Jak často je vhodné bělit zuby

[11min]Aby mohly být naše zuby neodolatelně bílé, je třeba jim k tomu občas dopomoci. Ideálním řešením je pravidelné bělení. Jak často ale bělení opakovat a kdy už to může úsměvu škodit? Přesně tyto otázky si zodpovíme v dnešním článku.

Zabarvení zubů a jeho intenzita se odvíjí od stravovacích návyků a preciznosti ústní hygieny. Pokud si pravidelně dopřáváte pigmentované potraviny a nápoje, kouříte nebo tu a tam zapomenete na správnou techniku čištění zubů, pak se může snadno stát, že chrup zažloutne. To ale není nic, co by se nedalo změnit zpátky k lepšímu!

Bělení vrátí Vašim zubům okouzlující vzhled. Pokud ale nezvolíte vhodnou metodu, můžete častým bělením chrupu ublížit. Jak si tedy vybrat správně? A jak často bělit, aby byl Váš úsměv krásný, ale přesto zdravý?



Jaké jsou možnosti bělení zubů

Poskytnout si odpověď na otázku, jak často je vhodné bělit zuby, není tak úplně snadné. Nejprve si musíme uvědomit, že existuje celá řada forem bělicího procesu a každá pro zuby představuje jinou zátěž.
jak_casto_belit_zuby_1
Zatímco jeden typ bělení může zubům prospívat, další mohou chrup mechanicky nebo chemicky poškozovat. Pokud jste si doposud ideální bělení nevybrali, pak zůstaňte s námi. My Vám jednotlivé možnosti představíme a řekneme si, v čem mohou spočívat jejich jednotlivá úskalí.

Bělicí techniky si můžeme na základě jejich složení jednoduše rozdělit do tří skupin:

  • bělení pomocí abrazivních částic
  • bělení pomocí chemických látek
  • bělení pomocí přírodních látek


Abychom působení jednotlivých bělicích metod a jejich rizika lépe pochopili, podíváme se na ně zblízka.


Bělení pomocí abrazivních částic

Ať už hovoříme o bělicích pastách nebo pudrech, obě metody spoléhají na větší nebo menší míru abrazivity. Ta je do jisté míry neškodná. Ovšem pokud míra abraze překročí hodnotu 150 RDA, mějte se na pozoru. Takové množství abrazivních částic už může mechanicky poškodit zubní sklovinu.


Časté bělení představuje nebezpečí pro zuby i dásně

Ještě větší nebezpečí představují bělicí směsi, které kombinují abrazivní částice s takovými chemickými látkami, které narušují svrchní část zubu. Pokud jste tedy dostali doporučení na kombinaci citronové šťávy nebo octa s práškem do pečiva, obloukem se tomuto receptu vyhněte.

Zuby díky používání invazivních forem bělení budou skutečně bělejší, nicméně zubní sklovina bude nenávratně poškozena. Čím častěji budete zuby takto bělit, tím více budou náchylnější k opětovnému zabarvení.



Bělení pomocí chemických látek

Nenašli jste ve složení Vámi vybraného výrobku žádné abrazivní částice? Ještě nejásejte. Nebezpečí představují také nejrůznější chemické látky. Peroxid, fluorid, SLS a další složky mohou škodit jak zubní sklovině, tak i dásním.

Zmíněný peroxid navíc zuby dehydratuje. Po bělicím procesu mají tendenci navazovat tekutiny více než jindy. Pokud tedy nepijete čistou vodu, k opětovnému zabarvení může dojít velmi rychle.

jak_casto_belit_zuby_2
Pečlivě si nastudujte složení

Časté bělení tohoto typu může vést ke zvýšené citlivosti zubů a trvalému poškození skloviny. Kromě toho vystavujete riziku i své dásně.

Na trhu existuje mnoho bělicích produktů, jejichž složení představuje nebezpečí nejen pro dutinu ústní. Proto nikdy nekupujte takové produkty, které nejsou od renomovaných prodejců nebo nemají potřebné certifikáty dokazující jejich nezávadnost.




