Jak mít zdravé dásně

[12min]Péče o ústní dutinu v podobě čištění a bělení zubů je velmi důležité. Od dětství je nám vštěpováno, že když si nebudeme čistit zuby, budeme mít zubní kazy. Co už nám je ale předkládáno méně, je to, že žádné nebo špatné čištění zubů může vést k onemocnění dásní. Nemocné dásně pak mohou vést k dalším a závažnějším zdravotním komplikacím.

Zánět dásní je velmi rozšířené onemocnění a ve větší či menší míře jím trpí zhruba 90 % lidí. Jak zjistit, jestli mezi ně patříte? Jednoduše! Stačí se podívat do zrcadla.


Zdravé dásně

Když si své dásně blíže prohlédnete, vidíte, že jsou růžové a pevné. Přiléhají k zubům, neodchlipují se a při čištění nedochází k jejich krvácení. Současně netrpíte bolestmi v momentě, kdy konzumujete studená jídla nebo nápoje.


Kdy se mít na pozoru

Zjistili jste při vizuální kontrole, že nevidíte výše popsaný stav? V tom případě nejste jedním z těch 10 % šťastlivců a zřejmě trpíte zánětem dásní.

Mezi nejčastější příznaky se řadí krvácení, které se dostavuje v okamžik, kdy si čistíte zuby. Dále můžete vidět, že Vaše dásně jsou zarudlé, oteklé a mohou ustupovat, což vede k obnažení zubních krčků. Právě to mnohdy způsobuje bolest při konzumaci studených potravin. Další průvodním znakem je zápach z úst nebo uvolněné zuby.

Největší problém tohoto onemocnění spočívá v tom, že zánět dásní nemusí vždy bolet a bez bolesti nebo krvácení jen málokomu dojde, že se potýká se zdravotní komplikací.


Onemocnění dásní

Je důležité si uvědomit, že zánět dásní je pouhým prvním stupněm celého problému. Jejich následné onemocnění totiž může vést k mnohem nepříjemnějším zdravotním obtížím.
beleni_citlivych_zubu_2
Zarudlá nebo krvácivá dáseň je totiž jen začátek. Dále nemoc postupuje do druhého stupně, a tím je paradontitida. V této fázi je zánět dásně větší, krvácení je častější a postupně dochází k napadení čelistní kosti, což vede k její postupné ztrátě, a zub tak přichází o místo, ze kterého vyrůstá.

Zprvu můžeme pozorovat, že se zub začne viklat, což následně nevyhnutelně vede k postupnému uvolňování a vypadávání zubů. Tato fáze už je bohužel nevratná a má opravdu významné následky. Pokud tedy zánětem dásní trpíte, nečekejte a navštivte svého zubního lékaře. Ten za pomoci jednoduchých postupů dokáže efektivně určit závažnost tohoto onemocnění a zvolit adekvátní léčbu.


Co zánět dásní způsobuje

Ptáte se, jak může dojít k zánětu dásní přesto, že si zuby pravidelně čistíte? Snadno. Velké procento lidí si totiž zuby čistí špatně. Současně jen málo lidí doplňuje péči o zuby i zubní nití nebo ústní vodou.

Pokud si totiž dutinu ústní nečistíte dostatečně, nepostaráte se o odstranění všech bakterií. Ty se pak začnou formovat v zubním plaku. V tento okamžik mohou bakterie nerušeně působit nejen na Vaše zuby, ale také dásně.

Bakterie začnou uvolňovat toxické látky a tělo se začne bránit. A jak jinak než zánětem. Zubní plak ale není to jediné, co může zánět dásní způsobit. Další faktory jsou následující:

  • zubní kámen,
  • kouření nebo žvýkání tabáku,
  • cukrovka,
  • hormonální změny (například v těhotenství),
  • genetické predispozice,
  • nedostatek vitamínů,
  • určitá léčiva,
  • stres.



