Vliv potravin na zuby: Které jim prospívají a které naopak škodí?

[11min]Zdraví je jen jedno, a to platí i v případě zubů. Při nesprávné péči ale mohou o svou vitalitu velmi rychle přijít. Jaké potraviny byste tedy měli ze svého jídelníčku vyškrtnout? A jaké naopak jíst častěji?

Zubní sklovina je nejpevnější tkání v těle a jejím hlavním úkolem je chránit chrup před zubním kazem. Konzumací nevhodných potravin ale přispíváme k jejímu ztenčování. Pokud k tomu přidáme nesprávnou techniku čištění, sklovina už není dostatečně odolná a dochází k nevratnému poškození zubů.

Dnes se proto podíváme na potraviny, které jsou pro zuby nebezpečné a které jim naopak svědčí. Na závěr si pak zrekapitulujeme, jak o zuby správně pečovat a jak často je čistit a bělit.
vliv_potravin_na_zuby_nahled

Jak mohou potraviny chrup ovlivnit?

Jsou Vaše zuby zažloutlé, citlivé nebo Vás bolí? Pak to vypadá, že Vaše péče o ně není taková, jaká by měla být. Že si zuby čistíte dvakrát denně? Pak máte buď nedokonalou čisticí techniku, nebo konzumujete příliš mnoho potravin, které zubům zkrátka ubližují. Potraviny mohou zuby negativně ovlivnit hned ve dvou ohledech:

  • změna barvy chrupu
  • zvýšená citlivost, tvorba zubního kazu



Potraviny způsobující zabarvení chrupu

Změna barvy chrupu je sice velmi nepříjemná, nicméně není nevratná. Výběrem správné bělicí sady se šetrným a přírodním složením tak můžete chrupu během pár dnů vrátit jeho zářivý vzhled. Aby proces bělení nebyl nákladný a časově náročný, vyvinuli jsme unikátní bělicí technologii. Bělicí sady SMILI jsou cenově dostupné, pro bělení stačí už 10 minut denně a především je složení gelu maximálně bezpečné a neohrožuje zdraví zubů.

Nevíte, jaké potraviny se nejvíce podílí na zabarvení Vašeho chrupu? Pak Vám nejlépe poslouží následující pomůcka. Jednoduše se zamyslete, zda by Vámi vybraná potravina šla vyprat z bílého trička. Pokud je Vaší odpovědí ne, pak pigmenty této potraviny negativně ovlivní i vzhled Vašich zubů. Patří zde červená řepa, kečup, kari, červená paprika, maliny, borůvky, červené víno, džusy, káva nebo třeba mrkev.


Potraviny ohrožující zdraví zubů

Zatímco následky zabarvení se dají odstranit, poškození zubní skloviny je nevratné. Proto bychom ji měli důsledně chránit. K tomu slouží správná ústní hygiena a pečlivý výběr toho, co konzumujeme.

Hrozba pro zuby jménem cukr

Cukr jako takový v chrupu zubní kaz nevytvoří. Je ale velmi oblíbenou potravou pro bakterie. Ty pak produkují kyselinu, která systematicky narušuje zubní sklovinu a zub se tak stává citlivějším a zranitelnějším.

vliv_potravin_na_zuby_1
Pokud se ke konzumaci cukru přidá nedůsledná ústní hygiena, riziko vzniku zubních kazů se několikanásobně zvyšuje. Ztenčování zubní skloviny má kromě toho za následek také zvýšenou citlivost zubů. Formování plaku v okolí dásní zase vede k jejich zánětu. 

Potraviny obsahující cukr se navíc v ústech velmi snadno usazují. Často totiž vytvoří lepkavou hmotu, která zuby přímo obalí. Patří zde všechny tolik oblíbené cukrovinky jako bonbony, lízátka, karamel, čokoláda, sušenky, zmrzlina nebo koblížky.

