Skřípání zubů ve spánku a jak se ho zbavit

[12min]Ráno byste se měli budit svěží, odpočatí a plní elánu. Mnohdy tomu tak ale není. Ptáte se proč? Důvodů je celá řada. Pokud se ale ráno budíte s tím, že máte rozbolavělé zuby, ztuhlou čelist, bolí Vás hlava nebo Vám zvoní v uších, pak se možná potýkáte s problémem, který sužuje až 5 % lidí na světě. Touto obtíží je skřípání zubů.

A nejde pouze o vás. I partner na druhé straně postele může trpět s vámi. Je klidná noc, máte zatažené rolety den a noc, ale zatímco vy spíte, partner se převaluje nebo hledá špunty do uší.

Vaše zuby si zaslouží pozornost a péči. Nestačí si je jen pravidelně čistit, bělit a navštěvovat zubaře. Vždy věnujte pozornost i jiným změnám a nepříjemnostem, které se objeví. Když budete ignorovat první náznaky problémů, zbytečně to může vést k nezvratným událostem.


Co je skřípání zubů

Skřípání zubů neboli bruxismus se projevuje silným třením zubů o sebe. Čelist je při tomto procesu pevně sevřená a vzhledem ke skutečnosti, že jsou svaly v čelisti velmi silné, mohou být důsledky opravdu ničivé. Během nočního skřípání zubů tyto svaly dovedou vyvinout až 120 % síly, které běžně dosahují v průběhu dne u takových činností, jako je třeba kousání jídla.


Jak se bruxismus projevuje

Je mnoho způsobů, jak můžete vypozorovat, že i Vy trpíte touto obtíží. Symptomů existuje celá řada a mezi nejčastější patří tyto:skripani-zubu_1

  • Trpíte tupou bolestí hlavy, která přichází od spánků.
  • Vaše čelist je napjatá nebo zablokovaná, což může vést i k tomu, že nemůžete otevřít či zavřít ústa.
  • Celkově cítíte, že Váš spánek nebyl vydatný.
  • Zatínání nebo tření zubů o sebe může být někdy až tak hlasité, že dokáže probudit Vás nebo Vašeho partnera.
  • Pociťujete zvýšenou bolest a citlivost zubů.
  • Vaše zubní sklovina může být popraskaná a opotřebovaná, což může vést k odhalení hlubších vrstev zubu.
  • Zaznamenáváte ulamování a odštipování zubů a zubních výplní, zuby mohou být dokonce uvolněné.
  • Máte poškozenou vnitřní stranu tváře (odřeniny a vrypy způsobené žvýkáním).
  • Po probuzení trpíte bolestí čelisti, čelistního kloubu, krku nebo obličeje (někdy může bolest přecházet až do ramen).
  • Zaznamenáváte bolest ucha, která ve skutečnosti plyne ze skřípání zubů.



Proč je třeba tuto obtíž řešit

Přetrvávající bolesti, nekvalitní spánek a zátěž zubů jsou primárním důvodem, proč se obrátit na praktického lékaře nebo dentistu. Nicméně těmito problémy to často nekončí. Pokud noční skřípání zubů nebudete řešit dlouhodobě, následky mohou být skutečně fatální.

Chronické skřípání může zuby zcela obrousit a zdevastovat. V takové situaci pak musí specialista přistoupit k řešení, kterým jsou můstky, implantáty, částečné nebo dokonce kompletní zubní náhrady. Kromě velké finanční zátěže ztrátu zubů provází dokonce radikální změna vzhledu obličeje.

Pokud tedy touto obtíží trpíte, nikdy ji nepodceňujte a nečekejte, že sama zmizí. Pokud nedojde k řešení jejich příčin, situace se bude dále zhoršovat.


Děje se to pouze v noci?

Ačkoliv stále hovoříme o nočním skřípání zubů, je třeba si říct, že se tato obtíž může objevovat i během dne.
skripani-zubu_2
Většinou si to ani neuvědomujete, ale může k ní docházet v situacích, kdy jste ve stresu, a to klidně u pracovního stolu nebo v dopravní zácpě.

