Z historie bělení zubů

[5 min]Bělení zubů je v současné době velmi žádaný estetický výkon v ordinaci dentální hygienistky či zubního lékaře. Estetickou korekci barvy zubů si však často můžete provést s pomocí bělicí sady i sami doma. Bělení zubů má i svou historii.


historie_beleni_zubu_1
Bělení zubů v antickém Římě i starověkém Egyptě

Historie bělení zubů sahá až do dávných dob antického Říma. Staří Římané obrušovali povrch zubů pomocí popela z ohnišť. Abrazivní technika se dnes používá ve formě perlitu v kombinaci s uhličitanem vápenatým, který zajistí remineralizaci skloviny. Tyto látky se přidávají i do mnohých dnešních zubních past s bělicím účinkem. Abraze ale způsobuje nevratná poškození. Ve starověkém Egyptě používali směs pemzy a vinného octa, zubní kartáčky vyrobené z kostí či dřívek a prasečích štětin.


Bělení zubů v Evropě

V Evropě prováděli v 17. století bělení zubů holiči kyselinou dusičnou, která měla destruktivní účinky a tvořily se pak zubní kazy. V roce 1960 Dr. Bill Klusmier používal orální antiseptikum Glyoxide v ortodontickém nosiči obsahující karbamid peroxidu, který používal na zánět dásní. Pak přišel Proxigel se složením 10 % karbamidu peroxidu, vody, glycerinu a carbopolu aplikovaný do nosičů. Bělicí prostředky byly poprvé uvedeny na trh ve Spojených státech v roce 1990. Obsahovaly nižší koncentrace peroxidu vodíku nebo karbamidu peroxidu.


Barva zubů

Zabarvení zubů se mění v průběhu života a není konstantní. Barva zubu je závislá na tloušťce skloviny, její průsvitnosti i rozptylu světla ve sklovině. Ke vzniku diskolorací jednotlivých zubů může docházet v průběhu vývoje tvrdých zubních tkání i po ukončení jejich vývoje. Porucha způsobená nadměrným příjmem fluoridů v průběhu vývoje skloviny se nazývá fluoróza. Známé jsou i tetracyklinové zuby vznikající po podávání tetracyklinových antibiotik. Poruchy tvaru zubů mohou vznikat při mechanickém traumatu způsobeném během vývoje nebo mineralizace zubů.


historie_beleni_zubu_2

Další příčiny zbarvení zubů


Vážné změny může způsobit i infekce. Například zánět v okolí dočasného zubu probíhající v těsné blízkosti zárodku stálého zubu. Na tvorbu tvrdých zubních tkání může mít vliv i předčasný porod, nízká porodní hmotnost, změny způsobené nedostatečnou výživou, poruchy štítné žlázy, diabetes a další metabolické poruchy. Na zubech také vznikají skvrny od kávy, čaje, červeného vína, kouření, produktů z rajčat, červené řepy, borůvek i některých prostředků ústní hygieny, hlavně s obsahem chlorhexidinu a fluoridu cínatého.



historie_beleni_3
Vnitřní zabarvení


Zuby mohou být také zbarveny zevnitř, když se chromofory, což jsou atomové skupiny v molekulách organických látek způsobující zbarvení, dostávají do zubní hmoty zvané dentin. Jejich zdrojem je krevní barvivo z poraněné zubní dřeně, její nekróza nebo gangréna a některé kořenové výplně na bázi epoxipryskyřice. Zubní korunky jsou zbarveny podle povahy barviva do žlutohnědé až šedé barvy. Růžové zabarvení korunky vzniká vnitřním vstřebáváním kořenů dočasných zubů.


Zevní zbarvení zubů

Zevní zbarvení zubů může být způsobeno i pigmenty z ústního prostředí, z dřeňové dutiny nebo některými stomatologickými materiály. Částečně lze pigmentacím zabránit dostatečnou ústní hygienou, která je i předpokladem pro bělení zubů. Pokud hygiena není dostatečná, tvoří se zubní plak a zubní kámen.


Vybělení zubní skloviny

Profesionálně lze tyto diskolorace odstranit v ordinaci dentální hygienistky či zubního lékaře. V pohodlí svého domova můžete dosáhnout výsledků profesionálního ošetření pomocí bělicí sady pro bělení zubů SMILI. Sada obsahuje šetrný bělicí gel s čistě přírodními složkami, díky kterému uvidíte účinky už po prvním bělení.

V sadě najdete bělicí pera i přístroj, díky kterému kromě vybělení zubů účinně odstraníte zubní plak, zubní kámen i skvrny, a zabraňuje onemocnění dásní.


Se sadou na bělení zubů SMILI můžete bezpečně a efektivně dosáhnout bělejšího úsměvu i u vás doma. Proto neváhejte a kupte si svoji sadu SMILI.