Denní návyky v péči o zuby

[12min]S úsměvem jde všechno lépe. Abychom se ale mohli usmívat, je třeba mít hezký chrup. Zuby vyžadují důslednou péči každý den. Ale co vše by k denní péči o zuby mělo patřit? A jak se naučit pečovat o chrup nejen správně, ale také pravidelně?

Zuby toho o nás prozradí mnoho a jsou vizitkou naší péče o tělo. Aby mohly být zdravé a sněhobílé, je důležité se o ně správně starat. A nejen to. Je důležité se o ně starat denně! Optimální péče zahrnuje pravidelné a důkladné čištění, bělení zubů a změny v jídelníčku.

My Vám dnes řekneme, co do takové optimální denní rutiny patří a jak si z ní udělat každodenní návyk. Zůstaňte proto se SMILI a naučte se pečovat o svůj chrup hned teď.


Dbejte na vyhovující techniku čištění

Musíš si čistit zuby dvakrát denně! Tak tuhle větu slyšel snad každý z nás. Málokdo už ale slyšel, jak by tohle čištění mělo vypadat. Začněme tím, že jen pravidelné čištění nás zbaví zubního plaku, bakterií a zápachu z úst. Jenže jak na to?

Vše začíná volbou správného kartáčku. Pamatujte, že příliš tvrdý kartáček a tlak na něj mohou zubům spíše uškodit. Proto se nebojte sáhnout po měkké variantě s malou hlavicí. Pokud netrpíte žádným závažným problémem, postačí Vám obyčejná zubní pasta. A pak už je vše o technice!

  • Zuby nečistíte krouživým pohybem, ale jemnými kmity.
  • Štětiny kartáčku doléhají do prostoru mezi zubem a dásní pod úhlem 45 stupňů.
  • Věnujte pozornost každému zubu.
  • Jakmile máte každý zub vyčištěn z obou stran, vyčistěte plošky zubů.
  • Celý proces by měl trvat 2-3 minuty.


Pečujte o mezizubní prostory a zbytek dutiny ústní
denni-navyky-v-peci-o-zuby_1
Další věc, kterou pro zdraví chrupu musíte praktikovat každý den, je péče o mezizubní prostory. Bakterie se totiž nehromadí pouze na snadno dosažitelných místech. Hromadí se také v místech mezi zuby.

Na začátek si pořiďte základní výbavu, kterou je optimální mezizubní kartáček, zubní nit a ústní voda. Pokud jste mezizubní kartáček doposud nepoužívali, podívejte se na náš článek Mezizubní kartáčky: Tajemství zdravého úsměvu. V něm zjistíte, jak si vybrat správnou velikost a jak ho efektivně používat.

Zubní nit použijte v případě, že máte některé mezizubní prostory špatně přístupné. Až budete mít důkladně vyčištěno, vypláchněte ústa ústní vodou. Tak vyplavíte i zbylé bakterie a Vaše zuby budou v bezpečí.


Najděte si čas na pravidelné bělení

Správné a pravidelné čištění zubů zajistí jejich zdraví. Často ale nestačí k tomu, aby se chrupu navrátil jeho svěží, bílý vzhled. Proto by součástí běžné péče o zuby mělo být i jeho bělení. Jenže jak si vybrat vhodnou formu?


Hledejte přírodní složení

Bělení je skvělým pomocníkem. Pokud se ale rozhodnete pro nešetrnou formu, můžete zubům spíše ublížit. Bělení je choulostivý proces, a proto by Váš výběr neměl být nahodilý.

Ideální je taková bělicí sada, která je vhodná pro citlivé zuby, nepoužívá peroxid a jiné chemikálie, má přírodní složení a snadno se aplikuje. Hledání takové sady může být složité. My Vám to ale usnadníme. Všechny tyto požadavky totiž splňují bělicí sady od SMILI. Jsou vyrobeny s respektem k zubům a zubní sklovině a každý LED přístroj dokáže zajistit hned dva režimy bělení – intenzivní nebo šetrný.


