Nadělte si pod stromeček zdravý úsměv

[12min]Zuby jsou nepostradatelný nástroj, který používáme každý den. Přesto spousta lidí stále neví, jak se o svůj chrup správně starat. Přitom stačí správná hygiena a pravidelné bělení. V období Vánoc je péče o zuby důležitější než obvykle. Ale proč zrovna během svátků? A na co si tedy dávat pozor

smili_2Vánoce, které už pomalu klepou na dveře, přináší nejen společné rodinné chvíle, ale také večírky a nekončící množství dobrého jídla. Jenže to, co je dobré pro naše chuťové buňky, nemusí být vždy dobré pro naše tělo.

Když se řeknou Vánoce a cukroví, každý myslí na přejídání a nechtěný příbytek na váze. Málokdo ale přemýšlí nad dopadem mlsání na ústní dutinu. I když je péče o zuby velice důležitá, na našem seznamu se během Vánoc dost často propadá až dolů.

Přitom stačí dodržovat pár zásad a dbát na správnou ústní hygienu. Abychom celou záležitost udělali ještě snadnější, přichystali jsme pro Vás přehled nejčastějších nástrah a tipů, jak eliminovat jejich dopad.

Nemusíte se vzdát Vánoc, jídla nebo dobrého pití. Stačí se držet několika rad, které Vašemu chrupu přinesou úlevu a ochranu. Nyní se ale společně podívejme, jak snadno můžete svá ústa chránit.


Nemlsejte v průběhu celého dne

Cukroví a nejrůznější sladké pečivo. Existuje snad jen hrstka lidí, která by přesně tohle na Vánocích nemilovala! Neexistuje důvod, proč se těchto sladkostí nadobro vzdát. Navíc si přiznejme, že i při sebesilnější vůli se nedá těmto věcem zcela vyhnout.

To, co ale můžete pro svůj chrup udělat, je, že nebudete uždibovat v průběhu celého dne. Vaše mlsání si jednoduše rozložíte do etap, díky kterým bude následná péče o zuby efektivnější a snadnější.


Proč jsou cukry a kyseliny nebezpečné

V opačném případě jsou zuby pod stálým útokem kyselin, které oslabují zubní sklovinu, a také cukru, který vede ke vzniku zubního kazu. Kaz se pak může stát příčinou velké bolesti a náprava takového stavu může být velmi náročná a nákladná.

Co tedy udělat? Dopřávejte si sladká jídla v určitých intervalech a pravidelně si čistěte zuby. Jedině tak svůj chrup uchráníte před permanentním útokem kyselin a cukrů. Když budou mít zuby dostatek času si odpočinout a zregenerovat se, snáze nápor dobrot ustojí.


smili_3
Najděte zdravější alternativu

Máte potřebu něco pojídat v průběhu celého dne? Nahraďte cukr bezpečnější alternativou. Posloužit může cukroví bez cukru, oříšky, sýry nebo nejrůznější zelenina. Mnoho variant je velmi chutných a Vy tak nemusíte trpět pohledem na ostatní, mlsat spolu s nimi a přesto chránit svůj chrup.

Pamatujte ale, že nebezpečí nepředstavuje pouze cukroví a sladkosti. Nepřítelem krásného úsměvu jsou i mnohé nápoje.



Buďte střídmí v konzumaci alkoholu a slazených nápojů


Během svátků většinou navštěvujeme jednu společenskou událost za druhou. A jen málokdo tyto návštěvy tráví u sklenice vody. Většinou si dáme džus, horkou čokoládu, sklenici vína nebo jiný alkoholický nápoj. Všechny tyto nápoje se ale vyznačují vysokým obsahem cukru a kyselin.


Permanentní útok cukrů

Hlavní problém pak spočívá v tom, že takové nápoje popíjíme v průběhu celého odpoledne nebo večera a náš chrup nedostává prostor k tomu, aby si odpočinul. Jak již víme, cukr a kyseliny jsou pro zuby nebezpečné a jejich dlouhodobé působení může mít fatální důsledky.