Nedokážete si svůj jídelníček představit bez čokolády? Známe způsob, jak se své závislosti na cukru zbavit jednou provždy

Pozor na jednoduché sacharidy

Máte pocit, že když se vyhnete čokoládě a gumovým medvídkům, je problém vyřešen? To ale rozhodně není pravda. Nebezpečí představují také jednoduché sacharidy. Víte, kde je hledat? Jsou součástí chipsů, tyčinek nebo třeba bílého pečiva. Když navíc tyto potraviny rozžvýkáte, vytvoří spolu se slinami lepkavou kaši, která se nalepí do okolí dásní a mezizubních prostor. Bakterie pak mají hotové hody. 

Vyhněte se kyselinám a bublinkám

Nástrahou nejsou pouze potraviny, ale také mnohé nápoje. Kyseliny v ústech obecně způsobují problém a narušují povrch zubu. Kyseliny ale nejsou produkovány pouze bakteriemi. Jsou součástí mnoha nápojů. Je proto dobré se vyhýbat kyselým limonádám, džusům a perlivým nápojům. Pokud přece jen neodoláte, pijte nápoj raději brčkem. Omezíte tak jeho kontakt se zuby.

Nevíte, jak podpořit zdraví zubů? Přinášíme tip na 6 svačin zdravých pro zuby


Jaké potraviny zubům prospívají?

Teď už tedy víme, jakým potravinám se vyhnout. Jak je ale nahradit? A jaké další potraviny do jídelníčku přidat?


Potraviny obsahující fruktózu 

Takové potraviny rychle zaženou chuť na sladké a přitom neuškodí Vašim zubům. Jedním z nejlepších řešení jsou brusinky a rozinky. Ty obsahují přirozenou sladkost a současně se v nich skrývají takové látky, které zabraňují formování plaku na zubech.

Potraviny bohaté na vápník a fosfátyvliv_potravin_na_zuby_2

Pro zdraví zubů je nezbytný vápník. Ten podporuje vitalitu zubů a jejich odolnost. Jeho přirozeným zdrojem jsou mléčné produkty, kam patří nejen mléko, ale také sýry. 

Pokud se chcete vyhnout konzumaci mléčných výrobků, pak najdete vápník i jinde. Doplnit ho můžete mákem, vlašskými ořechy, fazolemi, tofu, brokolicí nebo květákem. Přítomnost zeleniny v jídelníčku navíc prospěje celému tělu. Vždy ale pamatujte, že pro správné působení vápníku v těle je důležité také doplňovat vitamín D.

Podpořit zdraví a obnovu zubní skloviny pomáhá také fosfor. Ten najdete ve vejcích, rybách nebo kuřecím mase. 

Potraviny mechanicky odstraňující plak

Zelenina je prospěšná nejen pro vysoký obsah potřebných vitamínů a minerálů. Pomáhá zubům ještě v jednom ohledu. Mechanicky z nich odstraňuje plak. Řapíkatý celer, mrkev, listová zelenina – všechny tyto položky v jídelníčku Vás efektivně ochrání před formováním plaku a tvorbou zubního kamene.

Obdobně dobře si vede také ovoce, jako je jablko nebo hruška. Ovoce, které může pro zuby naopak představovat riziko, jsou banány nebo citrusové plody. Vždy ale pamatujte, že jsou zdrojem potřebných látek a stále jsou tak menším zlem než čokoláda nebo sušenky.

Potraviny podporující produkci slin

Sliny mají v ústech nenahraditelnou funkci. Vyplavují totiž z dutiny ústní zbytky potravin a starají se tak o její pravidelné čištění. Vyhněte se proto suchým nebo kořeněným jídlům, která ústa vysušují. Do jídelníčku naopak zařaďte křupavou zeleninu nebo žvýkačky bez cukru. Pomoci může také aloe vera nebo řepkový olej.


Jak komplexně podpořit zdraví zubů

Nyní už víte, jaké potraviny Vám dopomohou ke krásnému úsměvu a jaké ho naopak pomalu a systematicky ničí. Bez správné péče to ale nepůjde. Je proto třeba se začít na zdraví dutiny ústní soustředit opravdu komplexně.

