Jak se starat o vybělené zuby

[9min]Ještě nedávno jste si plní nadšení prohlíželi své krásně vybělené zuby, zažloutnutí se však bez milosti znovu vrací. Rozčíleně vytáčíte zákaznickou podporu a hodláte to někomu “pořádně vytmavit”. A my se nedivíme, do domácího bělení zubů jste vložili své finance, čas i úsilí. Jak je tedy možné, že to nefunguje?

Pojďme si hned na začátku ujasnit, že žádné bělení zubů není navždy. Přestože žijeme ve velmi pokrokové době se spoustou vymožeností, trvalé vybělení zubů se mezi výdobytky moderní doby stále neřadí. Proč? Důvod je prostý – žijete. Užíváte si pestrou nabídku pití a jídel, občas podlehnete špatným návykům, zkrátka se kvůli zubům neomezujete. Jenže právě na Vaší denní rutině a návycích závisí délka bělicího efektu. Jak si tedy udržet bílý úsměv a nezbláznit se?

jak-se-starat-o-vybelene-zuby_2
Proč nejsou zuby přirozeně bílé

Pokud stále hledáte viníka, na kterého byste mohli ukázat prstem, měli byste svůj hněv směřovat na dentin neboli zubovinu. (Ne že by Vám to ovšem k něčemu bylo.) Právě tato žlutobílá hmota totiž tvoří základ zubu. A ačkoliv je na něj nabalena vnější vrstva – zubní sklovina, která vytváří onen bílý efekt, při jakémkoliv jejím ztenčení začne žlutý dentin prosvítat.

Možná si říkáte, že by přece jen stačilo posílit zubní sklovinu a měli byste vyhráno. Bohužel Vás zklameme – sílu zubní skloviny jste jednoduše dostali do vínku, tedy ji nemůžete nijak ovlivnit. Ke vší smůle tím však myslíme jen její posílení, naopak o ztenčení a zabarvení zubní skloviny se můžete zasloužit i špatnou životosprávou, např. nedostatečnou zubní hygienou, užíváním některých léků či stravováním.


Tím ovšem špatné zprávy končí, pojďme se proto raději soustředit na ty dobré. Pokud se zažloutlými zuby déle bojujete, jistě Vás potěší, že bílý chrup je pro Vás nejen dosažitelnou metou, ale i možným výsledkem v dlouhodobém horizontu. Stačí jen o zuby po celou dobu bělicího procesu, což znamená i před jeho započetím a po jeho ukončení, správně pečovat. Jak na to?


Péče před domácím bělením zubů

Objednali jste si bělicí sadu na domácí bělení a hodláte se rovnou pustit do bělicí procedury? Chápeme Vaše nadšení, krabičku však ještě na chvíli odložte. Než se do bělení zubů sami pustíte, měli byste začít odbornou péčí, tedy návštěvou zubaře a dentální hygienistky. Tento krok opravdu nepodceňujte. Jednak je důležité, abyste bělicí gel nenanášeli na jakkoliv poškozené zuby, jednak Vám profesionální dentální hygiena zajistí, že zuby budou dokonale vyčištěné, a tím i skvěle přístupné bělicímu procesu.

A u čištění zubů se ještě chvíli zdržíme. Před bělením zubů je také vhodný čas ujistit se, že znáte správnou techniku čištění zubů. Třebaže máte pocit, že čištění zubů zvládáte tzv. levou zadní, z odborných studií jasně vyplývá, že většina lidí vůbec netuší, jak by správné čištění zubů mělo vypadat. I když začnete profesionální dentální hygienou, v průběhu bělení je mimořádně důležité, abyste zuby precizně čistili. Před domácím bělením je tak nejlepší doba na nacvičování správné techniky, případně dokoupení vhodných dentálních pomůcek.
jak-se-starat-o-vybelene-zuby_3

Dopřáváte si pravidelně cigarety? Pak byste se měli připravit na nepříjemný fakt, že kouření během bělicího procesu ničí výsledky. Po celou dobu, tedy 7 až 14 dní, byste tak neměli vůbec kouřit. Jelikož však málokterý kuřák dokáže ze dne na den jen tak přestat, měli byste se nad touto skutečností dopředu zamyslet. Pokud si přejete zuby dokonale vybělit a neničit si proces bělení cigaretovým kouřem, máte v podstatě 2 možnosti. Jednak můžete zkusit těžší cestu – skoncovat s tímto zlozvykem jednou provždy. Druhou, snazší možností je nahradit po celou dobu bělení cigarety jinou alternativou, např. nikotinovými náplastmi. Mějte však na paměti, že pokud se hned po bělicí proceduře ke kouření vrátíte, výsledky budou bohužel velmi rychle mizet.