Pod náporem kyselosti a cukrů je oslabena zubní sklovina, tedy přirozená ochranná vrstva zubu. V takovou chvíli může docházet k volnému působení bakterií, které se podílí na tvorbě zubního kazu. Kromě toho dochází také k citlivosti zubů a k celé řadě dalších problému, které již nejde zvrátit.

smili_4
Zabarvení zubů

Zubní kaz ovšem není to jediné, co Vaše zuby čeká při nadměrné konzumaci sladkých nápojů. Dalším nebezpečím je jejich nevzhledné zabarvení. Čaj, džusy i káva jsou pigmentované nápoje, které snadno obarví Vaše zuby. Proto v tomto období myslete na jejich vzhled a na pomoc si přizvěte kvalitní bělicí sadu.

Pokud se ptáte, který z nápojů je pro zuby v tomto období hrozbou hned v několika ohledech, pak je to svařené víno nebo punč. Oba nápoje totiž obsahují velké množství cukru a současně velmi nevzhledně zabarvují zuby. Buďte tedy s jejich konzumací opatrní a následně dbejte o správnou péči o chrup.


Pozor na nebezpečí v podobě brambůrků a tyčinek

Největší hrozbou je jídlo, o kterém na první pohled vůbec netušíte, že by hrozbou mohlo být. Tím jsou nejrůznější slané lupínky nebo krekry. I když se na první pohled může zdát, že nejsou zdrojem cukru ani kyselin, přesto dokáží zuby velmi potrápit.

smili_5
Skrytý cukr

Jak je to možné? Slané pochutiny jsou totiž bohaté na obsah sacharidů, které se pak přeměňují na cukry. A o těch už víme, že tvoří skvělou půdu pro vánoční večírek bakterií.

Slané krekry jsou o to nebezpečnější, že po jejich rozkousání vzniká lepivá kaše, která ulpívá jak na povrchu zubů, tak na jazyku, dásních a v mezizubních prostorách. A to tak dlouho, dokud zbytky těchto brambůrků a tyčinek mechanicky neodstraníme.

Pokud se tedy vyhýbáte cukru a máte pocit, že Vaše zuby jsou v bezpečí, myslete na to, že cukr se neskrývá pouze ve sladkých potravinách.



Jak si udržet krásný úsměv i během Vánoc


Už jsme si řekli, jakým nápojům a potravinám je dobré se vyhnout. Ale ruku na srdce: Kdo z nás to dokáže bez jediného škobrtnutí? Proto si pojďme říct, jak v tomto období o zuby správně pečovat.


1. Pojídejte a popíjejte v intervalech

Už víme, že nejhorší je útokům cukru vystavovat zuby po celý den. Dejte jim proto čas na odpočinek a regeneraci. Nezobejte cukroví a brambůrky v průběhu celého dne, ale pouze několikrát za den. Ve zbytku času si udělejte radost oříšky, sýry nebo zeleninou. Pokud si dáte svařené víno nebo horkou čokoládu, nepopíjejte tyto nápoje dlouhé hodiny. Pomoci může také brčko, které zamezí zbytečnému obarvení zubů.

smili_6
2. Pravidelně si dopřejte sklenici vody

Odmítnout pohoštění u rodiny nebo si čistit zuby po každém jídle je mnohdy nereálné. Navíc stačí zcela jednoduchý trik. Dopřát si po jídle skleničku vody. Ta se postará o to, že Vaše ústa vypláchne a vyplaví přebytky jídla.

Pokud tedy chcete zubům dopřát prostor pro odpočinek od nadměrné zátěže, dejte si k jídlu sklenici čisté, neperlivé vody. Už tak málo stačí, abyste svůj chrup chránili.


