Měli byste si po konzumaci cukru čistit zuby?

[12min]Již od mala slyšíme, že pokud chceme mít zdravé zuby, měli bychom se vyhnout nadměrné konzumaci cukru. Jenže pak přijde stres, únava nebo prostě neodolatelná chuť a my si musíme dát tabulku čokolády nebo si koupit slazený nápoj. A v ten okamžik jde všechno, co jsme se o cukru naučili, stranou.

Stěží si můžeme cukr úplně zakázat. Co ale můžeme udělat, je, že svým zubům dopřejeme správnou péči. Jedině tak totiž zabráníme vzniku zubních kazů.


Co dělá cukr v ústech?

I když si mnozí myslíte, že cukr je tím nepřítelem, který nelítostně ničí Vaši sklovinu, není to tak. Ačkoliv je to k neuvěření, samotný cukr zubům nikterak neškodí. Je ale součástí tohoto ničivého procesu.


Potrava pro bakterie

Vaše ústa jsou neustále plná bakterií, které čekají na vhodnou potravu. Ve chvíli, kdy jíte nebo pijete něco sladkého, cukr se dostane do Vašich úst, kde se postupně usazuje na jazyk, vnitřní stranu tváří a konečně – na zuby. Lepkavá hmota vytvoří na zubech postupně plak a ten je přitažlivou jídelnou pro bakterie.

Během toho, co bakterie hodují na cukru, vylučují kyseliny a právě tyto kyseliny jsou pro Vaše zuby nebezpečné! Naleptávají a rozpouštějí svrchní vrstvu Vašich zubů, kterou je sklovina. Při časté konzumaci cukru a špatné hygieně pak proces postupuje dále přes dentin až ke středu zubu. A co se děje dál již jistě víte. O slovo se totiž přihlásí zubní kaz.

clanek_001
Pečujte o svou sklovinu

Pamatujte, že poškození zubní skloviny je první krok ke zkáze zubu. Pokud je tato ochranná vrstva poškozena a ztenčuje se, bohužel se tato skutečnost nedá zvrátit. Proto je nejdůležitější věcí prevence, kterou je správná péče o dutinu ústní, pravidelné čistění a bělení zubů. A jak má tato péče konkrétně vypadat? O tom si povíme více později. Teď se ale podívejme, kde všude se cukr ukrývá.


Nebezpečné potraviny a nápoje

Máte pocit, že když se vyhnete čokoládě, problém je vyřešen? Omyl! Cukr je totiž přítomný v mnoha nápojích i potravinách a my si řekneme, které se řadí mezi ty nejnebezpečnější.

Mezi rizikové potraviny totiž patří i ty, které se tváří relativně neškodně. Jsou jimi müsli tyčinky, sušenky, sušené ovoce nebo přesnídávky.


Bramborové lupínky, krekry a zubní kaz

Nevidíte souvislost mezi těmito slanými pochutinami a cukrem? Je třeba si říct, že cukry (tedy sacharidy), nejsou jen v cukrovinkách. Když si otevřeme pytlík brambůrků, dostává se nám do úst velké množství sacharidů, které se přemění na cukr, a hodování bakterií může začít.

Kousání slaných pochutin navíc vede ke vzniku kaše, která ulpívá na zubech a v mezizubních prostorech. Její odstranění nelze provést jen vypláchnutím úst vodou. I když tedy máte pocit, že jste ústa vyčistili, bakterie směle úřadují dál.


Slazené limonády a džusy

Cukr číhá opravdu všude. Nápoje, které konzumujete, nejsou výjimkou. Dáváte přednost dietním limonádám bez cukru? Vaše zuby trpí stejně, protože tyto nápoje obsahují množství kyselin, které sklovinu ohrožují obdobně.

Pijete čistou vodu, ale během dne si rádi dopřejete pár šálků kávy se smetanou a cukrem? Ani Vy nejste v bezpečí. Káva s cukrem dokáže páchat stejné škody jako čokoláda.