Postačí Vám pár minut denně

Bělení zubů by si ve Vaší péči o chrup mělo najít své stabilní místo. Jakmile se do něj pustíte, stačí si vyhradit 10 nebo 15 minut denně (v závislosti na zvoleném režimu) po dobu jednoho týdne. V případě, že je Váš chrup hodně zabarvený, můžete proceduru protáhnout na dva týdny. Čas vyhrazený na bělení pak můžete spojit s četbou nebo sledováním televize.

denni-navyky-v-peci-o-zuby_2
Změňte svůj jídelníček

Věnovat péči svému chrupu není pouze o pravidelném čištění a bělení. Na své zuby byste měli myslet pokaždé, když jíte nebo pijete. Pigmentované potraviny, potraviny plné kyselin a cukrů, lepivé sladkosti, bublinky v nápojích – to vše zubům škodí.

Chcete-li svým zubům pomoci a zbytečně je nepřetěžovat, pijte čistou vodu, vyřaďte z jídelníčku cukr a zkuste konzumovat více „bílých potravin“. Že nevíte, co si pod tím představit? V zásadě se jedná o potraviny, které jsou barevně neutrální a nezbarvují tak chrup. Patří zde rýže, těstoviny, brambory, mléko, jogurty, sýry nebo bílé maso.




Nezatěžujte své zuby nešetrným zacházením


Zuby nejsou multifunkční otvírák ani kleště. Na to je třeba myslet každý den a hlavně ve chvíli, kdy chcete svůj chrup použít k otevření nějakého obalu nebo odstranění visačky z nového trička.

I když to na první pohled není patrné, zuby tímto nešetrným zacházením trpí a na povrchu zubu dochází k tvorbě prasklinek a odštěpků, které mohou být začátkem komplikovanějšího problému. Denně tedy myslete i na šetrný přístup k Vašemu chrupu.


Skoncujte s kouřením

Zuby a zdraví dutiny ústní ovlivňují také cigarety. I když je to mnohdy nesnadné, pro zdravý úsměv byste se měli cigaret zcela vzdát. Kouření totiž nejenže mění barvu zubů do žlutých až hnědých odstínů, ale také způsobuje krvácení dásní, zhoršuje hojení a vysušuje ústa. Sliny jsou přitom pro zdraví úst velmi důležité. Během dne se totiž starají o vyplavování bakterií.

To, co zubům škodí, není pouze nevhodné jídlo a nápoje. Je to také kouření a nešetrné používání zubů při nejrůznějších činnostech. Pro lepší zdraví dutiny ústní se proto s cigaretami zkuste nadobro rozloučit. A na otevírání obalů si vždy raději najděte nůžky nebo otvírák. Oboje Vám později ušetří spoustu starostí.

denni-navyky-v-peci-o-zuby_3
Věnujte svým zubům pozornost a pravidelně je kontrolujte

Do denní rutiny byste měli též zařadit pravidelnou kontrolu zubů. A tím není myšlena pouze návštěva odborníka, ale domácí samokontrola. Prohlédněte si zuby i dásně a zkontrolujte oblast okolo kořene zubu. Jedině tak dokážete včas odhalit zubní kámen, zabarvení zubů, kaz nebo zánět dásní.

Pokud na Vašich zubech vidíte jakékoliv změny nebo nedokonalosti, je třeba přidat do pravidelné péče o chrup návštěvy zubaře a zubní hygieny. Včasným upozorněním na problém můžete předejít rozsáhlým kazům nebo onemocnění dásní, které může skončit ztrátou zubů.


Nezapomeňte na návštěvy zubního lékaře

Tento bod samozřejmě nepatří do denní rutiny, ale rozhodně by měl při nejmenším patřit do pravidelné péče. S bělením, čištěním a změnou jídelníčku si hravě poradíte sami. S odstraněním zubního kamene nebo zubního kazu už to tak snadné není.

