Strašák jménem káva? Vychutnejte si ji bez žlutých zubů

[6 min]Každé ráno, po jídle a někdy i večer. Nenechte se zmást, nemluvíme o ústní hygieně, ale o kávových rituálech. Ačkoliv čištění zubů dokážeme bez výčitek zrychlit a odbýt, při vychutnávání kávy si rádi dáme načas. Pokud si však nedáte pozor, zajistí vám tento lahodný nápoj mnohem víc než příjemný pocit na jazyku. Káva je jedním z nejčastějších příčin zažloutlých zubů, zubních skvrn, plaku a nepříjemného zápachu z úst. S touhle nepříjemnou daní za kávový požitek se nakonec musí vypořádat každý milovník kávy. Nebo ne? Můžete se při pravidelném pití kávy vyhnout žlutým zubům?

blog_strasak_kava_1
Viník jménem třísloviny

Předně je třeba říci, že neexistuje káva, která by neměla negativní vliv na zuby. Ať už sáhnete po kofeinové či bezkofeinové, různých značkách a odlišných typech, výsledek bude vždy stejný. Proč? Na vině jsou třísloviny neboli taniny – přírodní rostlinné výtažky, které v ústech poznáte pro jejich typickou trpkou a svíravou chuť. Taniny nenajdete jen v kávě, ale také v červeném víně, černém a zeleném čaji, případně také v nezralém ovoci.

Třísloviny jsou právě tím zásadním barvivem, které vytváří na zubech skvrny a zbarvuje je do žluta. Káva také vytváří v ústech kyselé prostředí, které narušuje zdejší pH. To umožňuje kyselinám vytvářet příznivé prostředí pro množení a přichycení bakterií k zubnímu povrchu, z čehož dále vzniká plak a zubní kazy.


Proč po kávě zapáchá z úst

A aby toho nebylo málo, tato změna pH spojená se suchem v ústech způsobeným kofeinem vám zajistí nechvalně známý kávový dech. Pokud jste takový výraz ještě neslyšeli, předčasně se neradujte, není za ním nic hezkého. Třebaže vůně kávy je příjemně omamná, kávový dech znamená nepříjemný zápach z úst po kávě, který bohužel cítí i celé vaše okolí.


Dobrý sluha, špatný pán

Samozřejmě tím nejlepším způsobem, jak se vyhnout kávovému zbarvení zubů, by bylo nepít kávu. Záměrně neříkáme, že je to nejjednodušší způsob. Káva není obyčejným nápojem, co snadno vyškrtnete z nákupního seznamu. Je každodenním rituálem, u kterého relaxujete a meditujete, a přiznejme si to – je také častou závislostí. Neděláme si proto iluze o tom, že byste kávu zcela přestali pít, pamatujte však alespoň na to, že zdravotní benefity kávy se týkají maximálně jednoho až dvou šálků za den. Přemíra kávy neubližuje jen vaší zubní sklovině, ale podlamuje vaše celkové zdraví.

blog_strasak_kava_brcko
Jak na každodenní prevenci

Složení kávy a její negativní účinky na zuby sice nezměníte, ale existují určité triky, které vám pomůžou zmírnit následky. Zuby stále nebudou zářit bílou, ale žlutý odstín a skvrny budou aspoň trochu mírnější.

Tím nejjednodušším krokem, který můžete udělat, je zapíjet kávu vodou. Možná se to zdá jako nepodstatná hloupost, ale toto pouhé propláchnutí úst vám pomůže zlepšit hladinu pH, zmírnit suchost a důsledky vlivu taninů. Samozřejmě je řeč o čisté, neperlivé vodě.

Dalším poměrně účinný trikem je pití kávy pomocí brčka. Nedá se říct, že se zubům zcela vyhnete, ale jednoznačně omezíte kontakt třísloviny se zubní sklovinou. Tahle metoda je však samozřejmě pohodlnější u pití ledové kávy než horkého nápoje.

Poslední důležitou prevencí, kterou byste ovšem v hlavě měli vždy nosit na prvním místě, je pravidelné a pečlivé čištění zubů. Zcela ideální by bylo, kdybyste si po každém šálku kávy vyčistili zuby, chápeme však, že to není vždy proveditelné. Snažte se proto čistit zuby alespoň 2krát denně a rozhodně tuto činnost neodbývat.


tipy_na_osvezeni_koupelny_5Šetrné bělení zubů

Všechny tyto preventivní kroky vám ovšem pomohou zbarvení jen zmírnit, zcela se jej nezbavíte. Jediný způsob, jak sklovině navrátit bělost, je cílené bělení zubů. I to má však svá pravidla. Pokud jde o skvrny a zbarvení způsobené pitím kávy, je nutná určitá pravidelnost v bělení zubů. S jednorázovým ordinačním bělením u lékaře si v takovém případě nevystačíte. Zuby sice budete mít po proceduře krásně bílé, maximálně však po dobu několika týdnů. Abyste si zajistili dlouhotrvající běloskvoucí úsměv, potřebujete bělit na 2–4týdenní bázi. U takto častého bělení je však absolutní nutností zvolit opravdu šetrný přípravek.

Bělicí sady Smili jsou pro takto časté bělení zcela ideální, a to díky unikátnímu a bezpečnému složení bělicího gelu. Zuby můžete s praktickým přístrojem od Smili bělit pravidelně co 2 týdny, čímž si udržíte stabilní výsledky bělení. Nemusíte se bát ani zvýšené citlivosti či jiných negativních důsledků, bělení zubů se Smili je mimořádně šetrné, přesto skvěle účinné. S bělicí sadou od Smili si tak můžete užít lahodný šálek kávy zcela bez obav a výčitek. Smili totiž ani silná káva nezdolá.