Co způsobuje citlivost zubů a jak ji řešit?

[12min]Patříte mezi jedince, kteří cítí bolest kdykoliv kousnou do nanuku nebo se napijí horkého nápoje? Pokud jste alespoň jednou odpověděli ano, zřejmě se potýkáte se zvýšenou citlivostí zubů. Jak ji ale řešit? A co ji vůbec způsobuje?

Tak rádi byste se v létě zchladili ledovou tříští, ale představa bolesti Vás úplně děsí. Vyhýbáte se horkému čaji, bělení a dalším podnětům, které způsobují náhlou bolest zubů. A přitom stačí tak málo a můžete se s citlivostí rozloučit. Důležité je totiž pochopit, co ji způsobuje a jak tento stav napravit.

SMILI citlivým zubům rozumí. Proto Vám dnes řekneme, jak tento problém můžete řešit a kde se zvýšená citlivost bere. Kromě toho si řekneme něco i o tom, jak takový chrup bělit. U nás totiž najdete bělicí sady, které jsou pro takový chrup přímo stvořené.


Jak poznám, že mám citlivé zuby
smili_co-zpusobuje-citlivost-zubu_1
To, že je se zuby něco v nepořádku, nepoznáte pouze při pojídání zmrzliny. Nepříjemných podnětů může být celá řada a u každého jedince se citlivost projevuje jinak.

Mezi základní spouštěče bolesti patří totiž nejen studené nápoje a jídla, ale také opačný extrém, který představuje horké pití nebo pokrmy. Dále může citlivost způsobit ledový vzduch, příliš kyselé nebo sladké nápoje, studená voda při vyplachování úst, čištění zubů, bělení nebo výplachy ústní vodou s obsahem alkoholu.

Nepříjemný pocit a náhlou ostrou bolest tedy může spustit celá řada věcí, které se vyznačují extrémní teplotou, sladkostí nebo kyselostí. Navíc může být odhalení zvýšené citlivosti zubů někdy složité – bolest totiž nemusí být vždy velká.



Co způsobuje citlivost zubů

Otázka, která Vás ale asi zajímá nejvíc, je, kde se tato citlivost bere. Zub se skládá ze tří vrstev. Ta, kterou vidíme, a která zub chrání, se jmenuje sklovina. Další vrstvou je dentin. Pod ním se ukrývá zubní dřeň obsahující nervy.

K citlivosti zubů neboli dentinové hypersenzitivitě dochází v momentě, kdy je odhalen právě zmíněný dentin. Podněty vyvolávající citlivost se pak totiž skrze dentinové kanálky dostanou až k samotným nervům a odtud pochází ona nepříjemná ostrá bolest.

Dentin je chráněn zubní sklovinou a poté dásněmi. Z toho plynou hned dvě možnosti, jak může k citlivosti docházet:

  • poškozením nebo opotřebením zubní skloviny,
  • ustupováním dásní.
     

smili_co-zpusobuje-citlivost-zubu_2
Poškozená zubní sklovina


Někteří lidé mají přirozeně více citlivé zuby, u jiných může být na vině nedokonalá péče. K poškození zubní skloviny může dojít z celé řady důvodů. Jistě si říkáte, že pokud si budete pravidelně čistit zuby, nemůžete se dopustit chyby. Ale není to tak.

Jestliže na kartáček příliš tlačíte nebo volíte takový, který má tvrdé štětiny, systematicky své sklovině ubližujete. Problém představuje také konzumace kyselých potravin a nápojů a skřípání zubů.




Ustupující dásně


Za ustupováním dásní zase může stát nedostatečná ústní hygiena. Ta je často způsobena špatnou technikou čištění zubů nebo špatnou péčí o mezizubní prostory.

Pokud chcete zdravé dásně a zamezit odhalování dentinu, zařaďte do své péče mezizubní kartáčky a při čištění se pečlivě věnujte každému zubu. Závěrem dodejme, že problémy též způsobuje kouření.