Aby byl chrup zdravý a bez problémů, je nutné ho nechat pravidelně překontrolovat zubním lékařem a dentálním hygienistou. Ten Vás pak i včas upozorní na to, že si zuby čistíte nesprávně nebo že je třeba nějakou část péče zlepšit.


Jak se naučit o zuby pečovat každý den?

Řekli jsme si, na co vše bychom měli denně dbát a co vše by mělo být součástí poctivé péče o zuby. Jenže jak se k tomu odhodlat každý den?

Zná to každý z nás. Ráno zaspíme, a tak běháme po bytě s kartáčkem v puse a hledáme oblečení a klíče od auta. V takovou chvíli se ale o správném čištění chrupu nedá hovořit. Pastu na kartáček jsme sice dali, ale zubům se správné techniky nedostává. Zkrátka tohle do správných denních návyků rozhodně nepatří!


Vyhraďte si čas dopředu

Péče o zuby potřebuje nejen správné techniky a postupy, ale také dostatek času. Proto je třeba si každý den potřebný čas vyhradit.

  • Ráno Vám postačí 2-3 minuty.

  • Odpoledne si pak najděte čas na bělení. Stačí Vám pouhých 10 minut a už za týden uvidíte skvělé výsledky. Perem nanesete gel na zuby a pak do úst vložit LED přístroj. Obrovskou předností bělení se SMILI je to, že samotné bělení je naprosto nenáročné. Vy se tak po tuto dobu můžete věnovat běžným činnostem a využít těchto 10 nebo 15 minut maximálně efektivně.

  • Večer k běžnému čištění přidejte i péči o mezizubní prostory. Na celou večerní rutinu si tedy vyhraďte více než 2 minuty. Vyčistěte si řádně chrup, poté použijte mezizubní kartáček a nit, vypláchněte ústa ústní vodou, případně použijte škrabku na jazyk.


denni-navyky-v-peci-o-zuby_4
Je důležité tyto věci dělat na denní bázi a skutečně si na ně vytvořit prostor. Pokud se Vám do těchto činností nechce a děláte je nepravidelně a ještě na poslední chvíli, pokuste se tuto skutečnost změnit.


Spojte s péči o zuby s něčím příjemným

Aby Vašich deset minut u umyvadla bylo příjemnějších, můžete si třeba pustit rádio. Udělejte si tuto rutinu prostě zábavnější, abyste se do ní nemuseli přemáhat, ale naopak ji měli rádi.



Se SMILI bude péče o zuby zábavou

Už víte, jak se o zuby správně starat a jak si zvolit zubní i mezizubní kartáček. Teď je ještě třeba Vám pomoci s volbou správné bělicí sady. Tím, že si zvolíte SMILI, si zvolíte přírodní a šetrné bělení. Ale co dál? Která sada je pro Vás ta pravá?


Najděte si ideální sadu

Pokud bělíte poprvé, zkuste naši startovací sadu. Pokud máte zuby silněji zabarvené, zkuste Smili OPTIMAL nebo Smili DELUXE. Složení je stejné a sady se liší pouze množstvím gelu. Pokud tedy chcete dostatek gelu i pro následné udržení výsledků, zkuste druhou variantu.

Jestliže se do bělení pouštíte s dalším členem domácnosti, pak si vyberte sadu Smili DUO, která obsahuje dva kompletní bělicí sety.


Užijte si pár minut pro sebe

Máte vybraný bělicí set? Pak už jen stačí si každý den nanést na zuby gel, zapnout LED přístroj a pustit si oblíbený seriál nebo se dát do čtení knihy. Tak jako tak budou okamžiky se SMILI Vaší novou oblíbenou částí dne. Jako bonus Vám tyto klidné chvíle pro sebe přinesou zdravý a zářivý úsměv.