Bělení pomocí přírodních látek

Pokud se chcete dát cestou bělení, které zubům neubližuje a nezpůsobuje ani jejich citlivost, pak se poohlédněte po takovém bělicím produktu, který obsahuje přírodní látky. Ačkoliv takové bělení nemusí mít okamžité výsledky, rozhodně je pro zuby a dásně vhodnější.


SMILI je cesta přírodního bělení

Přírodní bělicí sady bělí postupně a nepředstavují pro chrup zátěž. Proto ani častější aplikace nezpůsobí jeho citlivost. Takovou formu bělení představují i naše bělicí sady SMILI.

I u přírodních látek ale buďte obezřetní. Jak jsme si již řekli, citronová šťáva nebo ocet mohou naleptat zubní sklovinu. Dejte tedy přednost profesionálním bělicím sadám, nikoliv podomácku vyrobeným směsím.



Jak často můžeme zuby bělit

Jak je již v tomto bodě patrné, neexistuje univerzální doporučení, jak často bychom měli zuby bělit. Každá metoda a složení má specifický vliv na chrup a od toho se odvíjí i doporučený interval mezi jednotlivými procedurami. Pokud se ale rozhodnete pro jednu z bělicích sad SMILI, odpověď je snadná.


Bělení se SMILI
jak_casto_belit_zuby_3
Pokud bělíte poprvé, je vhodné začít 7denní procedurou, tzn. bělit každý den po dobu 10 nebo 15 minut, v závislosti na citlivosti Vašeho chrupu. Pokud ale chcete, aby byly výsledky opravdu maximální, je lepší, aby tato prvotní procedura trvala 14 dnů.


Jakmile ukončíte úvodní týdenní nebo 14denní proceduru, máte dvě možnosti:

  • budete zuby jednorázově bělit každé dva týdny
  • vyčkáte až do opětovného zabarvení zubů a celý 14denní proces odstartujete nanovo


Obě varianty jsou možné a záleží pouze na uživateli, která z možností mu vyhovuje lépe. Obrovskou výhodou SMILI je, že ať se rozhodnete jakkoliv, nemusíte se bát následné citlivosti Vašeho chrupu. Jak je to možné?


Šetrné složení a dva bělicí programy

Bělení SMILI bylo vyvinuto v souladu s požadavky těch nejcitlivějších zubů. Naše bělicí gely proto neobsahují žádné látky, které by mohly poškodit zubní sklovinu nebo podráždit dásně. Vyhnuli jsme se přesně takovým invazivním látkám, kterými jsou peroxid nebo nejrůznější chemická pěnidla.


jak_funguje_beleni_jak_dlouho
Přesto, že je složení gelů převážně přírodní, naše bělicí sety jsou uzpůsobeny citlivým zubům ještě v jednom ohledu. Samotný LED přístroj totiž nabízí dva bělicí programy. Jeden z nich je určen pro chrup bez problémů a poskytuje intenzivní 15minutové bělení. Druhý program je šetrný k citlivému chrupu a dásním a jeho délka je 10 minut.

Díky všem těmto aspektům je bělení se SMILI nejen snadné, ale také velmi šetrné. Nemusíte se tak bát, že by bělení bolelo nebo mohlo zubům ublížit.




Jak dlouho vydrží výsledky bělení

Doba, po kterou si budete moci výsledky užívat, je závislá na několika faktorech. Obecně můžeme říct, že v případě SMILI se výsledky po Vámi zvolené týdenní nebo 14denní proceduře udrží zhruba 3-4 týdny. Vše se ale odvíjí od Vaší následné zubní péče.

Jak jsme si již řekli, je dobré si každé dva týdny bělení jednorázově zopakovat pro udržení výsledků. Zuby totiž nelze vybělit doživotně. Zabarvení se vždy cyklicky vrací, nicméně je jen na Vás, jak velké zátěži budete zuby vystavovat.

Mezi rizikové faktory, které mohou Váš chrup opět obarvit, patří tyto:

  • kouření
  • pigmentované potraviny a nápoje
  • nedokonalá ústní hygiena


Snažíte si výsledky udržet co možná nejdéle, ale pořád to není podle Vašich představ? Dáme Vám několik tipů na to, co jíst a jak o zuby po bělení správně pečovat.