Pokud chcete styk cukru se zuby omezit, nepopíjejte kávu v průběhu celého dne, ale vychutnejte si ji najednou. Co se týče jiných sladkých nápojů, pomoci Vám může brčko, které omezí styk tekutiny s chrupem na minimum.

clanek_002

Lepivé cukrovinky


Ptáte se, co může s přehledem obsadit první příčku pomyslného žebříčku v tvorbě zubního kazu? Bezesporu jsou to bonbony, lízátka, želé bonbony a další lepivé cukrovinky obsahující karamel. Tyto dobroty totiž vytvoří na zubu lepivý plak, který přilne ke každé části zubu, obsahuje velké množství cukru a bakterie mají skvělou živnou půdu, která nezmizí ani po vypití několika sklenic vody.

 


Když čištění zubů škodí

Možná si říkáte, co si počít. Co udělat, aby zuby pod náporem cukru a bakterií příliš netrpěly. Co jistě napadne každého z Vás, je okamžitě sáhnout po zubním kartáčku a zbytky jídla pečlivě odstranit. Chyba!

Ve chvíli, kdy jídlo začnete konzumovat, bakterie radostně jedí s Vámi. Kyseliny, které vylučují, působí intenzivně na zubní sklovinu. V tento okamžik je opravdu oslabená, naleptaná a zranitelná. Když tedy popadnete kartáček na zuby a začnete do skloviny zasahovat jeho štětinami, pácháte více škody než užitku.

Už tak citlivá sklovina dostane další zásah, který k jejímu zklidnění rozhodně nepomůže. Jaké je tedy řešení?


Jak zubům od cukru a plaku pomoci

Začněte prostou věcí – v okamžiku, kdy dojíte svou sladkou svačinku, vypijte velkou sklenici vody. Voda je zázračná v mnoha ohledech a v případě prevence zubního kazu to platí také. Pomůže Vám vypláchnout přebytečné kousky jídla a kyseliny z úst.

Jak jsme si řekli, okamžité čištění zubů není vhodné, protože citlivá sklovina potřebuje čas na regeneraci. Tento proces jejího zklidňování trvá zhruba 30-60 minut. Navíc se v tomto čase děje v ústech ještě jedna důležitá věc.


Dejte si vodu a vyčkejte hodinu

Cukr, který jste zkonzumovali, putuje Vašimi ústy a pomalu se usazuje. Kdybyste si vyčistili zuby okamžitě, tak nejenže uštědříte ránu Vaší sklovině, ale hlavně se Vám nepodaří odstranit všechen cukr. Ten na zuby postupně sedá ještě hodinu po konzumaci. Jaká je tedy naše rada?

Po jídle vypijte sklenici vody nebo si ústa vypláchněte. Poté vyčkejte hodinu a teprve pak si zuby pořádně vyčistěte. Tím odstraníte i zbytky jídla přilepené k zubům.


Jak správně čistit zuby

Pamatujte, že správná ústní hygiena nekončí u zubního kartáčku a pasty. Zahrnuje také péči o mezizubní prostory, šetrné bělení a správnou techniku čištění.

Pokud se potýkáte se zubním plakem a bakteriemi, netrpí pouze Váš chrup. Trpí také Vaše dásně a nesprávná péče může mít fatální důsledky.


clanek_003Proto do své rutiny zařaďte mezizubní kartáček nebo zubní nit. Tito šikovní pomocníci Vám snadno pomohou od zbytků jídla, které se drží v mezizubních prostorech a dráždí Vaše zuby i dásně. Na závěr vždy ústa propláchněte ústní vodou bez alkoholu.

Při čištění Vašeho chrupu zapomeňte na krouživé pohyby jen na vrchních kousacích plochách zubů. Zuby čistěte pohybem od kořene zubu nahoru (po obou stranách) a poté vyčistěte horní plochy. Tento postup byste měli opakovat 2x denně, nejlépe ráno a večer.

