Jak správně používat zubní nit?

[12min]Zubní nit je šikovným pomocníkem při péči o mezizubní prostory. Aby ale její používání přineslo své výsledky, je třeba ovládat správnou techniku. Proč je ale péče o mezizubní prostory tak důležitá? A jak k péči přistupovat co nejlépe?

I když se na první pohled může zdát, že Vaše zuby k sobě těsně přiléhají a žádné mezery mezi nimi nejsou, není to tak. Stále je zde dostatek prostoru pro usazování zbytků potravin a množení bakterií.

Dříve se zdůrazňovalo především to, že je třeba si čistit zuby dvakrát denně. Dnes se ale klade důraz také na to, jakým způsobem by péče měla probíhat. Víme tedy, že nestačí použít pouze kartáček, ale také nit, škrabku na jazyk a bělicí sadu. Nejdůležitější je ovšem naučit se používat jednotlivé pomůcky správně.

zubni-nit_nahled

Kdy používat dentální nit?

Zubní nit je dobré použít po jakémkoliv jídle. Protože to ale většinou není příliš reálné, doporučuje se ji používat alespoň jednou denně. Pokud se ptáte, zda je to lepší ráno nebo večer, určitě se rozhodněte pro druhou variantu.

Zuby jsou po celém dni plné nečistot a je třeba je na noc řádně připravit. Proto je dobré použít zubní nit právě večer. Procesu čištění mezizubních prostor věnujte alespoň minutu.



Na co si dát při používání zubní nitě pozor?zubni-nit_1

Nikdy nepoužívejte jeden útržek zubní nitě dvakrát. Na každé čištění použijte nový kousek. I když totiž nit po použití skvěle omyjete, stále na ní mohou přežívat bakterie. 

Je dobré použít zubní nit před čištěním zubů. Mezizubní prostory se pak uvolní a snáze do nich pronikne zubní pasta a vlákna kartáčku.

Dejte si záležet na technice. V opačném případě nevyčistíte prostory správně, případně se k některým ani nedostanete. Dodržovat správný postup je důležité při veškeré péči o zuby, a to ať už se jedná o použití kartáčku nebo bělicí sady.

 

Jak správně používat zubní nit?

Ačkoliv se používání zubní nitě může zdát poměrně intuitivní, mnoho lidí stále neví, jak ji použít správně a efektivně. Úvodem je třeba říct, že slouží k vyčištění celých mezizubních prostor. Nestačí ji tedy pouze vložit mezi zuby, ale horizontálně vyčistit celý prostor mezi nimi, tj. od vrcholu zubu až k dásni.

  1. Než se pustíme do používání nitě, je dobré si umýt ruce, abyste do úst nezavlekli další bakterie.

  2. Nejprve je třeba si utrhnout dostatečný kus zubní nitě. Na důkladné vyčištění všech zubů se doporučuje okolo 40 cm.
    zubni-nit_2
  3. Oba konce nitě si poté omotáme okolo dvou prstů (ukazováčky nebo prostředníčky). Část nitě, která zůstane napnutá mezi prsty, by měla mít okolo pouhých 5 cm. Praktickou ukázku vidíme na obrázku níže.

  4. Obtočení nitě by nemělo být příliš pevné. Jakmile totiž vyčistíme určitý mezizubní prostor, použitou část nitě obtočíme kolem prstu, během čehož uvolníme odpovídající část z druhého prstu a nit napneme k dalšímu použití.

  5. Jakmile s nití zajedeme do mezizubního prostoru, můžeme jí pomoci s pohybem mezi zuby pomocí palce (horní čelist) nebo ukazováčku (dolní čelist). Záleží především na tom, jaký pohyb je pro nás praktičtější. 

  6. S nití manévrujeme podél zubů k linii dásně a zpět. Přitom ji ohýbáme k jednomu i druhému zubu. Klíčový je třecí pohyb, který obě přiléhající strany zubu řádně vyčistí.

