Jak se zbavit závislosti na cukru a udržet si zdravé zuby

[11min]Návštěvy zubaře dokáží rozhodit nejednoho odvážlivce. Nikdo totiž nemá rád ten moment, kdy dentista v ústech narazí na zubní kaz. Pokud jste milovníky sladkých jídel a nápojů, pravděpodobnost jeho vzniku je vysoká. Nejsnadnějším řešením je snížit konzumaci cukru. Ale jak na to?

Každý z nás už párkrát přemýšlel nad tím, že skoncuje s cukrem. Motivace k takovému rozhodnutí jsou různé. Někdy nám jde o štíhlejší postavu, někdy o zdravější úsměv, jindy zase o krok k lepšímu zdraví. Tyto pokusy ale často zůstávají pouze marnou snahou. Proč tomu tak je? A jak odbourat cukr z našeho jídelníčku, aniž by se v něm zase za dva dny objevil?


Proč cukr představuje hrozbu pro naše zuby?

Mnoho lidí si myslí, že jakmile cukr pronikne do našich úst, začne systematicky ničit zuby. Není to ale přímo cukr, co začne škodit našim zubům. Jsou to bakterie, které si na něm pochutnávají.

V okamžiku, kdy si dáte sladké jídlo nebo nápoj, cukr se pomalu usadí ve Vašich ústech, a to nejen na zubech, ale také na jazyku a měkkých tkáních. Vytvoří zde jakýsi film, který je optimálním prostředím pro množení bakterií. A právě ty pak svou činností narušují ochrannou vrstvu zubu a podílí se na vzniku zubního kazu.

smili_zavislost_cukr_1
Tvorba nebezpečného plaku

Film, který se konzumací sladkých jídel vytváří, se nazývá plak. Ten je lepivý a bez řádného čištění zubů se ho nezbavíte. Ale pozor! Pokud svůj chrup začnete čistit příliš brzo po jídle, nepomůžete mu. Naopak zuby více poškodíte. Úřadující bakterie (tedy spíše kyseliny, které vylučují) totiž zubní sklovinu narušují a zásah zubním kartáčkem tuto zkázu ještě umocňuje.

Pokud chcete zuby ochránit, propláchněte ústa po jídle vodou nebo ještě lépe – vyhněte se konzumaci cukru úplně!


Kde se cukr ukrývá?

Jistě si říkáte, že když se vzdáte čokolády, sladkých tyčinek a bonbónů, zuby budou v bezpečí. To ale není tak úplně pravda. Cukr totiž není pouze ve sladkých jídlech. A o co hůře, často se nachází v takových věcech, které se tváří bezpečně!

Cukry se skrývají ve snídaňových cereáliích, kterými začínáte den. Jsou součástí ovocných kaší a přesnídávek, nachází se v mnoha nápojích, müsli sušenkách a dalších potravinách, které se tváří zdravě.


Cukr se neskrývá jen ve sladkých potravinách

Pokud už ze svého jídelníčku poctivě škrtáte všechny cereálie a sušené ovoce, pak zbystřete. Seznam nebezpečných potravin je totiž ještě delší. Sacharidy, tedy jednoduché cukry, jsou totiž součástí i mnoha slaných pochoutek. Pokud si tedy otevřete balík tyčinek nebo brambůrků, dochází tady k obdobnému problému.

smili_zavislost_cukr_2
Když rozkoušete lupínky nebo jinou slanou dobrotu, vzniká lepkavá kašovitá hmota, která se usadí na zubech i dásních. Zde se formuje plak, který je plný cukrů a na příchod bakterií nebude čekat dlouho. Proto si pamatujte, že ne všechna jídla obsahující cukr, musí být zákonitě sladká.

Dnes se nebudeme věnovat tomu, jak se o zuby po konzumaci cukrů správně starat. Naopak si dnes řekneme, jak se cukru co nejefektivněji vyhnout a jednou provždy zatočit s chutěmi na sladké!