Že přes den Vaše zuby žádný nepříjemný zvuk nevyluzují? Pamatujte, že bruxismus se nemusí projevovat pouze skřípáním a třením zubů, ale také jejich bezmyšlenkovitým, silným zatínáním. Pokud tedy během dne cítíte tenzi v čelisti, věnujte tomu pozornost. Včasné odhalení tohoto zlozvyku Vás může uchránit před dalšími strastmi.

Ale proč se to děje? Jaké jsou ony faktory, které Vás vedou k nočnímu skřípání?



Proč ke skřípání zubů dochází


Nyní se dostáváme k tomu zásadnímu, a to k důvodům, které mohou tento problém způsobovat. Příčin je celá řada a my si je postupně blíže představíme. Nejprve si řekněme, že denní a noční skřípání zubů může mít rozdílné důvody.

Tření zubů, ke kterému dochází během dne, může být způsobeno stresem, úzkostí a silnými emocemi. Někteří jedinci se k tomuto zlozvyku uchylují, protože zapadá do jejich vzorce hluboké koncentrace. Noční skřípání zubů může být i důsledkem poruch spánku.


Stres a úzkost

V 70 % případů stojí za skřípáním zubů situace, které vyvolávají stres a úzkost. Zatímco přes den některé věci upozadíte, v noci se k nim mozek vrací a snaží se je zpracovat. Skřípání zubů se tedy může odehrávat v obdobích, kdy procházíte stresem nebo frustrací.

Abyste mohli tuto příčinu vyloučit a zaměřit se na další možné důvody, zamyslete se, jestli neprocházíte náročnou životní situací. Zde můžeme zařadit rozchod s partnerem, stěhování, ztrátu někoho blízkého, výpověď v práci a jiné nepříjemné události.

Navíc pozor. I když svou situaci vyřešíte, skřípání zubů nemusí vždy odejít. Mozek si z něj může udělat jistou formu uvolnění a vracet se k němu i poté, co je Vaše životní situace stabilnější.


Období dětství

Skřípání zubů se často objevuje u těch nejmenších. Zde ale není důvod k předčasným obavám. Fenomén nočního skřípání se objevuje u 15-33 % dětí. Většinou přichází ve dvou fázích. Poprvé u mléčných zubů, podruhé v okamžiku, kdy dětem rostou zuby stálé. Jakmile je ale chrup kompletní, zlozvyk zmizí.


Návykové látky

Jako u spousty jiných zdravotních obtíží, nadužívání alkoholických nápojů může vést ke zvýšení rizika skřípání zubů. Jinak tomu není ani v případě kouření cigaret, konzumace velkého množství kofeinu a užívání drog.

skripani-zubu_3
Vedlejší účinek některých léků

Dalším spouštěčem mohou být některé druhy léků na předpis, konkrétně některá antidepresiva. Pokud u Vás skřípání nastane v okamžiku, kdy jsou Vám předepsány nové léky, ihned na tuto skutečnost upozorněte lékaře.


Psychika a dědičnost

Lidé, kteří obecně hůře snášejí stresové situace, snáze se nechají vyvést z míry a jsou soutěživí nebo hyperaktivní, mají větší šanci, že se s tímto zlozvykem setkají.

Pokud se u některého člena rodiny skřípání objeví, je pravděpodobné, že se vyskytne i u někoho dalšího nebo se již v minulosti u nějakého člena rodiny objevil.


Ostatní obtíže

Bruxismus může být spojený i s dalšími zdravotními problémy nebo onemocněními, kterými jsou Parkinsonova choroba, demence, refluxní choroba jícnu, epilepsie, poruchy spánku jako spánková apnoe nebo ADHD. Skřípání zubů se též může objevit u jedinců, kteří v minulosti nosili rovnátka.



Léčba aneb jak bruxismus odstranit

Pokud jste se dnes v našem článku našli a nepomůže Vám ani případná změna medikace, redukce užívání kofeinu a alkoholu nebo cigaret, pak pro Vás máme pár tipů, co dělat pro to, abyste mohli dát chronickému skřípání sbohem.