Do své rutiny zařaďte také šetrné bělení zubů. Jedině tak budou Vaše zuby zářivě bílé a Vaše dásně nebudou trpět. Pokud nevíte, kde začít, začněte naší bělicí startovací sadou.


Co dělat se zabarvením zubů

Jistě víte, že kazy nejsou to jediné, co dokáže zničit Váš hezký úsměv. Potraviny, které konzumujete, se podílí nejen na zvýšené aktivitě bakterií, ale také na tvorbě skvrn a nevzhledného žlutého zabavení zubů.

Káva, víno, barevné limonády, to vše se může na barvě Vašich zubů podepsat. Pokud se rozhodnete pro bělení zubů, je to krok ke krásnému úsměvu a zdravému chrupu. Některé metody a produkty ale mohou zuby i dásně poškodit.


Šetrné bělení

Nedávejte na babské rady a neznámé produkty. Vždy se svěřte profesionálům. Bělicí sady SMILI neobsahují nebezpečný peroxid a jiné chemické látky a jsou určeny pro citlivé zuby i dásně. Nanášení gelu je snadné, procedura je časově nenáročná a nezabere Vám více než 15 minut. Vy sami si určíte, zda chcete 7denní nebo 14denní kůru.


Pozor na rychlý efekt

Pokud jde o domácí bělení, vyhýbejte se produktům, které Vaše zuby vybělí za pár minut. Za touto rychlostí stojí nešetrnost a látky, které zuby poškozují. Pamatujte, že jedině proces postupného a plynulého vybělení je pro Vaše zuby vhodný.

clanek_004
Zářivý úsměvmnoho nepřátel. Dnes jsme se blíže seznámili s jedním z nich. Jeho jméno je cukr, a ačkoliv sám o sobě agresivní není, v ústech tvoří živnou půdu pro bakterie. Ty produkují kyseliny, které jsou škodlivé pro Vaši sklovinu. Její naleptání a postupné pronikání bakterií totiž končívá tvorbou zubních kazů a nepříjemnými zákroky na zubařském křesle.

Pokud se chcete kazů nadobro zbavit a vylepšit svou ústní hygienu, pamatujte, že i tím si můžete uškodit. Čištění zubů příliš brzo po jídle totiž vede k dalšímu poškození skloviny. Chcete-li zbytky jídla odstranit a svůj chrup více nezatěžovat, vyčkejte 60 minut od chvíle, kdy dojíte nebo dopijete slazený nápoj. Jedině tak bude čištění efektivní.




První pomocí
od vyčištění úst od zbytků jídla bezprostředně po jeho konzumaci je voda. Ta je pro Vaše zuby tou nejvhodnější volbou. A to nejen proto, že Vás chrání před kazem, ale také před nechtěným zabarvením zubů.

Zuby mění barvu z důvodu, že na ně působí pigmentované jídlo nebo nápoje. To způsobuje, že zuby mají postupně žlutou až hnědou barvu. Pokud konzumujete kávu, čaj nebo se řadíte mezi kuřáky, jistě víte, že udržování bílého úsměvu je velmi náročné. Možná jste se proto rozhodli pro bělení, ale při výběru bělicích produktů, buďte vždy opatrní.

jak-vybrat-spravnou-sadu_1Nebezpečný může být peroxid, nejrůznější chemikálie i abrazivní částice obsažené v zubních pastách. Pokud chcete Vaše zuby skutečně efektivně vybělit, současně jim neublížit a neoslabit je, pak si zvolte bělicí sady SMILI.

Tyto sety jsou vytvořeny tak, aby byly šetrné i k těm nejcitlivějším zubům a dásním a aby jejich aplikace byla co nejsnadnější. Jejich předností je přírodní složení, které se postará o postupné vybělení Vašeho chrupu.

Pro zdravý úsměv Vám stačí vyhradit si 10 minut denně po dobu jednoho týdne. Pokud se teď začnete o svou dutinu ústní pečlivě starat a zamezíte vzniku kazů, byla by škoda zubům nedopřát i čistý a zářivý vzhled. Pamatujte, že jen komplexní péče je správná péče.