12 zlozvyků, které škodí zubům

[14min]Zuby sice dokážou leccos vydržet, nejsou však zcela odolné vůči všem vylomeninám a zlozvykům. Některých se dopouštíte vědomě, u jiných ani netušíte, že zubům pravidelně škodíte. Které špatné návyky nejsou jen nevinným přešlapem, ale mohou Vás dovést až do zubařského křesla? Sepsali jsme pro Vás 12 nejčastější zlozvyků, které mohou zuby nenávratně poškodit.

12_zlozvyku_1
1. Kouření

Ačkoliv výsledky výzkumu Státního zdravotního ústavu ukazují, že za poslední dva roky kuřáků v ČR ubylo a naopak povědomí o zdravotních rizicích kouření stoupá, stále hovoříme o velmi silné skupině, která v našich končinách dosahuje až 24,9 %, přičemž téměř tři čtvrtiny z nich kouří denně. To, že kouření není zdravou záležitostí a má na zuby zdravotní i estetický vliv, si samozřejmě uvědomují i sami kuřáci. Nebudeme Vás tedy poučovat o jeho škodlivosti a zbytečně moralizovat, jistě jste zvážili pro a proti. Raději se tedy zaměříme na konkrétní dopady kouření na zuby, o kterých se mluví málo.

Jak poškozuje Vaše zuby:

  • Kouření urychluje vznik plaku, který může při nedostatečné hygieně zapříčinit vznik zánětu dásní (gingivitidy) nebo zánětu tkání tvořících závěsný aparát zubů (paradentózy).
  • Cigaretový kouř vysušuje ústní dutinu a mění ústní mikroflóru, což podporuje růst škodlivých anaerobních bakterií.
  • Kouření vede ke změně pigmentace zubů – zuby jsou žluté, hnědočerné až černé.
  • Ústní dutina se u kuřáků hůře hojí, proto dochází častěji k tzv. suchému lůžku – bolestivému prázdnému zubnímu lůžku, ze kterého vypadává krevní sraženina.



2. Okusování nehtů a předmětů

Možná Vás to překvapí, ale onychofagie neboli nekontrolovatelné kousání nehtů není tak nevinným zlozvykem, jak se může zdát. Nejde jen o estetický problém, nad kterým by se dalo mávnout rukou. Okusování nehtů způsobuje řadu vážných zdravotních problémů (např. záněty nehtového lůžka a okolí, narušení růstu nehtů, žaludeční potíže, zkřivení a poškození zubů), navíc samo o sobě poukazuje na psychickou nevyrovnanost člověka, zejména na různé formy stresu, úzkostné stavy a psychiatrické poruchy.

Do stejné kategorie můžeme zařadit také okusování předmětů, jako jsou tužky, propisky nebo třeba nožky brýlí. Pojďme se ale znovu zaměřit na dopady těchto zlozvyků na Vaše zuby.

Jak poškozuje Vaše zuby:

  • Časté kousání nehtů a předmětů vede k rychlejšímu opotřebení zubů, které nejsou na neustálou zátěž stavěny. To může zapříčinit až popraskání či uštípnutí zubu.
  • Kousání nehtů může způsobit deformaci chrupu, přesněji vychýlení zubů z osy.
  • Nepřetržité kousání také velmi často vede k zánětu dásní (gingivitidu) a bolestem čelisti.



12_zlozvyku_3
3. Sání palce

Tento zlozvyk se týká spíše dětí a pro mnohé rodiče je obvykle matoucí záležitostí. Sání palce u dětí se totiž pokládá za přirozenou činnost, kterou se miminka učí ještě před narozením (zhruba kolem 15. těhotenského týdne). Cucání palce podporuje sací reflex, který je důležitý pro snadné a správné přisátí k matčinému prsu a pro celkové kojení. Proč se tedy tato žádaná a užitečná činnost dětem zakazuje? Občasné sání prstů je zcela v pořádku. Pokud se však bavíme o pravidelném cucání jednoho konkrétního prstu (obvykle palec a ukazovák), jedná se už o zlozvyk, který ničí dětem chrup. V takovém případě je mnohem lepší přeučit dítě na ortodontický dudlík, který sice umožní uklidňující sání, zároveň však díky tvarované savičce nepoškozuje stavbu zubů.


Jak poškozuje zuby dětí:

  • Při pravidelném sání palce (či jiného prstu) vzniká otevřený skus. Dítě aktivně tlačí proti patru, díky čemuž dochází k vychýlení zubů z osy. Horní zubní oblouk se vychýlí směrem ven, spodní zuby se naopak stáčí směrem do pusy.