Jak se zbavit závislosti na cukru


Někomu stačí si říct, že s cukrem končí, a skutečně se mu to povede. Někteří ale nemáme tak pevnou vůli. Proto je správné se dát cestou drobných změn, na jejichž konci je život bez zubních kazů a s celkovou vitalitou. A tady jsou naše tipy, jak začít.


Snižte příjem cukru

Nikdo neříká, že musíte s cukrem hned přestat. Pro zuby je přínosná už jen skutečnost, že konzumaci cukrů snížíte. Důležité je, aby nebyly pod jeho náporem celý den. Snažte se tedy větší část dne o jistou umírněnost. Když budete cukr jíst v určitých rozestupech, zuby budou mít čas na regeneraci.

Stačí, když si neosladíte kávu, občas vynecháte zákusek a brzy uvidíte změny. Důležitá jsou pravidla a stravování s rozmyslem.


Základem je dobrá snídaně

Snídaně v podstatě definuje to, jakým směrem se Vaše stravování během dne ubere. Kvalitní a vydatná snídaně by měla být základem dne. Pokud si dopřáváte müsli a cereálie, buďte obezřetní. Jak jsme si již řekli, tyto potraviny často obsahují obrovské množství cukrů.

Dbejte tedy na složení výrobku nebo si cereální směs připravte doma sami. Navíc není nutné snídat pouze cereálie. Vyvážená snídaně bez cukrů, která Vám dodá energii na celý den, na sebe může brát mnoho podob!


Nedržte hladovku

Honí Vás mlsná a Vy to řešíte tak, že odoláváte a nic nejíte? Chyba! Vaše tělo potřebuje dodávat energii pravidelně. Pokud nebudete jíst, zvyšuje se pravděpodobnost, že večer pak sníte vše, co objevíte v lednici!

Pokud máte chuť na něco sladkého, dejte si hrst oříšků, mrkev nebo okurku. Jakmile se zasytíte, Vaše tělo na cukr přestane tak intenzivně myslet. Většinou po něm touží hlavně proto, že mu chybí energie a právě cukr ji dokáže dodat. Efekt je ale krátkodobý a vliv na zuby fatální.

smili_zavislost_cukr_3
Věnujte větší pozornost složení

Vynecháváte potraviny, které mají ve složení „cukr“, a není to vůbec tak náročné? Možná cukr stále konzumujete a nemáte o tom ani tušení. Dávejte pozor i na jiná slova ve složení, která oznamují přítomnost tohoto nechtěného zabijáka krásného úsměvu. Skrytým cukrem jsou též: sacharóza, maltóza, melasa, fruktóza nebo třeba kukuřičný sirup.

Totéž platí i o potravinách bez tuku. Ty sice vypadají velmi zdravě, ale stále obsahují velké množství cukru. V případě, že byste tuto skutečnost nevěděli, stěží si pak uvědomíte, že je čas dát Vašemu chrupu odpočinek.


Vyhněte se lepivým potravinám

V případě svačinek se dejte cestou čerstvých potravin. Ty se na zuby nelepí a nevytváří tak jídelnu pro bakterie. I když sušené ovoce nebo smoothie mohou působit velmi zdravě, obsahují mnoho cukru, který zuby doslova obalí. Pokud si ale takovou svačinu povolíte, zkuste to alespoň obden a vždy si pak řádně propláchněte ústa čistou vodu.

smili_zavislost_cukr_4

Pijte hodně vody


Slazené nápoje jsou velkým strašákem, a pokud se Vám podaří je nahradit čistou vodou, máte nakročeno k úspěchu a krásnému úsměvu. Poté si už jen stačí stanovit limity, kdy si během dne nebo týdne dopřejete něco sladkého, a Vaše zuby budou bez kazů!