Tipy, jak si udržet svůj zářivý úsměv co nejdéle

Aby vydržely Vaše zuby zářivě bílé, je třeba tomu přizpůsobit i následnou péči. Ať už tedy zvolíte jakoukoliv metodu bělení, vždy je třeba mít na paměti jedno: výsledky při nedostatečné péči velmi rychle zmizí.

Není třeba, abyste se vzdali všech věcí, které máte rádi. Jen je dobré si uvědomit, že zubům neprospívají a že je velmi snadné některé návyky změnit.


Co jíst po bělení zubů

Aby nedošlo k opětovnému zabarvení chrupu, je důležité o něj správně pečovat. Lepší výsledky tedy samozřejmě zaznamenávají ti, kteří nekouří nebo denně nepijí několik šálků kávy nebo čaje. Tím to ale nekončí. Potravin a nápojů, které znehodnocují výsledky bělicí procedury, je totiž mnohem více.

jak_casto_belit_zuby_6
Pokud jste se někdy o změnu jídelníčku po bělení zajímali, možná jste již slyšeli o bílé dietě. A v čem spočívá? Tato dieta zahrnuje takové potraviny a nápoje, které nebarví. Abyste nemuseli celý jejich seznam nosit v hlavě, stačí se řídit zásadou, že vyběleným zubům škodí přesně to, co lze jen velmi špatně vyprat z bílého trička.

  • Nedoporučují se tedy potraviny, jako jsou rajčata, čokoláda, pokrmy obsahující barevné koření, červená řepa, mrkev, borůvky, jahody, červené víno, barevné limonády a podobně.

  • Mezi vhodné potraviny pak patří rýže, brambory, těstoviny, bílé maso, mléčné výrobky, bílé pečivo, čistá voda, kokos a další věci, které nezpůsobují zabarvení.

Nejdůležitější je držet se těchto změn ve stravování alespoň 48 hodin od bělení. Čím déle to ale vydržíte, tím déle si udržíte skvělé výsledky.


Jak o zuby správně pečovat

Kromě změny jídelníčku je také důležité se zaměřit na ústní hygienu. Pamatujte, že péče o zuby nekončí nanesením zubní pasty na kartáček. Nejdůležitější je totiž správná technika.

Pokud jste své zuby vybělili a chcete si výsledky udržet, pak denně důsledně pečujte o svou ústní dutinu. Do své rutiny zařaďte měkký kartáček, pomocníky pro péči o mezizubní prostory (nit, mezizubní kartáček), ústní vodu a nakonec to nejdůležitější – správnou techniku čištění.

Tip: Pokud se chcete o optimální zubní péči dozvědět více, doporučujeme si přečíst článek Denní návyky v péči o zuby.



Pár slov na závěr

Pokud se pouštíte do bělení zubů a vybíráte si vhodnou bělicí metodu, přirozeně Vás zajímá, jak často takové bělení musí probíhat, aby si Váš chrup udržel neodolatelný vzhled. Neexistuje ale jedna univerzální rada, jak často zuby bělit. Vše se odvíjí od více faktorů.


Buďte důslední již při první proceduře

Jestli si pro bělení vyberete jednu z bělicích sad SMILI, doporučení je následující: první bělicí procedura by měla trvat týden nebo ještě lépe 14 dní. Po uplynutí této doby pak stačí zuby každé dva týdny jednorázově bělit. Jakmile dojde k intenzivnějšímu zabarvení, opět začněte od začátku, a to týdenní nebo 14denní bělicí procedurou.


Nepodceňte následnou péči

Jak si Váš chrup povede, ovlivňujete Vy a Vaše péče. Po dnešku už všechny důležité rady a triky znáte. Nic Vám tedy nebrání se do bělení pustit. Pokud už mezi našimi sadami máte svého oblíbeného favorita, jsou naše doporučení zbytečná. Bělíte-li ale poprvé, doporučujeme zkusit náš startovací balíček.