4. Skřípání zubů

Skřípání zubů neboli bruxismus není jen nepříjemným zvukem pro Vaše okolí, ale také silně zatěžující činností pro zuby, které si tím můžete nenávratně poškodit. Ať už jde o skřípání přes den nebo přes noc, základem je zatnutí zubů a jejich tření, aniž byste žvýkali. Nemusí jít ovšem o vědomý zlozvyk, skřípání zubů může být také spojené se spánkem a chrápáním. Bruxismu se bohužel jen tak sami nezbavíte, budete potřebovat speciální chrániče na zuby (zejména na noc), které Vás skřípat zuby postupně odnaučí.

Jak poškozuje Vaše zuby:

  • Při skřípání zubů dochází nejen k poškozování a přetěžování zubů, ale také čelistních kloubů a žvýkacích svalů.
  • Může vyvolávat až bolesti hlavy, krku a tváře.
  • Díky skřípání zubů dochází k obrušování zubní skloviny, zuby jsou tak citlivější a náchylnější ke kazům a žloutnutí.


12_zlozvyku_5
5. Dlouhé a časté žvýkání

Milujete žvýkačky a nejraději byste měnili v puse jen jednu za druhou? Tak zpozorněte, ani s nimi to není tak jednoduché. Přestože jsou v některých ohledech pro Vaše zuby příznivé, jejich dlouhé a časté žvýkání spíše škodí. Ke žvýkačce se většina lidí uchyluje zejména kvůli osvěžení dechu, někteří ovšem mají za to, že jsou rovnocenné s čištěním zubů. Je pravdou, že žvýkání vede ke zvýšení produkce slin, čímž se vyrovnává pH v ústech a chrání zubní sklovinu před kazy. Oproti pravidelnému a správnému čištění zubů jsou však účinky opravdu minimální. Pojďme se tedy podívat na negativa žvýkaček neboli proč je omezovat.

Jak poškozuje Vaše zuby:

  • Příjemná chuť žvýkaček je obvykle navázaná na cukr, který obsahují. Ten ovšem přispívá k tvorbě zubního kazu. Vybírejte proto vždy žvýkačky bez cukru.
  • Žvýkat byste měli maximálně 20 minut. Delším žvýkáním již zatěžujete temporomandibulární kloub a zvyšujete riziko bruxismu.
  • Pokud byste žvýkačku používali místo klasické péče o chrup, hrozí Vám zvýšená tvorba kazů, zánět dásní, až paradentóza.



12_zlozvyku_6
6. Nesprávné používání párátka

Základní pravidlo, které byste si měli vždy pamatovat, je, že není párátko jako párátko. Ačkoliv to mnoho lidí nerozlišuje, je opravdu velký rozdíl mezi kuchyňskými párátky a zubními. Zubní párátka jsou vyrobena z měkkého dřeva, v dnešní době také z plastu, mají speciální trojúhelníkový průřez a jsou napuštěny fluoridem. Takové párátko funguje jako náhrada mezizubního kartáčku v prostředí, kde si nemáte šanci vyčistit klasicky zuby, např. v restauraci. Pokud ovšem používáte v mezizubních prostorech kuchyňská párátka, nebo ještě hůře je používáte jen jako hračku v ústech (tzn. žvýkáte, převalujete v ústech), zaděláváte si na vážné problémy (nejen) se zuby.


Jak poškozuje Vaše zuby:

  • Používáním kuchyňského párátka si podráždíte zejména dásně, které mohou krvácet a zanítit se.
  • Párátko byste měli používat pouze pro mezizubní prostory, jakékoliv jeho nadbytečné žvýkání zvyšuje riziko infekce a bruxismu.
  • Nezapomínejte, že zubní párátko by mělo být využíváno jen pro nouzové případy. Zuby vždy dočistěte v domácím prostředí správnými mezizubními kartáčky, jinak Vám hrozí zánět.



12_zlozvyku_7
7. Otevírání věcí pomocí zubů

Zuby mnohdy vydrží i kdejakou vylomeninu, koneckonců zubní sklovina je nejtvrdší tkání lidského těla, tvoří ji téměř ze 100 % nerost – fosforečnan vápenatý. Přesto nejsou nerozbitné a neměli byste jejich odolnost svým chováním pokoušet. Protože dalším faktem o zubech je, že jsou jedinou částí v našem těle, která se nedokáže sama regenerovat. Na to byste měli pamatovat zejména tehdy, když zuby používáte jako nejrůznější otvíráky. Ano, zuby jsou obvykle dostatečně silné na to, aby Vám dokázaly otevřít víko jogurtu, nebo dokonce i láhve, roztrhat izolepu, papír i hliníkové sáčky. Následky však mohou být fatální.


Jak poškozuje Vaše zuby:

  • Používání zubů jako nástroj zrychluje jejich opotřebení, zubní sklovina se nenávratně obrušuje a ztenčuje.
  • Můžete si odštípnout část zubu, nebo dokonce vytrhnout celý zub.
  • Okusováním cizích předmětů při otevírání či trhání, si můžete zanést do úst infekci, která způsobí zanícení.