Doplňujte vitamíny a minerály

O zdraví zubů se stará široké spektrum vitamínů a minerálů. Kromě vápníku a fosforu proto dbejte na doplňování vitamínu A, B, C, D, E, železa nebo draslíku.

vliv_potravin_na_zuby_3
Žvýkejte

Není třeba si čistit zuby po každém jídle. Naopak to může zubům uškodit. Těsně po konzumaci sladkých nebo kyselých jídel jsou velmi citlivé a okamžitý kontakt se zubním kartáčkem pro ně rozhodně není ideální. Ústům ale můžete snadno pomoci jinak. Stačí, když jim pomůžete s produkcí slin. Ideální je proto žvýkačka nebo bonbony bez cukru. Ty zuby ochrání před formováním plaku.

 

Pijte vodu 

Voda je pro tělo důležitá a neuvěřitelně prospěšná. Ani dutina ústní není výjimkou. Proto nahraďte slazené nápoje a perlivé limonády obyčejnou vodou. Kromě toho si můžete vodou ústa po jídle vypláchnout. Je to totiž poměrně efektivní způsob, jak z úst odstranit zbytky potravin.

Navštěvujte odborníky

Nakonec nezapomeňte na to nejdůležitější, a to na pravidelnou kontrolu u zubního lékaře. Jedině tak si budete jisti, že jakýkoliv problém bude včas odhalen a budete ho moci vyřešit. 

Do kalendáře si nezapomeňte přidat také návštěvy dentální hygieny. Zde snadno odhalí, zda děláte v zubní péči nějaké chyby a pomohou Vám je napravit. Kromě toho se postarají o odstranění zubního kamene.

vliv_potravin_na_zuby_4Bělte svůj chrup

Bělení je pro oslnivý a zdravý vzhled chrupu velmi důležité. I když se totiž Váš jídelníček bude skládat výhradně ze zdravých potravin, může dojít k jeho zabarvení. Například mrkev je skvělá pro odstraňování plaku i produkci slin, nicméně se podílí na změně barvy zubů.

Pokud se chystáte začít s bělením zubů, buďte opatrní při výběru optimální bělicí metody. Některé přípravky totiž zuby nejen bělí, ale také oslabují. Bělicí sady SMILI ale Váš chrup kromě vybělení také ochrání. Vsázejí totiž na sílu přírodních ingrediencí a účinnost LED světla. Bělení je proto vhodné i pro nejcitlivější chrup a zvládnete ho doma u televize.

Čistěte své zuby důkladně

Nezapomeňte, že správná péče o zuby by měla být důkladná a vždy je třeba si na ni vyhradit dostatek času i pozornosti. Základem je čistit si zuby dvakrát denně, a to nejlépe ráno a večer. Před spaním buďte obzvlášť poctiví, protože je třeba odstranit zbytky jídla z celého dne. Stačí dva dny nedůsledné péče a v ústech se začnou pozůstatky plaku měnit v zubní kámen. Ten je pak doslova líhní bakterií a negativně ovlivňuje nejen zdraví zubů, ale také dásní. 

Rozšiřte proto arzenál zubních pomůcek i o další důležité položky. Zde patří zubní nit, mezizubní kartáčky, jednosvazkový kartáček pro méně přístupná místa a ústní voda. Všechny tyto pomůcky není potřeba používat po každém jídle. Je ale dobré je zahrnout do své večerní rutiny. 

Volte správné produkty i postupy

Pamatujte si, že čistit si zuby dvě minuty není ta nejsprávnější varianta. Ideální je čistit chrup tak dlouho, než jsou zuby hladké a čisté. Nezapomeňte také na správnou techniku, se kterou Vám poradí Váš zubní lékař.

Kromě toho nikdy nepoužívejte doma vyráběné směsi na bělení. Citronová šťáva s jedlou sodou totiž odstraní zabarvení zubu spolu se sklovinou. Obdobně nebezpečné jsou také bělicí přípravky s peroxidem nebo SLS. Díky SLS zuby možná působí čistější, nicméně okolní sliznice je nepřirozeně vysušována. Pokud chcete mít zdravý a zářivý úsměv, sáhněte po bělicí sadě SMILI. Spolu s další správnou péčí se Váš chrup rozzáří a bude bez jediné chyby.