Neléčený zánět a další zdravotní důsledky


I když se může zdát, že samotné onemocnění a ztráta zubů je nadmíru nepříjemný důsledek špatné péče o dásně, opak je pravdou. Vědci totiž postupně přichází s novými poznatky o tom, že nemocné dásně způsobují mnohá další závažná onemocnění a zdravotní komplikace.

Zánětem zmítaná dáseň se totiž snaží bránit a do těla vypouští různé bakterie. Ty putují krevním řečištěm a dostávají se k dalším, velmi významným orgánům.

Ukazuje se, že tyto bakterie a jejich aktivita mohou vést k závažným onemocněním kardiovaskulárního systému a dýchacího ústrojí.

Odborníci také zjistili, že neléčený zánět dásní vede ke snížení porodní hmotnosti u novorozenců. Při podrobném mapování této problematiky se totiž ukázalo, že matky dětí s nízkou porodní váhou skutečně trpěly paradontitidou.


Léčba

Pokud se již nacházíte ve fázi, že trpíte zánětem dásní, je třeba tento stav bezprostředně řešit. Jak jsme si již řekli výše, je důležité navštívit zubního lékaře, který situaci posoudí a rozhodne o další léčbě.
jak-mit-zdrave-dasne_3

Pravidelné návštěvy zubaře a zubní hygieny jsou obecně velmi důležité v otázce prevence tohoto onemocnění. Zubní hygienik Vám navíc může pomoci se správnou technikou čištění zubů a s volbou vhodných nástrojů, jako jsou mezizubní kartáčky.

Pokud je zánět dásní pouze malý nebo v počátcích, můžete si pomoci doma, a to tím, že si opatříte ústní výplach, gel s antiseptickým účinkem určený pro léčbu dutiny ústní nebo přistoupíte k pravidelným výplachům v podobě bylinných čajů. Nejvhodnější rostlinou je pro tyto účely šalvěj nebo zklidňující heřmánek.

Abyste ale nemuseli tohle všechno podstupovat a obávat se vážných zdravotních komplikací, stačí se o své dásně vhodně starat. Ptáte se jak? Není to nic složitého. Stačí, když se budete držet rad a doporučení, které jsme pro Vás připravili.




Jak si udržet zdravé dásně


K tomu, abyste měli zdravé dásně, stačí tak málo. Správná péče o zuby je skvělou prevencí a pomůže Vám předejít krvácení, bolesti a následné ztrátě zubů.

1. Naučte se používat správnou techniku čištění zubů

Vše začíná volbou správného kartáčku. Vždy volte měkký, protože ten zajistí kvalitní péči bez zbytečného podráždění. Na kartáček nikdy netlačte. Klíčem ke zdravým zubům a dásním je vhodná technika, nikoliv hrubá síla. Případně sáhněte po elektrickém kartáčku, který se o odstranění zbytků jídla důsledně postará.

Kartáček pravidelně měňte (1x za 3-4 měsíce).

Zuby čistěte alespoň dvakrát denně po dobu dvou minut, zubní kartáček držte v úhlu 45 stupňů k dásním a čistěte krátkými tahy nahoru a dolů (žádný krouživý nebo horizontální pohyb). Z čištění nevynechte ani jazyk. Používejte pastu proti zánětu dásní, nejlépe obohacenou o fluorid.

2. Zařaďte do pravidelné péče i zubní nit

Při péči o svou ústní dutinu nevynechte zubní nit. Kartáčkem sice odstraníte velké množství bakterií, ale nikdy ne všechny. Velké procento z nich se ukrývá v mezizubních prostorách a odtud mohou bez překážek působit na Vaše dásně.

S nití vždy pohybujte směrem k linii dásní a zpět. Posouvejte ji po stranách sousedících zubů.

Tento proces opakujte každý den alespoň jedenkrát.


3. Začněte používat ústní vodu

Do své rutiny přidejte antiseptickou ústní vodu. Ta se postará o odstranění zbylých bakterií ze zubů, dásní i jazyka. Výplach úst je skvělou prevencí i proti tvorbě zubního kamene.