3. Dbejte na poctivou ústní hygienu

I když se sváteční veselí protáhne až dlouho do noci, nezapomeňte si před spaním a po něm řádně vyčistit zuby. V noci má chrup jedinečný prostor pro odpočinek, proto se postarejte o to, aby k tomu měl ideální podmínky.

Aby byla péče efektivní, je třeba ovládat správnou techniku práce s kartáčkem. Každý zub by měl dostat potřebnou péči a pozornost. Jakmile jsou zuby čisté, pamatujte, že zde práce nekončí. Je třeba se postarat o mezizubní prostory. K tomu je třeba použít zubní nit nebo mezizubní kartáček. Abyste se pak zbavili i posledních bakterií v ústech, použijte ústní vodu bez alkoholu a péče je kompletní.

smili_7
4. Vyberte si správný okamžik pro čištění zubů

Načasování čištění zubů je také velmi důležité. Když totiž v ústech úřadují bakterie a kyseliny, sklovina je velmi choulostivá na mechanické poškození. Pokud tedy dojíte sladké jídlo nebo dopijete sklenici džusu a začnete si čistit zuby, uškodíte jim.

Je tedy dobré po jídle ústa pouze vypláchnout vodou a k čištění přistoupit až hodinu po posledním soustu. Jen tak si totiž můžete být jisti, že se prostředí v ústech s úřadováním kyselin srovná a Vy si kartáčkem neublížíte.



5. Bělte své zuby


Když si správně čistíte zuby, chráníte je před vznikem zubního kazu a onemocněním dásní. Nicméně ne vždy se Vám podaří se zbavit jejich nevzhledného zabarvení. Přitom i sebezdravější zuby nevypadají dobře, pokud jsou zažloutlé.

Abyste svému chrupu pomohli od následků, které na něm zanechalo svařené víno, ovocné džusy, káva nebo čokoláda, stačí jej pravidelně bělit. Vždy ale dbejte na to, aby bělení nebylo příliš invazivní a zubům neškodilo.

Pokud hledáte vhodnou bělicí metodu, pak jednoznačně sáhněte po nějaké z bělicích sad SMILI. Ty v sobě totiž kombinují efektivitu a šetrnost, kterou si zamilují i ty nejcitlivější zuby. Váš úsměv tak bude okouzlující a cesta k němu bude bezbolestná a vysoce šetrná.


Přizvěte k Vám na Vánoce SMILI

Období svátků je jedinečné. Scházíme se s blízkými a jsme obklopeni tím nejlepším jídlem. Pro naše zuby je ale tohle období skutečně náročné a bez naší důsledné péče se neobejdou.
smili_starter
Pokud není odříkání Vaše silná stránka, pak stačí dodržovat pár jednoduchých zásad, které jsme si dnes shrnuli. Vaše zuby tak ochráníte v největší možné míře. Správná technika čištění zubů a vhodná péče je pouze na Vás. My Vám ale můžeme pomoci s navrácením zářivě bílého úsměvu!

Trh nabízí celou řadu bělicích přípravků a metod. Ty ale mnohdy pracují nešetrně a způsobují bolest nebo citlivost zubů. Protože by ale bělení mělo být nedílnou součástí Vaší péče o chrup, přinášíme Vám jedinečné bělicí sady, které jej vybělí neinvazivně. Navíc bude celý proces velmi snadný. Jak je to možné?

Naše gely mají vysoký podíl přírodních látek a v jejich složení nenajdete peroxid ani žádné agresivní chemikálie. Aplikace pak probíhá za pomoci praktických per, díky kterým gel precizně nanesete a současně se snadno vyhnete dásním. Pak už jen stačí 10 minut denně po dobu jednoho týdne a dokonalý úsměv je na světě.
Pokud si tedy pod stromeček přejete o poznání krásnější úsměv, vsaďte na SMILI. Kromě skvělé ceny totiž ručíme i za prémiové složení našich gelů.