8. Podkládání brady

Pravděpodobně Vás nikdy ani nenapadlo, že nevinné podkládání brady, které je automatické pro většinu lidí při čtení, přemýšlení i poslouchání, může mít negativní dopad na Váš chrup. Občasné podepření brady ničemu neuškodí, zvláště pokud si ohlídáte, že nebude mít příliš dlouhé trvání. Pokud si však podkládáte bradu pravidelně, zuby příliš zatěžujete a ničíte si je.

Jak poškozuje Vaše zuby:

  • Při podkládání brady dochází k silnému a delšímu zatínání zubů, které může zapříčinit praskliny a předčasné opotřebení zubů.
  • Podpírání brady je také jednou z příčin ortodontických anomálií, tzn. vychýlení zubů z osy.


12_zlozvyku_9
9. Kousání ledu

Přestože může být chroupání ledových kostek v parném létě velice osvěžující, raději nechte led v nápoji zcela rozpustit. Kousání ledových kostek, podobně jako rozkousávání pecek, případně otevírání ořechů pomocí zubů, je zlozvykem, který Vám může nejen trvale zničit zuby, ale také vážně poranit dásně.

Jak poškozuje Vaše zuby:

  • Kousání tvrdých předmětů (ledu, pecek, ořechů) Vám mohou uštípnout část zubu, vylomit zubní plombu, či dokonce zapříčinit vypadnutí celého zubu.
  • Zlomení zubu může také zapříčinit drastický pokles teploty při kousání ledových kostek.
  • Chroupání ledových kostek Vám může způsobit také bolestivé zranění dásní.



12_zlozvyku_10
10. Nedostatečná péče o zuby

Nebudeme si nic nalhávat, čištění zubů je již od útlého věku velmi neoblíbenou činností. Ani v době dospělosti se pro většinu lidí obliba ústní hygieny nemění – čištění zubů věnují co nejméně času, zuby čistí jen v rychlosti bez správné techniky, pro strach z bolesti raději omezují nebo zcela vynechávají návštěvy u zubaře. Problémy se zuby však často nejsou vidět na první pohled a projevují se až později, kdy je nutná v lepším případě oprava, v tom horším smíření, že je Váš chrup nenávratně zničen.



Jak poškozuje Vaše zuby:

  • Dlouhodobá špatná péče o zuby zapříčiňuje zánět dásní a zánět tkání tvořících závěsný aparát zubů neboli paradentózu. Příznakem těchto onemocnění je krvácení z dásní při jídle nebo při čištění zubů, dále zarudnutí, otok dásní, odhalování zubních krčků a zvětšování mezer mezi zuby.
  • Zajímavé také je, že dlouhodobé špatné čištění zubů zvyšuje až 2,5krát riziko infarktu, až 3krát riziko mrtvice a dále také zvyšuje riziko chronického zánětu ledvin, plicní a revmatické choroby a cukrovku.



11. Přehnaná péče o zuby

Snažíte se naopak čistit zuby při každé příležitosti? Máte svůj kartáček neustále při ruce? Neradi Vám kazíme radost ze svědomité péče o chrup, ale ani přehnané čištění zubů není žádoucí. I při péči o zuby platí pravidlo – nic se nemá přehánět! Raději se tak čištění věnujte jen ráno a večer a raději zapracujte na správné technice.

Jak poškozuje Vaše zuby:

  • Pokud čistíte zuby po každém jídle (alespoň bez 30 minutové pauzy), naleptáváte si jídlem a nápoji zubní sklovinu.
  • Přílišným tlakem kartáčku na zuby může dojít ke ztenčení zubní skloviny a odhalení zubních krčků.


12_zlozvyku_12
12. Agresivní přípravky na zuby

Je snadné podlehnout líbivé reklamě na drahé zubní pasty, ústní vody, luxusní bělicí sady a další speciální a nákladné přípravky na zuby. Pravdou ovšem zůstává, že cena produktu nic nevypovídá o kvalitě výrobku. Vyhýbejte se zejména agresivnímu složení se silnými bělicími a abrazivními složkami. Nepouštějte se ani do vlastních experimentů, kdy budete zuby čistit a bělit podle babských rad. Zejména škodlivé je především používání jedlé sody, octu a citronu.

Jak poškozuje Vaše zuby:

  • Vysoce abrazivní zubní pasty (s hodnotou 100–150 RDA) patří do rukou pouze profesionálů. Jejich každodenní a neodborné používání Vám může trvale poškodit zuby.
  • Domácí bělení (např. jedlou sodou, octem a citronem) Vám může poškrábat či naleptat zubní sklovinu.



Při čištění i bělení vsaďte raději na kvalitní přípravky, které jsou k zubům šetrné. Například bělicí sady od Smili jsou vhodné i pro citlivé zuby a můžete s nimi bělit pravidelně, takže si bílé zuby udržíte dlouhodobě.