4. Nekuřte

Pokud se řadíte mezi kuřáky, měli byste s tímto zlozvykem skoncovat. Kouření totiž zánět dásní nejen způsobuje, ale komplikuje hojení ran. Současně oslabuje Vaši imunitu a ztěžuje Vašemu tělu boj s tímto onemocněním.


5. Navštěvujte pravidelně odborníky

Prevence je základ a v případě zubů může pomoci předejít mnoha obtížím. Pravidelné návštěvy zubaře Vám zajistí, že bude případný problém odhalen včas. Pokud je zánět dásní řešen bezprostředně a důsledně, dá se snadno vyléčit a nemusí skončit ztrátou zubů.

Do kalendáře zařaďte také návštěvy dentální hygieny. Tam Vám nejen ukáží jak správně čistit zuby, poradí s vhodnou doplňující péčí, ale řádně Vám vyčistí mezizubní prostory a odstraní nebezpečný zubní kámen.


6. Šetrně bělte zuby

Starost o zuby by nikdy neměla končit jen čistěním. Dalším důležitým krokem je bělení. Přesto, že se o Vaše ústa pečlivě staráte, může být chrup zažloutlý. A ani sebelépe vyčištěné zuby neudělají na nikoho dojem v případě, že nejsou hezky bílé.

jak-mit-zdrave-dasne-smili
Možností bělení zubů je spousta, ale mnohé z nich mohou být nešetrné k Vašim dásním a způsobovat jejich podráždění. Zde se ale ke slovu dostávají bělicí sady značky SMILI. Ty Vám nabízí nejen pohodlné domácí bělení, ale také složení, které si Vaše zuby i dásně zamilují.

Zakládáme si na kvalitním složení s vysokým obsahem přírodních látek a absencí škodlivých chemických sloučenin, které zuby bělí agresivně a nešetrně.

Častým problémem bělicích sad bývá, že se gel nikdy nesmí dostat do kontaktu s dásní, jinak ji může podráždit nebo poranit. To se Vám s našimi produkty nestane. Ačkoliv byste se kontaktu s dásněmi měli primárně vyhnout, nemusíte se bát následků, pokud na ně omylem trochu bělicího gelu aplikujete. Šetrné složení je totiž neškodné i pro ty nejcitlivější jedince.



Mít zdravé dásně je jednoznačně důležité. I když si myslíte, že si zuby čistíte dostatečně a správně, vždy je prostor na zlepšení techniky a zdokonalení celé péče. V případě, že své dásně zanedbáváte, může se Vám to negativně vrátit.


jak-mit-zdrave-dasne-smili_2
Nedostatečná péče může vést k zánětu dásní, a pokud tento zánět ignorujete, může dojít až k paradontitidě, jejímž důsledkem je vypadávání zubů. Navíc bakterie přítomné v zánětu cestují prostřednictvím krevního řečiště po celém těle a mohou mít za následek mnohé zdravotní obtíže, mezi nimiž je dokonce infarkt.

Pokud si přejete mít ústa zdravá, není nic jednoduššího než se dát cestou účinné prevence. Mezi základní pravidla vhodné péče patří správné čištění zubů, používání ústní vody a nitě, pravidelné návštěvy zubaře a v neposlední řadě správné bělení.

Produkty SMILI si zakládají nejen na zajištění zářivého úsměvu, ale také na precizním a šetrném přístupu k Vašemu chrupu i dásním. Na rozdíl od konkurence nám nezáleží pouze na efektivních výsledcích bělicích procesů, ale také na zdraví Vašich úst.

Zdravé zuby a dásně by měly být vidět na první pohled. K tomu napomůže jejich zářivá bělost. Pokud chcete svým úsměvem oslnit okolí a záleží Vám na kvalitě bělicího procesu, vyberte si jeden z našich produktů. Protože víme, jak je těžké se správně rozhodnout a začít, máme pro Vás přichystanou startovací sadu.