo bolestivé, zvolte menší velikost. Nikdy jej mezi zuby netlačte na sílu.

Pro přední zuby můžete použít klasický zubní kartáček, pro péči o prostory mezi stoličkami je dobré zvolit kartáček s rukojetí, který Vám umožní se snáze dostat až dozadu, tedy do méně přístupných míst.

Vždy, když rutinu dokončíte, kartáček pořádně umyjte. Jakmile bude kartáček deformován a štětiny opotřebované, nahraďte jej novým.


Tipy na závěr

  • Kartáčkem mezi zuby neotáčejte.
  • Vždy s kartáčkem pohybujte pouze tam a zpět po celé jeho délce.
  • Pokud do nějaké mezery nepůjde kartáček bezproblémově vložit (i když tam doposud vložit šel), nepoužívejte sílu a začněte znova od nejmenšího.
  • Při pravidelném používání se stav dásní zlepší a mezi zuby může vzniknout více prostoru. Nezapomeňte této skutečnosti poté přizpůsobit i velikost kartáčku.



Buďte v péči o ústní dutinu důslední

Zuby potřebujete každý den a je důležité jim věnovat dostatek pozornosti. V opačném případě si můžete zadělat na celou řadu obtíží, které mohou být velmi bolestivé a mohou Váš chrup trvale poznamenat.
mezizubni_kartacky_3

Pokud si přejte mít zdravý a zářivý úsměv, je třeba začít u správného čištění. Pokud jste doposud používali jen klasický kartáček, zařaďte do péče i ten mezizubní. Jen tak se zbavíte všeho plaku a bakterií.

Jestliže zjistíte, že se ani s nejmenším mezizubním kartáčkem do některých míst nedostanete, pak sáhněte po zubní niti, která s odstraněním zbylého plaku pomůže. Bakterie se ale mohou nacházet také na povrchu jazyka a na vnitřní straně tváří. Proto zvažte používání škrabky na jazyk a ústní vody. S takovou rutinou se pak zbavíte i posledních bakterií a nemusíte mít strach ze zubních kazů nebo zánětu dásní.

Co když ale i se vší péčí narážíte na další problém, a to ten, že i přes veškerou péči nemají Vaše zuby bílou barvu a nepůsobí tak maximálně zdravě?



Nezapomínejte na pravidelné bělení zubů

mezizubni_kartacky_4
Zabarvení zubů může být přítomné i v případě, že své zuby čistíte správně. Navíc spolu s věkem je těžší zuby udržet bílé. Proto je třeba si v cestě za oslňujícím úsměvem trochu dopomoci. Ideálním nástrojem jsou bělicí sady SMILI.

Díky jedinečnému složení jsou ideální volbou i pro ty nejcitlivější zuby. Protože víme, že ochrana a správná péče o ústa je skutečně důležitá, dodáváme náš bělicí gel v perech. Díky nim můžete gel aplikovat přesně tam, kde je třeba. To umožňuje se precizně vyhnout dásním, které jste při prvotním čištění mezizubním kartáčkem rozdráždili.


Nechte Vaše zuby zazářit

Když si kromě vhodného mezizubního kartáčku pořídíte i bělicí set, Vaše zuby budou nejen zdravé, ale také krásné a zaujmou Vaše okolí. Tak, jako se nespokojíte s opotřebovaným oblečením, neměli byste se spokojit ani s nedokonalým úsměvem. Obzvlášť, když cesta k němu je tak snadná.

Volbu ideálních kartáčků a ústní vody ponecháme na Vás a Vašich potřebách. S bělením Vám ale můžeme pomoci opravdu snadno. V prvé řadě nabízíme skutečně šetrný způsob bělení a současně máme řešení pro každého.

U našich LED přístrojů si sami zvolíte, zda chcete intenzivní nebo šetrné bělení. Předtím se jen stačí rozhodnout, kterou sadu si vyberete. Tady máte naše doporučení:

  • Pokud s bělením začínáte, zkuste naši startovací sadu. Ta Vám zajistí vše potřebné pro 5-7denní bělicí proces.

  • Jestliže jsou Vaše zuby zažloutlé a potřebují intenzivní péči, můžete volit mezi bělicí sadou Smili OPTIMAL nebo Smili DELUXE. První zmíněná sada zaručí dvě 5-7denní bělení nebo jednu 14denní kúru. Druhá sada pak poskytuje 14denní kúru a následnou 5-7denní. Tento rozdíl zajištuje rozdílný počet per. Sada OPTIMAL jich obsahuje 6, zatímco sada DELUXE jich nabízí celkem 9.

  • Jestli se chystáte do bělení pustit ještě s někým, pak zvolte bělicí sadu Smili DUO. Tento set obsahuje dva LED přístroje. Je tedy určen hned pro dva uživatele.

 

Proč pečovat o svůj úsměv

Říká se, že naše boty toho o nás hodně prozradí. Totéž ale platí o zubech. Kromě toho stav Vašich zubů zcela mění to, jak na své okolí působíte!

jak-mit-zdrave-dasne-smili
Pokud totiž máte zdravé, bílé zuby, máte tendenci se více usmívat. To má pak za následek, že působíte otevřeněji, atraktivněji a více přátelsky. Tyhle vlastnosti pak neovlivňují pouze to, jak Vás vnímá okolí, ale i to, jak vnímáte sami sebe.

Zdravý a zářivý úsměv je zdrojem sebevědomí a kvalitnějšího společenského života. Proto neváhejte a udělejte ve Vaší zubní péči krok kupředu a na nové cestě si za doprovod zvolte SMILI. Je přece škoda, aby Vaše důkladná péče o zuby nevynikla kvůli jejich nevzhlednému zabarvení.

Pamatujte, že pečovat o zuby musíte celý život. Nečekejte až na okamžik, kdy se objeví problém. To už může být dost často pozdě. Přitom je to tak snadné. Dnes jsme si řekli, jak si zvolit optimální mezizubní kartáček a jak ho vhodně používat. Pak už se stačí rozhodnout pro optimální bělicí set a i Vy můžete mít úsměv jako z hollywoodského filmu.