Navštivte zubaře

Pokud zjistíte, že i Vy se řadíte mezi ty, kteří trpí skřípáním zubů, pak neváhejte a navštivte zubaře. Ten se podívá, v jakém stavu se Váš chrup nachází a poradí Vám, jakým směrem se dále ubírat.


Připravte se na spánek

Před spaním už nekonzumujte kofein nebo alkohol, vypněte telefon a počítač a dejte si raději aroma koupel s pár stranami své oblíbené knihy. Pokud totiž dojde k uvolnění psychiky, pak dojde i k uvolnění nahromaděné tenze ve svalech. A ačkoliv se to může zdát překvapivé, stres se neukládá pouze do zad, ale také do okolí Vašich čelistí.

skripani-zubu_4
Masírujte obličej

Dále je vhodné několikrát denně lehce masírovat svaly v obličeji, a to nejlépe tak, že lehce pootevřete ústa a krouživými pohyby stimulujete oblast okolo uší a tváří. Sami ucítíte, že tato masáž přináší v některých oblastech příjemnou úlevu.


Uvolněte svaly

Kromě masáže si můžete pomoci i tím, že si před spaním položíte na oblast tváří teplou žínku, která svaly dále nahřeje a uvolní.

Dále mohou pomoci léky redukující zánět a bolest, antidepresiva nebo léky, které podporují uvolnění svalů.

Alternativou jsou i botulotoxinové injekce. Jejich aplikací se kousací svalstvo uklidní a svaly jsou paralyzované natolik, aby Vám ulevily od bruxismu, ale také tak, aby veškeré Vaše běžné kousací aktivity zůstaly beze změn.


Buďte aktivní

Pokud můžete, cvičte. Uvolnění endorfinů vede k přirozené redukci stresu a odbourání napětí.


Trénujte vytvářením překážky

Pokud trpíte třením a zatínáním zubů i během dne, pak vyčkejte na okamžik, kdy se při této činnosti přistihnete. Následně pak vložte špičku jazyka mezi zuby. Svaly ve Vaší čelisti tak začnou obratem relaxovat. Pomoci může také zubní chránič.

skripani-zubu_5

Navštivte specialistu


Jsou-li důvody skřípání zubů zakořeněny hlouběji, pak neváhejte navštívit specialistu. Existují kognitivně behaviorální terapie a mnoho dalších přístupů, které Vám mohou pomoci uchopit Vaše psychické obtíže, pracovat s nimi a postupně se jich zbavit.

Stejně tak je dobré si dopřávat pravidelné relaxační masáže nebo se zkusit dát cestou akupunktury.




Pečujte o své zuby


Jakékoliv poškození zubů je špatné. Jakmile se totiž jednou naruší jejich povrch, vždy jste o krok blíže k dalším komplikacím a případné ztrátě zubu.

Pokud jste se v článku poznali, pak neváhejte a problém se skřípáním zubů řešte. Kromě toho nezapomínejte dát zubům i další potřebnou péči. A co to obnáší?


Správná rutina

Čistěte si zuby dvakrát denně, nejlépe půl hodiny po jídle. Používejte i mezizubní kartáčky, nitě a ústní vodu. Bakterie se totiž rády usazují v mezizubních prostorech a škodí Vašim dásním. V neposlední řadě nezapomínejte své zuby pravidelně bělit.


Bělení je důležité

Jen bílé zuby působí zdravě. Pokud chcete začít hned, vyberte si bělicí sady SMILI. Ty jsou cenově dostupné, snadno se používají a jsou velmi šetrné k zubům a dásním. Pokud váháte, kterou sadu vybrat, zkuste náš startovací set. Brzy uvidíte výsledky, které naprosto promění Váš úsměv.

Věnujte zubům tu správnou péči a dopřejte jim zdravý a zářivý vzhled. SMILI nabízí pomoc i těm, kteří mají opravdu citlivý chrup. Šetrnější cestu k oslnivému úsměvu jinde nenajdete.