Péče mezi domácím bělením zubů


Prohlédl Vaše zuby lékař a techniku čištění jste dotáhli do dokonalosti? Výborně, nastala ta správná chvíle slavnostně otevřít krabičku s bělicí sadou a pustit se do zkrášlovací procedury. Ta se ovšem neskládá pouze z instrukcí v návodu k použití, ale také z intenzivní péče a několika omezeních.

Tím nejzákladnějším je tzv. bílá dieta, to znamená cílené upravení jídelníčku tak, aby neobsahoval žádné potraviny a nápoje, které mohou zubní sklovinu zabarvit. Po dobu bělicího procesu byste tak měli vyřadit:
jak-se-starat-o-vybelene-zuby_4

  • kávu a čaj (pokud je to pro Vás nepředstavitelné, pijte alespoň tyto nápoje brčkem, aby se nedostaly na zuby),
  • víno, a to jak bílé, tak červené,
  • barvené limonády a energetické nápoje, například velmi oblíbenou Coca Colu či Kofolu,
  • zabarvující koření, např. kari, kurkumu a červenou papriku,
  • červenou řepu, rajčata, mrkev a lesní ovoce,
  • hrášek a kukuřici,
  • citrusy a kyselé potraviny
  • a sladkosti, zejména tvrdé bonbony, lízátka a žvýkačky.


Zdá se Vám to jako dlouhý seznam k zapamatování? Stačí, když si před každým jídlem či pitím připomenete jednoduchou pomůcku – to, co obtížně vyperete z bílého trička, budete stejně těžce odstraňovat z vybělených zubů.

Nezapomínejte také na to, že bílá dieta nestačí, stejně důležitá je precizní ústní hygiena. Po celou dobu bělicí procedury si dejte mimořádně záležet na čištění zubů, a to jak klasickým zubním kartáčkem, tak i mezizubními kartáčky, zubní nití a ústní vodou. Zuby čistěte ideálně po každém hlavním jídle (pozor, nečistěte hned, ale nejdříve po 30 minutách), případně také po potravinách a nápojích, které se neřadí do bílé diety.

Malé omezení platí také pro ženy, které používají rtěnky. Po celou dobu bělení byste je měly schovat do šuplíku a nepoužívat. I taková rtěnka Vám totiž dokáže kazit bělicí proces.

jak-se-starat-o-vybelene-zuby_5


Péče po domácím bělení zubů


7denní až 14denní proceduru máte úspěšně za sebou a těšíte se už na všechny ty dobroty, které jste museli vynechat? Než popadnete Colu a pytlík sladkostí, je třeba si uvědomit, že bělicí proces ještě neskončil. Týden po ukončení bělení byste měli stále dodržovat přísnější režim, tedy bílou dietu, precizní čištění a nekouření. V této době jsou totiž zuby ještě náchylnější ke změnám, a mohli byste si tak celý proces zbytečně pokazit. Po týdnu se můžete pomalu vrátit ke své běžné rutině.



Bělení zubů jako dlouhodobý proces


Návrat k pestré stravě bez omezení a případně také k cigaretám však samozřejmě s sebou nese nepříjemný fakt, že se výsledky bělení začnou pomalu (v případě cigaret spíše rychle) vytrácet. Mohli bychom Vám sice doporučit, abyste to řešili striktním režimem do konce života, je nám však jasné, že by to nebylo příliš komfortní.

Bělení zubů byste tak měli brát jako dlouhodobý proces, který je třeba neustále opakovat. A jak často byste měli zuby bělit? Můžete si v podstatě vybrat ze dvou variant. Začít s dalším komplexním bělením poté, co zuby opět více zežloutnou, nebo bělicí proces jednorázově opakovat každé dva týdny.

jak-se-starat-o-vybelene-zuby_smili

Tři klíčové výhody bělení zubů se Smili

A proč si vybrat pro pravidelné bělení právě Smili? Sepsali jsme pro Vás tři nejdůležitější výhody:

  1. Unikátní přístroj s LED zářením Vám vydrží dlouhodobě, při dalším bělení si tak stačí jen zakoupit hliníková pera s bělicím gelem. Ty najdete ve dvou praktických sadách – menší balení 3 per nebo větší balení 6 per.

  2. Bělicí pera Vám díky nápadité konstrukci nezaschnou tak rychle jako klasické injekční stříkačky. Můžete s nimi tak mnohem déle bělit.

  3. Smili je 100% bezpečné, bezbolestné ošetření, které je nejen vysoce efektivní, ale také vhodné i pro citlivé zuby.