Nejezte pozdě večer


Každý z nás ví, že ponocování občas vede k tomu, že dostaneme chuť na něco nezdravého. Důvodem je skutečnost, že večeře je už dávno pryč a tělo si žádá další energii. Pokud sníte brambůrky nebo čokoládu, Vaše zuby pak nemají šanci si přes noc pořádně odpočinout.

Řešením je to, že nebudete zbytečně ponocovat. Pokud je to ovšem nevyhnutelné, dbejte na to, abyste si udělali takovou večeři, která Vám poskytne dost energie. Případně si pak dejte ještě svačinku v podobě zeleniny nebo hrstky oříšků.


Najděte spouštěč Vaší chuti na sladké

Pokud chcete konzumaci cukru nejen eliminovat, ale opravdu se tohoto zlozvyku zbavit, pozorujte, kdy Vaše chutě přichází. Pokud vynecháte snídani, a pak Vás popadne chuť na čokoládu, dbejte na to, ať si ráno vždy dáte alespoň drobné jídlo. Pokud je Vaším spouštěčem stres, zkuste vypozorovat, kdy se blíží, a najděte si za pojídání sladkosti nějakou alternativu.

Hlavním úkolem je naslouchat svému tělu, pochopit ho a najít cestu udržitelné změny.

smili_zavislost_cukr_5

Vydržte 21 dnů


První tři týdny změn mohou být náročné, ale zkuste to vydržet. Poté se totiž na změny adaptují i chuťové buňky a Vy oceníte sladkou chuť i u věcí, kde jste ji předtím vůbec nevnímali!

Další odměnou Vám bude zdravější prostředí v ústech, které nebude pozvánkou pro bakterie a zubní kazy.




Navraťte zubům jejich bělost


Podařilo se Vám snížit konzumaci cukrů? Výborně! Jste na skvělé cestě k tomu, aby Váš úsměv neměl jedinou vadu na kráse. Abyste tedy mohli začít znova od začátku, je třeba zubům pomoci od známek opotřebení. To se často pozná na první pohled, a to tím, že jsou zuby zažloutlé. Se SMILI ale není tato skutečnost žádnou překážkou!

smili_starter
Bělte šetrně se SMILI

Pamatujte, že pokud chcete krásné zuby, největší podíl na tom musíte mít vždy Vy sami. Omezením konzumace cukrů a správnou péčí o zuby svému chrupu výrazně pomůžete. Když si pak pro jeho domácí bělení vyberete jednu z bělicích sad SMILI, učiníte další velmi dobrý krok. Naše sady jsou totiž skutečně šetrné a určené i pro ty nejcitlivější zuby.

Tak, jako je třeba kontrolovat složení potravin, tak stejně je důležité se zajímat o složení bělicích gelů. V těch našich najdete především vysoký podíl přírodních látek a žádnou agresivní chemii. A to je dobrá zpráva pro všechny, kteří si přejí mít krásný úsměv bez toho, aby to zubům jakkoliv ublížilo.

Pokud bělíte poprvé, doporučujeme začít naší startovací sadou, která obsahuje pera s bělicím gelem, LED přístroj i návod na správné použití.


Pečujte o své zuby důsledně

Nikdo neříká, že se musíte jednou pro vždy vzdát zákusků nebo slazených nápojů. Cílem by měla být hlavně změna v četnosti jejich konzumace. Pauzy mezi konzumací cukrů totiž chrupu dopřejí dostatek prostoru pro jeho obnovu. Uvidíte, že už brzy zaznamenáte změny a Váš úsměv bude neodolatelný.

Pokud Vás trápí, že nesprávné stravovací návyky se podepsaly na chrupu i změnou jeho barvy, není potřeba utrácet velké částky za bělení v zubařském křesle. SMILI Vám přináší šetrnou péči, která Vašemu chrupu navrátí jeho ztracenou krásu. V otázce zářivého úsměvu není na co čekat. Proto vynechejte sladkou svačinku, kterou jste možná měli v plánu, a vyberte si z naší nabídky bělicích setů.