Co mohu udělat pro snížení citlivosti zubů

Pokud při konzumaci nejrůznějších jídel a nápojů trpíte bolestmi, nemusí to tak zůstat napořád. Důležité je ale tento problém včas řešit, a to návštěvou svého zubního lékaře, který určí závažnost a další postup.

Náprava se různí v závislosti na stupni citlivosti. Pokud chcete svému chrupu pomoci, můžete udělat následující věci:
smili_co-zpusobuje-citlivost-zubu_4

  • Zlepšit péči o chrup a dutinu ústní. Ujistit se v tom, že používáte správnou techniku čištění a vhodně pečujete o mezizubní prostory.

  • Koupit si kartáček s měkkými štětinami.

  • Nepoužívat ústní vodu s obsahem alkoholu.

  • Zvolit zubní pastu určenou pro citlivé zuby, která pomáhá s mírněním bolesti.

  • Omezit konzumaci kyselých potravin a nápojů.

  • Poradit se s odborníkem o používání přípravků, které uzavírají dentinové kanálky nebo posilují zubní sklovinu.



Mohu bělit citlivé zuby?

Spousta lidí si myslí, že bělení citlivých zubů je nemožné. Takové tvrzení je do jisté míry pravdivé. Pokud totiž zvolíte nešetrný postup nebo nevhodný bělicí set, může se snadno stát, že citlivost zubů ještě umocníte.


Začínáme: Čemu se v bělení vyhnout

Některé internetové návody doporučují bělit pomocí citronové šťávy nebo peroxidu. Taková cesta ale může zubům ještě více uškodit a problém s citlivostí umocnit. Podobně jsou na tom abrazivní zubní pasty a bělicí pudry.

Obě zmíněné varianty totiž mohou mechanicky poškozovat zubní sklovinu a obnažovat dentin ještě více. Pokud nechcete své svrchní části zubu ještě více ublížit, volte výrobky bez agresivních chemikálií nebo peroxidu.

jak-mit-zdrave-dasne-smili_2
Bělicí sady SMILI: Přírodní složení a praktický LED přístroj

Věříme, že i citlivé zuby mohou být krásné a zářivě bílé. A přesně to nás na začátku vedlo k tomu, že vyvineme takové bělicí sady, které budou vhodné i pro jedince se zvýšenou citlivostí chrupu.

Stačilo jen najít takové složení, které dokáže efektivně bělit, ale současně bude převážně přírodní. A to se nám povedlo. Proto v naší nabídce najdete hned čtyři bělicí sety, které dokáží bělit jak normální, tak citlivý chrup. Jak je to možné?

Odpověď se ukrývá nejen ve složení gelů, ale také v samotných LED přístrojích. Ty totiž nabízí hned dvě intenzity záření, a to klasické (intenzivní) a šetrné, určené právě pro sensitivní chrup.

Díky tomu se sami můžete rozhodnout, jaké bělení si přejete, a snadno si ho tlačítkem na přístroji nastavíte. A z jakých bělicích sad můžete vybírat?




Která bělicí sada SMILI je pro mě vhodná?

Naše bělicí sety vynikají v tom, že všechny mají převážně přírodní složení a pečují o chrup stejně šetrně. Kromě toho každá sada obsahuje LED přístroj s dvěma již zmíněnými bělicími režimy.

Jediné, v čem se od sebe sady liší, je množství per s bělicím gelem. Jednoduše tak lze říci, že se odlišují rozdílnou délkou bělicí procedury.
smili_produkt_f6

  • Pokud začínáte, můžete zkusit náš bělicí set SMILI Starter. V tom najdete vše, co je potřeba pro týdenní proceduru.

  • Jestli jste si zuby kvůli jejich citlivost nebělili již delší dobu, můžete začít sadou SMILI Optimal nebo SMILI Deluxe. První zmíněná sada poskytne dostatek gelu pro 14denní proces, zatímco druhá pro 14denní proceduru, ale i následný týdenní proces pro udržení výsledků.