Pamatujte, že je důležité mít nit mezi prsty vždy řádně napnutou. Nezapomínejte také na to, že je zub třeba vyčistit i ze zadní strany.

 

Co způsobuje nedostatečná péče o mezizubní prostory

Ačkoliv se může zdát, že klasické čištění zubů je dostatečné a kartáčkem se přece dostaneme všude, skutečně to tak není. Navíc dlouhodobé zanedbávání péče o prostor mezi zuby může mít tragické následky.

Zápach z úst

Prvním problémem, který se při nedostatečné péči o zuby objeví, je zápach z úst. Ten je způsoben působením a množením bakterií v dutině ústní. Pokud dlouhodobě přehlížíte péči o mezizubní prostory, dříve nebo později se s tímto problémem budete potýkat.

Pokud si to přejete změnit, stačí si chrup čistit důsledně. Tím odstraníte veškeré zbytky jídla a seberete bakteriím jejich potravu a šanci se dál množit. Není-li tedy zápach z úst způsoben jinou příčinou (zubní kaz, žaludeční problémy, užívání léků), pak je velmi snadné ho důslednou hygienou eliminovat.

zubni-nit_3
Vznik mezizubních kazů

Kazy nevznikají pouze na ploškách zubů nebo u jejich kořene. K narušení skloviny a vzniku zubního kazu může dojít také v oblasti mezi zuby. Pokud totiž neodstraníte zbytky potravy a plak, usadí se zde bakterie. Ty se svým působením postarají o erozi zubní skloviny a následné šíření zubního kazu.

K jeho odhalení dochází až pomocí rentgenu, protože běžně nejde vidět. V případě mezizubního kazu navíc často dochází k zasažení rovnou dvou zubů. A ačkoliv se dá zubní kaz opravit, oba zuby následkem změn přichází o svou stabilitu a odolnost. 



Zánět dásní

V důsledku špatné péče o dutinu ústní dochází také k zánětu dásní (gingivitida). Špatné a nedůsledné odstraňování plaku totiž vede k hromadění bakterií v jejich blízkém okolí. Jakmile na dásně působí dlouhodobě, dásně se zanítí. To se projevuje jejich otokem, zarudnutím a krvácením při čištění.

Nejčastější problém je to, že zánět nemusí zpočátku vůbec bolet, a tak o něm dost často nevíte. Jenže pokud jej nezačnete řešit včas, mohou se dostavit další komplikace. Vlivem zánětu totiž dáseň začne ustupovat a postupně dojde k bolestivému obnažení zubních krčků.

Zubní korunka, která vyrůstá z dásně, je před vnějšími vlivy chráněna zubní sklovinou. Krčky opatřeny sklovinou nejsou, protože jsou chráněny dásní. Jakmile ale dáseň ustoupí, krčky jsou obnažené a díky absenci skloviny velmi citlivé na vnější podněty. 

Ztráta zubů

Působení bakterií však nekončí u krvácení dásní. Pokud péči zanedbáte, bakterie se začnou šířit dál. Skrz nepřiléhající dáseň se dostanou k zubním krčkům a postupují ke kosti. Pokud šíření bakterií včas nezastavíte, dojde k narušení a ústupu kosti a k postupnému uvolnění zubů. To končí jejich ztrátou. 


Co zahrnuje optimální péče o chrup

Žádný z těchto problémů Vás ale nemusí potkat. Stačí ústům věnovat dostatek pozornosti a změnit své návyky. Pokud si čistíte zuby dvakrát denně po dobu dvou minut, stále nemáte vyhráno. Pouhé čištění je totiž nedostatečné

Co by tedy do správné péče mělo patřit? Určitě bude potřeba rozšířit svůj arzenál dentálních pomůcek a zapomenout na některé zažité postupy. Jedním z pomocníků může být i startovací bělicí balíček.