  • Poslední set, který v nabídce najdete, je SMILI Duo. Jak už název napovídá, sada je určena pro dva uživatele a obsahuje jak dva LED přístroje, tak dvojnásobný počet per a dvě nabíječky i návody.

Každá sada je určená pro citlivý chrup. Jakou zvolíte, záleží jen na zabarvení Vašich zubů a na tom, jak často chcete bělit. Pokud zvolíte menší sadu a dojdou Vám časem bělicí pera, nic se neděje. V naší nabídce najdete i náhradní náplně.



Jak bělit citlivý chrup

Pokud jste si svou sadu už vybrali nebo už jednu máte doma, možná Vás zajímá, zda bude bělení složité nebo časově náročné. My Vám můžeme říct, že ani s jednou věcí si nemusíte dělat starost.

První bělení by mělo trvat týden až dva, v závislosti na zabarvení zubů. Procedura probíhá každý den, ale trvá pouhých 10 minut. Během nich se můžete klidně dívat na televizi nebo provozovat běžné činnosti. LED přístroj totiž vykonává celou práci za Vás.


Jak probíhá bělení se SMILI

Výhodou bělení se SMILI je, že nezabere příliš mnoho času, je jednoduché a nic si nemusíte měřit – LED přístroj se totiž sám vypne. Nemusíte se tedy obávat, že u citlivých zubů překročíte správný čas bělení.
smili_produkty_f3_cervene

  • Před samotným bělením si stačí vypláchnout ústa vodou.

  • Jakmile máte hotovo, naneste na zuby bělicí gel. Po celou dobu se vyhýbejte dásním a rtům.

  • Nyní si na LED přístroji zvolte optimální režim bělení. V případě citlivých zubů si zvolte šetrnou variantu. Stačí tlačítko na přístroji stisknout dvakrát. Uvidíte červenomodré světlo. To signalizuje, že jste zvolili právě šetrný režim. V tento okamžik vložte náustek do úst a lehce zkousněte.

  • Bělení trvá 10 minut. Po této době se přístroj sám vypne.

  • Poté náustek vyjměte a opláchněte jej pod tekoucí vodou.

  • Na závěr vypláchněte ústa.


Tento postup opakujte každý den. Pokud nebudou výsledky po prvním dni závratné, rozhodně to není chyba. Naše bělicí gely jsou navrženy tak, aby zuby bělily postupně. Za rychlými a velkolepými efekty stojí často velmi invazivní složení gelů a nulová péče o citlivé zuby.

Se SMILI dosáhnete vysněného úsměvu šetrnou a přírodní cestou. Pokud tedy máte citlivé zuby, svěřte se do péče našich bělicích sad a i Vy budete mít brzy neodolatelný úsměv.


smili_co-zpusobuje-citlivost-zubu_5
Pár rad na závěr

Citlivost zubů neboli dentinová hypersenzitivita se může dříve či později objevit u každého z nás. Ačkoliv o zuby pečujeme, musíme si uvědomit, že jsou denně vystaveny velké zátěži v podobě jídla, pití a některých zlozvyků.


Zdokonalte každodenní péči o zuby

Pokud chcete svým zubům ulevit, postarejte se o to, ať se jim dostává důkladná péče. K té volte vždy to, co je potřeba: měkký kartáček, ústní vodu bez alkoholu a především vždy vybírejte šetrnou formu bělení.



SMILI: Jednička pro péči o citlivé zuby

Vybrat správné produkty pro optimální péči o zuby může být někdy náročné. V případě bělení je to ale skutečně snadné. Stačí sáhnou po jedné ze sad SMILI a svého rozhodnutí nebudete litovat.

I citlivý chrup má šanci vypadat jedinečně a právě SMILI se o to postará. To vše díky skvělému složení a jedinečnému LED přístroji, který se citlivému chrupu snadno přizpůsobí.

Jestli jste se bělení vzdali proto, že při něm pociťujete bolest, už to tak dál být nemusí. Bělení s našimi sadami je naprosto bezbolestné a maximálně šetrné.