Návštěva dentální hygieny

Pokud jste si doposud mysleli, že docházení na dentální hygienu je jen jakýsi luxus navíc, nic není dál od pravdy. Dentální hygienista totiž dokáže odstranit plak a zubní kámen tak, jako toho doma jen stěží dosáhnete. Proto je třeba svůj chrup alespoň dvakrát ročně podrobit hloubkovému a preciznímu čištění a takové počínání by mělo patřit do základní péče o chrup.


Preventivní prohlídky

Nejdůležitější je podstupovat pravidelnou kontrolu zubů. Jen díky ní se dají problémy včas odhalit a řešit.


Správný kartáček i technika

K podráždění dásní dochází také při používání příliš tvrdého kartáčku. Pořiďte si tedy měkkou variantu a s dentálním hygienistou se poraďte o vhodné technice.


zubni-nit_4
Zubní nit a mezizubní kartáček

Po dnešku už víte o důležitosti zubní nitě, která zubům ulevuje od plaku a formování zubního kamene. Skvělým pomocníkem jsou ale také mezizubní kartáčky. Více o jejich používání jsme pro Vás sepsali v článku Mezizubní kartáčky: Tajemství krásného úsměvu.




Škrabka na jazyk a ústní voda

Jakmile svá ústa důkladně mechanicky vyčistíte, nezapomeňte také na odstranění posledních zbytků bakterií. K tomu pomůže ústní voda i škrabka na jazyk.

Pravidelné bělení

To, že se o zuby pravidelně staráte a dáváte jim veškerou potřebnou péči, neznamená, že nedojde k jejich zažloutnutí. Na vině jsou barevné potraviny a nápoje, které dokáží barvu zubů změnit až o několik odstínů. Pokud o chrup důkladně pečujete, je škoda, aby to nešlo vidět na první pohled. Proto podtrhněte správnou péči také pravidelným bělením.

 

Bělicí set důkladně vybírejte

Byla by ale škoda pečovat o zdraví chrupu a poté mu ublížit agresivní bělicí sadou plnou peroxidu a jiných nebezpečných chemických ingrediencí. Nikdy tedy nedejte na lákavé fotografie, které slibují zářivý úsměv přes noc.
fake_news_8
Volba správné bělicí sady by měla být ovlivněna:

  • citlivostí zubů
  • složením bělicího gelu
  • jednoduchostí aplikace
  • klinickými testy daného výrobku
  • dostupností náhradních náplní 

Když se proderete světem bělicích produktů, zjistíte, že bělicí sady SMILI vynikají ve všech kategoriích na jedničku. Bělicí LED přístroje nabízí dvě intenzity bělení a jsou tak vhodné i pro nejcitlivější chrup.

Šetrný a efektivní gel

Složení bělicího gelu nespoléhá na žádné chemikálie ani látky, které změní barvu zubů na počkání. Pomocí přírodních látek se náš gel stará o postupné bělení, které je šetrné a udržitelné.

Jednoduchá aplikace

Aby byla aplikace gelu jednoduchá a nedocházelo k jeho zbytečným ztrátám, nanáší se pomocí gelových per. Ty jsou na svém konci opatřeny štětečkem a ten pomáhá s precizní aplikací gelu.

Bezpečné a testované složení

Protože jsou na trhu dostupné nejrůznější zahraniční přípravky plné pro zuby nebezpečných ingrediencí, nechali jsme pro Vás naše přípravky otestovat. Proto u nás najdete přehled všech získaných certifikátů, které potvrzují naprostou bezpečnost našich bělicích sad.

Opakované použití

Díky tomu, že se bělicí přístroje dají snadno dobít pomocí napájecího kabelu, můžete je používat stále znova bez potřeby nákupu náhradních baterií. Kromě toho u nás můžete dokoupit i pera s bělicím gelem.

Zdokonalte svou zubní péči

Protože už teď víte, jak správně o chrup pečovat, je dobré začít se změnami. Postačí Vám k tomu zubní nit, měkký zubní kartáček, ústní voda a kvalitní bělicí zubní set.